Google+

oleh: kak fida ♥Kepak Ayam Madu™

Ayam_madu

Ayam goreng kesukaan anak2, seakan2 ayam bbq.


Created on : 17-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 4-6 0rang )

  • 8-10 keping kepak ayam - dibersihkan
  • 1/2 cawan madu
  • 1/4 cawan tomato sos
  • 1/4 cawan Thai cili sos
  • garam secukup rasa
  • 1 sk jus limau/lemon
  • minyak masak secukupnya untuk menggoreng ayam

Cara-cara

  1. Kepak_ayam_d_goreng
    Kepak ayam dilumur dgn sedikit garam dan goreng hingga masak.Toskan.
  2. Ayam_madu_sos
    Keluarkan minyak gorengan dan tinggalkan 1 sb minyak tadi dan masukkan kedua2 sos dan madu dan masak hingga kelihatan mendidih sedikit di atas api yg kecil.
  3. Ayam_madu_d_gaul
    Masukkan kepak ayam goreng dan gaul hingga kpk ayam bersalut dengan sos madu,masukkan jus limau dan gaul lagi hingga sebati.Angkat dan segera dihidangkan.

Laporan Masakan Bergambar (11)

Kepak_ayam_madu
02-03-2009
Kak Fida.. yang ni utk anak2.. yum2.. anak2 suke sgt! anak2 kim salam tq Auntie Fida!! (ni derang kata la...)
Laporan oleh: as75

wa'alaikumsalam...tq as dan anak2 yg suke sgt kt ayam madu nii....salam jugak buat anak2 as.... :D

Kepak_ayam_madu_2
02-03-2009
Sori ekk Kak Fida.. durhaka sikit.. letak black peper & sos tiram sket utk laling i la..tq kak.. sedap banget mmng cam makan bbq chicken la..mekacih kak fida..
Laporan oleh: as75

tk per as...ubahlah,tmbhlah ape yg sesuai asalkan laling u tu bertmbh2 selera mkn...hihiiii....tq as krane mencube.... :) psst..psstt..as,akak pon suke ayam madu ni tk pi tk suke di madu...huhuuuu... :o

26032009067
05-07-2009
salam kak fida. 2 ni je yg tinggal. kita makan same2 yek....satu utk kak fida satu utk saya. terima kasih atas resepi yg sedap & simple ni.
Laporan oleh: baya74

w'slm baya...tinggal 2 jer...yg lain pon dh trbng!!...heheee...tk pe..meh mkn3....heee...tq3 baya krane mencube... :)

Imag0064
05-07-2009
salam kak fida, ayam goreng kesukaan anak2 apatah lg kaler merah2 gitu. emmm sedapnya kt mereka. tq kaka fida.
Laporan oleh: rosaliza

w'slm rosaliza...tq krane mencube...klau sdp, leh wat slalu utk anak2 yer..heheee... :)

Kepak_ayam_madu
19-07-2009
salam k.fida, sedaplah..anak2 suka..sekali hadap jer lecheenn.Ratah pon sodap.TQ k.fida
Laporan oleh: Lina_pg

w'slm Lina...ai sey men..merah lh mk ngah...heee...mmng menyelerakn...alhamdulillah klau sume yg menikmatinye suke...tq Lina krane mncube... :)

Kepak_ayam_madu
10-08-2009
kak fida!!!...baru nk saji ngan nasik,letak jer kpk ayam madu ni,adik2 dh ratah dulu....huhuuu...tq kak,resipi paling best dn mudah yg pernah saya cuba... :p
Laporan oleh: inda77

tq inda krane dh mncube...klau best,leh lh wat slalu yer...heee... :)

Kepak_ayam_madu2
28-09-2009
selamat hari raya kak fida.. lama tak online? busy beraya lagik ker? :) ni wat untuk dinner mlm ni.. 3 kpg kepak tu kita srg je ngap... hihihi.. thanks kak fida ye.. lap u :*
Laporan oleh: sunkist

ma'af sunkist, masa tu ade hal cikit..skang 2/9/10..akak ucapkn slmt menymbutAidilfitri wat sunkist yer..slh silp kate hrp ma'af zahir batin...lap u 2 n miss u.. :)

Kepak_ayam_madu
02-09-2010
oleh krane tk guna sos cili thai jadi akak tumis dulu bwg putih cincang dn masukkn sos2 dn madu.. :)
Laporan oleh: kak fida
P1030221
02-02-2011
slm kak,dah wat 2 kli.ank2 suka,dia suh lbih kn kuah...konon2 nak jd ibu misali ikut je la....hehe,
Laporan oleh: Mariani(KT)

kire2 ni kpk aym madu brkuah lh yer...heeee..mmng pon ucu ibu misali...rajen skaliiii...wiwiiittt... :o

2013-09-14_12
14-09-2013
kepak x cukup.. guna ape yg ade je.. cedap sgt..
Laporan oleh: dzahairi@yahoo.com
Dsc05665
03-04-2014
Assalam fida, sedap hingga menjilat jari... sekali hadap! licinnn... mekacih ya :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (32)

18-02-2009, as75 komen :

Assalamualaikum Kak Fida.. uishh!! sedapnya!! nantilah nak mengepak cari kepak..


18-02-2009, as75 komen :

Assalamualaikum Kak Fida.. uishh!! sedapnya!! nantilah nak mengepak cari kepak..


18-02-2009, hana6877 komen :

kakfida...gune mana2 part pon boleh kan kan kan? kepak akak dah amik, yg tinggal bdn ngan peha jerk la! ekekekeke... nnti kita dh try kita anto report k! lebiu akak! hehehehe...


18-02-2009, jann komen :

nape sy x nampak cara2 yg no 2 punya?yg ada cuma cara2 no 1 n 3 je.


18-02-2009, hana6877 komen :

tuh tuan empunyer tdo kejap... nnti bangun tdo dier sambung balik cara2 no 2.. ekekekeke.... ampunnnnnn kakfida! :P


18-02-2009, Natto 1 komen :

18-02-2009, hana6877 komen : tuh tuan empunyer tdo kejap... nnti bangun tdo dier sambung balik cara2 no 2.. ekekekeke.... ampunnnnnn kakfida! :P BIASANYER KAN ORG YG BG KOMEN NI YG TGH TIDO ekekeke.... :P


18-02-2009, hana6877 komen :

cis IKA! rahsiamu rahsiaku jua la weiiihhh! mulut tempayan btol dak ika nih! syuhhhh syuhhhhhh!! p buat kacang kuda tuH! :P


18-02-2009, baya74 komen :

hana & ika....kak fida bukan tido, dia ingat kepak tu dh terbang. kak fida tgh cari kepak yg d sangka ilang. (rupa2nya kepak tu masih ada lg kt situ, dia aje yg x sedar)....kak fida ooo kak fida balik la......


18-02-2009, kak fida komen :

wa'alaikumsalam as,mudh2an siht hndknye...haiii...baaru dpt online niii...seb baik ari ni akak dpt online siang, tk mcm bberape ari lps hampir 3 minggu dh asyik online mlm jer...klau tidak dak ina tu ckp akak tido smpai mlm gk nyer...heheee....as..lps mengepak cari kepak jgn lupe cube yer..akak dh lame menyelam dn timbol smule dh cari kupang...heee...:)


18-02-2009, kak fida komen :

dek ina oiii..akak nga bersilat kat dapur, baru abiiss ni...mkn blom lagiiii....kate akak tido.. zzzz..yer....hahaaa...ina,klau mane2 part ayam nk gune pon boleh...kn kite yg msk die..heee...tapi yg ujung2 tige segi tu smntare ni jgn lah yer....heheeee.... :D..nga dok pikir ni mcm mane nk selitkan no 2 tuuu....kene kensel balik agak nye....huhuuu.. :(


18-02-2009, kak fida komen :

salam Natto 1..bunyik nye mcm...ngate dulang paku serpih yer...heheheeee.....akak pon mintak ampoooonnnn dek ina oooiiii....huhuuuu.... :o...jgn lupe ika dh buat kcg kuda, cube jugak ayam madu ni...heeee... :)


18-02-2009, hana6877 komen :

kehkehkehkeh... ya ampunnn ya sis! sajer jerk usik mengusik d pagi rabu! ekekekeke.... dik ika tuh mmg! time kita tdo, time tuh ler dier nk kacau! tak patut tak patut! ekekekekee... eh akak! kita tak leh makan ker part yg 3 segi tuh! nape erk? tak tau nih! cter aaa skit kak! kita bkn tau sgt pantang larang time2 gini nih.... heeeeeeeeeeeeee......


18-02-2009, kak fida komen :

salam jann....nnti akak btolkan lah...lps edit resipi pagi tadi...trus kluar..biase lh bz2 di pagi hari...heheee...tk prasan care2 no 2 tu tk kluar....heee..... :)


18-02-2009, kak fida komen :

salam baya...akak dh balek dh....nk smbong keje ni,tk keje kt luar...keje kt umah ni haaa tk abis2...heee.....jgn lupe cube resipi ayam madu ni...tk yh panggang2 lah tapi rase cam ayam bbq jugak..... :)


18-02-2009, kak fida komen :

yer ler ina...akak pon tk kesaah...ina...bukan pantang tk leh mkn yg 3 segi tuuu...taaapiiiii...sebaaabb...yg tu akak yg puuunyerrrr....akak yg pantang nmpaak..msti nk jugak!! nk jugak!!...akakakahh...:O..ppon..jgn lupe jage kesihatan ina....lebiu.... :o


18-02-2009, hana6877 komen :

kakfida ni lawak la! ye ye oooo jerk kita nak mendengonyer! kita pon mmg phantang nampak kepak! slalu berebut ngan anak2! mak ngalahkan budak2! hahahahahaaa.... ppon tQ k.fida! i lebiu too!!! :o


18-02-2009, mamadania komen :

Nmpk sdp nih.. saye & hubby p'gemar kepak ayam. Nk cube buatlh


18-02-2009, kak fida komen :

salam mamadania...haaa..cube jgn tk cube... :D


19-02-2009, Lady80 komen :

akak.. wow, sedap nyer :D, saya balik Brunei 21 ni..


19-02-2009, kak fida komen :

salam Lady80...mintk ma'af lh bnyk2 krane tk de peluang bertemu...akak ni pon dh hampir 2 buln bekerja sementara di rumh kwn yg mmbuat bisness baking kecil2an di rumh,mnggantikan iparnye yg baru lps operation.....jadi akak jrg ade rumh siang hari..ni wktu rehat dpt lh pinjm com. nye...lps maghrib smbong baking lagi...hrp2 Lady dan mommy nye slmt dlm perjlnn pulang ke Brunie yer...dn semoga bertmbh siht slalu yer...slm syg...kk fida..:)


22-02-2009, aida-otai komen :

mmmmmm.......nmpak mcm sedappp jer....nnti nak jubala;)


22-02-2009, kak fida komen :

salam aida-otai..cube jgn tk cube...mudh mmbuatnye...bahan2 pon mudh cari....slmt mencube...tq..:)


06-04-2009, az_bling09 komen :

mmm dah try buat memang sedap dan akan ulang buat lagi.


06-04-2009, kak fida komen :

waaahh...az_bling,wlaupon baru kt Myr ni...tapi mcm2 resipi yg az dh cube...tabik spring kt az...dan tq krane mencube... :)


05-08-2009, inda77 komen :

iisshh3... nampak menyelerakn,dh terliur ni...kalau buat mesti adik2 suke...bahan2 pon mudah jer....nk beli kpk ayam dululah kk fida... :P


05-08-2009, kak fida komen :

inda..tu lh kene brkepak carik kepak ayam mcm as75..dh pon brkepak, dh wat pon...heheee...slmt mncube yer...tq... :)


06-08-2009, as75 komen :

eh..eh.. akak! nyebut2 kita ya.. cam tau je kita tengah ingat kat dia.. sape as75 tu?? x kenaiii.. akak! as selalu buat kepak ayam madu ni.. anak2 mmng suke..cuma x anto repot bnyk kali.. takot org menyampah kat muke kita.. ekekekkkk!


06-08-2009, kak fida komen :

ntah sape ntah as75...tk kenaiii lh...tapi kalau antr laporn slalu mmng kenaiii sgt2...ekheheheee... :D...tq3 as klau resipi ni dh jadi kesukaan anak2 as...heee... :)


10-08-2009, inda77 komen :

salam kak fida...memang best sangat kepak ayam madu ni,macam ayam bbq...tk payah nk bbq2 lagi...hihii....nampak gayanye resipi ni boleh jadi menu ulangan sbb tk menjelakkan,famili semuanye puji dn suka sekali...trima kasih skali lagi kak fida... :)


10-08-2009, kak fida komen :

w'salam inda..sronok ler klau sumenye suke ngan rcp ayam nih,boleh ler wat slalu yer,mmng mudh,tk yh nk brasap2 rumah bbq ayam...heheee...tq skali lagi inda krane dh mncube... :)


12-02-2010, satriajb komen :

takde resepi ayam madu yang dibakar kee???????


02-09-2010, kak fida komen :

satriajb..rcp ayam madu ada kt dapur kak fida di http://www.myresipi.com/top/detail/6119 atau boleh jugk cari rcp yg lain sumbngn rakan2 Myr yer..slmt mncube dn ma'af komen satria akak lmbt jwb.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd