Google+

oleh: minami133 Nasi Dagang Terengganu

Dscf5114

resepi daripada mak


Created on : 19-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • **NASI**
  • # 4 cawan beras biasa + 1 cawan beras pulut
  • # 1/2 tin santan
  • # garam dan gula
  • # 1 sudu besar halba
  • # bawang dan halia (hiris halus2)
  • # air
  • **GULAI IKAN TONGKOL**
  • $ 1 tin santan
  • $ 1 biji bawang besar $ 3 ulas bawang putih $ 2 cm halia $ 4 cm lengkuas } di'blend'
  • 15-20 tangkai cili kering
  • $ 2-3 sudu besar rempah gulai cap bunga ros
  • $ 6 keping asam keping
  • $ garam dan secubit ajinomoto
  • $ gula
  • $ 5-6 biji cili padi
  • $ 1 ekor ikan tongkol
  • $ 1 cm belacan
  • **ACAR**
  • & 2 batang timun
  • & 1 batang lobak merah
  • & 1/2 biji bawang besar
  • & 1 biji lada besar
  • & cuka, garam, gula

Cara-cara

  1. NASI: Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air atau santan cair sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan gula dan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia.
  2. Kuah
    GULAI IKAN TONGKOL: Kukus ikan bersama asam keping dan sedikit air sehingga masak dgn api yg perlahan. Masukkan santan ke dalam periuk yang berasingan. Santan tersebut hendaklah dibancuh terlebih dahulu dgn 1 liter air. Masak santan tersebut dgn api yg perlahan selama 30-40 minit. Kacau sekali- sekala supaya santan tidak berketul. kemudian masukkan bhn2 yg di blend ke dalam santan. cili kering di blend dan di tumis dgn minyak di dalam kuali. Bila dah agak garing, masukkan rempah.tumis sehingga naik minyak, masukkan belacan(kalo tak tumis rempah pon tak apa2.ikut citarasa masing2.). Bhn tumis dimasukkan ke dalam santan. Masukkan gula, garam, ajinomoto dan asam keping. Tunggu sehingga mendidih dan naik minyak barulah masuk ikan tongkol yg direbus. Air rebusan ikan tongkol turut dimasukkan. Masukkan cili padi.
  3. ACAR: Timun dan lobak dihiris panjang2. Bawang dan lada dimayang. Campur ke semua bhn2 tersebut ke dalam bekas. Masukkan cuka, garam dan gula. Simpan di dalam peti untuk seketika.

Laporan Masakan Bergambar (11)

Picture_654
26-01-2007
lunch ari..projek yg tertangguh 2 minggu..akhirnya, hasilnya mmg memuaskan ati..nasi dagang ni mmg best n lembut aje..worth trying..tp jun makan ngan kari ayam..stok ikan dah abih..hehe
Laporan oleh: junjs11

yeker.. terror junsj masak nasi dagang.. kalo gulai ikan tongkol lg ader ummpp!!!

Dsc02709
03-12-2007
1st time Along mkn nasi dagang waktu kat Holand last mth, cooked by En. Zahari's wife. Lps tu ni lah, teringin nak mkn lagi, jumpa lak resipi ni - baru buat tadi....sedaaap! Mkn dgn gulai ikan tongkol. Nanti sat bubuh gambar gulai pulak.
Laporan oleh: AlongRoz

jauh nasi dagang nih merantau.. hehe

Gulai_tongkol
03-12-2007
Ini pulak gambar lauk & sayur nya. Memang kow! Thanks Minami.
Laporan oleh: AlongRoz

fuhh.. dah lama tak mkn nasi dagang.. tunggu my mom dtg sini mintak die masak.. kahkahkah

Dscn1421
28-06-2008
tq yg empunya resipi,buat minggu lepas,cubaan pertama kali msk nasi dagang,terangkat wo...,x le susah sgt,tp abis le dapo ber....,tp x pe puas hati mknnya,hb pon puji.hi ha...
Laporan oleh: ctie_ris

haah mmg tak susah sgt utk msk ns dagang nih... utk gulai, kalo dimasak sehari sebelum mkn, lg terangkat! bau nyer mmg teruja...bese buat ns dagang, second day mkn mmg berebut... kuah dah mesra dgn ikan...adeh! mengidam lah pulak..

Photo-gulai
01-07-2008
menjadi juga akhirnya gulai ikanku...wat ikut apa yg ada kat sini jer..ikan tongkol xde...tp still sodapp wpun gune ikan aji(kembung)...tQ minami!
Laporan oleh: hana6877

ikan aji = selayang.. ikan saba=kembung.. ikan saba pon sodap!!

Tongkol
18-09-2008
saya guna resepi ikan tongkol awak tuk buat makan dgn nasik dagang...saya pakai rempah cap org terbang (versi kelantan)..tq ye..
Laporan oleh: quinnie

macam2 nama rempah ade yer..

301220084191
31-12-2008
nie lah dia nsi dgangku y special x leh lwn pyer,mmg best..hubby ska sgt,tmbah 2 pgan..tp x smpat nk buat acar,hehe..apapun tq minami..
Laporan oleh: zie2527

amboi3x.... sedap sgt sampai tak sempat buat acar...

Photo-0005
10-05-2009
minami..sya hntar skli lg ye...yg tu ayat x btul..nsi dgang n gulai ni memang sedap sngat..sya buat bnyk..sbb bg pd kwn hb skali..mekasih ye...minami jgn terasa hati ye ...ayat sya yg td tu silap skit...mekasih lg skali..
Laporan oleh: maz-ivory

hehe... bagus tu bagi org merasa... kot2 pasni dapat tempahan nasi dagang...

P1010162
28-08-2009
cedap!! saya buat guna beras nasi dagang Kelantan but follow this resipi sebab stok ada kat rumah. Klu takde stok beras tu maybe leh guna ikut terengganu pula. tq n' tq...
Laporan oleh: rabiatun

tgk gambar u dah tau sedap!

Nasi_dagang
06-12-2009
ini dia nasi dagangnyer, xde kamera nak tangkap lunch td... skrg baru bkesempatan amik gambar dgn webcam notebook ajerr. 1st buat menjadi, seronoknyerr!!! tq minami, resepi yg sedap. 2-thumbs up ;-)
Laporan oleh: hnar1402

ader resipi + ader talent memasak... mmg menjadi nasi dagang...

Ayamt
01-01-2012
biasa saya guna ikan..kali ni guna ayam pulak..tetap sedap rasanya..:)
Laporan oleh: quinnie

xpernah pulak try ayam..



Komen (75)

19-12-2006, umi_e komen :

errmmmm semalam baru je masak nasi dagang... cuma my sukatan beras n pulut beza sikit... bila2 boleh try your sukatan...


20-12-2006, minami133 komen :

yeker.. sukatan beras tuh beza2 ikut jenis beras actually.. kalo beras wangi masuk sikit ajer beras pulut pon takper.. mengikut kata mak saye lah.. hehehe.. pastu kalo gulai ikan tongkol guna santan kelapa lagi sedap. saya nih dok kat oversea, susah nak dpt santan fresh..=)


20-12-2006, umi_e komen :

samalah minami... kita dapat santan dalam tin pun dah kira baik...


20-12-2006, mitbuj komen :

minami, kalua pakai serbuk kari cap lain boleh x? ker sedap lagi guna serbuk kari cap bunga ros 2?


20-12-2006, minami133 komen :

nasi dagang terengganu bese gune rempah gulai cap bunga ros atau mana2 rempah gulai byk dijual di terengganu. kalo nak guna rempah kari, rempah tuh tak perlu tumis. actually cili kering tuh ditumis sbb saya tak guna santan fresh.kalo guna santan fresh, semua bhn campak ajer dlm periuk. senang.... cume nak masak tuh ambik masa yg lama sampai die naik minyak...


20-12-2006, dyna komen :

bleh nasik dagang kita tanak cam nasik biasa.. periuk kukus takde member pinjam.. tapi teringin nak makan


20-12-2006, dyna komen :

pertanyaan tadi bkn penyataan


20-12-2006, umi_e komen :

Boleh je dyna sebab umi_e masak nasi dagang sokmo letak dalam rice cooker jer... trylah baru 2 hari lepas maska nasi dagang hehehe jangan sebab tak ada kukusan jadi penghalang untuk masak nasi dagang...


21-12-2006, minami133 komen :

saya tak pernah try.. umi_e ader experience tanak dlm periuk, ok ajer kot... kalo camtuh tanak dalam rice cooker lg senang!


21-12-2006, ahjun komen :

emmm.. nak tanya sket.. minami pakai sukatan cawan yang besar maner.. yer pakai pot beras yang plastik tu ker...?


22-12-2006, minami133 komen :

haah.. pot beras plastik tuh. gune aper2 bole.. asal nisbah beras biasa dgn beras pulut 4:1..


26-01-2007, ADILLA komen :

Minami org trg ke?trg kat mane.sy ni baru join.


26-01-2007, minami133 komen :

ADILLA.. haah asal k.trg... kg bukit bayas.. tau ker.. tp sekarang tinggal kat hiroshima..


27-01-2007, Noreen komen :

umi, ada ke jual ikan tongkol kat UK nie?


27-01-2007, umi_e komen :

noreen... ikan tongkol umie tak jumpa tapi fresh tuna ada and lebih kurang je cam ikan tongkol... cuma kalau umie buat nasi dagang umi guna ikan tenggiri sebab ikan tenggiri frozen ada dijual.


27-01-2007, minami133 komen :

Noreen,.. betui kata umi_e, ikan tuna tuh pon bole gune.. rasa lebih kurang gak.. kat sane ikan tuna dlm tin seketul2 ee.. kat sini hancur punyer.. gune ikan kembung pon bole..


29-01-2007, ADILLA komen :

Minami, dilla pun org bukit bayas jugak.rmh minami kat mana.eee bestnya....


29-01-2007, minami133 komen :

ADILLA.. jom join forum kalo nak tau lebih lagik erk.. nanti send private message..


29-01-2007, ADILLA komen :

Minami kasi lah email kat dilla.nanti blh kita berbalas email.Nak msk forum ni camana.Sebenarnya dilla baru je join ruangan ni tak doklah tahu sgt.


29-01-2007, minami133 komen :

click pada forum, pastu apply for membership.. itu ajer.. pastu dah masuk, nanti click kat nick minami133 send private message, ok?


29-01-2007, ADILLA komen :

OK, tqvm.nanti dilla try tapi esk lah insyallah dilla akan privete minami.My hubby dah bising nak tidur tapi dilla syik dok mengadap laptop.


27-03-2007, rose cute komen :

kalau tak guna gulai cap ros 2,nk guna pe ek?


13-04-2007, thalianisz komen :

kene try masak nie..n kene blajar masak nasi dagang dulu.. sebab bakal hubby org terengganu .hhehe


25-06-2007, uyoi komen :

emm sedapnye nampak...lama tak makan nasi dagang yang mak buat...sedih.....


08-07-2007, minami133 komen :

rose.. bese org terengganu masak kuah nasi dagang gune rempah gulai..cap bunga ros tuh salah satu rempah gulai.. kalo my mother buat, die gune rempah timbang yg jual kat pasar ajer..rempah gulai bukan kari tau.. rasa die lain sket.. bau pou lg sedap


08-07-2007, minami133 komen :

uyoi.. dah dok jauh ngan mak, semua kene buat sendiri.. try la.. nanti bole kasik mak u rasa pulak nasi dagang yg u masak..tul tak?


23-11-2007, mek bunga komen :

kalu nk sedap g , lepas kukus kali pertama, angkat dan gaul ngan santan cair. kali kedua kukus guna santan pekat tapi santan di masak dahulu supaya nasi tidak basi.


27-11-2007, tangan_suami komen :

gulai tu, kalau bleh taruk kerisik (kelapa goreng) lagi ok kut, jadi pekat sikit lagi


08-12-2007, dzuliya04 komen :

Minami133, saya nk tanya sikit. Masa 1st time kukus nasi tu, kita campur beras+air cam masak nasi biasa ke just beras saja? Kalau guna beras merah, kena campur beras lain tak? Thanks.


12-01-2008, minami133 komen :

dzuliya04... kalo di msia, i gune santan cair lps 1st time kukus, 2nd time baru msk santan pekat. "campur beras+air cam masak nasi biasa" ---> masak nasi biasa tu beras berendam dlm air..bkn camtuh, kalo kukus, beras bahagian atas, wap air yg buat nasi tu masak. tentang beras merah tuh, tak tau nak bg jawapan lah.. saya rase tak payah tambah beras lain dah...better tanya org yg tau.sori...


12-05-2008, paij188 komen :

selama saya buat nasi dagang saya buat kari ikan cam biasa xtau plak gulai die special sikit buatnyer. biler duduk dubai ni, susah la sikit nk cr rempah gulai cap bugan ros tu, so saya pakai jer rempah kari to replace it.. anyway mmg sedap sgt!


25-06-2008, suzi75 komen :

Dah try buat...sedap. Terubatlah sikit rindu 2 thn tak makan nasi dagang.


01-07-2008, hana6877 komen :

aa tol2 tuh ikan saba...hahahaa...jenis ikan pun tk tau...kwang3.....


05-07-2008, quinnie komen :

saya dah beli beras nasi dagang..nak cuba buat..tapi gulai ikan tongkol ni...ada macam2 resepi..tak tau mana yg sedap..


05-07-2008, Isya_Irfan komen :

quinnie..cuba resepi dr lizacomel pun ok gak, bahannya mudah,ringkas, dan sedap..i dh cuba..memang best


19-08-2008, irnasz komen :

tmpg lalu minami..,kak umi,kalu nk pkai rice kuker msuk sume bhn skaligus dlm piuk?sukatan air n sntan camner?jadik ke kalu ikut sukatan yg minami ni?seumor idop i x penah wat ns dgg ni.bli je..tuh igt nk coba wat coti skolah ni.kalu ada cara mdah nk msak ns ni lg baguih!


24-09-2008, quinnie komen :

saya dah cuba gulai ikan tongkol resepi ni..memang best...tapi kena jugak guna rempah gulai.baru sama cam org pantai timur buat nasik dagang...


28-09-2008, aniemjane komen :

rempah gulai ni mcamana rempah kari ker


31-10-2008, idah1974 komen :

rempah gulai tu kalau ditukar dengan rempah kari adabi @ alagapas @ baba's boleh ka. Kat labuan susah nak cari


28-11-2008, kemma81 komen :

aniemjane, idah1974,...org tganu mmg wt gulai utk nsik dagang ni ada rempah khas utk gulai nsik dagang..rempah gulai byk jual kt tganu...rasa dia pn lain dari rempah kari..ada yg dijual sec. timbang or paket...klu guna rmpah kari blh aje, tp klu nk rasa ori nsik dagang tganu, kna guna rempah gulai laa.. hehe tlg jwb bg pihak minami..


07-12-2008, mendelalu komen :

salam.. saya org baru.. esok pg raya saya buat nasi dagang.. mai datang umah.. kat USJ.. asal org kuala berang, TRG..


27-02-2009, minami133 komen :

tq3 to kemma tolong jawab...


27-02-2009, minami133 komen :

time raya jer ker leh dtg umah u mendelalu... i baru nak blk msia...


27-02-2009, Ringo komen :

Minami nak balik for good ker??


09-04-2009, nurda komen :

sori, nk tanyer halba tu pe benda eh? tringin nk wat la..:)


10-04-2009, mama kastam tioman komen :

nurda..tgk dalam glossary..


12-04-2009, yanna iris komen :

kena try nih! mak mertua i tauke nasi dagang kat ganu,tapi i tak pernah pun belajar ngan dia...so weekend ni insya allah, i buat!


30-04-2009, k_shii komen :

minami,klu guna santan sgar,sukatan ye guna 1 ltr air ker?


10-05-2009, maz-ivory komen :

minami..maap ye..kita nk ckp sedap sesangat...x prasan terketan x kat stu ye...memang sedap..sya buat 2x kukus...bg pd kwn2 hb yg duk bujang skali...tq minami..


22-06-2009, my_oshin komen :

klu gantikan ikan tongkol dengan ayam atau ikan yg lain belh ker? ader beras khas ke untuk nasi dagang ni? klu ader maner nak dapatkan nya?


08-07-2009, slapper komen :

my_oshin ; kalau nak tukar ikan tongkol dgn ayam pun boleh tapi cara masak ayam dan daging lain pula. Kalau ayam you kena masak "ayam gulai darat". Rempah boleh pakai rempah kari Adabi tapi sikit sahaja. Bahan gulai darat ; Lengkuas, bawang merah, bawang putih, rempah, santan, serbuk kari (any brand) dan kerisik. Halia tidak digunakan dalam gulai darat. Serbuk gulai darat boleh beli di Klate and 'Ganu.


08-08-2009, gondel komen :

nasi dagang kat terengganu ni macam2 rasa ada. ade yg nasi menjadi kuah tak menjadi ade yg nasi tak jadi kuah lak sedap. tp kalo mak aku yang buat mesti banyak kali aku tambah hahahahahahahahaha aaa betul la tu guna la rempah cap bunga ros, rempah masak dan rempah gulaiii.. ikan kalo kukus lagi lama sampai tulang hampir hancur lagi besttt..


28-08-2009, penyu88 komen :

wah resipi yang sangat menarik. dah lama kat french ni nanti jumpa ikan tongkol baru nak wat.Apa2 pun thanks tuan nyer resipi.


01-11-2009, ciya komen :

kalu masak guna periuk nasi biasa tu, beras nak kena rendam semalaman gak ker?. Sukatan air ngan santan plak camner?


16-11-2009, eliyka komen :

kalu nk cepat beras tue rendam ngan air panas..2 n 3 jam dah kembang dh....kukus pun kejap je.....


01-12-2009, za 231 komen :

salam akak.... leh x kalu sy simpan resipi akak ni coz dh lama sy cr nasi dagang tganu.. org kta sedap...hrp2 boleh yee.. hrp balas...


05-12-2009, deana911 komen :

salam minami...kita org trg gak... sebelah kg awak..hehhhee kg pasir panjang.. ni tak pernah buat pon nasi dagang....kalo gulai ikan aye [tongkol] tu pernah la buat. kalau guna rice cooker biase leh tak masak nasi dagang...pastu mcmana caranya..harap minami dapat membantu...teringin sgt nak makan...


06-12-2009, hnar1402 komen :

Salam, sy dah cuba buat tghari tadi. mengidam pnyer psal sy buat jugak w/pun tanpa rempah nasi dagang / gulai ikan... ganti ngan kombinasi serbuk ketumbar+jintan manis+sdikit serbuk kunyit. alhamdulillah menjadi jugak. syaratnya kalu nak sedap ikan tu "mati air" @ rebus dulu dgn lengkuas, nisan (**gula kabung eh org KL panggil??), asam keping + skit garam. Cuma nasinya lembik skit... sbb takut x masak saya tanak kejap atas api perlahan lepas masuk santan kali kedua... santan tu tercair jd berair lerr kalu tak buat cenggitu... ampun ye tuan pnyer resepi :p InsyaAllah nnti sy tepek gambarnye kt atas tu :-)


07-12-2009, deana911 komen :

umi_e awak wat camner pakai rice cooker masak nasi dagng leh kasi tahu tak???


29-12-2009, minami133 komen :

za 231.... jgn simpan ajer.. mesti kene buat tau... besar pahala saya dapat nanti.. silakan..


29-12-2009, minami133 komen :

deanna 911... pernah buat nasi dagang gune rice cooker tp gune beras jasmeen... tak tau jasmeen yg kat msia sama ker tak jasmeen kat oversea nih... rase jasmeen ka msia jenama jasmeen tuh... tapi takpelah saya guide... nih cara saya buat, simple ajer.. sebab beras jasmeen nih dah wangi n sedap, masak nasi macam biasa.. lps dah masak masukkan halba+bawang merah+halia yg dah dihiris... xpayah pakai santan langsung! leh kurangkan kalori lg... itu ajer cara nasi dagang segera...


04-09-2010, asu_ija komen :

dah buat untuk berbuka td. sedappp.. husband 2 pinggan tambah nasi hehe. nak antar laporan bergambar x tau plak mcmna huhu..


15-12-2010, fatimah aniah binti ahmad saleh komen :

Ini pakai santan segera ke?


08-03-2011, asiahshamsudin komen :

eee... sedapnya nak cubalah. teringin nak makan nnt kempunan.....


27-04-2011, bonda1601 komen :

dulu dah buat tp nasi die x brp menjadi...insyaallah klu ada masa nak wat plak pakai resepi ni.lama dah x mkn nasi dagang...


29-04-2011, aida mamat komen :

saya dah buat pagi ni. sedap kata hby. tq minami133


11-05-2011, kusal komen :

org terengganu kena wajibkan diri utk pandai buat nasi dagang...baru lar betul2 org terengganu tulen....ye dok minami?????HEHEHE...


11-05-2011, kusal komen :

rempah cap rose hanya ad di terengganu saja...di negeri2 lain di malaysia tidak ada...apa lagi diluar negeri....tp mcm hnar 1402 kater....guna sajer ap yg ada> serbuk kari ayam/daging/ikan dicampur ngan serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis.....tu sedap tk trkira dah....kwn2 satu skolah angkut ngan periuk2 wat balik rumah......depa org kedoh dok tahu masok...jd kiter lar org tganu masak..hehehe...


17-05-2011, norro komen :

terima kasih resepi.ada ikan tongkol member bagi ,tu le yg teringin nak msk nasi dagang.nak try buat dgn maid ni.saya org pahang tapi pernah mkn nasi dgg tganu .memang best.


17-05-2011, karambit komen :

sedap


18-05-2011, KakRaja komen :

Terima kasih kerana menyumbangkan resipi yg sudah lama saya cari. Memang sedap. sekarang confident nak masak utk tetamu.


29-06-2011, humaizah komen :

i follow.... :) tq


30-10-2011, wanmaziah komen :

sy dah buat tghari td...sedap walaupun tanpa rempah gulai bunga ros tu....sy org kelantan tp suka nasi dagang terengganu..terima kasih utk resepi ini......


23-06-2013, wn_irianie komen :

Nyum2....bes rasa...Cuba sy buah sket pot bras tu...berdua dgn suami n anak 3tahun, makan x byk mana.4pot tu ramai le mkn...sy guns rempah Kari je...x rempah gulai...sodap ajo...


20-09-2013, aku_2011 komen :

boleh oder dgn saya rempah cap bunga ros


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd