Google+

oleh: syari Famous Amos Chocolate Chip Cookies

100_4829

Menambah koleksi choc chip cookies. Resepi asal dari Allresepi.com, hasilnya lumayan, sesuai untuk yang ramai anak macam saya. Bila makan tak boleh nak berhenti kerana sedap.


Created on : 16-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syari




Bahan-bahan ( 1kilo cookies = 100 keping )

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan padat gula perang *
  • 1 cawan mentega (~150gm)
  • 1 cawan minyak
  • 1 telor
  • 1 sb susu segar
  • 4 cawan tepong gandum
  • 1 sk garam *
  • 1 sk cream of tartar
  • 1 sk baking soda
  • ½ cawan walnut cincang
  • 2 cawan semisweet chocolate chips
  • 1 sk vanilla extract

Cara-cara

  1. Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.
  2. Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips
  3. Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.
  4. Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)
  5. Nota * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.
  6. Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.
  7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain
  8. 1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang 2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.

Tag

biskut

Laporan Masakan Bergambar (22)

Famousamos
06-03-2009
dah cuba...mmg sedap dan agak peroi! hana skip gula putih dan lebihkan gula perang... kpd sesapa yg suka agak keras cam yg jual tuh, leh tmbhkan tpg cam syari ckp. trimakasih syari kerna berkongsi resepi!
Laporan oleh: hana6877
Dsc05921_resize
08-03-2009
salam. haiiii cemburu negok punya biskut heeee,,terujalah pulak nak membuat, betulah.. mmg sdp, ragup & rapuh... satu adunan pun x cukup....anyway TQ 4 resepi yg enak ni....
Laporan oleh: shafea
Imag0008
10-09-2009
salam syari, sedap sangat choc chip ni, anak2 kt mcm chipsmore, sy letak lebih gandum best..rangup je
Laporan oleh: rosaliza
08122009342
21-12-2009
Wat untuk kali ke-3.Mmg cepat ajer licin.Dah tak larat nak bentukkan bulat2.My hero tolong terap ikut bentuk yang dia suker keh keh
Laporan oleh: elin8888
Photo0818
22-01-2010
tada...buatnye dh lama, br skang nk upload...bak kata adik2 zai...BERBALOI-BALOI!!!!
Laporan oleh: zai_fadilah
Famous_amos_chocolate_chip_cookies_picnik_kecil
04-06-2011
sedap, cuma agak manis. lain kali kena kurangkn lagi gula.. apa2pun tq to tuan punya resepi ^_^
Laporan oleh: zachoes
Imag1420
05-06-2011
sedap x terkata..mmg ngap sekali pasti nak lagi..last yr pun dah buat utk raya..this yr buat awl skit nk bwk balik msia!
Laporan oleh: Mrsazman
Img_0169a
22-07-2011
dah pandai wat sendiri, x yah bli FA yg mahei gilos tu!!!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Img_4238
21-08-2011
inilah resepi paling sempurna yang pernah sy jumpa...memang best! masa tengah bakar tu bau harum semerbak macam kedai famous amos. terima kasih sgt2...memang sy akan simpan resepi cookies ni..
Laporan oleh: nuni
Img_4227
21-08-2011
yang ini saya letak strawberry emulco 1sudu besar. memang sedappp! sy dh kurangkan sukatan gula jadi 1/2 cawan gula pasir. tp masih jugak manis. mungkin kene kurangkan 1/2 cawan gula perang juga. choc chip pon sy letak 1 cawan je.
Laporan oleh: nuni
Kek_dan_biskut_061
26-08-2011
terima kasih tuan empunya resepi, happy sangat menjadi choc chip ni, konpem cam famous amos, cuma i gantikan cream of tartar ngan cuka, dan guna gula perang sahaja, terima kasih ya.(^_^)
Laporan oleh: akuanakrimau
Kek_dan_biskut_063
26-08-2011
sedap, cuma saya punya garam tak dissolve betul2 hehe.... next time nak masukkan sekali ngan step basah; gula+butter+telur...etc terima kasih cik syari
Laporan oleh: rimausukamasak
Dscn2293_famous_amos
15-09-2011
Sedap, tq sebab kongsi resepi
Laporan oleh: wanH
Img_4436
07-10-2011
buat lagi lepas raya. kawan2 keje semua cakap sedap. rangup, mcm famos amos yg mahal tu! terima kasih sgt2!
Laporan oleh: nuni
Dscn1717
21-03-2012
Buat hujung minggu sebagai kudapan..emm sedap cuma agak manis w/pun dah kurangkan 1/2 cwn gula perang ..Ala2 famous amos ..kite tak ada susu segar cube guna susu cair yg di tambah sedikit air..terasa gak susunya..mungkin kalau guna susu segar lebih sedap. Thanks kerana sudi kongsi resepi....Saya n keluarga peminat choc chip...macam2 resepi choc chip yg di cuba...
Laporan oleh: Resepi2011
20120617_200859
17-06-2012
bt setengah adunan jer..tmbh sket tepung,sbb mcm lembik sgt.rase mmg mantap..pasni takyah beli famous emes yg mahal tu lagi dah!!
Laporan oleh: xaqiera
Sam_0497
09-08-2012
First time buat cookies, menjadi! Mekacih ye >_<
Laporan oleh: Miss Qaseh
20120811_123448
11-08-2012
memang sedap. kita tukar walnut dgn biji kuaci dan coklate chip guna satu cwn je sebab stk dah habis dan malas nak pegi beli. thanks for the resipi.
Laporan oleh: mbak_oya
Cookies
22-08-2012
TQVM for the receipes. It is act the best recepies compared to other receipes. I buat 2x but 2nd time i i add dark choc and a bit of emplex still the tastes the best!
Laporan oleh: shasrisha
Cookies2
22-08-2012

Laporan oleh: shasrisha
Photogrid_1351406734538
28-10-2012
Enak dan repuh. Saya meletakkan sedikit chocolate chip dan m&m chocolate untuk membuat cookies berwarna-warni. Saya juga campurkan 2 scoop nutella supaya rasa coklat ada.
Laporan oleh: linabmn
Img_20121028_165933
29-10-2012
saya dah cuba..berjaya... :) thanx ye bg resepi ni...mcm famous amos dah rsnye...
Laporan oleh: atienz


Komen (15)

16-02-2009, Mama chombi komen :

W'kum , Ahemmm... peroi tu apa maknanya? :)


16-02-2009, Mama chombi komen :

A'kum , ahemm peroi tu maknanya apa?


16-02-2009, kimin_03 komen :

X pe, sy tlg jwb kan... Hehehe... Kalo x silap saye, peroi tu makne nye mudah pecah, mungkin sbb biskut nie agak rapuh... Contoh nye, kalo kite nak wat ape2 doh, kite akan ramas butter ngan tepung sampai jadi peroi, ala2 breadcrums... Betol kan syari?


17-02-2009, kamal77 komen :

eemm... nampak sedap.mesti cuba ni. syari,kalau 1 cawan mentega tu agak2nya brapa gram ye?lepas tu susu segar tu kalau ganti dengan susu cair boleh tak?


19-02-2009, syari komen :

kimin : ha ah betol peroi tu rapuh. mama chombi : sori ye tak realize saya guna slang mungkin org selatan tau kot, agaknya mama chombi oghang utara ye. kamal : saya tak pernah cuba sukat beratnya tp agak2 dlm 175gm kot. susu apa2 pun boleh janji cecair


26-02-2009, ibusiti komen :

Memang best, macam famous amos choc chip. Satu adunan banyak juga dapat tapi kejap je abis.. Anak siap bawa bekal gi sekolah.


26-02-2009, ibusiti komen :

Cuma bagi saya agak manis sikit. Saya kurangkan gula & gantikan walnut dengan biji bunga matahari. Rasanya tetap sedap dan yang penting PEROI


20-03-2009, nadzlieya komen :

cream tartar 2 nak cari kat mana yea?


12-05-2009, syari komen :

Nadzlieya - cream of tartar ada di kedai bahan2 baking spt bake with yen kalau kat pj.


05-06-2011, encikosman komen :

biskut popular time raya. ada tak bahan lain yg boleh digantikan utk cream of tartar? coz sy dpt maklumat CoF tu haram sbb diperbuat drp sumber wine yg jelas haram (blh rujuk wikipedia).


28-07-2011, nurulharnani komen :

sy tgh buat cookies ni..sedap..tp sy kurang kan gula..kepada sesape yg tak tau, CREAM OF TARTAR ni terjadi daripada proses penapaian WINE..so sah2 la TAK HALAL.. ada yg ckp brand nona halal..tp sy tgk xda cop halal pun..so saya google2..saya gantikan CoT ni ngan cuka..boleh gak gantikan dengan lemon juice...sama gak sukatan dgn CoT :)


21-08-2011, humaizah komen :

owh!ye ke yg nona pon x halal,bru je beli tp x guna ag..sib bek beli yg kecik je..huhu


21-08-2011, humaizah komen :

eh! nak respond sal sekut,nmpk topic cream of tartar trus lupe...bskut ni betul rsa cam famous amos nyer ker???....bkn pe byk resepi bskut FA dlm myr ni tp tgh tgk mane yg paling best...suke skut tu coz lalu je kedai FA mesti harum semerbak je...huhu :)


06-09-2011, Mrs Z komen :

Saya dh cuba resipi ni, mmg sedap sgt, anak2 suka. Siap bw bekal bw balik asrama 1 balang...TQ for d resipi...


13-07-2014, Mimi Salmi komen :

Saya dah cuba juga resepi ni semalam. Memang superb. Saya kurangkan gula kpd 1/2 cawan bg setiap jenis. Rasanya dah ok n xmanis sgt. Yummy, terima kasih syari sbb kongsi resepi ni.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd