Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com

Resepi Famous Amos Chocolate Chip Cookies

 Submitted By On 16 February, 2009
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

Menambah koleksi choc chip cookies. Resepi asal dari Allresepi.com, hasilnya lumayan, sesuai untuk yang ramai anak macam saya. Bila makan tak boleh nak berhenti kerana sedap.

Ingredients
  • 1 telor
  • 1 sb susu segar
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan padat gula perang *
  • 1 cawan mentega (~150gm)
  • 1 cawan minyak
  • 4 cawan tepong gandum
  • 1 sk garam *
  • 1 sk cream of tartar
  • 1 sk baking soda
  • ½ cawan walnut cincang
  • 2 cawan semisweet chocolate chips
  • 1 sk vanilla extract
Instructions
  1. Pukul gula, mentega, minyak, telor, susu and vanilla hingga sebati.

  2. Masukkan bahan2 kering, walnut dan chocolate chips

  3. Adunan nampak lembik, sudukan satu sudu kecil ke atas dulang pembakar, tak perlu di gris.

  4. Bakar pada suhu 350 ‘F (175’ C) dlm 10-15 minit (bergantung pada jenis oven)

  5. Nota * Rasa agak manis, boleh kurangkan gula perang kepada ½ atau ¾ cawan. Jika mentega dah masin kurangkan garam kepada ½ sk.

  6. Cookies ini agak peroi (rapuh), jika suka keras sedikit, lebihkan tepung ikut kesukaan.

  7. Walnut boleh diganti dengan kacang jenis lain

  8. 1) Sempena kempen kurangkan gula, sukatkan 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang 2)Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan (3) utk cookies yang bentuknya cantik instead of leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dlm fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dlm dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya ia tidak cair.

Tags 
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All