Google+

oleh: umi_e Tart coklat

Tart_cokolat

biskut tart yang pernah my mummy buat masa zaman sekolah dulu... memang kesukaan kanak-kanak


Created on : 19-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( dalam 100 keping )

  • 250 gm (1 buku) butter
  • 1 cawan gula halus
  • 2 biji telor
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Tepung gandum secukup adunan
  • 125gm cokolat masak
  • 25gm shortening
  • 25gm butter/margerin
  • 2 sudu makan susu segar

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sehingga sebati
  2. Masukkan vanilla essence serta telur dan kacau hingga sebati
  3. 1
    Masukkan tepung sedikit-sedikit sehingga ia menjadi doh (sehingga adunan tak lekat di mangkok)
  4. 2
    Canai adunan agak2 ketebalannya.
  5. 2
    Terap menggunakan cetak kuih tart.
  6. Bakar dengan gas mark 4 selama lebih kurang 20 minit atau hingga kekuningan.
  7. 3
    Sementara tart sejuk, masukkan semua bahan dalam mangkok.
  8. 4
    Masukkan ke dalam microwave selama 1 atau 2 mins.
  9. 5
    Keluarkan dari microwave dan kacau hingga sebati.
  10. Ambil sedikit cokolat yang telah cair dan letakkan ke atas tart yang telah sejuk.
  11. Tart_cokolat
    Boleh dihiaskan dengan manik jika suka.
  12. Acuan_tart
    acuan ni ada 2 pattern bergigi atas bawah so boleh pilih nak guna yang mana...
  13. Acuan_tart1
    Ni ler rupa acuan tartnya... skyblue ;)








Laporan Masakan Bergambar (9)

19022007_024_1
19-02-2007
mula² kan umie.. rasa doh mcm manis sket.. tapi bile da letak inti, rasanye perfect.. my anak yg bujang suke sgt.. bleh la uat hari raye nnt.. tq umie!! muahhh..
Laporan oleh: zara_klate

ermmmm kalau anak bujang zara suka sangat... kalau buat untuk raya, budak2 gerenti lebih suka... Thanks for trying :) muuaahhhhhhh balik kat zara hehehehehe

Img_7470
29-06-2008
ni lah hasil tart coklat yang saya buat..pastu trasa nak campur dgn kastard.so,ade dua jenis tart..tapi rasanya kena byk improve lagi.neway,tq!
Laporan oleh: izwanurul
Sp_a0088
22-07-2008
sedap tq kegemaran anak sulongku,ader jugak edit sikit letak coffee emulco pd crust.
Laporan oleh: Dimple
Tart
16-09-2008
dah cuba tart kak e ni..best sangat..anak2 suka..tq kak e..
Laporan oleh: bee_rbs
P1010097
24-09-2008
sooo sedap...comot sikit cos my budak2 tolong tuang choc kat dlm tart..tima kasih for sharing the recipe :)
Laporan oleh: Ziza
Tat
22-06-2009
buat dengan anak2 smlm. Anak2 dah tempah utk buat masa raya. Thanks tuan empunya resepi
Laporan oleh: cendawancun
Dsc00178
22-07-2009
biskut praraya..ank2 suke..bole buat tuk raya nnti..tq...
Laporan oleh: acit
Coklat_tart
12-03-2010
Oklah..budak2 suka sbb ada coklat..cuma tricky sbb tk tau bnyk mana tepung nk buh...TQ.
Laporan oleh: coveredgirl
104_0602
22-04-2011
sedap...antara resepi kesukaan. masukkan filling cheese sekali. tq kak umi
Laporan oleh: CheqSueCommot

Komen (51)

19-12-2006, Mat Gebu komen :

Hmm sedapnya umie.... macam nak buat raya haji nie lah kalau sempat. Eh umie nya penggelek doh dgn board dia tu lawa laaa marble ek?...


19-12-2006, umi_e komen :

hehehe cik mat... buatlah tart tu... masa zaman I sekolah my mum dah buat tart choc ni tau! bayangkan lamanya... coz I pun in my 40's hehehehehehe


19-12-2006, skyblue komen :

Umi_e, boleh tunjukan gambar cetak tart tu? I nak beli, tak pernah jumpa pula.


20-12-2006, umi_e komen :

nanti ya sky I amek gambar I letak...


22-12-2006, umi_e komen :

skyblue... umi_e dah letak gambar acuan tart tu... harap dapat gambaran... zaman my mum acuan tu dari tembaga atau besi but zaman kita yang ada pakai plastik je...


24-12-2006, siNgLe_LadY komen :

Pastry Tat cokelat ni mesti manis.. sebab ada gula. Ada tak resepi, tat nenas yang biasa yang rasa pastry nya manis, lemak dan emmm sedap....


25-12-2006, areen1990 komen :

mama... coklat dier tue kira tak bekulah kat ats tue yek.. lembik aje ke??


26-12-2006, umi_e komen :

areena... cokolat akan mengeras... macam juga kita salut cokolat kat biskut almond london cuma yang ni kita letak atas biskut tart...


26-12-2006, umi_e komen :

siNgLe_LadY.... tepung tart ni memang kena letak gula sikit sebab cokolat tu tak berapa manis kan... so nak imbangkan but taklah manis sangat...


13-02-2007, sayang79 komen :

umi...macam tahu aja eh sayang tgh carik resipi tart coklate nie...macam nie leh ah buat nanti....


23-02-2007, nur81 komen :

bahan-bahan untuk coklat tu kalau tak pakai mikrowave boleh tak masakkan guna dapur biasa jer


24-02-2007, umi_e komen :

nur81... boleh je nur... kalau nur nak buat letak semuanya atas api perlahan dan kacau sampai semuanya mencair... ada orang buat guna cara apa tu... double broiler ke... hehehehe tak tau nak sebut... selamat mencuba nur


28-04-2007, eleven komen :

umi_e nak tanya skit...kalau I nak masuk laporan masakan in any resipi camana?I tengok faq..dia tulis mula2 kena login dulu.Pastu,klik kat link gambar.Pastu,klik kat tulis laporan.....Link gambar tu apa?


28-04-2007, eleven komen :

And I still x faham camana nak reply laporan masakan bergambar........Mula-mula,login and klik kat menu My Resipi and replylah...Bt I x faham pasal klik kat menu My Resipi....Hopefully,u can teach me.........


28-04-2007, joayee komen :

eleven, after u login, u cari resepi yg u nak buat laporan. kat sebelah gambar tu ada option laporan.


28-06-2007, pijah komen :

Pukul butter dan gula sehingga sebati <-- xyah kembang ker?


06-09-2007, aleez_29 komen :

waaaa... dah buat... dia tak kuning gitu.. lepas tu keras skit.. my mum kata ni kuih tat ke kuih batat :(( etul ke tak campur tepung lain.. custard ke.. corn flour ke?


14-09-2007, umi_e komen :

aleez... mungkin sukatan tepung terlebih sebab bahannya memang begitu... zaraah cuba dan menurut laporan zara ok je... nanti allez cuba lagi ya...


14-09-2007, umi_e komen :

sorry pijah... lama sungguh umie tak OL... butter+gula tu taklah pukul sampai kembang, asalkan gula hancur je... macam buat biskut raya yang lain juga :) selamat mencuba ;)


02-11-2007, farahana01 komen :

assalammualaikom umi_e... i nak tanya sukatan tepung gandum tu banyak mana???? takut pulak kalau terlebih nanti bukan jadi tart lagi dah jadi kuih batat bak kata mummy aleez_29 tu...... bg lah tau umi_e agak2 berapa??


21-06-2008, liar6650 komen :

nilah recipe yg i cari2...thanks umie...


09-08-2008, noralily komen :

wah.. cam best jer resepi.. saya dah beli semua bahan-bahan dan acuan.. dah stanby nak buat untuk raya nih.. thanz umie!


13-09-2008, umcrbm3 komen :

hi umie.... nk tanya kalau filling coklat tu tak masukkan shortening, coklat tu still boleh mengeras ke (menjadi)?


14-10-2008, jann komen :

dah buat untuk raya lapas,buat 2 version inti choc n resbery jem,sedap,tq share d recipe


27-07-2009, nonamanis komen :

biskut ni tahan lama tak.


15-08-2009, orked85 komen :

bakar pkai oven bape suhu dia....sorry baru nak blaja lah umie...


20-08-2009, kecikcomel komen :

apa maksud "bakar ngan gas mark 4" tu?..sy x fahamlah.ade sesapa bleh bantu tolong jelaskan pd sy.. kalau oven tau la..


27-08-2009, ruza adip komen :

umi_e, nak tanya sikit, kalau tak letak shortening 2 tak apake? atau boleh ganti dengan benda lain?


28-12-2009, ateqah1512 komen :

nk cube gk hri ne...


06-09-2010, miratika komen :

kak umi...sy da try smalam tp dy keras sikit la...rasa da sedap da...b4 tambah tepung,memg dy da x lekat kat mangkuk uli 2 tp bila nk acu dy mlekat n tak mau kua dr acuan...so sy tmbh tepung,dy jd keras lak...huhu baru perasan keras ms mkn time bbuka cz time buat 2 sy puasa...nway,thanks kak umi....=)


29-11-2010, Greentea komen :

Wah..mesti budak2 suka ni thanx 4 sharing umi:D


05-01-2011, ina_arina komen :

gandum 2 banyak mne kena ltak?ltak bnyak kang keras pulak


06-02-2011, mummyjane komen :

mi, i like yr tart, must try, but yr pengelek N board tu u buy kat mane.... sooooooo jambu la


11-04-2011, k... pah komen :

resepi kek cup bila blh dapat


11-04-2011, k... pah komen :

filing blue bery tu macamana


11-04-2011, k... pah komen :

kalau nk resepi kek lapis asam manis blh minta


21-05-2011, siti amira komen :

tq umie share resepi nie...saya baru pas wat...tapi gula tu saya kurang ..saya letak dlm 50 gr je.....


01-06-2011, cikmawar komen :

ummie.. cne nk agk tepung 2.. takot lar t terlebih or terkurang..


07-07-2011, norsilawati ahmad komen :

eeee,,,, akak dah lama cari resepi ni,,, thank kak..


08-07-2011, cook in komen :

nape x bg sukatan utk tpung gndum...bleh bg sukatan x?


15-07-2011, adeng82 komen :

ada tip yg kata, kalau letak shortening or peanut butter akan myebabkan biskut x rangup..sebab shortening dan butter tu ada minyak dan myebabkan biskut kita x rangup.....tp tpulang la pada opinion masing2 kan...agak2 mana yg sedap utk biskut, nak letak shortening ke x perlu?


15-08-2011, Malyn komen :

Nk tye..nk buat tat coklat ni kn telur guna 1biji eh??bkn kuning je ke??konpius la...


15-08-2011, Malyn komen :

Nk tye..nk buat tat coklat ni kn telur guna 1biji eh??bkn kuning je ke??konpius la...


17-08-2011, norlynbaderi@yahoo.com komen :

saya nak tanya kalau bakar pakai oven berapa celsius selama berapa minit


26-08-2011, schamelz komen :

memang best giler


28-10-2011, bidadaribiru komen :

yamm2..sedapnye..


26-11-2011, Niezaali komen :

nak tanyalah butter apa yg dapat saya pakai nak buat resepi sal butter kan dah di haramkan


26-11-2011, syalina komen :

niezaali, blh guna buttercup ke....butterlite ke...


27-05-2012, Miss Cookies komen :

umi,sedap ! saya dah cuba,tapi coklat saya rasa manis sangat,itu kali pertama.kali kedua saya buat,dah elok..anak kecil saya suka.terima kasih umi :D


11-08-2012, HaraYul89 komen :

Thankyou share resepi ynk sngt mnarik . Nak try dulu ne . Nmpk mcm sdp . Huh coklat ! hehe .


29-08-2012, cahaya.zulaika.9 komen :

Nk kongsi tips sikit.. klu kite letak shortening, coklat tu mmg akan rangup tp sya tak suke rangup ye lah dah name coklat kan? biarkan biskut tu yg rangup n lembut so sebati bile telan ngan coklat .. Lemak berkrim gitu.. Dan sy rase, ape yg buatkn biskut tu keras sbb anda letak telur putih skali kot.. Slama sya berbisnes ni tak penah lak guna sebiji telur bulat² mmg guna yg kuning je.. Tp tak pasti lah sya pun tak brani nk ckp.. Untuk adunan tu tak melekat kat acuan time menerap,sapu sikit tepung, klu dia melekat gak, senang je tekankan je kluar.. Umi_e: you pnye penggelek I suke tgk la ^_^


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu