Google+

oleh: choppy Jemput-jemput pisang

Jemput-pisang

emm.. yummy..yummy


Created on : 31-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi choppy




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 cawan pisang yang dilenyek
  • 11/2 cawan tepung
  • 1/2 cawan gula
  • sedikit esen vanila
  • 1 sudu kecil baking powder
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Campur semua baha-bahan kecuali minyak. Kacau biar rata/ sebati
  2. Panaskan minyak. Bila dah panas, ambik sudu dan basahkan dengan air. Ceduklah sikit-sikit masuk ke dalam minyak panas.
  3. Goreng sampai perang. Lapik jemput-jemput dengan kitchen paper apabila keluar dari kuali.
  4. Siap untuk dimakan

Laporan Masakan Bergambar (17)

Picture_077
29-05-2007
hahahha...ni cekodok aku...hubby aku gelakkan aku...huuu...tp abis gak dia belasah..
Laporan oleh: suriHati
Jemput-jemput_pisang
17-08-2007
buat sikit sangat....x puas makan.....
Laporan oleh: syahmi
Picture_8
19-09-2007
Dah cuba tadi. Sedap... saya pastinya akan guna recipe ini next time. I add some salt in it.
Laporan oleh: umah
Jemput2_pisang
08-02-2008
Ada balance pisang berangan 3 bijik...jadi cokodok le!!
Laporan oleh: rossitamz
Img_3399
09-01-2009
resepi yg hampir same...
Laporan oleh: sofieza
Sl380833
17-03-2009
setiap kali angkat, terus habis...so snap je cepat2 before kene ngap lagi...hehe
Laporan oleh: mac_user
Dsc_2930
17-03-2009
sedap....jemput makan.
Laporan oleh: zaina
Cekodok_pisang
18-07-2009
Saya punye cekodok da siap...
Laporan oleh: manjasayang
Dsc00520
18-01-2010
Lbh kurang dgn resepi ni, tp xletak vanilla. :)
Laporan oleh: iesha
27012010589
27-01-2010
Emm..dap..wat 1/2 adunn jer coz mkn br2 ngan hubby..laju jer mkn..thanks choppy
Laporan oleh: kunonit
Jemput_pisang
12-03-2010
xpernah buat jemput psg boh telur,,skali buat mmg sdp & saya tambahkan kelapa parut mcm yg disyorkan tue..mmg sodap!!
Laporan oleh: naa_q
459852_2978888634900_1342423241_32343887_1747559287_o
17-04-2012
buat utk minum petang2
Laporan oleh: Fifi Doralin
Dsc02649
18-12-2012
lebih kurang sama,cuma tk letak esen vanila tu yg beza kan...sedaap..tq choppy :)
Laporan oleh: k.zila66
20131105_141051
05-11-2013
sedap mkn masa panas2..
Laporan oleh: cutie_winkle
Jemput-jemput_pisang_myr
14-11-2013
Buat untuk buka puasa semalam.. gebu tetapi agak padat.. macam terlebih tepung je.. terima kasih untuk resipi ni ya Choppy..
Laporan oleh: LynnSham
Dsc04774
22-03-2014
wat minum ptg..tq choppy.
Laporan oleh: k.zila66
Image
16-08-2014
buat untuk sarapan pagi. thank you choppy! ;)
Laporan oleh: black1205e


Komen (36)

30-08-2006, azlina komen :

selalunya kalau nak buat jemput pakai pisang ape ye?


09-01-2007, minami133 komen :

pisang emas lah sedap!


15-01-2007, liezha komen :

pakai tepung gandum ke?tak perlu letak air?sy penah lah cuba buat tapi x penah nak jadi :p


05-02-2007, minami133 komen :

liezha.. air tak perlu letak.. masukkan tepung ajer.. kalo lembik, masuk tepung lagik..


25-04-2007, my_beautiful_orchid komen :

yes air x perlu..


26-05-2007, nazatulsyima komen :

da cuba buat..bestnya...kalu nak sedap lagi tambah kelapa parut, berperisa sikit....cuba jangan tak cuba...


17-09-2007, salinar komen :

yea kelapa tu goreng tanpa minyak, goreng tak yah lame....pastu tumbuk dan gaul....bila goreng peh....aroma kelapa tu terangkat, makan pun sedap lemak2 gitu..... hahahah....buat jgn tak buat


07-11-2007, haniesuriya komen :

cemana ek nak buat jemput2 ni tak berminyak sangat?


27-01-2008, hatijah mohd amin komen :

pada pendapat saya, tak perlu letak gula, jadi rasanya tak terlalu manis dan masa nak goreng pun mudah, ianya tak lekat di kuali.


15-07-2008, are-Reen komen :

erm...mcm nk buat kuih bom jerk.. patut tak letak air kan kuih nie.. nnti jd kuih cekodok pisang pulak...


19-07-2008, lin80 komen :

ari tu buat letak air,patutla lembik..rupenye xypyh letak air..


03-08-2008, amirza komen :

gula tu yang menyebabkan cekodok pisang cepat hangus ( agak hitam sikit ) warnanya, kurangkan sedikit gula....dan goreng dengan api perlahan.


02-09-2008, megat komen :

thanks bagi resipi, nnt sy nk buat presentation kt depan psl jemput2 pisang... hehe....


13-12-2008, arera komen :

heheheh,..samalah ngan saya..selama ni letak air..pastu terpaksa lah letak tepung banyak..alih2.liat lah cekodok tu..ari ni first time wat jadi n lembuttt..kembang2 lg idung nni.petang nanti nk wat lg..pisang ada banyak..tima kasih tuan punya resipi..gambar x sempat nak ambik..sbb hubby dah gapp dulu dah


21-03-2009, ina_lyna komen :

cuba plak buat guna tepung beras...ala-ala rangup sket...tp tukar baking ngan soda..kalu ada kelapa pun bleh buh sket...garam utk lemak...cube le...


31-03-2009, nanazainal komen :

saya salu buat cekodok pisang nih. Ayah saya sgt suka cekodok nih. A'ah tak payah letak air sbb pisang lenyek dah cukup basah, tambah2 lagi pisang yg dah sgt masak.. dah lembik.. byk terhasil gula. Saya letak sebiji telur ayam (nak bagi lembut.. agaknya lah...hehe). Jgn takut makan telur sbb telur ni bagus utk kita..byk protein..telur tak mengemukkan..just amik yg omega3 less kolestrol.Saya tak letak gula...tapi letak susu pekat manis (main agak2 jer). kalo nak pakai gula jugak saya ganti dgn gula kabung (yg warna perang sahaja (bentuk buluh)...bukan yg kaler coklat hitam-dibalut daun).Warna pun memainkan peranan penting.


31-03-2009, nanazainal komen :

Cara nak bagi cekodok ni bulat cantik licin pun ada caranya gak..masa saya kecik2 dulu, saya salu intai arwah nenek saya goreng cekodok ni. Cekodok dia bulat, licin & cantik. Berselera makan. Dia tak guna sudu..jari pun bole..hehe..A'ah dia amik adunan pakai tgn..saya pun terikut sampai skrg kalo buat cekodok ni...just kaut adunan tu (kautan kecil2 yg bulat) terus masuk dlm kuali...kena cepat...agak2 dah penuh kuali tu...goreng & kacau cekodok2 tu tak henti2 sampai masak..golekan demi golekan kat dinding kuali tu yg buat cekodok tu bulat & licin. (ish susah nak explain dlm bentuk tulisan). selamat mencuba yer!


22-04-2009, artikrutasi_87 komen :

guner tepung aper???gandum eh??hehe baru nak blaja masak


30-04-2009, mas_anom komen :

heX3...cekodok pisang pon ader kat sini....teringat masa exam percubaan SRP dulu....ini lah resepinya


14-06-2009, azilairam komen :

petang ni nak buat cekodok.. teringin lak..


16-06-2009, june-kenyir komen :

kebetulan pisang ada beberapa biji,teringin plak nk try cekodok pisang mcm ni..ingat nak tambah kelapa..mesti mengancam...


07-08-2009, kak miza komen :

sowi celah sket..adunan cekodok psiang ni kne telur sbiji..pakai tgn lbih afdal..cuci bersih2 pastu basah kan tgn mse nak cekup adunan td..slamat mencuba..


23-01-2010, kunonit komen :

letak kelapa parut sedapnyer....cam mak wat...


17-04-2010, cahaya_rizie komen :

cdg esk nk bt... slalu bt gn pisang emas..then tambah skit gula n garam..baking powder xda dlm stok so, sy msukkan yis mauripan..hubby ajar msukkan minyak skit..sdp..:)


27-11-2010, mely komen :

klu pasal jemput2 pisang ni huh memang kesukaan kita sekeluarga,pantang ada pisang di rmh,mcm2 kuih pisang di buat,tdk ketinggalan kek pisang dan jemput2 pisang.


28-12-2010, zu5158 komen :

nak kongsi tips buat jemput pisang yg enak. Tambahkan 2 sudu tepung beras, jemput akan lebih crispy. try laa, sedap! I pun letak sedikit garam supaya cukup rasanya.


25-01-2011, inabu komen :

laaa dah 2 kali sy wat jemput2 pisang resepi choppy tp tlupa nk amik gambaq plak...dulu sy tsalah wat, sy boh air, patut la liat smp mcm nk tcabut gigi bila makan, ropa2nya x yah boh air....inabu dh wat pandai cekodok...


05-02-2011, hallo komen :

testing


02-03-2011, mama haqim komen :

esok pagi nak buat jemput2 pisang jugak..tu kat dapur ada setandan pisang lilin..masak ranum lak tuh..tgk kengkawan buat mcm senang aje..


20-04-2011, fazielawatie komen :

uiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


04-05-2011, Nurul_Aida komen :

hope resepi ni dpat rse yg sme mcm mak my hubby buat... :)


06-06-2011, ikan sepat komen :

kalau tak letak baking powder boleh?


10-06-2011, kak azu komen :

memang menyelerakan,anak-anak suka sangat


21-06-2011, ujieee komen :

memang kesukaan anak tpi kena goreng bagi npak hitam sikit bru dia suka.


09-09-2011, cadbery komen :

my fevret!!! balik sat g nk try,xpenah bt sblm nie,huhu


12-10-2011, Zuuerin komen :

dah buat... myhubby ckp 'supersedap'... 2 kali i buat.. lupa lak nak ambil pic...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd