Google+

oleh: marjina Ikan Kerapu Steam Simple

Dsc02080

resepi yang teramat mudah. balik kerja boleh buat untuk dinner.


Created on : 11-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi marjina




Bahan-bahan ( 3 - 4 orang makan )

  • 1/2 biji bawang besar - yang warna kuning tu
  • 1/2 batang lobak putih
  • 2-3 pokok daun bawang
  • 1/2 sudu makan lada sulah
  • garam, gula secukupnya
  • 1 ekor ikan kerapu size kecil
  • 2 inci halia

Cara-cara

  1. Panaskan steamer. Bersihkan ikan. Letak dalam bekas tahan panas.
  2. Lobak putih di buang kulit dengan menggunakan peeler. Potong bulat-bulat. Masukkan dalam bekas ikan tadi. Letak di sekeliling ikan dan atas ikan.
  3. Bersihkan bahan lain. Potong bawang ,halia dan daun bawang. Masukkan semuanya dalam bekas ikan tadi.
  4. Masukkan lada sulah, garam dan gula dalam bekas ikan tadi.
  5. Masukkan bekas dalam steamer. Tutup. Biarkan selama 35minit. Buka untuk lihat ikan dah masak ke belum. Kalau belum kukus sekejap lagi.
  6. Selamat Mencuba!

Tag

ikan









Laporan Masakan Bergambar (1)

Kerapu_stim
30-01-2012
Memang simple resipi ni.. saya memang suka resipi yang mudah dan tak guna banyak bahan.. dan sedap! Saya tambah cili padi yang dibelah dan sedikit sos tiram.. terima kasih Marjina!
Laporan oleh: LynnSham

Komen (4)

13-02-2009, scopio84 komen :

kak marjina... ikan kerapu mahal laa akak.. hehe.. ade ikan lain yang boleh guna tak??


13-02-2009, marjina komen :

scopio84, alahai dik, buat dgn ikan bawal pun ok jugak. try la sebab resepi ni tersangat la simple.


21-11-2011, S1598886Z komen :

Kak saya baru nak blajar masak.Nak try masak paling senang


22-12-2011, latifahrul komen :

klu guna lobak merah best ke.....br nk cuba resepi ni


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd