Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com
kari kepala ikan mamak style

Resepi kari kepala ikan mamak style

 Submitted By On 08 February, 2009
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

lisa ni orang melayu. tapi memang suka kari mamak ni. atas budi baik jiran yang berbangsa india muslim, akhirnya tercapai jugak hasrat nak masak sendri kari kapla ikan mamak yang kawww!! Bagi penggemar kari kapla ikan mamak styel jom cuba resepi ni. pasti tak nyesal.

Ingredients
  • 1 bahagian (1 ekor) kepala ikan. ikut suka la jenis ikan yg anda suka
  • serbuk cili kering jenama baba's - kuantiti ikutlah sesuka anda. kalu suka pedas letaklah lebih serbuk cili ni
  • serbuk kari ikan jenama babas - kuantiti serbuk kari ni, agak2 la bape besar dan banyak mana kuah kari yg nak dimasak. Kalu setakat nak masak utk makan 5 orangnya gulai, dalam 6 sudu cukup la tu.
  • bendi - ikut suka banyak mana nak
  • sedikit serbuk kunyit
  • asam jawa - ikut suka nak masam ikut selera anda. tpi kari mamak ni, kena lebihkan masam. baru real.
  • terung bulat - ikut suka gak nak banyak mana
  • tomato - dalam 2 ke 3 biji
  • daun kari - lagi banyak lagi best
  • bawang besar - dalam 2 biji
  • bawang putih - 5 ulas
  • santan - 3/4 (suku) biji
  • garam secukup rasa
  • secawan air
Instructions
  1. hiris bawang putih & bawang besar. Panaskan minyak. Minyak dah panas, tumiskan bawang putih, bawang merah, tomato uang dah dipotong2 dan daun kari. Tumis sampai daun kari tu dah agak garing.

  2. masukkan bendi dan terung bulat. Tutup periuk / kuali dan biarkan sayuran tadi empuk sedikit, then masukkan sedikit air.

  3. bila sayur dah agak empuk, tambah air mengikut banyak mana kuah kari yg anda inginkan. Tutup periuk dan biarkan mendidih.

  4. sementara tunggu kuah mendidih, gaulkan serbuk kari, serbuk cili kering dan serbuk kunyit bersama sedikit air. gaul sebati. bila kuah dah mendidih, masukkan rempah ni. tutup kuali / periuk. dan biarkan sampai kuah dan kari tu masak(sebati). o ye, masukkan juga air asam jawa.

  5. bila nampah kuah kari tu dah elok sebati dan masaknya, masukkan santan dan kepala ikan. then masukkan garam. Kaedah masak kari style ni, garam tak masuk awal2 tapi last2 cam ni. g satu, if tak nak masukkan santan pun takpe. kuah kari ni still pekat. or anda bleh guna gak susu cair nak gantikan santan.

  6. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tags 
Who has tried this? See their cooking reportSee All
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All
Comments