Google+

oleh: lisa sharip kari kepala ikan mamak style

No picture

lisa ni orang melayu. tapi memang suka kari mamak ni. atas budi baik jiran yang berbangsa india muslim, akhirnya tercapai jugak hasrat nak masak sendri kari kapla ikan mamak yang kawww!! Bagi penggemar kari kapla ikan mamak styel jom cuba resepi ni. pasti tak nyesal.


Created on : 08-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lisa sharip




Bahan-bahan ( seisi keluarga )

  • 1 bahagian (1 ekor) kepala ikan. ikut suka la jenis ikan yg anda suka
  • serbuk cili kering jenama baba's - kuantiti ikutlah sesuka anda. kalu suka pedas letaklah lebih serbuk cili ni
  • serbuk kari ikan jenama babas - kuantiti serbuk kari ni, agak2 la bape besar dan banyak mana kuah kari yg nak dimasak. Kalu setakat nak masak utk makan 5 orangnya gulai, dalam 6 sudu cukup la tu.
  • sedikit serbuk kunyit
  • asam jawa - ikut suka nak masam ikut selera anda. tpi kari mamak ni, kena lebihkan masam. baru real.
  • bendi - ikut suka banyak mana nak
  • terung bulat - ikut suka gak nak banyak mana
  • tomato - dalam 2 ke 3 biji
  • daun kari - lagi banyak lagi best
  • bawang besar - dalam 2 biji
  • bawang putih - 5 ulas
  • santan - 3/4 (suku) biji
  • garam secukup rasa
  • secawan air

Cara-cara

  1. hiris bawang putih & bawang besar. Panaskan minyak. Minyak dah panas, tumiskan bawang putih, bawang merah, tomato uang dah dipotong2 dan daun kari. Tumis sampai daun kari tu dah agak garing.
  2. masukkan bendi dan terung bulat. Tutup periuk / kuali dan biarkan sayuran tadi empuk sedikit, then masukkan sedikit air.
  3. bila sayur dah agak empuk, tambah air mengikut banyak mana kuah kari yg anda inginkan. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
  4. sementara tunggu kuah mendidih, gaulkan serbuk kari, serbuk cili kering dan serbuk kunyit bersama sedikit air. gaul sebati. bila kuah dah mendidih, masukkan rempah ni. tutup kuali / periuk. dan biarkan sampai kuah dan kari tu masak(sebati). o ye, masukkan juga air asam jawa.
  5. bila nampah kuah kari tu dah elok sebati dan masaknya, masukkan santan dan kepala ikan. then masukkan garam. Kaedah masak kari style ni, garam tak masuk awal2 tapi last2 cam ni. g satu, if tak nak masukkan santan pun takpe. kuah kari ni still pekat. or anda bleh guna gak susu cair nak gantikan santan.
  6. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

kari ikan








Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc_0039
11-03-2009
sedapppp!!!!mkn nasi b'tambah2....
Laporan oleh: are3646

iuh..terima kasih la cuba resepi ni. lain kali boleh la masak lagi.


Komen (8)

09-02-2009, quinnie komen :

lisa...ape beza kalau kita tumis rempah tu dengan tak tumis ye.... kuah dia jadi likat ke?hmm bebila nak cuba lak style cam gini...


26-02-2009, lisa sharip komen :

quinne - bezanya, kalu kita tumis, mesti kuah kari tu merah dan banyak minyakkan. tapi kalu cuba perati kuah kari mamak kat kedai tu, tak berminyak sangat tapi pekat. tu la bezanya. so kari sytle ni memang kurang pakai minyak n santan. memang bagus tuk kesihatan gak lah.


26-10-2009, zaya komen :

lisa..caya lu, resipi kari kepala ikan yg lisa buat ni kan hampir sama jer dgn resipi yg arwah mak mertua sy ajar..cuma x masuk santan jer. sedap..mmg sedap. fav my hub. yg best nyer x mudah basi. ptg ni masak esok baru mkn agi sedapp sbb kuah dh sbati dgn ikan.


28-01-2011, intanfendy komen :

Wooooo sedap tu...esk nak torai lor...


24-04-2011, Abe Lee komen :

Memang saya dah lama mencari resepi mcm ne sedap dlm byk byk yg di cuba tak sama dgn mamak style , bole cuba ne . thank lisa k.


05-06-2011, Mrsazman komen :

Tq Lisa..dah Cuba lupa nak snap picture..mmg sedap n kurang minyaknya...


21-06-2011, 100892 komen :

terima kasih saya akan mencuba hari ini diharap teman yang datang menjamu selera di rumah saya agkat jari good


11-09-2013, Hantugigi komen :

Memang mantop meletop. Baru jer lepas masak.. Saya satu famili memang hantu Kari mamak. Hehehehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu