Google+

oleh: acik_yarn Sos lada hitam

Sosladahitam

resepi dr kakak ipar yg pernah dok US..sedap di makan dgn chicken chop,potato fries, nugget, fishball


Created on : 18-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi acik_yarn




Bahan-bahan ( ramai org boleh cicah )

  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • sebiji bawang besar(potong dadu)
  • sebiji tomato (potong dadu)
  • seketul kiub ayam knors
  • 2 cawan air
  • sedikit kicap pekat
  • sedikit sos cili/sos tomato
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu lada hitam(tumbuk halus)*boleh lebihkan amaun ikut selera
  • tepung jagung(standby)

Cara-cara

  1. Cairkan butter dengan api kecil.
  2. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sehingga perang
  3. Kemudian masukkan bawang dan kacau sehingga naik bau wangi.
  4. Masukkan kiub ayam dan kacau.
  5. Masukkan air tadi dan kacau. Tambah sos cili(amaun ikut suka nak pedas atau tidak). Kacau hingga sebati.
  6. Tambahkan kicap pekat sedikit demi sedikit. PERHATIAN jgn sampai hitam sgt, agak2 kecoklatan dah cukup.nanti tk cantik bile dihidang..apabila masak sos akan lebih likat dan hitam.
  7. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu tadi dan kacau
  8. Tambahkan sedikit gula dan garam secukup rasa
  9. Masukkan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sedikit demi sedikit. Kacau hingga menggelegak.
  10. Jika sos kurang likat, masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit sehingga agak-agak likat.Apabila sejuk sos akan lebih likat.
  11. Boleh dihidangkan semasa panas.Ermmm sedap..









Laporan Masakan Bergambar (28)

Sosladahitam
17-01-2007
memang sedap.. thanx!
Laporan oleh: yani

tq

Sos_lada
28-04-2008
Sedap...... Two thumbs up...Thanks tuan empunya resepi..
Laporan oleh: che'iza

tq sbb mencuba.. saya sendiri dah lama tk masak sos ni.. tk berkesempatan.. ;-)

Dsc03193
14-05-2008
sedap.. 2 thumbs up jugak lah
Laporan oleh: yatiezaini

tq.. buat lagi ye

Black_paper_sos
09-06-2008
memang best sos ni, cicah nugget dan yg sewaktu dgnnya.. thanks
Laporan oleh: nor_67

tq

Sos_lada_hitam
21-07-2008
sedap,makan ngan beef steak :)
Laporan oleh: tulip77

tq

Pb020897
04-11-2008
dah dua kali buat tersangat la puas hati n sedap..kiter ader letakkn kat my fpn blog buleh yer..
Laporan oleh: umiaiman

tq.. boleh aje..

Dsc00284
05-11-2008
mmm.. hingga menjilat jari.. tak letak tomato sebab takde, tapi still marvellous..
Laporan oleh: aymy

tq

Dsc00290
05-11-2008
kali ni, i tambah mushroom sebab nak buat gravy chicken chop.. pun teramatlah sodap...
Laporan oleh: aymy

tq

Image1068
08-12-2008
~waalla..sedap banget! my dotter mkn cam tu jer mmg sedap makn ngn steak n fries, tQ acik_yarn.~
Laporan oleh: aa_iezah

welcome

Sos_lada_hitam
01-01-2009
Sedap, cicah ngan potato wedges.
Laporan oleh: hazila

tq

11012009478
12-01-2009
sedap sgt
Laporan oleh: baya74

tq

Chicken_chop
21-05-2009
makan dengan chicken cho sedap
Laporan oleh: juwitajamaludin
Img_3393
29-06-2009
mmg sedap giler sos lada hitam ni..huhu
Laporan oleh: eimma
Blackpepper_sauce
03-10-2009
sedap sos ni acik yarn....tapi itam sket kaler die....apepun best sgt...thanx..!~
Laporan oleh: nOOrsha
Sos
11-08-2010
makan dgn ayam grill madu, meletup!
Laporan oleh: rohaya1710
P1040577
04-11-2011
slm,aduh sdp nyee.cch jmpt2 pon ok gak...tq tuan nye rspi..
Laporan oleh: Mariani(KT)
22112011538
25-11-2011
sy dh try....mmg mudah & sedap...hirup pns2 pun sdap ;)) mkn dgn kambing pggang...TQVM
Laporan oleh: syalina
P1010444
25-11-2011
aduhai mmg sgt2 sedap...x terkata...sungguh mulia hati tuan badan ikhlas bg resepi nih...tqvm...
Laporan oleh: zsrina
Bbqsauce
04-12-2011
resipi yang mudah dan sungguh enak, anak2 jadi tukang rasa, sedap kata mereka, pasni boleh buat chicken chop selain makan dgn bbq ayam
Laporan oleh: ibufarzana
Photo0216
17-12-2011
tq 4 resipi yg mudah ni,
Laporan oleh: ishawaty
P1210668
01-01-2012
mmm memang best la sos lada hitam ni.....tq coz share resipi ni...
Laporan oleh: rosmazamri
Dsc01175
26-01-2012
xsempat da posing cecantik..yg pastinye mmg sedap..wat 2x adunn tuk mkn ngn aym bkr,x cukup..wat lgi 2 adunn..haha..jejiran ckp sedap sos leh jual..thanks for the resepi...=)
Laporan oleh: aza89
Img_2715
05-03-2012
mmg betul bagai yg dikata.... terbaik sos ni, cuma yg ni sy buat terpekat sikit.. lebihan sos sy buat marinate ngan ayam& kambing... alhamdulillah sedap,, mcm guna sos lada hitam cap puteri.. lps ni x payah bersusah payah bw sos lada hitam dr m'sia lg.. thanks acik_yarn...
Laporan oleh: ctzai
Photo0230
23-03-2012
wat tuk chicken chop... mmg mudah, sdap... berbaloi2... tq tuan nyer resepi... luv it!
Laporan oleh: shnana
20120331_070337
31-03-2012
sos lada hitam utk fmly day 100 org.tatau pe lgi komen diorang.ni tgh mggelegak atas dapur.hopefully dpt komen yg sdap2.thx for the resipi....
Laporan oleh: xaqiera
Img_6831
27-06-2012
kite bubuh tepung gandum banyak sangat sampai likat pulak. jadinya pasni nak kene kurangkan tepung gandum. rasa sos ni memang dah sedap! terima kasih ye.
Laporan oleh: nuni
Dsc01821
09-08-2012
salam acik,mmg sedap!..dh byk kali buat..kali ni antor report..cicah ngn ayam bakar marvelesss...tq2..
Laporan oleh: k.zila66
Img_20130616_000335-1
16-06-2013
terbaik :p thanks for the recipe ya...
Laporan oleh: ashypink

Komen (56)

18-12-2006, junjs11 komen :

macam sedap j ni...senang gak nampaknye..leh try lah nnti..


19-12-2006, umi_e komen :

nak hidangkan dengan apa yang sesuai ya sos ni?


20-12-2006, acik_yarn komen :

memang senang JUN..kejap je..cuma kena sentiasa kacau..kalau tidak..tk dapt detect kelikatannya... UMI... masa saya buat open house hari tu .. saya buat dan hidang sos lada hitam ni utk ayam goreng..dan sos cili untuk fries..nuget etc..last..sos ini yg licin dulu..sos cili tk laku pun..beriya beli sos cili saiz botol besar gedabak tuh...


02-01-2007, cinque komen :

baru je tadi buat anak suka bkan saja sos utk ayam dan steak dia makan dgn spaghetti dua pinggan licin...


02-01-2007, zara_klate komen :

kalo dapat tengok gambo, lagi sodap.


04-01-2007, acik_yarn komen :

sedap kan cinque... hmm..terliur i.lama dah tk buat....hehe..selalu i kalo buat mesti tk teringt nk ambil gmbar...dah licin baru teringt..nti i usahakan ye zara_klate...


17-01-2007, yana komen :

wah... dah lama cari resepi ni. mesti sedap punya


17-01-2007, admin komen :

Gambar resipi ni diambil dr laporan masakan... acik_yarn boleh tukar dgn gambar sendiri bila dah ada nanti..tq


18-01-2007, acik_yarn komen :

tq kak yani sebab sertakan gambar... bowl pun cantikkk...later i akan letak gmbar sos hasil masakan i pulak...


19-01-2007, Mat Gebu komen :

acik yam.... berapa lama leh simpan sos nie ek...


22-01-2007, acik_yarn komen :

en mat ..acik_y a r n la...y a m tu nama bonda ku... ;-).. sos ni tahan sehari kalo biar kt luar.. kalo dlm fridge around 2 - 3hari... tp taste die dah tk best sket la..sbb kan tkde bahan pengawet kan..


21-04-2007, SuriHanan komen :

sos ni kalau takde kicap,boleh ganti dgn apa yg sesuai?


22-06-2007, Albuaya komen :

Butter boleh diganti dgn marjerin tak?


30-07-2007, shima_2210 komen :

baru buat semalam. sedap. tq


01-08-2007, purple_cat komen :

wah..harus cuba nih..cat sellau duk cari resepi sos lada hitam..ehm..yummyy


22-05-2008, juerin komen :

baru tadi try resepi nih... sedaplaaa utk org yang first time buat cam saya ni.. hubby suka sgt.. makan ngan meatball yg dibuat sendirik... (amik resepi dari sini jugak).. hehehehe.... thanx acik yarn!!


29-05-2008, melati nuri komen :

mst nak cb sbb sy suka sos lada htm best


04-08-2008, ajim komen :

nyum3...nmpk cm sedap jer...leh try ni..


05-08-2008, irnasz komen :

yg ku tggu telah tiba.bes nyer..nk print ni skang jg!nk wat nnti sng sket ikut cecaranye.tq.


08-10-2008, Cek ct komen :

acik yarn... menjadi na sos lada hitam cek ni. dapat pujian lagi dari ayahanda.Cek buat masa barbeque raya yang lepas....tak sangka senang bebenor buatnyer. bule bukak business ni...


08-10-2008, bdkbarubelajar komen :

nak try wat esok juga.....wee~~~..nnt sy pos gambar kat sini bile siap nnt...hehhehehhe


01-12-2008, lubingme komen :

thx acik.. selalu dh wat..sedap..semua puji.. tp xreti la nk letak laporan masakan.. camner ek? nk jugak tunjuk hasil tangan.. anyway..thx a lot ye..


24-02-2009, acik_yarn komen :

tq pada semua yg dah mencuba resepi ni.. saya pun dah lama tk masuk sini.. tgk2 ramai yg suka dgn resepi ni.. good luck pada yg belum mencuba.. jgn tk cuba.. ;-)


17-04-2009, azatiesayang komen :

boleh la try mkn ngan chicken chop...klu mkn kt luar chicken chop & sos ni,mahal bkn main.pasni nk cari bhn2nya...


22-04-2009, ierarisidi komen :

butter,marjerin n planta tu sama ker???? tolong lah.....sy budak bru belajar....


24-04-2009, adlilatun komen :

tak sabar rasa nak try... tomato plak takde... ierarisidi, better guner BUTTER... planta is margerin, not so good...


28-06-2009, eimma komen :

dah try berkali2..dan mmg sdappppppppppppppppp


24-10-2009, sweet banana komen :

Saya dah try...ermmm...mmg sedap..sedap sampai x cukup sbb buat sikit jerk...thanks achik


25-10-2009, ros2296 komen :

salam n terimakasih kpd tuan punya resipi! dh try ptg tadi,memang sedap!!!mkn dgn wedges...ank2 n hb sngt suka. X smpt snap gmbr. Tq skli lg!


12-11-2009, meira komen :

ingin juge nak cuba tapi blm ade mase. kalau butter ganti ngan minyak masak boleh tak?tak sbr rasanya nak cube buat ni.


22-11-2009, enaz komen :

tima ksh kt tuan punye resipi nih!mmg sedappp..biasa sy bli je sos yg dlm botol tp kali ni bt sdri..bangga gak bla ank2 & suami puji.. thk q..


13-02-2010, rosezara komen :

da lame da sy cri resipi ni..thankz acik..akhirnye dpt pn resipi ni..sy mst cube..


12-03-2010, manjaku komen :

dah buat 2 kali...anak-anak semua suka cicah dengan kentang goreng, nugget, buat ayam panggang...macam-macam dah buat...suka tengok anak-anak makan...:) tima kasih acik


12-08-2010, siti nouvo komen :

nyam2 sdp nyr jimat la..xyah bli kn..


10-11-2010, syuhadahanafi komen :

hehehe...kalu xsalah...ni ex lecturer sy...ngaja computer application... kalu btol...xsngka puan pndai masak..hehehe...sy nk try recipe puan ni... :-)


10-11-2010, syuhadahanafi komen :

hehehe...kalu xsalah...ni ex lecturer sy (Pn.Roziyani Setik)...ngaja computer application... kalu btol...xsngka puan pndai masak..hehehe...sy nk try recipe puan ni... :-)


30-11-2010, lina talib komen :

mcm best jer, mesti cuba ni.


16-12-2010, oneburger komen :

tq dengan resepi ini saya akan cuba buat nanti.......nampak memang sedap?tapi kalau dapat tuanya sendiri yg wat kan pergh......


16-12-2010, mizmas komen :

serious simple but sedap..thnx yaw!! x sempat nak amek gambar sebab terliur sgt...=)


02-01-2011, Ila.fairuz komen :

Dh bt utk lunch hr ni.tp ila kurgkn bwg cz hubby xska bwg.tp ttp sedap!


14-02-2011, alinbestari komen :

salam, saya dah try sempena birthday anak, buat BBQ kambing, ayam & daging. 2x buatlah sos ni. Senang sgt2. TQVM.


14-02-2011, mysarah7275 komen :

mesti nak try wat....sure jadi lah yer... x der pun yg komen x jadi.... siap nanti sy hantar laporan...


21-02-2011, odd pansy komen :

salam..tgk komen2 pn dh tau sedap giler..mlm ni gk sy akan try wat!! hehe moga Allah m'berkati tuan pnya resepi sbb sudi kongsi =)


11-04-2011, dayahdamia komen :

smalam sy try resepi ni..memang sedap...slalu wt ikut cara sendiri..smlm suami beri 4 bintang dari 5 bintang..kira ok la 2....sedap la bg tekak dia..mkn ngan beef steak...


13-04-2011, AzZaujah komen :

Assalammualaikum.. Terima Kasih sebab sudi kongsi resepi.. malam tadi saya buat utk birthday dinner saya.. my hubby cakap.. kalah makan kat kedai.. huhu.. thanks a lot..


19-05-2011, zaiton nasir komen :

belum cuba tak tau lagi esok da cuba saya bagi tau k......


12-08-2011, lynn7377 komen :

mesti cuba esok utk hidangan berbuka puasa... nanti sy upload gmbr ye... tq


09-09-2011, SisIda komen :

kalu jadikan sos kebab sedap x?


22-11-2011, rosayie komen :

terbaik la sos ni ..sya buat cicah gn dgg rebus ..1 fmili suka.mak ckp lau da ltak kan cndawan butang lgi sdap.tq for dis resepi..leh wt dgg oblong or cikn chop sndri nti..nyum....nyumm


03-12-2011, ibufarzana komen :

terima kasih tuan punya resepi, saya baru je siap buat sos ini, rasanya sedap dan sesuai untuk chicken chop atau mashed potato


15-12-2011, SHIFU RAZAK komen :

baru nak coba petang nih....kalu sedap baru puji!!


17-12-2011, syahylla komen :

terbaik ar sos nie...


10-01-2012, chenta_ell komen :

Memang sedap....first time try rasa teruja bila husband kata sos lada hitam ni menjadi dan sedap plak tu...tq to myresepi.com....


23-01-2012, hani.smssmj komen :

serius sedap...2 thumbs up...


10-07-2012, faziela83 komen :

sedap2.. buat utk en. suami bawak pi meniaga.. tapi lepas masak tue sy sejukkan pas tue saya blend supaya halus semua isi nyer


23-09-2013, Hairolniza komen :

sis..tgk byk komen positif..nk cubalah wat..tp nk tnya leh tak butter to ganti ngan majerin


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd