Google+

oleh: dayang_jack Ikan Masak Stim

Image054

Nak tambahkan lg koleksi masakan ikan. Kali ni ikan dimasak secara stim. Bagi penggemar masakan ini, silalah cuba yer...Pasti berbaloi...


Created on : 04-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( 1 hidangan )

  • 1 ekor ikan segar (ape2 je jenis ikan yg digemari. dyg prefer ikan Red Dragon sb rasanya sedap, xde bau dan harga pun xlah mahal sgt)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1/2 inci halia (diketuk)
  • 1/2 inci lengkuas (diketuk)
  • 3 ulas bwg putih (diketuk)
  • 5-7 biji cili api (diketuk)
  • 1 sb sos tiram
  • 1/2 sb sos ikan
  • 4 sb jus limau campur (limau nipis + limau kasturi)
  • 4 sb susu cair
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • 1 labu bwg besar (dihiris)
  • sedikit daun sup & daun bawang (dihiris)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • sedikit garam
  • 1-1½ liter air
  • sedikit cendawan dan bunga kobis
  • 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)

Cara-cara

  1. Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, bawang putih, halia, cili api dan lengkuas. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
  2. Kemudian masukkan bawang besar, sos ikan, sos tiram, cili merah, cendawan, bunga kobis, daun sup dan daun bawang. Kacau dgn perlahan.
  3. Akhir sekali, masukkan susu cair, jus limau, garam, tepung jagung dan tomato. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan.

Laporan Masakan Bergambar (9)

Dsc00962
06-02-2009
dayang, utk hidangan lunch td. best! tp guna ikan kembung je...
Laporan oleh: akma_4th

ikan kembung ikan kembunglah akma, janji sedap dimakan..hehe...dyg pun slalu gak masak guna ikan kembung kalo dh xde ikan lain...rasa ttp sedap n mkn pun bertambah2..hehe...nanti kalo jumpe red dragon ni kat pasar, beli jer sekor dua...isinyer lebih sedap dp siakap...anyway, thanks akma, krn sudi mencube.

Ikan_masak_stim
19-07-2009
salam dyg, menu dinner sat2.W'pon tanpa aksesori segala bagai, ikn stim ni mmg sedap.Lain kali bleh wat lagik.TQ dyg lebiu..
Laporan oleh: Lina_pg

u're welcome. lebiuu too!...xpe, nampak sedap dah tu...nxt time boleh tambah aksesori byk2...hehe. thanks Lina..

Ikan_masak_stim_2_
30-08-2009
salam dyg, menu bbuke ari ni..sedap sgt..biasalah resepi dyg ni selalu jer wat siaran ulangan eke..ke tq dyg lebiu
Laporan oleh: Lina_pg

wlkslm...uisshh..cedapnyaa!..trasa nk wat gaklah..hehe..thanks, Lina. lebiuuu!

Imag0016
04-09-2009
salam dayang, sedapnya ikan msk stim ni, mcm kt kedai, tq dyg
Laporan oleh: rosaliza

wlkslm...sungguh menyelerakan...nak cikit, leh??...thanks kak...lebiuu!!!

Ikan_masak_stim
28-09-2009
mmg ada kelainan kuah dia bila letak susu cair tu, sedap! thanks dayang, tak rugi k.nor cuba resipi ni
Laporan oleh: nor_67

wah, mengancam sungguh ikan stim kak nor ni..nmpk ceria sakan!.. trm ksh kak krn sudi mencuba...

100_0313
14-08-2010
semalam buat untuk berbuka puasa. simple but nice.
Laporan oleh: shanim
Ikan_stim
06-09-2010
sedap kak.. nak buat pun senang ... terima kasih ye
Laporan oleh: juwitajamaludin
Photo0677
17-08-2011
baru buat td utk berbuka. hubby ckp dh x pyh p mkn kt kedai lg. tq utk resepi ni. best''!!!!!!!!!
Laporan oleh: meklina
Dsc04641
06-05-2013
salam Dj. menu lunch ni... seeedapp..sgt2...suka tang kuahnya...mekasih ya muahah! :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (12)

21-03-2009, az_bling komen :

resipi ni memang best dah banyak kali mencuba atas permintaan keluarga. tq


21-03-2009, dayang_jack komen :

u're welcome az_bling, dyg pun nk ucap terima kasih juga krn az sudi mencuba resepi ini.


24-05-2009, nordia komen :

saya pun nak cubelah,,,,mcm bes je...dah lame cari resepi ni...


23-08-2009, sue_eru komen :

susu cair klu xnk gune xpe ke?


27-08-2009, zieee komen :

bru je nk try hehe...


29-08-2009, dayang_jack komen :

to nordia : selamat mencuba yer. moga2 kena dgn taste to sue_eru : kalo x guna susu cair, nanti kurang ler rasa lemaknya. Lagipun susu cair tu mencantikkan lagi warna kuahnya. Selamat mencuba! to zieee : selamat mencuba yer..mmg sedaap... :)


28-09-2009, jay_coral komen :

Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.


31-12-2010, meira komen :

kalo susu cair di tukar ngan santan boleh x ye...


08-03-2011, ziela84 komen :

ziela kalau wat ikan masak stim ni memg x guna susu cair..tapi memg sedap..n x pkai pun sos ikan..nak rse marveles..ziela modified letak lada hitam dlam 5 biji gitu...huhu..:P


25-10-2011, umiemoshi90 komen :

sye nk try wat resepi nih...tapi tk tau ikan red dragon tu ikan ape...ikan merah k...ehhehee


18-11-2011, sweet baby komen :

sedap sedap sedap..... macam kat kedai arr rasa nya.... tq tuan punya resepi...


15-08-2012, podpodmomoit komen :

Xsabar nak try untuk menu berbuka hari ni..harap2 menjadi la...hihihih :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd