Google+

oleh: ning5044 Gula-gula kacang

Dsc01318

sesuai utk dijadikan hidangan sampingan waktu party...


Created on : 03-02-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ning5044




Bahan-bahan ( 50 biji (bergantung dgn saiz gula-gula) )

  • 2 cawan gula
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 2 1/2 cawan kacang tanah (yg sdh dibuang kulitnya)
  • 2 sudu besar butter

Cara-cara

  1. Bakar kacang tanah dlm oven bersuhu 150 celcius. Keluarkan apabila warna kacang dah berubah menjadi perang.
  2. 2 cawan gula dimasak bersama 1 cawan susu cair dalam pot yg besar. Kacau selalu.
  3. Dalam masa yang sama, 1 cawan gula dimasak dalam pot yang berlainan. Kacau menggunakan api yang kecil sehingga gula menjadi cair.
  4. Bila 1 cawan gula tadi dah cair, tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan no. 2. (kacau sewaktu menuang).
  5. Masukkan esen vanilla & butter. Masak perlahan-lahan dgn menggunakan api yg kecil.
  6. ** test adunan dah masak @ blm -> titiskan adunan ke dlm air sejuk. Kalau adunan tu pecah, adunan blm masak. Kalau adunan tu bebentuk bulat, means dah masak la tu!!
  7. Bila adunan dah masak, tutup api & masukkan kacang tanah tadi. Siap!!
  8. Bentuk adunan yg dah siap tadi (bentuk lonjong). Lepas tu, gunakan 'glossy paper' untuk membungkusnya seperti gula-gula. Kalau nak sedap lagi, simpan gula-gula ni dalam peti sejuk.

Tag

snack









Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc07335
02-11-2012
dah lama cari resepi ni...kitorang panggil ni gula tarik..sedap sangat..buat bnyk pun sekejap je abis...tq.
Laporan oleh: shahani kaf

terima kasih sbb sudi mencuba. ... :)


Komen (5)

04-02-2009, tinie 76 komen :

selalu ke buat ning? rasanya macam gula2 melaka ekkk?


05-02-2009, ning5044 komen :

x jugak.. ni first time buat. a'a.. rasanya agak2 serupa dgn gula melaka.


16-02-2009, Shahrose76 komen :

cemana nak bentukkannya? tak ke panas? kalau buat sejuk kang..dah keras??


31-03-2009, ning5044 komen :

bentukkan time sejuk.. sbb adunan ni x keras sgt. dia chewy.. ;)


07-07-2009, tun_petimah komen :

Sheedappnyaa...saya nak cuber nih....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd