Google+

oleh: mama kastam tioman Bronok ( Kuih sagu )

Kuih-sagu

Kawan ku. Masa 30 minit (gambar dari laporan masakan)


Created on : 30-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mama kastam tioman




Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )

  • 1 gelas sagu biji kecil
  • 3 gelas air
  • 3/4 gelas gula pasir
  • Sedikit pewarna merah
  • 1/2 biji kelapa parut putih sahaja
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu teh esen rose

Cara-cara

  1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
  2. Masukan sagu, kemudian kacau rata.
  3. Sdc10577
    Masukan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
  4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya
  5. Apabila sudah masak, sejukan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa yang telah di campaur dengan garam....siap.








Laporan Masakan Bergambar (33)

24022009954
25-02-2009
salam mama. x sangka plk klu nak dapatkn hasil yg cantik, nak kena kukus dulu. biasa buat cuma kacau aje dlm kuali & hasilnya x secantik yg d kukus (byk lg yg putih2). terima kasih mama coz share resepi ni kt sini.
Laporan oleh: baya74

wa'alaikummussallam..tu lah kekadang kuih yg simple tu kena ubah2 sikit cara memasaknya..terima kasih kerana mencuba..

Photo1181
05-08-2009
Salam MKT, dh lama x mkn kuih nie. Saye tmbh esen rose skit & gaul kelapa kering + air panas skit). Lembut & sedap mkn sejuk2. Thnks.
Laporan oleh: nora_kai

wa'alaikummussallam..ahah lah memang wangi bila taruk esen rose tu..selalunya mama taruk sirap rose je..terima kasih

Photo1183
05-08-2009
Yg ni plak buat kaler ijau & bubuh daun pandan bg wangi. Pun sedap gak. Thnks MKT 4 d recipe..
Laporan oleh: nora_kai

belasah je le kaler apa2 pun..janji makan sedappp..

Kuih_sagu
31-08-2009
kuih peberetku. 1st time wat ikut cara mama kastam. hasil kuih saguku memang cantekkkk!! tak nampak satu biji putih pon tinggal. Mekaseh mama kastam!
Laporan oleh: 14sept

sama2 kasih 14sept..itu maknanya sagu tu dah merdeka..merdeka..

Sagumama
14-01-2010
cuba resepi mama pulak....:)
Laporan oleh: quinnie

terima kasih quinnie..

Imag0182
28-04-2010
salam mama..best sangat sagu gini.....semua sagu jernih je warnanya, tq mama
Laporan oleh: rosaliza

wa'alaikumusallam..alhamdulillah..sama2 kasih.. : )

Img_3264
14-08-2010
thanks mama kastam, biasa buat yg masak jer, kali ni try yg masak+kukus.. mabeles mama, menu kuih yg paling suka masa bulan posa... thanks!!
Laporan oleh: waheedeana

sama-sama... ; )

Pict0263
08-12-2010
da try buat tapi guna warna hijau..sedap..tak susah rupenyer nak wat kuih nie..
Laporan oleh: luve

alhamdulillah..memang mudah..apa2 kale pun bolih..

Bronok1
25-12-2010
lepas guna resepi mamajay ni, baru la sagu tak de putih2 dah.. memang suka.dah banyak kali jugak masak cara kukus ni.mekasihh
Laporan oleh: izahdaut

Alhamdulillah..sama2 kasih

Sagu1
13-03-2011
salam mama, sy wat terlembik sket tp sedap sgt kuih sagu ni..thxs ya mama..
Laporan oleh: Lina_pg

wa'alaikummussallam..Alhamdulillah, memang sedap sebab sagu tu dah masak semuanya dan tak yang nampak putih2..

Sagu_bronok
06-04-2011
Salam mama..hrp2 sihat ketika ini...lebihn sagu drp mmbuat kue bkr sagu akak wat kue sagu bronok pulak tapi trlebey rajin ckit,wat kaler2..sdp n lembut...tq mama... :)
Laporan oleh: kak fida

wa'alaikummussallam..kurang sihat sikit..wah cantik sungguh berwarna warni gitu..

Dsc01752
10-04-2011
Tq so much mama..jamu mertua yg kebetulan dtg umah..dpt pujian lg ;-)
Laporan oleh: Eja3260

sama2 kasih Eja semuga menjadi menantu kesayangan dengan air tangan anda..

Img_2483
10-05-2011
kuih sagu ni byk jasa u sy, byk kenangan pun...selama ni beli ja, x terfikir nk buat, sekadar mkn sorang2. rupanya bila buat, anak2 minat pula. sy guna sagu warna..thanks mama kastam tioman..
Laporan oleh: ctzai

Alhamdulillah..

Sagu_1
10-05-2011
Taraaaa.... sagu hati saljuku...
Laporan oleh: zalwa.zidane

wah! cantik..terap bentuk luv..

Imga0546
10-07-2011
assalamualaikum.. mama, skrg sy dah tau camna nk bikin kuih sagu yg perfect, cuma airnya sy kurangkn ckit sbb kt tmpat sy kualiti sagunya x cam dulu lgi.. agak lmbut, apapun banyak2 trimakasih pd mama utk respi yg sempurna ni, :)
Laporan oleh: DatinLulu

wa'alaikummussallam..Alhamdulillah dan kerana bijak meneliti kualiti sagu..

Sam_1227
30-07-2011
as salam mama kastam, sy suke makan kuih sagu ni.slalu beli je kat pasa malam.tapi yang sy terai ni cm tak jadi la mama.. lepas postmoterm cara sy buat,maybe sy punye telebih air atau telebih masak.sy buat seme step mama,cume sy letak air gula sirap merah tu instead of pewarna merah sebab dah abeh.. jadi,mungkin air dah telebih.sy gune sagu yang besar tu.. masa masak dalam periuk,lama gak sy masak sebab nak kasi takde air. dia jadi pekat sgt,melekit2 gitew.then masuk lak dalam periuk kukus. dah takde dah biji2 tu..dia dah melebur semua..then kat bahagian atasnye jadik cm lapisan plastik lak.bile potong,dlmnye tu sticky sgt..jadi cm gam.. rasa tu dah hampir dah..tapi sy tak brapa sure silap kat mana.. ukuran yang mama kasi tu ukuran gune measuring cup ke? hope mama dapat beri tunjuk ajar so sy leh try lg smpai sakses.. tenkiuk..
Laporan oleh: purplerossa

wa'alaikummussallam..purplerossa..mama tak biasa guna sagu yang besar. Sukatan sagu, air dan gula hendaklah menggunakan bekas yang sama. Mama guna cawan arcoroc putih. Masalah disini mama rasa sagu ni dah terlebih air dan sagunya pula yang mudah hancur jadi bila dah terlebih air dia jadi macam jeli.....cuba lagi

Dsc08672
02-12-2011
salam mama, hrp sihat2 selalu...nih lh rupanyer..mmg suke sgt2 mekasih ya! ^_^
Laporan oleh: k.zila66

wa'alaikummussallam..Alhamdulillah sihat..sama2 kasih..

399357_10150480443123369_750668368_8662596_1242122806_n
16-01-2012
sedap kuih sagu nie..mmg suke agt kuih nie..1st time wat trus jd..siap bg jiran..tq for the resepi
Laporan oleh: lynnYus

terima kasih..

399357_10150480443123369_750668368_8662596_1242122806_n
16-01-2012
sedap kuih sagu nie..mmg suke agt kuih nie..1st time wat trus jd..siap bg jiran..tq for the resepi
Laporan oleh: lynnYus

: )

Img_3131a
17-02-2012
makan ngan kelapa putih bergaram. wallllahhh sedapnya. tq ya resepinya.
Laporan oleh: Kak Rosenah

sama2

Sagu_bronok
03-03-2012
Saya pakai sirap ros je, sdappp...terima kasih ya atas resepinya.
Laporan oleh: Purple.T

mama pun guna sirap rose juga..wangi je..sama2 kasih..

Bronok
12-03-2012
salam trma ksh mama.. sdap ank2 ska mkn gitu je xde klapa.. tp lmbut skit.
Laporan oleh: Norriyah

wa'alaikummussallam..sama2 kasih

Slide4
23-03-2012
salam mama tkasih, saya dah mencubanya mmg jadi dan mudah jer..
Laporan oleh: zanarose

wa'alaikummussallam..Alhamdulillah

Kuih_sagu
03-04-2012
assalamualaikum,mama..ape khabar?ni sy nak share success membuat kuih ni.. sy try lagi bebaru ni sebab fail masa pestaim dulu..alhamdulillah,kali ni menjadik!dah ada semua bahan lengkap,n ukuran yg ngam2..hepi sgt!takde la susah pon..yg penting,ikut arahan..eheh..moralnye-never give up!thanx mama..
Laporan oleh: purplerossa

wa'alaikummussallam..Alhamdulillah..sabar itu amat perlu..

Sagu_berbiji
03-04-2012
yg ni belum gaul ngn kelapa..mmg nampak sagunya bebijik2..cm telo ikan!hehe.. berkat tunjuk ajar mama yg ikhlas,bejaye gak akhirnya..
Laporan oleh: purplerossa

dan jangan mengalah bila sekali kalah..

P1040961
03-04-2012
slm ma..sdp kuih ni..smua suka..tp yg pling suka ank bujg yg seorg tu...pasti kna buat lg..tq ma utk rspi ni..
Laporan oleh: Mariani(KT)

wa'alaikummussallam..sama2 kasih ucu kerana tak jemu membuatnya

20120405_154047
05-04-2012
pernah buat dulu kuih ni tapi rasa susah...ikut resepi mama rasa mudah & menjadi plak tu...sedap! tq utk resepi
Laporan oleh: rohaya1710

Alhamdulillah..

Dsc00019
06-04-2012
salam mama, rspini memang perfect, juz nice lembut & manisnyer. dh bnyk kali tgok rspni, tp mls konon nk kuarkn pngukus, pstu brpeluh2 la mengacau ats api. sagu plk xmau kmbang smpurna. smlm akk tekad guna rspi mama. wah! snangnyer..sagu pun kmbang smpurna! sronok sgt. jazakillahukhair mama utk rspi yg mables ni..
Laporan oleh: kakbesah

wa'alaikummussallam kak besah..Alhamdulillah, terima kasih

Dsc00135
13-04-2012
salam mama, buat habis, buat habis, ske sgt org2 kt rmh ni.. yg ni akk buat kaler hijau. licin jgk. tp kn mama, paling sdp memang bubuh sirap ros merah lah. sgt memancing selera, mkn nk lg & lg.. jazakillahukhairan skali lg mama..mmuah! cup! cup!
Laporan oleh: kakbesah

wa'alaikummussallam..memang merah itu menawan..

E72april_190
23-04-2012
terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: ibufarzana

sama2 kasih

Photo__11_
13-07-2012
eh betul la kalau kukus sagu tu masak elok sampai ke dalam siap ada bentuk bulat2 lagi. favorit kuih zaman sekolah2 dulu.
Laporan oleh: sevenoctober

kegemaran mama jugak.. : ) terima kasih kerana sudi mencuba..

20130306_211353
06-03-2013
thanks kak .. texture yg cantik.. rasa pn sedap.. hubby suka !!
Laporan oleh: honeybee_lebahmadu

Alhamdulillah..sama2 kasih

Dsc07032
06-07-2014
Assalam mama...wat utk berbuka..tak sempat nk berhias heee... mekasih :)
Laporan oleh: k.zila66

wa'alaikummussallam..k .zila66..lama tak bersua ye..terima kaseh kerana maseh lagi mencuba resipi mama..hehehe


Komen (35)

05-08-2009, ezanmanja22 komen :

nampak sedap dan ezan suka makan kuih ini minggu ini nak try buat


05-08-2009, mama kastam tioman komen :

sesekali makan memang sedap ezanmanja22...


10-09-2009, cik ct comel komen :

mama,nak tnya la..erm x melekat ke sagu ni kat bekas?hari tuh try buat tapi x bleh nk potong dan x klurkan dr bekas sbb melekat la


13-09-2009, cik ct comel komen :

cik ct dah bwt tp x reti nk hantar report la..


13-09-2009, mama kastam tioman komen :

memang lah dia melekat sikit kat loyang..guna spitula..sodok..le.kasi kuar..nak antar repot klik kat tulis laporan kat sebelah gambar resipi tu..cuba lah..mama ni pun tak reti jugak nak ngajar...


15-02-2010, ayamanja07 komen :

mama,nk tanya.kena kacau berapa lama?sampai kering airnya ke?dah byk resipi sblm ni sy cuba tp x pernah jd.tension betul.selalunya lembik smp xleh nk potong.


15-02-2010, mama kastam tioman komen :

ayamanja07..kacau sampai pekat dah tak nampak airnya..terus masukkan dlm loyang dan kukus sampai masak..selamat mencuba..


29-04-2010, askona75 komen :

Mama, garam dan esen rose tu bila nak masuk? hehe...saya baru nak cuba ptg ni lps blk opis.


15-08-2010, mama kastam tioman komen :

maaf askona...tak perasan ada soalan..masukkan sekali dalam air tu..


17-12-2010, meehunkoey komen :

Terima kasih mama kerana berkongsi resipi ni. Memang senang dan sedap sekali. Buat untuk family dan bawa ke opis hari ni. dapat pujian daripada kengkawan opis.. tak sempat nak ambil gambar dah licin bekas dah.. nak buat lagi lah...


20-12-2010, mama kastam tioman komen :

Alhamdulillah..terima kasih kerana mencuba..


08-01-2011, Rozinah komen :

nk tanye.. mase kacau kat kuali tu sblum letak kat loyang, tak bole ade air tu yea... kene pekat la br kene kukus yea?


09-03-2011, ku sal komen :

dah byk kali try tk maw mnjadi.... kali ni nk cuba resepi mama... nanti kiter hantar report.. tkasih mama atas resepi.. :-))


14-03-2011, mama kastam tioman komen :

Rozinah..maaf lah dah lama mama tak masuk sini..ahah kena kacau sampai dah tak nampak air kemudian masukkan kedalam loyang dan kukus.. Ku sal..Insya'allah menjadi..


26-03-2011, idafarida komen :

ptg ni baru nk cuba buat..nnti sy hntar report hasilnya..


10-04-2011, nana76 komen :

baru smlm buat..fevret ank2..buat 1 loyang,x smpi stenga hari dh abes..


10-04-2011, mama kastam tioman komen :

terima kasih idafarida dan nana76 kerana sudi mencuba..


21-05-2011, sue_ha komen :

sdap....1st time cuba terus jadi..x sgka anak pon suka..bila kukus cantikkkkk jer bebola sagu tu..x dpt htr gambar..tQ mama..


18-06-2011, zellazarra komen :

sedap dan cntik..mak mertua saya suke..wee...:)


18-06-2011, zellazarra komen :

tq mama..


07-07-2011, muslim_ana94 komen :

nak try la... harap2 mnjadi... tpi resepi ni lain ckit... sbb dia kkus... sbb 2 la ana nk try... hehe....


07-07-2011, mama kastam tioman komen :

terima kasih semua..muslim_ana94..sila le mencuba..


02-12-2011, emylea.com komen :

mama_ kalo Sy gna cawan teh ble x and then kalo sy pkai esen pisang rasa dya ok x mama...hehe maklum la ank bru blajr..


17-02-2012, Kak Rosenah komen :

Sorry mama, sampai 3 kali lak kuor gambo ni... line tenet punya pasal, kata x complete so tekan lg .. bila tengok tu dia!


04-03-2012, mama kastam tioman komen :

tak pe lah Kak Rosnah..line tenet memang selalu problem..emylea..esen ikut kita nak buat perasa apa..bekas sukatan hendaklah mengikut bekas yang sama..misalnya cawan teh, maka semuanya di sukat dengan menggunakan cawan yang sama..


04-03-2012, mama kastam tioman komen :

tak pe lah Kak Rosnah..line tenet memang selalu problem..emylea..esen ikut kita nak buat perasa apa..bekas sukatan hendaklah mengikut bekas yang sama..misalnya cawan teh, maka semuanya di sukat dengan menggunakan cawan yang sama..


12-03-2012, airisdamia komen :

Memang mudah dibuat dan sedap...


12-03-2012, airisdamia komen :

Memang mudah dibuat dan sedap...


19-05-2012, miela06 komen :

mama, nak tanya..sagu tu kena rendam satu malam dulu ke.?? first time nak buat nie


19-05-2012, miela06 komen :

mama, nak tanya..sagu tu kena rendam satu malam dulu ke.?? first time nak buat nie


19-05-2012, kakbesah komen :

mama, kakbesah tolong jwp ye.(bimbang adik miela kita btol2 rendam 1 mlm plk nnti..) >>miela06, jgn rendam bji2 sagu tu, nnti hncur. cuba baca betol2 respi di atas. bg pndpt akk, rspi mama ni paking perfect. insyaAllah 1st time buat pon akn jd..


27-06-2012, eira.delila komen :

sy bru nak cb..tnng msk...hehe


29-06-2012, mama kastam tioman komen :

terima kasih kak besah kerana tolong jawapkan..line tenet kat tempat mama nih kurang elok.. eira.delila..Insya'allah dimana ada kemahuan di situ ada jalan..


08-12-2012, ibunureen komen :

belum pnh buat cara kukus ni..nk try ler,nmpak best jer..mesti sedap ni..saya mmg suke kueh ni..


08-03-2013, mama kastam tioman komen :

sila lah mencubanya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu