Google+

oleh: kak fida ♥Curry Puff (Lapis)™

Curry_puff_lapis

biase sebut karipap lapis jer...dengan puff pastry buatan sendiri...pastry yg boleh terus digunekan selepas mengadun,tk perlu perap dlm peti sejuk dulu....


Created on : 27-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 25-30 keping penerap saiz 10cm bulat )

  • PUFF PASTRY :-
  • 450 g tepung gandum - diayak
  • 60 g mentega
  • 240 ml air sejuk - dr peti ais
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 sk jus lemon
  • 240 g pastry margarine
  • Bahan2 Inti :-
  • 450 g daging cincang - dicuci dan tos
  • 3 ulas bawang putih kisar
  • 2 hiris halia kisar
  • 4 sb rempah kari
  • 2 labu bawang besar - didadu
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak masak - utk menumis

Cara-cara

  1. Curry_puff_lapis_inti
    Panaskan minyak dan tumis bawang putih,halia kisar dan masukkan daging cincang dan gaul rata.Masukkan rempah dan bawang besar dan masak hingga hampir kering dan masukkan garam secukup rasa.Masak lagi hingga kering dan sejukkan.
  2. Curry_puff_d_adun
    Dalam mangkuk pengadun,masukkan semua bahan kecuali pastry margarine dan uli hingga doh tk melekat pd mangkuk.
  3. Curry_puff_d_canai_1
    Canai doh hingga panjang dan melebar hingga lebih kurang 14x8 in persegi.Bubuh 1/3 bahagian pastry margarine di tengah doh.
  4. Curry_puff_d_canai_3
    Lipat bahagian kiri dan kanan doh menutupi pastry margarine tadi dan canai panjang dan lebar lagi seperti yg mula.Ulang lagi seperti cara2 step 3 hingga pastry margarine habis.
  5. Untuk mendapatkan lapisan yg banyak pd karipap,ulang mencanai dan melipat doh lagi tanpa pastry margarine sebanyak 2-3 kali lagi.
  6. Curry_puff_d_terap
    Akhir sekali,canai doh lebar dan nipis dan terap dengan penerap pastry.
  7. Curry_puff_d_isi_inti
    Isi inti dan sapu sedikit putih telur pd keliling doh dan lipat dua seperti karipap biase dan tekan kemas2.
  8. Curry_puff_lapis_d_sapu_telur
    Buat hingga habis,susun atas loyang pembakar dan sapu kuning telur atas karipap.
  9. Curry_puff_d_bkr
    Bakar hingga karipap kuning keemasan atau garing pd suhu 180C selama 20 min atau ikut kepanasan oven masing2.









Laporan Masakan Bergambar (3)

Image040small
21-04-2009
tq kak bagi resepi.sedap sangat resepi ni :) tapi tak letak lemon sebab lupe nak beli.
Laporan oleh: daisy_butterfly

tetap menjadi dan berlapis2 lagik...heheee...tq daisy krane mencube... :)

24042011173
26-04-2011
kak fida,,, dh try puff pastry ni...mjd setelah bpeluh2 mcanai pastry ni...hhehhhhe...tp puff sy buat tu inti kastard,, blom lagi puff kaler perang dh kluar dr oven sbb org rumah x sabar2 nak mkn... ;) blh la jimat ckit sbb dh pandai buat puff pastry sndiri...tp nak tanya la,, klau puff ni di frozen blh tahan brapa lama?thks for rcp.. (>,<)
Laporan oleh: syalina

bebaloi mkn stlh wat brpeloh2...heeee....hmmm..inti kastard,mesti sdpp,tapi klau dibentukkan dlm muffin tray dh jadi seperti portugese tarts...heeee...akak tk pernh frozenkn puff yg dh berinti tapi klau kulit puff yg dh canai boleh thn lame klau difrozenkn ikut tarikh luput pastry majerin yg dibeli...mekaseh syalina krane dh mncube yer... :)

07052011177
07-05-2011
thks k.fida,, alhamdulillah mjd karipap sy...inti kntang dan daging...penat mbuat puff pastry tp sronok...hehehe...ada je dugaan pgiling tu tcabut la...hehehe.... ;P
Laporan oleh: syalina

hahaaa...ade2 saje syalina nih ler...pgiling dh mintk nywaaa tuh,suro beli baru...hihiii...mekaseh syalina krane brsungguh2 mncube... :)


Komen (36)

28-01-2009, quinnie komen :

eemmmmm sedapnya kak fida...pastry dia macam yg kat secret resepi tu ye....suka makan karipap ni.. kak fida pastry margarine tu..jual kat kedai bahan2 baking ke?dia tak sama dengan margerin/butter yg biasa tu ye...


28-01-2009, shafea komen :

salam. semoga hari2 memberi keceriaan pd k.fida . Nak semua heeee amboi rajin yeee... insyAllah ada masa nak try lah..skrg x ada pastry margarine x leh nak buat.. oh ye betul kt quinnie tu ada jual kat kdi baking ke? TQ


28-01-2009, kak fida komen :

salam quinnie...pastry margarine mmng ade jual kt kedai bahan2 baking...sebut jer pastry margarine,nnti org kedai tu tau...rupenye mcm mentega tapi pastry margarine ni tk cair pd suhu bilik.....tq quinnie... :)


28-01-2009, kak fida komen :

salam shafea...klau nk buat puff pastry msti kene beli pastry margarine dulu...heeee...trima kaasih dan slmt mencube shafea...nnti klau shafea pulak yg buat akak nk smua jugak...nk jugak..nk jugak....heheeee.... :D


28-01-2009, shafea komen :

salam Tq kak.dah tahu leh lah cari...kat kdi baking


28-01-2009, jann komen :

teringat karipap kat onan rd


28-01-2009, kak fida komen :

salam jann,klau kt onan rd tu popular dgn karipap bhai.... :)


30-01-2009, mieza049 komen :

nak tanya ckit.....kalau tukar pastry margerine ngan shortening bleh x. Terliur gak tengok resepi nie....


30-01-2009, kak fida komen :

salam mieza,tk sesuai shortening di gantikan pastry margarine sbb nnti pastry tu tk berlapis2....cubelah dptkan pastry margarine,skrng mudh utk mendptkan nye,di kedai2 menjual bhn2 kuih....slmt mencube...tq.... :)


31-01-2009, noraida komen :

salam kak fida rindu sangat dgn kakak dan teman teman myr.baru dapat buka myr ,kemarin aida cuba tapi tak boleh hampa rasanya.masaallah banyak betul resepi pastry .alhamdullilah atas ilmu yang akak turunkan.teruja nak buat sebab tiap bulan kumpulan aida ada anjurkan majlis maulid di makamHabib noh.jadi boleh lah aida cuba untuk majlis nanti.tks kak fida


31-01-2009, noraida komen :

salam kak fida rindu sangat dgn kakak dan teman teman myr.baru dapat buka myr ,kemarin aida cuba tapi tak boleh hampa rasanya.masaallah banyak betul resepi pastry .alhamdullilah atas ilmu yang akak turunkan.teruja nak buat sebab tiap bulan kumpulan aida ada anjurkan majlis maulid di makamHabib noh.jadi boleh lah aida cuba untuk majlis nanti.tks kak fida


31-01-2009, kak fida komen :

salam jugak buat noraida...mudh2an sihat hndknye...hrp2 lps ni tk de masaalah lagi dn dpt terus mengikuti sgale2nye kt MyR ni yer...slmt mencube aida...trima kasih.... :)


10-02-2009, cik dah komen :

where can we get pastry margerine?


10-02-2009, kak fida komen :

cik dah...biasenye pastry margarine mudh didapati di kedai2 baking yg banyak menjual bahan2 kuih...akak tk pasti pulak klau kt USA tu ade ke tidak...


26-02-2009, powergirl komen :

kak fida ... pastry magerin tu warna apa ..?? apa jemana nya >??


02-03-2009, kak fida komen :

powergirl...pastry margarine warnenye same mcm butter atau majerin...akak beli yg dh siap bungkus plastik jer..tk de jename,mudh didapati di kedai2 mnjual bhn2 kuih.... :)


19-05-2009, k.tirah komen :

sy dah bli puff pastry kt tesco smlm, hr ni cdg nk bt resepi k.fida berasaskan pastry, hrp2 anak2 ske...


19-05-2009, kak fida komen :

tq k.tirah...slmt mencube yer...wlaupon dgn pastry instant, brmcm2 puff yg k.tirah boleh buat...ikuti jer resipi2 puff yg ade kt MyR ni yer.... :)


03-07-2009, nurulj75 komen :

salam kak fida, selain boleh buat puff, nanti pastry margerine tu bole buat apa lagi ye..?? bukan apa takut rugi la..hehehe


03-07-2009, kak fida komen :

w'salam nurulj75...setau akak pastry majerin tu mmng khas utk buat puff pastry aje... tapi bile dh jadi puff pastry brmcm2 puff yg kite boleh buat....bnyk resipi2 puff yg menggunekan pastry puff kt MyR nih boleh nurulj cube...klau bikin puff pastry lebih2 pon boleh difrozenkn tk rugi rasenye.....tq nurulj krane bertanye... :)


25-01-2010, srt08 komen :

terima ksh kaksudi share resepi ni kat sini, dah lama sy cari dulu pernah buat pastu hilg resepinye, lpas ni nak buat la. nanti sy ltak gambonye kat sini ye kak. suka sgt dpt jumpa resepi puff pastry ni.


14-02-2011, zaieyda komen :

salam.... saya dah try dah buat pastry nie.... mula2 cam x jadik.... last2 buat baru la nak berlapis2..... nice.... sedap....


16-02-2011, kak fida komen :

srt08..ma'af akak lmbt balas komen...bnyk keistimewaan laman Myresipi ni..klau rcp2 kt MyR tk leh hilang..agak2 lupe jer..haaa..bukak MyR dn masok jer mane2 dapur yg berkenan..mcm2 adaaa...heheee...mungkin srt08 dh pon mencube puff pastry ni yer...mekaseh... :)


16-02-2011, kak fida komen :

w'salam zaieyda...mekaseh krane dh berhasil mncube... :)


24-02-2011, mazwani komen :

As-Salam k.fida,dgn kulit puff ni,leh tak kite buat puff tart kastard tu?lebihan puff yg dipotong tu boleh di gunakan lg tak?contohnyer cam btk bulat yg di terap dgn acuan donut tu...cebisan tu leh di gaul lg ke tak?harap2 dpt menjwb pertanyaan ni...


24-02-2011, kak fida komen :

w'salam mazwani...lebihan kulit puff setelah diterap boleh digunakan lagi,tapi jgn dikepal dn diuli semula sbb nnti lapisan kulit puff akan hilang....pastikan lebihan kulit puff ditindihkan antara satu sama lain dn perlahan2 diulang canai dn lipat seperti step 5 dan boleh diterap dan bentukkan...boleh jugak dijadikan portugese egg tart...slmt mencube yer.. :)


27-04-2011, syalina komen :

thks kak fida,, saya dgn mak plan nak buat karipap utk majlis tahlil saudara, tu la nak tahu klau mlm siap2 buat puff yg dh brinti esok pagi bakar je...rasanya blh thn x utk shari je??


27-04-2011, kak fida komen :

syalina...mekaseh kembali...ooo...klau buat karipap hari ini utk keesokkan hari,boleh terus bakar skali tk perlu simpan petisejuk..setelah bakar,sejukkan karipap dn dibiarkn pd suhubilik...cume bkr semula karipap tu keesokkn hari klau nk mkn panas atau nk menggaringkn lagi dn pastikn inti dimasak btol2 kering supaya tk mudah basi...karipap ni lebih kurang mcm epok2 jugak...selagi tk basi inti, selagi tu sdp dimkn...slmt mncube lagi yer... mekaseh..:)


06-05-2011, syalina komen :

kak,, nak tanya lg....hehehhe...errmm,, bg puff pastry yg dh siap d canai n nak letak lm freezer tu perlu x kt selang-seli kan plastik spy x mlekat?mcm yg jual kat kedai tu...cadang ari nak wat pasrty, sok cuma letak inti dan bakar je....hehehhe...hrp dpt mbantu ye kak... =]


06-05-2011, kak fida komen :

syalina....klau nk simpan dlm fridge utk 2-3 hari,setelah step 4 seperti contoh gmbr dh boleh bungkus plastik dn simpan dlm chiller atau freezer klau nk simpan lebih lama,bila nk gunekan,biarkn pastry pd suhu bilik baru canai semula seperti step 5 utk mendapatkn lapisan yg bnyk...slmt mncube yer... :)


07-05-2011, syalina komen :

lpk nak ckp, doh puff pastry sy tu tadi ter double sukatan butter sbb mula2 nak buat 2 adunan tp susah nak uli doh klau byk sgt jd buat satu2...tp hasilnya ok dan lembut je puff pastry tu...lebihan puff pastry tu nak buat egg tart lah...thks kak...


09-05-2011, kak fida komen :

syalina...sebbaik tk meragam pastry tuh klau tk, tk smpt nk trcabot pnggiling tuuu...heheeee...syalina,klau kite buat care manual,memadai dgn 1 adunan saje, klau buat 2 adunan sekali gus nnti tk larat pulak nk mncanai sebab makin dilipat pastry tu makin tebal dn berat..haaa...silap aribulaaann,tk tau ape pulak yg tercabot nnti...ekheheeee...mekaseh skali lagi syalina dn slmt wat egg tart pulak yer...heee... :D


09-08-2011, snoreca komen :

salam kakfida ,sy ingin nak wat puff tp nak cari majerin pastry tu masalh skit. mrjerin tu dari sumber haiwan ke sayuran..


09-08-2011, kak fida komen :

w'salam snoreca...pastry majerin mudh didapati di kedai yg mnjual bhn2 baking...pastry majerin dibuat drp minyak sayur... :)


10-08-2011, snoreca komen :

tq kakfida bg info, nnti cubala cari. sy da mula jatuh cinta dgn puff kak fida ni...


01-10-2011, lady_effa komen :

cantiknya puff k.fida ni mesti sedap jugak kan..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu