Google+

oleh: sweet 4ever Kek kastard pandan/ keladi

Dsc05011

kek nie sedap tau...


Created on : 24-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sweet 4ever




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 1 biji kek span pandan / kek span keladi
  • bahan (A)
  • gula kastor -180gram
  • air daun pandan - 500ML
  • serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
  • bahan (B)
  • santan pekat - 400ML
  • tepong hoen kwee hijau - 85gram
  • pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
  • secubit garam
  • UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering

Cara-cara

  1. Dsc04223
    kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
  2. untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
  3. satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. Dsc04228
    letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. Dsc05016
    hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
  10. Dsc03972
    kek yang dah kena makan...hehhehe
  11. Dsc04825
    kek kastad yang dihias guna ising...hehhe yang nie kawan yang nak deco sendiri....tapi boley la...
  12. Dsc03584
    tepong hoen kwee jenama Mas Ajoe.

Laporan Masakan Bergambar (33)

Dsc05061_resize
26-01-2009
salam hai dah try buat..niyg masih dlm loyang lagi belum siap deko. kek sy buat dr resepi HaSue, kek kukus , pastu belah dua
Laporan oleh: shafea

tahniah kerana mencuba...cantik..nanti cuba buat kek span k...memang layan betul rasanya...hehehehe

Dsc05064_resize
26-01-2009
hai cikgu ni lapuran nya, dah siap di deko tabur dgn kacang almond cincang..sdp di mkn sejuk. TQ byk2 :-)
Laporan oleh: shafea

cantik..tahniah..terima kasih kerana sudi cuba...

Picture_025
04-02-2009
Hai sweet, ni dia hasil kerja semalam.Saya dah guna tepung yg sweet syorkan.Memang cantik tekstur keknya.Anak dah awal tempah untuk birthday dia...thanks sweet.Ni gambar ambil pagi tadi, balik kerja ni sure dah licin !! Malam nanti nak buat untuk kawan pula.
Laporan oleh: Indai Aim

salam indai...waaa cantiknya....sapa kata susah buat kek...yang penting kemahuan kita...syabass...

Dsc00102
06-02-2009
kali pertama melayer..Potongan keknya tak berapa cantek, Apapun yang penting sodap! TQ sweet 4 this resepi
Laporan oleh: ibusiti

huhuhuhu....sweet pun x brani nak wat 3 layer...tapi kalau dah pakar 4layer pun boley....apapun tahniah lew...cantik..tahniah...buat slalu..nanti mesti senang nak potong kek tu...sebelum potong kek masukkan dalam peti sejuk..nanti senang untuk dipotong....

Dsc05191
07-02-2009
kepada teman2 yang x suka letak kelapa tu...tengok yang nie pula...baru jer buat nie...huhuhuhu...mata gantuk tapi sebab org dah order...ni la kek lapis kastad pandan dengan butter cream...
Laporan oleh: sweet 4ever
Kek_kastard_pandan__3_
08-02-2009
ni kek span tadik yg dah dikastardkan... sedap ler sgt. sesuai ngan kek span yg lembut tu tapi kastard bahagian atas tu nipis plak sbb dah curah abis kat bahagian tengah... kikiki! TQ skali lagik.
Laporan oleh: 14sept

xper...janji sedap ...nanti bila dah mahir tentu x jadi masalah untuk bahagikan kastad tu....apapun terima kasih kerana mencuba...

Photo0417
04-03-2009
He3. Segan ngan kek ku. Ade bantat skit bwh tu. X cukup gebu mase pukul. Hu3. Kastard lak tercair. Dah sememeh lak. Tapi sangat sedap dan gebu. Thanks sweet
Laporan oleh: lyana85

apa sudah jadi nie...untuk kek nie sweet rasa memang kurang gebu lagi....atau minyak x sekata gan kek lagi.....untuk kastad ...kenapa pulak boley cair.....xper cuba lagi...kalau dah tau caranya...semua kerja jadi mudah....cuba lagi yer...tq kerana sudi mencuba.

Picture_15
23-04-2009
TQ...resepi ni memang sedap dan mudah....leh buat bisnes ni klu rajin.. he ehe h
Laporan oleh: achue

terima kasih kerana sudi cuba resepi nie...yupz..sweet memang buat biz pun kek nie...laku..

Siti004
28-04-2009
sedap...tepi tu saya letak whipping cream
Laporan oleh: mazurah

nice...terima kasih kerana sudi cuba resepi sweet.

Dsc00949
22-07-2009
kek span yg dah make up...x letak kelapa coz adik2 x sabar nk ngap...sekejapan licin...siap repeat order lagi...hehheheheh
Laporan oleh: zai_fadilah

wahhh...cantik...trima kasih kerana sudi mencuba.

Kek_pandan
04-09-2009
B.E.S.T
Laporan oleh: syahnina
Pandanlayercake
09-09-2009
sedapp kek nih! tima kasih yer sweet!
Laporan oleh: hana6877
Kek_kastard_pandan3
13-09-2009
Sedap dimakan sejuk2...mudah lak nak buat yer..mekasih sweet :)
Laporan oleh: HaSue
Kek_kastad_pandan__2_
18-09-2009
wat lagikkk!! suka dengan lapis kastad ni. tenkiu sweet
Laporan oleh: 14sept
Dsc00948
04-10-2009
ni yang saya buat.memang sedap sangat.first time buat comot skit.nak wat p[risa lain lak.nti imah send laporan lg.thanks
Laporan oleh: milin_2
Pandan_layer_cake
28-12-2009
tak berapa cantik..tp rasa keknya mmg best! Dah 2x buat..kena buat lagi sampai perfect!
Laporan oleh: kakyush
P1050034
30-04-2010
kek yang sedap.. buat untuk birthday suami.. suami suka sangat.. thanks ye
Laporan oleh: juwitajamaludin
Pict0349
26-05-2010
da try buat..sekejap je abis..cuma x balance je,potong kek pandan tu x sama besar
Laporan oleh: zay
Pandan
28-05-2010
wat sempena besday hubby....sedapppp...tapi kastard pandan yg sy wat tu terlembik sket....tapi apepun selamat dimakan, hubby puji sedap sgt....tq sweet.. :)
Laporan oleh: nOOrsha
P1060502
16-12-2010
terbeli tepung hoen kwee warna merah jadi tukar perisa strawberry. mmg sedap. tak rugi mencuba. tq sweet
Laporan oleh: cucunenek
125_standard
01-02-2011
lama da buatnya tp br hntar gmbar..dah kira expert n mendapat tempahan..thank yg empunya resepi..
Laporan oleh: mas75
Kastard_strawberry
09-03-2011
Kek yg sedap sgt! Banyak kali buat dah ni. Siap dpt tempahan ~ pink color gitu. Thank you sweet for the marvellous recipe...
Laporan oleh: Za_n_Sa
Imag1383
19-03-2011
sedap sangat kek ni, senang membuatnya, akk guna kek span sweet juga. tq kongsi resipi
Laporan oleh: rosaliza
Dsc00120
27-03-2011
camner ok tak? ini lah rupa kek saya, br p'tama kali buat. apapun rasa kek ni mmang sedap. tima kasih .
Laporan oleh: anne izani
18032011435_1_
30-03-2011
versi strawberry.. nice.. thanx sweet..
Laporan oleh: maizura rahman
26022011374_1_
30-03-2011
versi pandan., khas utk sahabat yg mengidam..
Laporan oleh: maizura rahman
049
22-05-2011
memang sedap,thanks sweet..
Laporan oleh: timemma
Dsc00522
21-11-2011
Besh...sedap..tayang kat sini plak
Laporan oleh: chikadakbiru
2011-12-22_21
23-12-2011
jd pun pun sy punye.... tp kenapa kastard dia bila masak jd ketul2..? mcm mane nk wat supaya iye x berketul2...blh sesapa tlg...? rasa nye mmg da sedap sy terpaksa menapis kastard tu.. tp ape pun rasa mmg sedap.. tima kasih sbb share resepi ye.. lain kali nk wat lg smpi jd... hehehe
Laporan oleh: intan3026
Besday_dik_puteri___hoki_klhc_036
01-11-2012
Sangat sedap kek ni, sejuk je mkn kastard tu, dh berkali2 buat
Laporan oleh: rosaliza
Dsc00273
19-12-2012
kek span oren yg dah di kastadkan....
Laporan oleh: jun75
130101_kek_kastad_pandan
03-01-2013
a bit comot, tp rasa nya perfect. leh wat slalu lps ni. tq :)
Laporan oleh: moonbug
2013-12-01_20
14-12-2013
makeup simple2 je. utk bday mil. tq sweet
Laporan oleh: moonbug


Komen (81)

24-01-2009, quinnie komen :

cantik la kek awak ni sweet.... saya nak tanya....kat cara2 no. 6 tu...maknanya loyang tu kena besar dari kek ke? sebab nak kasi kastad tu masuk kat tepi? kalau tuk color purple tu..guna tepong hoen kwee kaler hijau gak ke?


25-01-2009, sweet 4ever komen :

terima kasih atas pujian....ok slalu sweet guna loyang yang kita buat kek span...slalu kek span akak mengecut sedikit....tapi kalau beli kek span..kena la cari loyang yang besar sikit jew dari kek tu....sebab kita nak kasi kastad tu masuk kat tepi... untuk pengetahuan quinnie..tepong hoen kwee ada 4 warna. putih, merah, hijau dan kuning...untuk warna ungu tu..sweet letak perasa keladi & sedikit warna ungu...


25-01-2009, sweet 4ever komen :

guna tepong hoen kwee warna putih...dan tambah warna yang quinnie suka....sweet dah buat 3 jenis warna...warna pink untuk perasa strawberry....warna ungu untuk keladi dan warna hijau untuk pandan....kek span pun buat ikut perasa kek...yummy...slamat mencuba...


25-01-2009, nor_67 komen :

sweet, nak tanya kalau tak guna kelapa kering, boleh ganti dgn apa? sbb kelapa kering tak laku laa kat rumah ni.. thanks


25-01-2009, sweet 4ever komen :

boley....biarkan kosong jer...sweet ader dload pic cara n selepas kek nie siap...tapi xder pun...huhuhuhu....boley dibiarkan kosong, letak ising kalau suka...k..slamat mencuba...


25-01-2009, mardi komen :

Sweet, cantik keknye. banyak Sweet buatkan. bagilah 1 buku ha.... tu yg atas skali.... Sweet masih ada 3 lgikan..... klau sya dpatlah so sweetttttttttttttttt


25-01-2009, nor_67 komen :

sweet, nak bg gambar before & after tu keluar, lepas dah upload kat cara2 tu, klik save.. cuba la..


25-01-2009, dania76 komen :

kek ni macam kek ni juga http://www.myresipi.com/top/detail/2197 pun pernah nampak rakan blogger buat. mmg nmpk yummyyyyy!


25-01-2009, sweet 4ever komen :

untuk mardi boley...order jer...hihihihi


25-01-2009, sweet 4ever komen :

yupz..memang kek nie dah ramai org buat.....nak tengok lebih klik kat tagged sweet...www.tagged.com/puteri_az_liza macam2 ader...hehehhe


25-01-2009, sweet 4ever komen :

terima kasih nor..nanti sweet cuba lagi...


25-01-2009, shikin_kay komen :

sweet..cntik kek tu..mmg sweet..pernah tgk kt kdai tp xpnah mkn..rasa nak try buat la..xde ke rsipi utk kek span tu?


25-01-2009, sofinar komen :

sweetnya kek die..... nampak lembut sekali, mesti try


25-01-2009, sweet 4ever komen :

thz, atas pujian shikin_kay....klik jer kat id sweet kat atas...ader resepi kek span tu....kalau ikut aturan...jadi punya..k slamat mencuba...


25-01-2009, sweet 4ever komen :

terima kasih atas pujian sofinar...cuba jgn x cuba....mudah jew,...selamat mencuba untuk sofinar...


25-01-2009, sweet 4ever komen :

thz untuk nor yang tunjuk ajar sweet masukkan pic dalam nie...tq so much...


26-01-2009, arera komen :

sedapnyerrrrrr..tgk rupa kek pun dah meleleh air liur ni..klu kat msia kn best..mesti leh beli je..nk wat mcm byk step je nii...sbb mkn berdua je ni..x berbaloi..nak ckittttttttttt..rasa ckit tepi2 lidah pun jadilahhhhh...hehehe


26-01-2009, sweet 4ever komen :

thz arera....alaaa..buat kek nie x mahal pun kos dier...untuk kek span n kastad x sampai RM10.00...apapun tunggu balik malaysia senang dapat bahan...kalau nak buat pun x salah..boley bagi kawan2 rasa....hehhehe


26-01-2009, shikin_kay komen :

sweet..nak tnye kt step 6 tu bkn ke kena tuang kastad dulu ke br masuk lpisan kek?sbb tgk kek yg dah siap tu kt bhgn atsnye kastad..


26-01-2009, sweet 4ever komen :

shikin_kay...sweet memang letak kek 1 lapis dulu..pastu tuang kastad , n letak lapisan kedua n tuang kastad selebihnya tuh...tapi ader juga org letak kastad dulu baru kek span...mana yang shikin rasa mudah la...sebab sweet memang suka cara sweet buat...sebab bila kita letak kek dulu..nanti bahagian paling bawah..kira dasar kek la..x kena kastad tu...hanya tepi atas n tengah saja...apapun cuba la...slalunya kita akan tahu mana yang lebih mudah...selamat mencuba...x paham boley tanya...sweet suka ajar org sampai menjadi....


26-01-2009, sweet 4ever komen :

shikin nampak x..kek yang dalam loyak tu...sweet akan terbalikkan..n telangkupkan semula atas alas kek...pic no 7, dan no 10...cuba perhatikan..yang bahagian bawah kek memang xder kastad...nak tengok lebih besar pic kek tu...lawati link sweet...www.tagged.com/puteri_az_liza nanti shikin akan paham , bila dah tengok kek tu dengan jelas...k


26-01-2009, shikin_kay komen :

ooooo...dah paham dah..mknanye nnti dah siap yg bhgn ats tu ttap duk ats..yg bwh tu jd base dia la kan sbb xde adunan kastad tu kan..tqvm la sweet..try gak bukak tagged sweet tp kena regster dlu la..jd leh tgk dr jauh je la..eheh..tq skali lg..pnjng lebar tu cekgu sweet bg pnerangan..dah xsbar nak try nih..nak kena beli tpng hoen kwee tu dlu..


26-01-2009, sweet 4ever komen :

pandaii pun dier...betul tuh.. shikin...tag xyah join la ...sebab tag sweet sapa2 boley masuk...klik jer 2 x...mesti boley.....cuma x boley komen jew..tengok2 pic boley.....k slamat mencuba...memang suka bila kawan2 boley buat sendiri..xyah beli...


27-01-2009, shikin_kay komen :

shkin dah tgk2 gmbr kt tag sweet..btul ke sweet umo 30?mcm muda lg je..suka knal ngan sweet..xkdkut ilmu..shkin pun br nak start bsnes kek..bskut dah buat 2kali raya.. skang tgh try2 rspi kt cni..bgus ke blaja kt aniz tu?ingt nak amik kelas deco la..tp tngan xkreatif la..last month da amik klas cupcake..tp br try buat sndri skali..angin mlas mlanda sbb tngan xseni..tp klu rspi dr cni laju je nak cuba..bila2 join la forum bleh kt chit chat..


27-01-2009, sweet 4ever komen :

thz sebab lawat tagged sweet.....terima kasih atas pujian....kelas aniz...ok la..sebab dier ajar kita wat praktikal sekali x macam kelas lain...duk layan demo jew...nie kita wat sendiri..dapat bawak balik lagi kek tu...kak ani pun peramah dan x kedekut ilmu...jom la join...nanti sweet masuk forum tuh...hhihihi...


28-01-2009, shafea komen :

salam hai dah masuk tag sweet.. kata kat phg area mana yek.. nak join lah,,kt KL x ada ke klas nya TQ


28-01-2009, sweet 4ever komen :

salam juga buat shafea.....kelas kat batu caves jer shafea....kat taman samudera...sweet pun amik kelas kat situ jer...sebab best.....yuran yang dikenakan RM150. ader sijil lagi....try la masuk link noraini zakaria. ader info tentang kursus..


28-01-2009, shafea komen :

ohhh ic... thank'2 byk2 bg infor... pernah masuk dpur heee nnt nak cek balik TQ


28-01-2009, shikin_kay komen :

sweet,mcmane er nak hntar laporan masakan?


28-01-2009, sweet 4ever komen :

shikin klik kat laporan masakan....pastu masuk no id ...pastu masuk semula kat senarai resepi..masuk semula n klik laporan masakan ..nanti leh uplode pic n komen....senang sungguh disini..semudah ABC...hihihihihi


28-01-2009, sweet 4ever komen :

hihihihi...klik kat tulis laporan..hehehhe...


29-01-2009, Indai Aim komen :

Hai adik sweet....terima kasih atas sumbangan resipi ni.Dah lama cari resipi ni sebab anak2 tersangatlah suka.Semalam terus buat tapi bahagian puding yg saya buat tak berasa licin macam sweet punya, mungkin agak pekat sikit.Tapi memang tersangatlah sedap sampai tak sempat nak tangkap gambar, dah licin pun pagi ni...!Nanti nak buat lagi dan lagi dan lagi.........sampai secantik dan seindah namamu....!


29-01-2009, akma_4th komen :

sy dh tgk tagged.com sweet. knp bakar kek letak rak paling bawah ek?


29-01-2009, sweet 4ever komen :

saya x tau plak kenapa sebabnya...tapi saya raya kek saya lagi cantik...tambah2 kalau kita buat kek pelangi...warna atasnya amat menyerlah sekali...try la...kek kita xkan hangus punya...untuk semua kawan2 dalam myresepi...sweet x pernah bakar kek ditengah2 oven...tapi kek sweet tetap jadik...hihihihi...try la akma...


29-01-2009, sweet 4ever komen :

ok...thz indai aim...kalau kastad x berapa berkilat..mungkin kurang air..sebab tepong hoen kwee tu ader yang 100gram...yang sweet guna nie jenama mas ajoe..ader juga jenama nona..tapi dua2 tetap sama...cuma untuk jenama nona tuh tambah jer lebih santan atau air...kacau sampai berkilat...kalau percubaan pertama gagal..usaha lagi..sweet pun bukan terus pandai..tapi sebab minat..kalau org lain boley..mesti kita pun boley..selamat mencuba...hehhee...( macam pakar motivasi la plak...hahhahaha)


29-01-2009, sweet 4ever komen :

nanti sweet letak pic tepong yang sweet gunakan untuk wat kek span & tepong hoen kwee untuk buat kastad


06-02-2009, zai_fadilah komen :

sweet..nak tanye skit..air daun pandan tu camne nak buat?blend daun pandan + air ek??sori..zai tak penah buat kek pandan..so x tau..


07-02-2009, sweet 4ever komen :

zai_fadilah, untuk soalan u..untuk dapatkan air daun pandan tu...kita kisar daun pandan bersama air...dan tapis...dapatkan sukatan yang kita mahukan....xper..x perlu kata sori bila kita nak belajar atau nak tahu..tanya saja...sweet akan jawab....


09-02-2009, zai_fadilah komen :

last soalan..nk blend brp helai?dua helai cukup x?takut terbyk rase pahit lak..slalu sweet buat brp helai?thanx coz sudi jawab...


09-02-2009, sweet 4ever komen :

ok...untuk daun pandan tu kalau untuk kastad 5 helai la baru rasa...pastu tambah pewarna....yang penting sukatan kena betul....sama2..slamat mencuba.


18-02-2009, shikin_kay komen :

sweet..shkin da try buat kastad tu tp xbrkilat mcm yg sweet buat..bhgn ats tu xlicin mngkin sbb pekat sgt adunan kastad tu..kek span tu plak xlicin mcm yg sweet buat..knp er?sweet pkai api bwh je kan?lpas kuarkn tu da trblik kan 5mnit pastu bila pusing n biar sejuk dia mcm turun skit n jd mggerutu..mcmane ni..tp kek ni mmg sedappppp..hri ni try buat lg..xtaula mcmane plak hsilnye kali ni..sweet tlng er..nnti klu dah jd cun shkin tmpek gmbar kt cni..tq


21-02-2009, aloyah komen :

sweet..sy dah buat. sama mcm shikin.kastadnya masa mendidih dah pekat, bila masuk dlm peti ais lagi le keras. kat mana silapnya ek... ni kene bljr lg ni. nak antar repot tengah cari2 kat mana


21-02-2009, sweet 4ever komen :

ok....untuk shikin dan aloyah...untuk komen nie...sweet rasa perlu lebihkan air atas santan...sebab agar2 atau tepong tu sendiri x sama sukatannya...sebab selama sweet buat...tepong hoen kwee tu sendiri ader gram yang x sama...cuba lagi ok...untuk bagi berkilat macam sweet buat kacau mesti rata dan cepat...bila adunan dah blup2 cepat2 letak atas kek...tapi jgn padam api....letak kek lagi sekeping...kacau2 adunan kastad tadi...pastikan adunan jgn likat sgt....kita boley agak kalau adunan likat sgt boley tambah air atau santan...kacau lagi n tuang atas adunan kek tadi...hentakkan 3 kali...dan lihatlah hasilnya...jgn mudah mengalah k...kalau org lain boley kenapa kita tidak...mesti yakin okeyy...


08-03-2009, aloyah komen :

sweet..sy nak try lagi ni. nak tau santan boleh ganti ngan susu segar tak ? Kalau guna santan brp hari kek tu boleh tahan? Sy bab2 guna santan ni tak pass lg. takut terpekat @ tercair la plak


10-03-2009, sweet 4ever komen :

okies....untuk u aloyah...sweet rasa boley..sebab santan dan susu ai cecair...cuma mungkin yang beza rasa , kalau santan ader rasa lemak n permukaan kastad tu nampak berkilat...slalu kek kastad akan tahan 1 minggu...kalau ikut resepi sweet betul xkan ader masaalah tercair..sebab sweet dah slalu buat kek kastad nie....apapun selamat mencuba...


01-04-2009, mama-ziq komen :

Resepi asal Chef Noraini kan?macam sama jer...saya pi kelas buat kek ni...memang best dan senang je nak buat kalau pi kelas Chef Noraini ni...


24-04-2009, sazura komen :

hai sweet...macam mane nak wat kastad keladi tu...adakah air daun pandan tu ganti dengan air biasa dan masukkan je pewarna...tolong ajar saya mcm mane nak wat kastad keladi ni...klu pandan saya dah buat dua kali dah...


04-05-2009, sazura komen :

dah berjaya dah...wat perisa keladi...sedap sangat...tq...


09-05-2009, k.tira komen :

maaf sya br nk bljr, mklmlh dok kat tpt org nk mkn kna msk sndri.nk tya selain tpg hong kwee, tpg apa yg sesuai digunakan...dah puas saya cr kt cni tp tk jumpa...cdg nk try bt utk birthday anak.


25-05-2009, drizzlenglaze@gmail.com komen :

Dah lama saya nak ucapkan terima kasih pada pengirim resipi ni. Saya dah buat & menjual beberapa biji kek pandan kastard. Terima Kasih kerana berkongsi resipi yang menjadi:)


28-05-2009, bohemian komen :

Uhh.. tergodanya tengok kek Sweet ni.. Ada sapa2 bleh tolong tak mana lebih enak guna santan segar ke santan kotak?


21-06-2009, sweet 4ever komen :

untuk mama ziq...yup sweet belajar gan puan noraini. cuma sweet ubah sikit untuk stabilkan & cantikkan kek.


21-06-2009, sweet 4ever komen :

untuk sazura, tahniah dari sweet


21-06-2009, sweet 4ever komen :

untuk k. tira , sweet x pernah cuba tepung lain selain tu...mungkin ader jenama lain..nama tepung tetap sama, selain jenama nona, mas ajo, marina dll..semoga u dapat cari..atau minta kawan pos..apapun selamat mencuba


21-06-2009, sweet 4ever komen :

drizzlenglaze, sama2 terima kasih kerana sudi mencuba


21-06-2009, sweet 4ever komen :

bohemian, bagi sweet santan segar lagi sedap rasanya..tapi bagi ketahanan kek santan kotak lagi tahan lama..


21-07-2009, bohemian komen :

Sweet, sy dah buat kek ni tapi kastad nya keras.. Sy guna tpg hong kwee nona semua satu bekas tu.. Sbb tu keras kot.. He he sayang nak buang tpg tu.. Nanti nak cuba lg, betul2 ikut sukatan.. Apapun rasanya sdap cuma keras jekk.. Tq Sweet..


21-07-2009, Mira Marlena komen :

Cantik sangat keknya...rasa sayang pulak nak makan..tp kalau dah makan takleh nak stop hehe...


22-07-2009, nozomi komen :

cantiknyer kek, warnanya menarik hati..rase dia mesti sedap hihi..mcm terasa nak cuba lak..dah dekat nak sambut ramadhan neh..yahooo..best2!! =)


23-09-2009, nieyo komen :

tak boleh pakai tepung gandum biasa ker?


11-01-2010, habibi komen :

salam sweet4ever..boleh tak kami nak tahu berapa harga sebijik kek ni dan saiznye...kami berkenanla..hehehe


07-05-2010, ismaliza1977 komen :

kalau tak de loose tin boleh jadi tak bila sapu kastad tu


29-05-2010, amy dd komen :

salam sweet4ever.klu amy wat sendiri kek span 2 bleh x?xpernah jumpa kalo beli kat luar.xpernah terfkr nak beli kat luar.biasanya amy wat sendiri kek span 2


16-12-2010, annuryasmin komen :

masa terbalikkan..n telangkupkan kek tu.....x comot ke kastard di permukaan kek tu....?? diharap sesiapa sudi membantu yer...


01-02-2011, nurulhafez komen :

mana nak dapatkan tepun hoen kwee tu


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

bohemian komen : id lama sweet x dapat nak masuk lama x online lupa pword, jawapanya boley jew guna tepung hoen kwee nona cuma lebihkan santan atau air...mesti kastad tu lebih...bagi anak2 makan jew yang lebih tuh...hehehe


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

nieyo komen :boley pakai tepung biasa untuk buat kek la..kalau kastad, rasanya x sesuai..tq


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

habibi komen :harga kek sebiji sweet jual RM50 saiz 12 berat 2kg. tq


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

ismaliza1977 komen :xder loose tin pun boley..xder hal..kastad bukan disapu tapi disiram keatas kek dan ratakan sahaja..tq


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

amy dd komen :sweet memang buat kek span tu sendiri, boley rujuk resepi kek span pandan..tq, dan selamat mencuba


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

annuryasmin komen :xkan comot kalau kastad keras sepenuhnya biarkan semalaman dalam peti, sebelum dikeluarkan. tq


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

nurulhafez komen :mudah didapati, supermarket biasa atau yang hyper.tq


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

OK SEMUA SWEET JEMPUT SEMUA ADD FB SWEET ( norazaliza binti awang ) sekarang sweet dah mengorak langkah sebagai online baker..macam2 ada..tq semua yg sudi komen resepi yang sweet sumbangkan disini, harap semua berjaya..insyaalah...


30-03-2011, maizura rahman komen :

sweet., xdpt search pun ur fb..?


03-04-2011, cupcake4sweet komen :

maizura rahman komen : x dapat ker? bagi fb awak plak biar sweet add


03-04-2011, cupcake4sweet komen :

maizura rahman komen : x dapat ker? bagi fb awak plak biar sweet add


03-04-2011, maizura rahman komen :

my fb, maizura rahman.. rase mcm ade jumpe blog sweetla..


04-04-2011, cupcake4sweet komen :

maizura rahman ramai la..x tau nak add yang mana...hehehe


27-04-2011, Qlixara komen :

kalau nak buat perisa choc cmne pulak ek? .. kalau ade resipi kek kastard coklat , hrp leh share :D


23-12-2011, chikadakbiru komen :

intan3026 : Cb nak tlg jawab boleh...cb tak la pandai sangat..tp berdasarkan pengalaman..kastard tuh jadi berketul2...mungkin awak tak kacau selalu kot..sbb kastard nih memang tak boleh tinggal..senantiasa kena kacau..dgn api yg paling kecil... :)


25-07-2012, syaznur komen :

salam...sy nk tanya tepung kek jenama hoen kwee hijau mmg ada jual kat mana2 kedai je ker?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd