Google+

oleh: sweet 4ever Kek span pandan

Dsc03579

kek ikuti kursus...hehehe..jadi....nak tahu lebih lanjut..www.tagged.com/puteri_az_liza


Created on : 24-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sweet 4ever




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • tepong super fine - 150 gram
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau [x]

Cara-cara

  1. Dsc03575
    satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. Dsc03561
    perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Dsc04226
    sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. Dsc04223
    bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
  6. Dsc05051
    ini la tepong yang sesuai untuk buat kek...
  7. Dsc05184
    pes pandan yang sweet guna..500ML -RM18.00...sweet kena la beli yang besar...jimat sikit...
  8. kek dimasak mengunakan api bawah dan atas








Laporan Masakan Bergambar (65)

Kek_birthday_potong
02-02-2009
sweet, kek span versi coklat utk birthday anak bongsu k.nor ari ni, k.nor letak choc. emulco dan 1/2 sudu nescafe.. sedap, lembut dah gebu jer.. thanks ya..
Laporan oleh: nor_67

terima kasih kerana mencuba....kepada yang nak cuba perasa lain...tinggal tukar perasa jer....yang lain semua sama...hehehhe..nice cake sis...

Dsc00090
06-02-2009
Percubaan pertama..Memang gebuss
Laporan oleh: ibusiti

memang menarik hasilnya....nie baru percubaan pertama...kalau dah slalu buat lagi menarik dan mudah.....tahniah

Dsc00113
06-02-2009
Buat kali kedua. Letak perasa strawberi pula
Laporan oleh: ibusiti

tahniah kerana mencuba...cantik..nanti cuba buat kek span k...memang layan betul rasanya...hehehehe

Dscn3311abc
06-02-2009
bestnyer kek ni..x rugi cuba.mmg akan guna selalu..thks ya ;)
Laporan oleh: checkmate

tau xper...x rugi kalau kita rajin mencuba.....yang nyata kek nie lebih sedap rasanya dari yang beli kat kedai...tahniah...terima kasih kerana sudi mencuba...

Dsc05171
07-02-2009
baru jer buat tadi...ader org tempah 3 biji untuk buat kek kastad pandan.....yummy..
Laporan oleh: sweet 4ever

hihihihi...untuk kek sendiri xyah komen lew...hihihi

Kek_span_pandan
08-02-2009
dah terai tadik... kek span ni mmg lembut, gebu.. jiya cuma kurangkan gula lam resipi ni sbb nak wat kastard nanti dah manis. TQ share resipi
Laporan oleh: 14sept

rasanya kek span nie x brapa manis la...apapun atas suka tuan yang buat la...yang penting menjadi....cantik kek tu....tahniah dan terima kasih kerana mencuba...

Kekspan
11-02-2009
best la kek nih...tk rugi mencube... buat utk besday anak arini. perisa coklat sama cam k.nor. tQ sweet!
Laporan oleh: hana6877

cantik...terima kasih kerana mencuba....

Kek_chocolate
13-02-2009
Memang sedap & gebus. Tq utk resepi yg best ni. Tp I buat perisa chocolate utk.
Laporan oleh: fieza_fwwt

xper...buat perisa apapun kek nie tetap jadi....cantik..terima kasih kerana mencuba...

Dsc05606
14-02-2009
dah 2nd time buat, senang n sedapppp sangat.. masak pun cantik n gebusss jer kek nih .. tqvm sweet ;)
Laporan oleh: yatiezaini

walah cantiknya kek yatie....yummy..thz sudi try resepi sweet...

P2250385
27-02-2009
kali kedua buat baru gebu.. tp tukar pd tpg gandum, kalau wat cokelat air pandan tu camne??
Laporan oleh: eyla5152

kalau nak buat yang kek span coklat...80ML air tetap sama...cuma tambah emulco coklat & tepung tu kurangkan jadi 110gram + gan 40gram serbuk koko....tepung bagi sweet sama jer...cuma kalau guna superfine kek kita lagi ringan...yang penting kita adun bahan kita betul2 kembang dan ringan...tu jer...k...apapun kek yang u buat menjadi...tahniah dari sweet...dan selamat mencuba yang coklat plak...k

Photo0416
04-03-2009
Buat kali kedua. Kali ni + strawberi emulco. Sedap, lembut dan gebu. Tapi sayang pakai loyang buat kuih talam je. So kek tak r tebal. Apepun thanks sweet!!
Laporan oleh: lyana85

xper...buat banyak kali pun xper...sebab kos nya amat murah sekali...betul x?...apapun tahniah dari sweet...

Photo0419
20-03-2009
Buat lagi. Gian nk buat dan makan. Daku pun dah gebu cam kek gak. He3
Laporan oleh: lyana85

buat banyak kali..nanti lagi puashati...kek buatan sendiri

Kek_span_coklat
12-05-2009
Perghhh!!!..mmg gebus gilos..yg nie wat perasa coklat..lupa nk snap yg pandan..
Laporan oleh: ayang77

tahniah...cantik..sori lambat reply..apapun tahniah

Dsc00940
22-07-2009
alhamdulillah....jadik gak kek span ni...ni rupa belum make up lagi...gebus betul...thanx sweet
Laporan oleh: zai_fadilah

tahniah...kan usaha itu tanda kejayaan...trima kasih kerana sudi memcuba.

Kek_span_pandan2
13-09-2009
Elok jer naik kek nih..memang gebu..thanks sweet :)
Laporan oleh: HaSue
Kek_span_pandan
18-09-2009
wat bentuk loppp tapi nak kuar gi soping punya pasat. jiya naikkan suhu pastu singkat masa... jd mendap skittt jek kat atas. hehehehe
Laporan oleh: 14sept
Dsc00666
25-10-2009
mmg sedap ..lembut dan gebu..makasih sweet
Laporan oleh: Rusna
Cimg0984
13-11-2009
Ni my kek span.. mmg sedap. Buat untuk my kek lapis buah..:) tq
Laporan oleh: aludra
Zils_0277
13-12-2009
buat ni semlm for tea..mmg gebu dah sedap...sekelip mata dah licin. jiran sebelah kata gebu cam tuan nyer..hehehe
Laporan oleh: zils
2050_12310091
08-01-2010
Anak2 lbh suka versi coklat dari versi pandan. Selalu sgt buat sampai dah hafal resepi..tq sweet, sejak jumpa resepi kek span ni, dah jarang sgt saya buat butter kek sbb proses buat kek span lbh mudah..
Laporan oleh: kakyush
Kekgebu
11-01-2010
gebusss... version durian. pasti ku buat lagi.. best giler
Laporan oleh: ibumimi
Rainbow_cake
08-10-2010
dah.byk kali buat..siap dah amik tempahan buat bisnes...senang n mudah...terima kasih ye sweet4ever...minta halal resepi wat bisnes tau
Laporan oleh: ila ahmad
Dsc00839
09-10-2010
buat 2 flavour strawberry n pandan... bestnye 1st time wat jadi.TQVM buat owner resepi..akan ku buat lagi
Laporan oleh: ima1005
Abcd0017
12-10-2010
salam..sy.br.je.join..hr.ni.br.cuba.buat.kek.ni..jd..mmg.lain.dr.resepi.lain.tp.sbb.xde.pandan.sy.cuba.oren.je..tp.hubby.ckp.sedap..blh.buat.lg.tq.
Laporan oleh: nikyunny_aslam
Kek_hijau
13-10-2010
best kek ni, selalu sngat buat... thanks ye kongsi resepi
Laporan oleh: razisuzana
Cat_012
19-10-2010
tq 4 the resepi kak sweet...mmg menjadi..x rugi nak try..tpi kek ni ada derhaka skit..hihi..sedap gebu lembut x terkta..n lastly..kak sweet..blh x janna share resepi ni kat kwn..?
Laporan oleh: gubrigubra
Kek_span_1
26-12-2010
Baru join KR, resepi pertama yang jma cuba resepi sweet ni..tqvm sweet memang best kek ni dah tiga kali buat dan akan berkali-kali buat..he..he
Laporan oleh: jma8179
Imej162
26-12-2010
jma buat lagi nie sweet.tq..halalkan ilmu ye
Laporan oleh: jma8179
Imej160
26-12-2010
lagi..lagi dan lagi ada blueberry filling lak kat atas tu, tabur kelapa letak ceri so sweet...
Laporan oleh: jma8179
11-01-02-094733
02-01-2011
Memang GEBU...tahap dewa...hehehhe...thanks sweet..
Laporan oleh: dee22
P1172101
17-01-2011
Dah try tadi..kek memang menjadi.. mcm sponge..tapi Zu ubah kek jadi kek orange...semua ok kecuali part terlupa pewarna n loyang besar n kek jadi nipis skit. je. Tq
Laporan oleh: zureyna
Img_1836
24-01-2011
senang sgt nak buat & sedap sgt2..dah byk kali buat, mcm2 perasa dah cuba..pandan, coklat & yang ini vanila..buat untuk sambut besday anak sulong. decorate kek dengan apa yang ada kat rumah. thanks sweet untuk resepi yang marvelous ni..
Laporan oleh: ctzai
104_0230
16-03-2011
superb tol rcp ni sweet. mudah sesangat. cuma last tu lupa nak kuarkan kek, tengok2 dah terturun sikit tapi stil gebu cam pipi daku... :)
Laporan oleh: CheqSueCommot
104_0231
16-03-2011
mmmmmmmm...deko untuk majlis adik member.. harap2 orang yang bakal menerima kek ni suka la dengan persembahanku...kalau tak, i'm sorry ye...x pass lagi nak deco cantik2...
Laporan oleh: CheqSueCommot
Kek_span_pandan
18-04-2011
Sedapppp...Thanks Sweet
Laporan oleh: Nenie
Jln_027
05-05-2011
Try kali kedua.... dah lama buat tp x sempat upload. Buat kali ke 3 tak jadi sgt.....
Laporan oleh: zuma
Img_7853
09-05-2011
mcm x caya jer..first time wat terus jd..sedap x terkata...syabas dan terima kasih byk2 kepada tuan empunya resepi...chaiyook
Laporan oleh: liana97
019
18-05-2011
buat perisa pandan,mmg sedap,gebu,lembut....nanti nak buat lagi..terima kasih yg empunya resepi....
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com
20110714
15-07-2011
~ resipi yg telah d cuba smlm .. kurang mjd .. byk lg kne blaja nie .. ape pn tq tuan punye resipi ini .. ^_^
Laporan oleh: syimma
04102011237
04-10-2011
Terima kasih utk resepi ini...dah lama cari nak buat kek ini...akhirnya dpt buat sendiri dan menjadi lak tu...bestnye gebu...hari buat terus habis...tak yah cari kat kedai lagi....
Laporan oleh: kasma30
Photo0553
09-11-2011
Memang senang & gebus sesgt. Saya buat dalam cup cake.
Laporan oleh: ayang_1982
Nov2011_150
17-11-2011
buat masa raya haji baru ni, setia dgn versi coklat, ganache guna heavy cream...licin
Laporan oleh: kakyush
Dsc00521
21-11-2011
alhamdulillah 1st time buat..menjadi..hanya ALLAH shj yang dpt membalas budi n jasa baik sweet..kerana sudi berkongsi resepi yang besh ini..
Laporan oleh: chikadakbiru
Image_724_
02-12-2011
sdp......
Laporan oleh: ross84
17122011798
17-12-2011
pertama kali buat kek span menjadi...kek ni lembut sangat...terima kasih kpd tuan punya resepi..
Laporan oleh: yaty mayuki
17122011814
17-12-2011
kek span yg dh siap deco...sapa2 yg tak cuba kek ni rugi
Laporan oleh: yaty mayuki
Pa286883
18-12-2011
sy wat versi choc, sedap & lembut.. nyum2 ^_^
Laporan oleh: AMir MUs
2011-12-22_21
23-12-2011
sy da pun wat kek pandan ni... mmg best la tima kasih sbb sharekn resepi... 1st time wat trus jd... gebus + lembut sesangat... x rugi sy mencuba nye... pas ni leh try wat perisa lain plak... hehehe
Laporan oleh: intan3026
164542_172720062773196_100001056109877_389632_4113375_a_1_
21-02-2012
da lm uat...tp br upload skank...lmbut tp ble siap bakar,yg tgh die tuyun la...napew ek? :(
Laporan oleh: tentel
3
24-03-2012
byk kali try resepi ni..menjadi je..kali ni ubahsuai sket n jadikn rainbow cake...superb sedap..lapis each layer ngan nuttela n sapuan cream cheese frosting...yummy!~
Laporan oleh: nOOrsha
Pelangi3
27-03-2012
Baru nak anta report kat sini..kek span pandan yg telah dipelangikan. Tetap gebu dan ringan..terima kasih sweet.. untuk teknik mempelangi,boleh rujuk: http://sue-hasue.blogspot.com/2012/03/kek-span-pelangi-versi-angry-bird.html
Laporan oleh: HaSue
Img_6510
23-04-2012
kite pun tiru kakak 2 orang kat atas ni. kek span yang dipelangikan dengan cream cheese frosting. semua cakap sedap kek ni. lembut dan lembab. memang sesuai kalau letak frosting macam ni.terima kasih tuan punya resepi..juga kak noorsha n kak hasue atas idea yang bernas ni.
Laporan oleh: nuni
Dsci1842
02-05-2012
tq for resepi..memang sedap cuma akak terlupa letak air pandan jd kurang gebu..tp ok...
Laporan oleh: tempoyak108
Dsci1830
02-05-2012
tq sweet krna kongsi resepi. kek span yg tlh masak.dh lama buat cuma baru nak upload gambar.mmg sdap
Laporan oleh: tempoyak108
Img_6795
16-06-2012
sedap! puas hati sangat buat kek span ni. cuma sedikit turun masa keluar oven tadi. takde kelapa parut, kite tabur almond nibs je. sedap jugak.
Laporan oleh: nuni
Dsc00267
19-12-2012
memang gebu...panas lagi ni...buat perasa oren..
Laporan oleh: jun75
Img00007-20130101-1656
01-01-2013
Tq for the resepi, akhirnya jadi juga kek span pandan saya. So happy!!
Laporan oleh: eida.edora
130101_kek_span_pandan
02-01-2013
hi sweet, tq for this recipe. marvellous sgt. tp lupa nk snap pic kek span yg br siap. sy wat 2 biji kek, sebiji licin trus mkn panas2 dgn teh o. lg sebiji sy wat layer kastad. kek span yg perfect. tq :)
Laporan oleh: moonbug
Dsc00292
03-01-2013
buat kek kopi lak....
Laporan oleh: jun75
Dsc03720
15-01-2013
Alhamdulilah..first time wat.. mmg sedap..lembut dn gebu.time kasih sweet :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03724
15-01-2013
bestt...mkn panas2...maceh sweet berkongsi rspi..
Laporan oleh: k.zila66
2013-06-08_19
08-06-2013
Alahamdulillah..inilah kali pertama kek sy menjadi, anak2 n hubby pun suka, sy guna telur 4 biji sj, air diganti dgn susu segar, kurangkan gula jadi 140gm, tambahkan 2 sdb chocolate emulco , 1/2 sdt nescafe, guna tpg gandum biasa je..tk sweat,
Laporan oleh: Ndw
C360_2013-06-09-17-52-10-831
11-06-2013
taraa dah jadi kek asas snow cheese..gebus sesangat.thanks..1st trial
Laporan oleh: maslin78
Dsc05024
26-08-2013
cantik dn gebuu.. tq sweet..
Laporan oleh: k.zila66
2013-12-01_04
14-12-2013
tqvm sweet. kek span favorite ni. yg ni blum make up lg
Laporan oleh: moonbug

Komen (118)

24-01-2009, shafea komen :

salam ..amboi bedaret kek nak sebijik yg pepel tu heeee..:-) Tq sharing resepi


24-01-2009, sweet 4ever komen :

uik..x save lagik dah ader org view...hihihihihi


24-01-2009, shafea komen :

sbb teruja negok kek u tu haaa


24-01-2009, nor_67 komen :

sweet, cantik jer kek tu, tak naik tengah dan tak merekah.. boleh share tips.. thanks


25-01-2009, dania76 komen :

uik! camne erk kek tuh bleh cantik naik sedangkan adunan semua main putar! sbb penah buat tak menjadi bantat! kene pukul asing telur2 tuh..tepung tu pun guna wisk je.... kene guna mixer yang mahal2 tu ke??? tolong tolong jawab.. nak cuba juga.. tapi takut bantat lagik!


25-01-2009, sweet 4ever komen :

thz nor....untuk pastikan kek kita x jadi gunung berapi...pastikan oven kita x terlampau panas...panaskan oven 15minit sebelum masuk kek...kalau 150darjah celcius untuk oven sweet..ada org lain punya 180darjah celcius ..itu kena tuan punya oven yang cuba.... lagi 1 untuk kek span jangan di griskan tepi loyang, hanya gris bahagian bawah sahaja


25-01-2009, sweet 4ever komen :

bagi mengelakkan kek kena kempes setelah masak...keluarkan dari oven dah terbalikkan dalam masa 5minit.....kemudian biarkan sejuk..slamat mencuba semua...


25-01-2009, sweet 4ever komen :

ok..untuk dania ...ikut jew aturan yang sweet bagi...x perlu asingkan telur putih , masukkan jew semua aduanan tu..yang penting kena adun hingga betul2 kembang dan ringan..bila dah betul2 ringan baru masukkan air daun pandan...dan adun lagi dengan kelajuan max...hingga adunan kita benar2 ringan..masukkan minyak dan kacau gan senduk sehingga sebati....kalau takut x jadi mesej lagi k.


29-01-2009, akma_4th komen :

patut la kek yg sweet buat ni xmerekah. rupanya letak kat rak plg bawah. nnti la nak try. guna api atas bawah jgk ke? kat bawah xhangus ke?


29-01-2009, sweet 4ever komen :

sweet punya oven kecik lew....kalau letak kat tangah macam x best jer...hehheeh..untuk buat kek biasa kita memang guna api atas & bawah...x hangus la...tengok kek sweet mana ader terbakar kat bawah nyer...sama jer masaknya...slmat mencuba buat semua...


29-01-2009, siha komen :

owh...xpayah nak pukol telor sampai jd tanduk la ni??? cam senang..cam senang.. yang penah wat smp lenguh tangan pukol nak bg jd tanduk.. kena try ni... tq yer sweet...


29-01-2009, sweet 4ever komen :

hola siha....kena pukul sampai bertanduk...hihihihihi...tapi rasanya x leguh tangan...siha guna mixer kan...masukkan bahan pastu pukul terus dengan kelajuan tinggi lebih kurang 5minit, pastu masukkan air & pukul lagi sampai dapat adunan yang bila kena celup jari...adunan kita x jatuh...itu makna tanduk...kalau x cukup pukul nanti kek x naik cantik dan mungkin jadi x sekata....


30-01-2009, Indai Aim komen :

Hai sweet..., semalam saya buat lagi kek kastad ni tau...siap bawa gi opis pagi ni.Hubby cakap sedap dr yg beli kat kedai..! Tq byk2 sweet for sharing resipi ni..Tapi saya nak tanya sikit, kenapa kek saya mcm ada lapisan 'bantat' yg nipis di bawah?Bahagian lainnya cantik dan tersangatlah gebu!Kenapa ya..?? For yr info, saya guna myk jagung dan tepung self raising, so saya tak letak serbuk penaiklah.....


31-01-2009, sweet 4ever komen :

indai Aim, sweet pernah cuba buat kek span guna tepong naik sendiri..tapi hasilnya macam nie la juga....apa kata lain kali indai cuba guna 100% resepi yang sweet bagi...nanti sweet uplode pic tepong tu kat sini yer....rasanya minyak x jadi masaalah kat sini...slalunya minyak jagung lebih cantik dari minyak masak....


03-02-2009, ibusiti komen :

hi Sweet, saya dah cuba resepi kek span ni. Memang senang dan sedap. Baru saya tahu apa gunanya tepung superfine. Malam ni nak buat lagi. Nanti saya hantar laporan bergambar. Anyway TQ


04-02-2009, sweet 4ever komen :

hi....ibusiti....terima kasih kerana mencuba...dan slamat mencuba lagi dan lagi...biar jadi pakar plak lepas nie....hehehhe


06-02-2009, kasma1981 komen :

sweet,saya berminat la nak try resepi awak ni.tak pernah buat kek span pandan ni.nampak macam sodap jer..biasanya saya buat kek coklat..emm..mentega cair tu maksudnya mentega tu dicairkan yerk?


06-02-2009, Bbzuniey komen :

ai sweet...cam best jer kek 2...6t nk try la wat..tp sy x tau la pes pandan 2 pe...almaklumlah, kdg2 jrg2 je msk dapur..hehe...harap sweet or sesape bleh tolong....


06-02-2009, zai_fadilah komen :

bleh sesapa tlg jawab?pes pandan tu esen pandan ke?pastu..air pandan tu mcm mana lak?daun pandan blend + air @ air rebusan daun pandan?pls...zai nak buat esok..


06-02-2009, kak fida komen :

bagi memudhkan Bbzuniey dan zai_fadilah...klik 'Glossary' di atas dan cari Pandan paste...pandan paste dan esen pandan tk same....air daun pandan = daun pandan + air dikisar...


07-02-2009, nor_67 komen :

salam sweet, boleh bg ukuran loyang 4 segi dan bulat yg biasa sweet guna utk satu adunan...


07-02-2009, sweet 4ever komen :

untuk semua..maaf ye..sweet lambat reply...bz skit ader kursus....untuk kasma..mentega tu dicairkan...kalau xder mentega guna minyak jew la...ok jer....


07-02-2009, sweet 4ever komen :

kepada zai_fadilah..pes pandan tu perasa pandan, kalau xder boley jew tukar gan air daun pandan...kisar daun pandan dapatkan 80ML...tu jer..x susah pikir2...pewarna pandan dan pes pandan lain . kalau pegi kat kedai2 ada tanya jer perasa pandan....apapun slamat mencuba..


07-02-2009, sweet 4ever komen :

Bbzuniey ..untuk soalan u..sama gak...pes pandan tu perasa pandan....tapi kalau nak lagi sedap kisat jer daun pandan...tapi amik 80ML...kan mudah keje tu...tapi sebabkan sweet nie berniaga..sweet beli pes jer...nanti sweet amik pic untuk perisa n pewarna pandan yang sweet guna...senang cerita...heheh...slamat mencuba juga...


07-02-2009, sweet 4ever komen :

untuk sis fida thz....


09-02-2009, along_mayam komen :

klu x guna daun pandan kena gantikan dengan air kosong 80ml ke? Ovallete tu sama x dengan cake stabiliser.sy cr x jumpa la tp rupa cake stabiliser tu sama dgn ovallete.


10-02-2009, sweet 4ever komen :

yup...kalau xder air daun pandan, gantikan gan air kosong n tambah perasa pandan...sama jer...setahu sweet sama jer ovellet gan cake stabiliser...warna kuning....


10-02-2009, sweet 4ever komen :

Saya ingin bertanya, apakah yg boleh digantikan dengan "ovallette" kerana di sini saya tidak menjumpai nya. Saya ingin membuat kuih menggunakan bahan tersebut. Ovalette adalah 'Sponge Cake Emulsifier' atau 'Cake Stabilizer' dan saya kira, ia mudah didapati di sana. Hanya pastikan ia diperbuat dari bahan kimia atau dari sumber yang halal ( nie sweet copy kat forum tanya pakar)...semoga berpuashati dgn jawapannya..


11-02-2009, honeysnur komen :

nampak bes kek ni..akak kalau dlm sukatan cawan camne ek :)


12-02-2009, Bbzuniey komen :

skung sy da faham...tq kak fida n sweet...sweet wat bisness kt ner?...


13-02-2009, sweet 4ever komen :

honeysnur...nanti sweet try sukat....sebab sekarang jarang org guna sukatan cawan...apapun nanti sweet cuba k...


13-02-2009, sweet 4ever komen :

sweet biz kat kawasan pahang...slalu org order guna phone jer...sebab biz buat kat umah jer...bila ada tempahan baru buat....


13-02-2009, citey komen :

dalam sukatan cawan bleh


14-02-2009, sweet 4ever komen :

okies...sori lambat menjawab...hihihihi...okies...untuk tepong 150gram sama dengan 1 1/2 cawan gula plak 150 bersamaan dengan 1cawan untuk air 80gram sama gan 1/3cawan...itu jer la dulu infonya buat masa nie.....semoga berjaya semua...


14-02-2009, dania76 komen :

utk sukatan ML bleh guna botol susu anak jika ada.


18-02-2009, shikin_kay komen :

sweet,knp sy pnye kek xcntik mcm org lain pnye..?kena pkai api ats n bwh er?lpas dah telangkupkn 5mnit tu,kena biarkn sejuk mcm tu ke lpas 5mnit kena terblikn smula?


21-02-2009, sweet 4ever komen :

shikin yupz..kita buat apa kek pun kena bakar api atas n bawah...kecuali kek lapis serawak...tu lain k...betul selepas keluarkan dari ketuhar kek tadi kena telangkupkan atas redai kek bagi mengelakkan kek kita turun kerana perubahan haba...selepas 5 minit kita terbalikkan semula...mungkin syikin boley cuba sekali lagi...sebab kita x boley putus asa jika kita mahu hasil yang baik...teruskan ya shikin...semoga berjaya...sori lambat reply...sweet bz buat kek n cupcake...slamat mencuba yer..


21-02-2009, sweet 4ever komen :

betul tu dania..xder sukatan ML kita cari jer botol susu...jimat kan...hehehhe


27-02-2009, sazura komen :

malam td saya dah cuba buat kek span pandan tu,memanag cantik dan gebu....lembut sangat permukaan atasnya... tp saya x dpt nak letak gambarnya..apepun tq atas resepi tu.Kek tu nak buat kek birthday utk suami...tp kene layer dululah....


27-02-2009, eyla5152 komen :

dah bagi laporan, ni kali kedua buat baru gebu,.. pasni nak tukar cokelat plak, n nak jugak wat pandan kastard tu utk b'day hubby mgu dpn..


01-03-2009, siha komen :

sweet...siha sedey la... siha da try wat semalam... tp kek siha jd bengkang bukan jd kek... siha tgk kek bengkang siha tu...huhuhuhu... sedeynya perasaan... kalo terlebey telor apa jd??? tp makan sedap la..cam makan bengkang... kalo pke telor ayam kamung cne ek??? siha letak 6 biji.. telor yang last siha masukkan..tut2 telor kembar..jd kira 7 biji la telor ayam kampung.. sebab tu k xjd??sbb tbey telor???


04-03-2009, sweet 4ever komen :

kek nie memang sesuai sangat nak buat untuk bday kek...pertama walau kita masuk dalam peti sejuk bila keluarkan ia terus di ngap...huhuhuhu....thz sazura & eyla kenana mencuba...semoga anda semua berjaya....


04-03-2009, sweet 4ever komen :

okies...untuk siha pula jgn sedey....bukan salah telur k....sweet rasa dari pengalaman sweet , adunan tu x di adun dengan sebati. 1 seha kena gaul gula gan ovellette bagi sebati, pastu masukkan tepung, serbuk penaik, dan telor, diamkan dulu bahan2 tu dalam 10minit kalau kalau guna hand mixer...kerana bahan cepat kembang kalau didiamkan....kena lama sikit mengadun bahan tu...sampai betul2 kembang..macam dalam pic yang sweet buat tu...selalu mengambil masa 10-15minit. bila adunan tu sudah pekat..bila kita masukkan jari aduan kita bertanduk/ berpuncan..x menitis...itu maknanya betul2 kembang..sebab untuk kek span kita memang kena pukul lama bagi menghasilkan buih agar kek kita banyak udara didalamnya...baru la kek kita jadi...lagi 1 telor ayam selalunya kampung selalunya kecik...sweet guna saiz A..kalau 7biji telur ayam kampung sweet rasa x jadi masaalah....oven mesti dipanaskan 15minit sebelum masukkan kek...yang nia amat penting.....minyak akhir sekali...tapi jgn kacau gan mixir...nanti abis buih2 udara dalam kek span tadi...memadai kita kacau guna senduk...kaup balik sampai sebati.....sweet harap siha berjaya buat nanti k....kalau gagal sekali bukan bermaksud gagal untuk selamanya k....selamat mencuba...


04-03-2009, sweet 4ever komen :

sori semua lambat reply...bz sejak akhir2 nie...x sempat nak buka myresepi...kepada semua kawan2 kalau nak tengok kek lain yang sweet buat...boley layari...www.tagged.com/puteri_az_liza


07-03-2009, mamakina komen :

sweet, saya guna oven dapur gas cuma api bawah saja.blh ke nak bakar kek span ni?


08-03-2009, sweet 4ever komen :

mamakina...sweet x pernah cuba guna dapo macam tu...tapi sweet tau rupa dapo tuh. cuba je la...tapi sweet rasa boley cuma bahagian atas kek akan jadi lembab...x macam bakar guna api atas bawah....yang penting panaskan ketuhar telebih dahulu...selamat mencuba...


24-04-2009, sazura komen :

saya dah buat dua kali kek span pandan ni...memang jadi,lembut dan sedap...saya nak tanya,kalau nak buat perisa keladi plak,bleh x jus pandan 80ml tu tukar dengan air lps tu letak perisa keladi....tolong beritahu ye sweet...sebab nak buat kek utk adik bertunang nih...


04-05-2009, sazura komen :

hai sweet,saya dah cuba buat kek span perisa keladi plak..alhamdulillah menjadi.rasaya sedap sangat lepas saya layerkan dgn kastad keladi....


05-05-2009, sweet 4ever komen :

salam sazura...thz sebab rajin cuba resepi sweet...sori sweet lambat reply...bz jew...apapun tq...kan senang x cakap pun jadi...semoga sazura akan lebih cekap lagi buat kek nie...thz


20-05-2009, eyla5152 komen :

sedih btl la.. last time dah nak dekat 10 biji i buat tp tak tau kenapa mlm td nak buat 2 biji utk mak bw besok bg kengkawan dia tak menjadik langsung.. batat. keras bhgn bawah.,agak2 ape silap nye eks.. tension btl..


11-06-2009, Ekieyna komen :

Sweet i dah try uat kek ni..tapi x jadi...ia jadi mampat gitu..lembut jgk..tapi x naik sgt..Kalau asingkan telur putih tu..Hasil nyer tetap sama ke??


18-06-2009, elzan5398 komen :

salam sweet, *saya lum cuba lagi resepi nie.... tapi saya suka la tgk sweet kat tagged.puteri-az-liza tu.... *sweet ada email tak? *bagi la resepi wat kek biasa ke...cup cake ke..... *sweet memang ada kedai sendiri ye.... hebatnya..... * email saya ialah elzan5398@yahoo.com hubungi saya ye....


21-06-2009, sweet 4ever komen :

ala siannya eyla...kurang pukul tu...sebab untuk kek span ..selalu kalau buat tergesa2 hasilnya memang x menarik...lain kali cuba lagi yer..tahniah sweet ucapkan sebab berjaya pun buat kan...


21-06-2009, sweet 4ever komen :

okies..kepada semua teman2, kalau nak share apa2 leh add id bibik_lijah@yahoo.com atau lawat jer laman sweet. www.tagged.com/puteri_az_liza


22-07-2009, adynor komen :

hi nak tanya skit la.kalu pakai oven yg bekas dia kaca tu mcm ne ye...api dia kat atas je..bleh ke....


05-09-2009, ayucun87 komen :

mcm mane lak klo nk wt ceram/cm kek bzday ek?


14-11-2009, salehah komen :

bagi la kek yang bahan bahan senang dicari


14-11-2009, kacang_putih7882 komen :

hai sweet...nak tanya kalu pes pandan tu blh tak diganti dengan perisa pandan....


15-11-2009, fadzieda komen :

Best kn dpt kwn mcm sweet ni, ikhlas dlm berkongsi kemahiran yg ada... bertambah-tambah le rezeki sweet didoakan...


16-12-2009, zusri7 komen :

Tima kasih sweet, resepi ni memang best n gebu walaupun saya tak guna tpg superfine, saya guna jer tepung yg ada kat dapur( self raising)....cuma saya dah terhangit bahagian atas, sebab tak biasa bakar kek guna api atas ngan bawah, biasanya saya guna api bawah jer..lagipun oven saya tak der termometer....tu yg sampai hangit...apa2 pun kena cuba lagi...sampai puas hati..


08-01-2010, kakyush komen :

saya bakar guna api bwh je sbb dapur gas saya pesen lama..takde api atas. Tetap menjadi..dan dah byk kali saya buat.


14-01-2010, ieda71 komen :

yatiezaini..mcmana u buat cream tu..boleh bg resepi tak..? boleh saya cuba tuk kek b'day anak...


24-01-2010, ila ahmad komen :

memang senang dan sedap...dah byk kali cuba..anyway tq sweet 4 ever..nak upload gambar tapi x reti..cam ne ya..


20-02-2010, ila ahmad komen :

tq very much sweet 4ever..dah try byk kali..senang n sedap.. siap kawan ambik tempahan lagi..nk upload gambo x reti..


20-02-2010, ila ahmad komen :

cam ne nak upload gambor..ye..tolong ajar sikit


20-02-2010, ila ahmad komen :

utk pengetahuan saya guna tepung gandum biasa jer..tapi jadi gebu jugak..


04-05-2010, Kak Sapurah komen :

Buat tadi utk birthday my daughter 15 thn, sedap dan gebu keknya, buat sekali dgn kastard. Tk sweet.


09-10-2010, ladyaceed komen :

he he he mcm sedap je... boleh cuba nie...


10-10-2010, pikopikah komen :

salam sweet...kalau x dak ridai kek bole dak ganti ngan apa2...sebab kek yg cek slalu wat tu kempis tiba2 bila kuaq dr oven...sedih :(


17-10-2010, gubrigubra komen :

...nak try la..


21-11-2010, andrean komen :

nak try la unt bzdy


26-11-2010, hanis38@yahoo.com komen :

saya baru buat tadi... masa keluar dari oven, ok lagi ketinggian nya, lepas kelangkup kat atas tray, terus mengecut...tak tahu le silap tang mana... gebu nya ok dah, rasa pun dah ok, rupa nya aje yang tak ok...


01-12-2010, kasih10 komen :

salam.. kasih dah 2x kali buat kek span pandan ni.. memang sedap... hubby pun suke...hehe sweet masih aktif lg k tagged sbb kasih xleh bukak profile tagged sweet.. nak sangat tengok kek2 yang dihasilkan oleh sweet..


23-12-2010, jma8179 komen :

Salam..baru join KR resepi pertama yang jma cuba ialah resepi kek span sweet.TQ sweet gebu gebus keknye dah dua kali buat.Suami ngan anak2 suka.Semalam ada kawan datang rumah, jma hidangkan kek ni pastu dia order dan tanyakan harganya..he..heh tak tau nak cakap regenyer berape ye.Sweet kalau kita nak jual macam mana nak letak harga ye sekali ganda kos ke?


26-12-2010, jma8179 komen :

Dok ronda-ronda dalam ni tak tahu macam mana nak upload gambar hari ni baru dapat upload seronoknya tak rugi join KR..dapat ilmu,dapat kawan,tambah kemahiran..tambah pendapatan..TQ ..Tq...tq..hari ni buat lagi resepi ni 2 buku lain2 perisa order dari hubby nak wak gi ofis..


14-01-2011, ieda71 komen :

nasib tak baik....nak buat kek bday tuk anak hr ni.....tp kek jd batat...tx gebu langsung....tah d mana silapnya...hu..hu...hu.....


27-01-2011, zuma komen :

thanx for the recipe.....Dah try pagi ni, alhamdulillah menjadi tp lupa nak snap foto. Klu buat buttercream mesti lg sedap tp x tau camna nak buat.... any idea???


27-01-2011, zuma komen :

thanx for the recipe.....Dah try pagi ni, alhamdulillah menjadi tp lupa nak snap foto. Klu buat buttercream mesti lg sedap tp x tau camna nak buat.... any idea???


01-02-2011, Syarini komen :

Hmm...thanx 4 d resepi..hehe..anyway br nak mencuba..hrp2 jadik ler..


23-02-2011, sd5106 komen :

sweet ..telur putih and telur kening untuk buat kek span pandan tu tak payah asingkan kerr...


24-02-2011, zuera44 komen :

sweet...tq 4 the recipe..sy dh try tp knp bhg bawahnya rapat mcm bingka...yg atas cantik n gebuss...di mana silapku??


19-03-2011, lizazainal_06 komen :

saya bru wat tadi..gembira sgt..keknya gebu dn lbh sdp dr kedai..tp sy adun separuh dr resepi coz tkt x jadi..sblm ni pernah try resepi dr sumber lain tp jd bingka..sedey..skrg dh berjaya,,,huray!thanks:)


21-03-2011, iedaoshin komen :

sy dh buat pg td mmg gebu sgt saya buat buttercream skali tp xleh upload gmbo sbb xreti tq for resepi akan ku guna slalu murah dan mudah


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

banyak sangat komen yang sweet x jawab sebab sweet bz dan kulut skit pword lupa..hihihihi...apapun nie id baru sebab sayang sayang gan id lama..apapun add sweet kat fb sekarang sweet dah bergerak sebagai baker online...lawatlah laman sweet di fb add norazaliza awang..thz semua yang sudi mencuba resepi nie..doakan sweet slalu yer..


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

ieda71 komen : sweet balas untuk tahun 2011 la yer..sebab yang tahun lain dah lama takut x aktif....kek bantat, pertama untuk mendapat kek span yang cantik dan gebu hendaklah kek mesti dupukul gebu..masa letak minyak atau butter cair cukup mengunakan spatula untuk meratakan adunan agar udara dalam kek span x hilang jika kacau terlalu lama akan menyebabkan udara dalam kek hilang...xper lain kali boley cuba lagi..sweet pun kadang2 ada masa mood x baik jadi bantat juga..hihihi


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

zuma komen :kalau dah tau & jadi kek span tu..itu permulaan yang bagus untuk memulakan biz..kalau nak buttercream yang sedap cuba resepi yang biasa sweet buat 250gram butter,250gram shortening,250gram susu/syrup gula.slamat mencuba


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

Syarini komen :kalau ikut resepi nie insyaalah jadi..rasanya xkan gagal, kalau x jadi juga mesti teknik semasa menyediakan pembuatan kek . tq


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

zuera44 komen :mendap bahagian bawah maknanya adunan terlebih kacau gan minyak..gelembung udara dalam tu habis sebab terlalu kacau..atau adunan x sebati dgn butter..tapi xper cuba lagi..gagal sekali x semestinya gagal untuk selamanya...cuba dan cuba lagi..


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

sd5106 komen :x perlu asingkan putih dan kuningnya..resepi nie mudah...tengok saja hasilnya..


29-03-2011, cupcake4sweet komen :

jangan lupa add sweet dfacebook...(norazaliza binti awang ) tahniah kepada yang berjaya dgn resepi sweet nie...sweet harap teman2 yang x berjaya jangan putus asa..kalau org lain jadi, mesti kita pun boley...tq


31-03-2011, NorOrchid komen :

salam...saya dah cuba bt mlm td, mmg menjadik...dah bg kwn rasa dia kata sedap...tq sweet


01-04-2011, NorOrchid komen :

sweet saya nak tya klu nak bt perisa lain 80ml air daun pandan tu nak tkr dgn apa?80ml air biasa je ke?


01-04-2011, rahamdtaib komen :

sweet... kalau pakai oven yg api bawah je... boleh tak??


03-04-2011, cupcake4sweet komen :

NorOrchid komen :betul 80ml air masak dan letak la perisa yg digemari...tahniah yer kek menjadi...


03-04-2011, cupcake4sweet komen :

rahamdtaib komen :mungkin boley...sebab sweet x pernah buat guna api bawah sahaja..jadi sweet x pasti hasilnya..apapun slamat mencuba..


03-04-2011, cupcake4sweet komen :

rahamdtaib komen :mungkin boley...sebab sweet x pernah buat guna api bawah sahaja..jadi sweet x pasti hasilnya..apapun slamat mencuba..


12-04-2011, she_kyn komen :

salam.....selain tepung super fine bole guna x???


17-04-2011, lwyl komen :

Thank you for this recipe. The cake turned out fluffy and it was easy to make too.


18-04-2011, lazana@zamila komen :

dah cuba buat senang sangat , gebu plak 2. lembut macam bli kat kedai.saya guna tepung gandum yg ada kat umah saja. syukur jadi juga.t kasih sweet4ever kongsi resepi yg dah lama saya cari.


20-04-2011, soad komen :

teringin sangat nk buat kek ni,,tapi xfaham sgt cara nk kaup balik adunan tu,=(


20-04-2011, lwyl komen :

Soad, try watching this link http://www.youtube.com/watch?v=nKa1e_CpvoY


30-04-2011, zaidah2286 komen :

sedih sgt la.....sbb first time wt xmnjadi.....knape kek saye lembap d beberape bhagian yeee?????ape yg mnyebabkan jd cm 2?>??


20-05-2011, amyila komen :

sweet...sdh try buat kek nie tp knapa ya kek i pecah2... lepas keluar dr oven i terbalikkan atas pinggan sebab tak paham apa itu "redai" kek....eeemmmm....kacian..anak kata sedap cuma pecah2 dan berapa gebu..boleh explain apa terjadi...nway thanks for share this recepi...


19-07-2011, donnalita komen :

telor ada 4 bj je kat rumah. tapi teringin gak nak buat kek ni.alhamdullilah...menjadi jugak....kejap je abis....lain kali nak letak kastad plk...tq sweet


02-08-2011, @lavenz@ komen :

wah...mnarik cgt...konpem kena try...


14-08-2011, tie2103 komen :

kalau nak buat perasa lain kena masukkan gak ker 80ml air gantikan air daun pandan?


24-09-2011, azira_z komen :

sy dah buat..tapi kenapa sy buat tak gebu ek?tapi rasa nye stil sedap


25-09-2011, r41494 komen :

azira: kalau ikut tip cikgu saya, kek span tak boleh bakar api terkuat skit sbb belum sempat dia nak naik dah masak..tu yg tak jd ebu...kepanasan setiap oven tak sama..maybe next time u kena adjust turunkan skit oven temperature tu supaya kek tak terkejut :) hopefully membantu.


28-10-2011, cupcake4sweet komen :

sweet jawab secara pukal la yer....kaup balik tu....kita pakai spatula dikaup dari bahagian bawah dan dinaikkan ke atas dan diulang secara perlahan2 dgn penuh kasih sayang.....tujuannya untuk sebatikan adunan dengan mentega tadi, ...pengunaan tepung pula boleh saja digantikan dengan tepung gandum , tepung naik sendiri..cuma yang sedikit berbeza adalah dari testur kek...itu saja...pada yang cuba tapi x jadi pula...jangan la mengalah...org lain yang dah berjaya banyak...jadi jangan lemahkan semangat yang ada dalam diri anda...org kata kalau slalu buat...hasilnya juga akan menjadi lebih baik...kek pecah....punca salah satu oven yang terlalu panas...anda kena kaji oven anda sendiri..kerana setiap oven ada kelebihan dan kekurangan ada yang 150c dah cukup untuk masak kek..ada yang 180c baru stabil dan masak kek...redai kek....boleh guna jaring yang ada dalam oven kita...lepas kek masak..keluarkan jaring dari oven..terbalikkan kek anda..sekurang2nya 5minit...untuk yang nak buat perasa lain..gantikan yer perasa pandan dengan perasa yang diinginkan...kalau anda baca mesej teman2 yang dah cuba mungkin anda paham....dan last sekali azira....adunan hendahlah dipukul gebu...oven haruslah dipanaskan sekurang2nya 15minit sebelum memasukkan adunan kepanasan pula mengikut oven masing2....kalau jenama khind 150c sudah ok...kalau pensonic 180c, singer 160c itu dapo2 yang ada dalam rumah saya...semua x sama kan...jadi anda sendiri kena kaji ok....jangan lupa add sweet di FB - Norazaliza binti awang...love u all


02-12-2011, zue2011 komen :

salam sweet gula kastor tu sama tak dengar gula pasir yang dikisar halus.tq.


13-12-2011, arename11 komen :

assalam..sweet sya dah byk kali cuba n alhamdulilah menjadi cuma bila saya terbalikan kek tu lepas masak yg bahagian atasnya ok x mendap tp bahagian bawah pulak yg mendap ke dalam..kenapa yer??tp rasa tetap mabeles..anyway thnx 4 d recipe..


04-02-2012, fazilah1979 komen :

tq sweet share resepi..sdap n gebu..anak2 suka sgt..nti bleh wat perisa len plak..thks


04-02-2012, fazilah1979 komen :

tq sweet share resepi..sdap n gebu..anak2 suka sgt..nti bleh wat perisa len plak..thks


01-09-2012, Atiqah Abdullah komen :

yang ni guna loyang size berapa inci?


10-11-2012, fatinammar88 komen :

kek saya tak jadi sbb oven pns sgt kot.. sigh* 3 kali buat, 3 kali bentan..


10-11-2012, fatinammar88 komen :

mcm na nk buat ni.. ada tips tak? sy pakai oven bulat api keliling tu... pattern dulu2


23-12-2012, Snur komen :

1st,TQ sher rspi yg bgtu gebu+lmbut ini...yg pasti dah terpaut dgn rspi ni.nak buat kek span slalu guna rspi ni...:)tq yer..


27-12-2012, chibiiey komen :

salam..akk nk tanye..if nk sub half dri air tu dgn santan bole x..nk wat kek kelapa.lps tu..pkul smpi adunan rigan tu agk2 bp minit eh? thanks


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu