Google+

oleh: 14sept Sup Telur

Sup_telur

Cam kak dayang_jack... 'menambahkan koleksi resipi' sup telur... kihkihkih


Created on : 20-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi 14sept




Bahan-bahan ( - )

  • 4 biji telur
  • 2 biji kentang (dipotong dadu)
  • Su'un (direndam)
  • Tauhu kering (direndam dan dipotong kecil)
  • 1 ulas bawang kecil (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 kiub ikan bilis maggie
  • 1/2 kiub daging lembu Knorr
  • Sup bunjut
  • Air secukupnya (lebih kurang 3-4 gelas)
  • Garam
  • Perasa

Cara-cara

  1. Goreng bawang dengan lebihan minyak ikan sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, sup bunjut, kiub dan kentang. Didihkan dan masak sehingga kentang empuk.
  3. Kemudian masukkan su'un, tauhu kering, garam dan perasa.
  4. Slowkan api, pecahkan telur dan biarkan telur masak. Pastu bolehlah dihidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (10)

Dsc04938_resize
21-01-2009
salam..harap sihat selalu..dah rty buat utk menu mkn mlm, sdp ...pekena nasi panas2.....ank2 meratah mcm tu aje dah kenyang..TQ
Laporan oleh: shafea

w'slm kak shafea. memang sedap hirup sup telur ni gitu jek. Tak makan nasik pon leh kenyang sbb ada kentang. Terima kasih kembali kak shafea kerana mencuba :)

25012009610
26-01-2009
cuba resepi 14sept punya. biasa msk style my mum, cara kampung2 gitu. yg ni best jgk ,lemak. makan panas2 sedap.
Laporan oleh: baya74

a'ah.. sedapkan makan panas2... hirup2 tanpa toleh kiri kanan gitu.. akekekeke

Sup_telur
03-02-2009
Msk utk dinner,kt esbox ada karot&brokoli je,cmpak je la ke dlm,ampun ye 14sept.Resepi ni mmg sng n sdp kna lak dgn selera anak2,depa hirup kuah smpai licin.TQ 14sept
Laporan oleh: Lina_pg

Hehe.. x per. letak sayur lagik bagus, lebih khasiat gitu. cuma rasa larik sikit. hehe! seronok tengok anak2 suka makan kan.. TQ jugak

Snv31672
16-03-2009
Sorry la ye, gambar dalam periuk jer sempat.. dah banyak kali buat, cuma kali ni sempat amik gambar. Bila buat ni teringat kat my mom yg jauh dimata, selalu buat masa saya sakit.. uhuhu.. tq dear!
Laporan oleh: aludra

Tu dah siap2 nak ambik gmbr lam periuk sbb dah tau sure habis kena bedal. kikikiki! sup ni hirup time hujan.. huhhh! berpeluhh! sesama cik aludra :)

Sup_telur
19-04-2009
same lak resipi akak ngan jiya... cume x letak sup bunjut.... kiub ikan bilis ganti ngan ikan bilis tumbuk... tq jiya...
Laporan oleh: nOOrsha

kalo letak sup bunjut lg sedap kak... nanti terai la..

Sup_telur_14sept
23-05-2009
haaa...yg nih lauk utk bbudk kecik..tk pds..tapi klau akak ghatah,semangkok boleh abis...tapi mangkok kecik jer...heheee...tmbh cendawan kering sikit...sedaaaapp...tq jiya... :D
Laporan oleh: kak fida

sedap tu tambah cendawan. peberet gak... suma jenis cendawan blasah... lama tak wat sup telur plak. hahahahaha

Foto0355e001e001
14-04-2012
salam 14Sept.. trma ksh sdap sgt.. wlpn bhn xlgkap.. bunjut xde so gnti 4 skawan + kiub ikn bilis je.. mmg mbuka slera ank2.. trma ksh
Laporan oleh: Norriyah
Dsc04986
22-05-2012
salam jiya, wat lunch ni..ya ampun!...akk guna apa yg ada dlm esbox...mmg simple, nk wat pon senang..maceh2..
Laporan oleh: k.zila66
P1050594
24-06-2012
slm..sllu msk sup telo cmni...cuaca pns,..hirup kuahnye..best.
Laporan oleh: Mariani(KT)
2013-09-30_20
05-10-2013
tq rcp ni. simple tp selera gile mkn. xltk sup bunjut,tmbh black pepper je. yums!
Laporan oleh: moonbug

Komen (10)

20-01-2009, dayang_jack komen :

hehe,...patut le dyg trasa mcm ade tempias je kat cni....bagus2, tambahkan lg koleksi...sup ni nampak sedap n simple...nanti nak try. thanks 4 sharing...


20-01-2009, shafea komen :

salam ..sup lagi.. slepppp mkn gan nasi panas & sbal belacan pehhhhhh...tbh lg hidgan menu saya....jgn tbah berat badan sudah heeee.....:-)


20-01-2009, yaa komen :

mmm..sedapnya.....nak try la, tq for sharing


03-02-2009, suriany komen :

nk tumpang tanya. minyak ikan tuh dtg dari mana? lauk sampingan ker? pastu lebihan minyak ikan tu kita guna goreng bwg?


03-02-2009, 14sept komen :

Minyak ikan tu dari lebihan minyak ikan yg digoreng. Gunakan lebihan minyak ikan yang digoreng untuk menumis bahan sup :) KKdg jiya suka guna lebihan minyak ikan/ayam/daging wat goreng sup telur/sayur... kkdg wat goreng nasik goreng. Tu leh membuat rasa nasik goreng lebih sedap.


12-03-2009, aiminajmi komen :

kalu tak gune minyak ikan,boleh ke? @ rase nye akan berubah?.boleh tak terangkan skit.saya berminat nak cube resepi n sebab anak saya suke makan sup.


25-03-2009, 14sept komen :

aiminajmi >> boleh jer puan aiminajmi. kalo nak guna minyak baru boleh jer. cuma rasa lain skit jek sbb minyak baru tadak bahan goreng rempah lain. minyak goreng ikan ker ayam ker leh wat rasa sup tu sedap skit. selain wat goreng nasik ker apa... mmg best guna minyak bekas ikan goreng :)


13-04-2011, anna85 komen :

nak test sup ne...:)...


01-08-2011, arieza95 komen :

nampak menyelerakan...nk cuba larrr...agak susah ckit kot...


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd