Google+

oleh: junjs11 Kuih lapis

Picture_501

kuih kukus yg ni memang my kids suke..senang aje nak buat...


Created on : 15-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( satu loyang kecil. )

  • 250gm tepung gandum
  • 100gm gula
  • 500ml santan cair (kalau x nak guna santan, leh tukar ngan susu cair, fresh milk atau kalau guna air biasa, tambah 1 sudu besar minyak..ikut selera masing2)

Cara-cara

  1. Campur semua sekali dalam mangkuk. kacau sebati.
  2. Tapiskan adunan tadi dan bahagi kepada dua.
  3. isi pewarna yg berlainan pada tiap bahagian. kat sini jun letak merah ngan hijau..colourful gitu..
  4. Kukuslah selapis demi selapis, selang seli warnanya.
  5. Biar sejuk baru potong. Kat sini gambarnya x brapa cantik sebab anak jun x sabar nak makan, belum sejuk betul dah potong..hee

Tag










Laporan Masakan Bergambar (20)

Kuih_lapis
24-12-2006
Alma potong cepat lepas masak so cam lembik sket tp pastu ok je. Wat mkn petang smlm ^_*
Laporan oleh: alma

hehe..jun gitu gak, anak2 x sabo nak mkn..

Kuihlapis
28-12-2006
1st time buat.. tak cantik :(
Laporan oleh: yani

1st time biasalah yani..try n error..pas ni sure ok...

Picture_648
25-01-2007
requested by kids, wat kue ni lagi tapi guna susu cair lak..ok gak tapi warna putih tu jadi yellowish la..hehe...
Laporan oleh: junjs11
Kuihlapis
25-01-2007
i buat kuih lapis pelangi, perisa vanilla... nampak macam kuih plastic!
Laporan oleh: skyblue

ei..cantiknyer sky..leh bisnes nih..

Cimg2391
26-01-2007
ni dah potang n dah makan pun!
Laporan oleh: skyblue

mmg cam pelangi..anak jun soh buat hitam putih lak..wahaha..takut nak mkn nnti..

29012007_015_
30-01-2007
sedap.. rase lemak, dan tak terlalu manis. thanx jun for this simple recipe!
Laporan oleh: zara_klate

welkam zara...tq for tryin'

P8130749
15-08-2007
si abang nak kuih hijau.. so buat yang kaler hijau kuning. sedap. thanks jun..
Laporan oleh: mama_myvi
Cimg7131
25-12-2008
1st time buat, tk lembut arr mcm kt kedai tuhh...may b kurang air kot...huhu
Laporan oleh: atika
Lapis_1
31-12-2008
meng'omputih'kan kuih tradisi... wat perisa mocha n vanila... sedap... tq
Laporan oleh: nOOrsha
Desktop
08-07-2009
Dah try, bolehlah menghilangkan rasa kempunan nak makan kuih lapis. Hehe.. Thanx!! ; )
Laporan oleh: ayu898
P4060013
18-04-2010
salam... thanks kak.. buat hijau lapis koko
Laporan oleh: mama_myvi
Dsc01410
18-04-2010
sy budak br blajar..1st recipe yg kite try dr myresipi nih. excited tgk gmbrnye. buat ptg td, snap. bg jiran kiri kanan, tinggal umah skit, terus ilang.. terima kasih jun
Laporan oleh: cikgucomell
Kuih_lapis
08-05-2010
kuih yg simple, kalai ke 2 buat baru elok kejadiannya..hihi...putih koko, klasik ckt...
Laporan oleh: naa_q
Lapis_warna
28-04-2011
buat hari selasa...tak cukup kak jun hehehheheh
Laporan oleh: Aziemas
Lapis_coklat
28-04-2011
buat lagi..hr rabu hehehehe...resepi ni dh jd poooojaaan ati dh ni sbb simple..senang & sedap..pas tu leh makan selai2..sgt2 sukeee kak jun ..thanks yaaa
Laporan oleh: Aziemas
Img-20110814-00273
14-08-2011
comel taaaaaakkkk :D terimekasih resipi hebat teros jadi! ^^
Laporan oleh: yamyam
12102011375
12-10-2011
Tq jun utk resepi ini...memang simple je dan mudah nak buat...bhn2 biasa yg selalu ade kat rmh...yg peting memang sedap cam kat kedai....
Laporan oleh: kasma30
Dsc01189
07-11-2011
anak i suka kuih ni sbb colourful..saya letak 3 colour..tq
Laporan oleh: kecikcomel
31032012060
31-03-2012
boleh tahan jgk rasanya..
Laporan oleh: mymee
Dsc00678
30-05-2012
sedap kueh ni....mekasih :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (45)

15-12-2006, minah komen :

minah buat kueh lapis ni-lapian mudah terbuka bila dipotong-apa sbabnya ye... explain please!! tq.


15-12-2006, tini komen :

wahh kuih peveret.. resepi yg nie tak perlul ak letak tpg kastard,ada yg letak.risau gak takut adunan lembik.kang nnti jadi bubur lapis lak heehheee.. simple resepi dia,nk try yg nie plak(without tpg kastard)


15-12-2006, eena komen :

kalo saya pulak,saya letak tepung jagung,tepung beras dan sket esen rose(bagi wangi).....nak try gak la resepi jun yg simple nih...sbb kuih feveret anak2 saya kuih lapis nih....


15-12-2006, junjs11 komen :

to minah, maybe adunan tu pekat sangat kot..try la resepi ni, insyaallah.. tini and eena, mmg ade resepi yg letak tpg kastad/tpg beras..jun ni mmg sengaja cr yg simple camni..ye lah, kadang2 ade bahan yg x d stok, heheh..


16-12-2006, fatini_sfm komen :

selapis letak jagung cream dan warnakan kuning selapis lagi letak serbuk koko- warna coklat ...cantik dan sedap juga..


16-12-2006, iffa komen :

Jun..... Bancuhan santan cair tu nak kena taruk 1 camb minyak ke? Berapa cm loyang yg awak guna? Berapa minit yg diperlukan untuk kukus setiap lapis agar masak dengan elok? Thanks for sharing ur recipe


16-12-2006, junjs11 komen :

iffa, kalau guna santan, x yah letak minyak tu...jun guna mangkuk tahan panas (kecik j, lebih kurang 15cm). kalau loyang pun x yah yg besar sgt. setiap lapis tu sekejap j, lebih kurang 2-3 min j. jgn lupa sapu minyak dulu loyang tu yek..supaya x lekat nanti.


18-12-2006, wanni_2007 komen :

iffa..nk tanya time kukus tu brape minit ye stiap lapisan?


19-12-2006, wanni_2007 komen :

junjs11...memang best sangat kuih lapis ni...simple and easy to do..paling penting...sedap sangat.thanks


23-12-2006, norayong komen :

kueh lapis ni memang sedap. klu lapisannya cepat terbuka tika potong d sebabkan kukus terlalu lama dan masak sgt.


26-12-2006, yana komen :

junjs11... nape kuih lapis yana lembik? dah buat pg td, but lembik sgt.... walau pun lembik tetap abis... anak2 suka sgt..tq


08-01-2007, umida komen :

memang mudah n sedap!! anak2 i suka...nanti bila buat lagi i rasa nak tambah esen ros sikit...so ada baunya ;-) TQ junjs11 salam kenalan dari singapura


12-01-2007, junjs11 komen :

wanni, time kukus tu kejap j untuk setiap lapisan, 1-2 min ikut panas api..hmm, yana, maybe tepung kurang or air terlebih.. umida, mmg ada org letak esen ros..untuk wangi..anyway tq to all yg try..salam perkenalan gak dari saya di shah alam, malaysia.


25-01-2007, umi_e komen :

sky!!!! cantiknya kueh lapis dia.... camna tu buat sampai jadi licin camtu??????


25-01-2007, skyblue komen :

umi... i guna santan so berminyak sikit. lagi satu, i keluarkan dia bila betul2 sejuk.


26-01-2007, umi_e komen :

ic... TQ sky... cantik sungguhlah... rajin sungguh sky buat macam2 warna... umie belum sampai tahap rajin cam sky ;)


26-01-2007, skyblue komen :

Umie... senang je, kat kotak colour tu ada arahan untuk colour mixing.


26-01-2007, umi_e komen :

sky... I guna colour dalam botol tu je... tak jumpa pulak colour dlm kotak... nanti sky boh le kat glosari eehhh nak dptkan gambaran camna... TQ


26-01-2007, minami133 komen :

takut pulak nak makan kuih color biru.. hehehe


26-01-2007, yani komen :

uwahhh.. memang tergoda tengok kuih lapis skyblue tu.. anak2 tengok pun dah suruh buat..


26-01-2007, skyblue komen :

umie... col i guna ada 4 cols dlm satu kotak... setiap col dlm botol kecil. nanti i ambil gambar n letak kat glosari. </p> minami, col. merah atau biru sama je... rasa kuih juga! </p> yani, kids memang suka yg berwarna-warni.... actually i try kuih ni ingat nak buat utk kids lah... sekali jadi!


26-01-2007, admin komen :

skyblue.. sorry.. dah takleh nak letak html coding di komen... coz nak elakkan spam


26-01-2007, skyblue komen :

ooh.... baru i tau. ingatkan i salah code lagi.. haha. That's alright, thanks for letting me know.


26-01-2007, sayang79 komen :

Ya ampun!!!sikit punya lawa nak makan pun sayang...heheh tergugat iman sayang kat sini bila tgk kuih lapis warna warni...macam nie nak cuba ah senang sangat...yumm yumm@!


30-01-2007, umi_e komen :

zara... rajinnya buat kuih lapis.. cantiklah pulak...


30-01-2007, zara_klate komen :

heheee.. tenkiu umi!! ;)


02-02-2007, sayang79 komen :

ada tk sesiapa resi[pi kuih lapis kacang hijau...sayang suka jugak lapis kacang hijau nie...


08-02-2007, lindaoon komen :

terima kasih banyak-banyak jun. dah 4 kali buat tak pernah jadi (org tipu resepi kot). tapi kali ni buat jadi terus, memang lama teringin nak makan. akhirnya jumpa resepi yg betul. tq.


24-02-2007, rrozie17 komen :

esok baru nk try, nk bawa pi kenduri..harap-harap menjadik!


20-03-2007, mazurah komen :

mazurah pun dah cuba resepi ni..menjadi dan sedap cuma bahagian bawah loyang terlupa letak minyak..apa lagi melekat..kena korek ngan sudip..ni lah akibatnya just copy n print tak tengok komen kat bawah..adoi..tapi dah habis licin pun ,anak-anak dok sarapan n bawa bekal..terima kasih diatas resepi yang mudah n sedap ini.


08-05-2007, amboii komen :

orang lama buat guna tepung beras dan santan didihkan dulu sekejab. kuih tahan lama tak mudah basi...my 2 sen...emmmm


12-05-2007, eleven komen :

amboii...amboi


20-07-2007, zahra komen :

kalu guna fresh milk, kena bubuh sedikit minyak ke? tq


10-08-2007, mamachombi komen :

boleh tukaq ke tepung beras x? sb dulu mamachombi buat guna tpg beras saja.


10-08-2007, mamachombi komen :

yesss..mamachombi dah buat pg td. anak dara suka sgt kuih ni. tp mamachombi buat kaler x lawa la. mamachombi pilih pink n purple. kaler seakan sama so x menarik...


26-08-2007, intan_zabidin komen :

semalam ku buat kuih nie...maaf yer saya tambah secubit garam dlm ur resepi..untuk rasa lemak...anyway thanks ya 4 e resepi...


25-12-2008, atika komen :

samalah...sy pun letak garam sket...tp klu ikut sukatan air mcm tk cukup arr...sy tmbh lagi air untuk cairkan tepung...klu tdk mcm nk goreng jemput jek...


26-04-2009, dewy komen :

dewy dah lama cari resepi nih...petang nanti nak beli loyang...sekarang dekat europe, ikut hubby. baru 2 bulan dekat sini rindu plak nak makan kuih lapis...


18-04-2010, cikgucomell komen :

kuih lapis kite buat. buat ptg td, maghrib br siap. snap gambar, bg jiran kiri kanan. semua puji, rajinnye melapis.. kite tambah air sket, lembut.. terima kasih jun


11-05-2010, amy amalin komen :

simple sgt la rsp ni.1st time buat trus jadi.tma kase jun kuih ni mmg kgemaran asben tapi asal buat ke tong sampahla jadinya.ari ni buat trkejut asben dah jadi da....sedap n lmbut pulak 2.tq bebanyak...


15-12-2010, annuryasmin komen :

setiap lapis tu kena letak brp sudu yer...?tq


15-12-2010, annuryasmin komen :

setiap lapis tu kena letak brp sudu yer...?tq


17-02-2011, NurFatihah komen :

nak try resipi yang simple ni..


03-03-2011, ainimazlina81 komen :

da buat tp hmmm....indah khabar dr rupa..


24-07-2012, idzaereynee komen :

dah wat utk buka posa td...jadi...simple....senang dan yg penting sedap. cuma saya tambah sedikit air dan gula...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd