Google+

oleh: dayang_jack Bahulu Gulung

P4223277

Nak tambahkan lg koleksi resepi bahulu. Sangat sedap dan bahan2nya ringkas shj. Sesuai utk minum petang.


Created on : 19-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( dulang saiz 9" x 7". Satu gulung utk 3-4 orang )

  • 90 g / 3/4 cawan / 9½ sb tepung gandum (diayak)
  • 3 biji telur A
  • 5 sb gula halus
  • 1 sdt esen vanilla / jus lemon
  • 2 sb jem raspberi
  • sedikit gula halus utk taburan

Cara-cara

  1. Img1903a
    Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
  2. Img1901a
    Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek mjd lebih ringan dan lembut stlh masak)
  3. Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
  4. Img1902a
    Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj)
  5. Img1904a
    Tuangkan adunan ke dlm dulang yg tlh disediakan. Ratakan.
  6. Img1906a
    Bakar pd tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lg selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan. Jadi, hrp2 dpt adjust sendirilah yer.
  7. Img1905a
    Panaskan jem raspberi sehingga cair.
  8. Img1954a
    Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
  9. Img1908a
    Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.
  10. Img1958a
    Gulung dgn kemas dgn menggunakan kertas minyak.
  11. Img1911a
    Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (17)

Img1934a
20-01-2009
jemput makan semua...jgn malu2..hehe
Laporan oleh: dayang_jack
20012009561
20-01-2009
bahulu gulung ku sudah jadi bahulu lapis. rasanya mmg sedap. x de cacat celanya. thanks dayang
Laporan oleh: baya74

bahulu lapis, bahulu lapislah...hehe...janji sedap...thanks baya sb sudi mencube...

Baulu_gulung_dyg
21-01-2009
akak buat 2 adunn dpt 2 bahulu gulung besO...bubuh jem blckcurrants....sedap,lembut...tq dayang.... :)
Laporan oleh: kak fida

calon pertama utk anugerah murid cemerlang...hehe...sama2 k.fida..sayang akak...gebunya bahulu tuu..yg blm potong tu pas kat dyg eh...hihi...thanks gak kak sb sudi mencube....

Img1964a
21-01-2009
buat lg sekali atas permintaan anak. kali ni dyg guna 1 sdt pandan emulco tp x guna esen vanilla. sesape nak cube dyg ucapkan selamat berjaya...
Laporan oleh: dayang_jack
Bahulu_gulung
21-01-2009
amacam cekgu?lulus x?saye gune jem stoberi jer..tu jelaa ader dlm esbox..sy bkr x sampai 20min cekgu..jenguk dlm 10min dah msk..lenkali nk taruk inti lebih.hihii..best2..timekasih cekgu!!heee... :D
Laporan oleh: HaSue

Bravo!!!!bole dpt award ni, nanti pos....cume kasi tebal sikit make up(jem) dier...hehe...mmg nampak bulat, cantik n gebuss...tahniah Sue! tq2 sb sudi mencube...mcm tu le anak murid cikguu..hihi...

Bahulu_gulung_mini_dayang
27-01-2009
salam dayang..akak buat gulungan yg mini pulak...inti jem strawberry....... tq dayang.... :)
Laporan oleh: kak fida

slm k.fida...rajinnyer k.fida wat bahulu gulung..hehe..cantik n mcm lukisan jer....thanks sekali lg sb sudi mencube...

Bahulu_gulung
28-01-2009
dayang, ni versi k.nor lak ya.. :D
Laporan oleh: nor_67

cantik dan gebu...hehe..guna jem ape tu?... thanks k.nor...

29012009634
03-02-2009
salam dayang. kali ni menjadi. buat 9 gulung bwk gi kenduri kawin sepupu. dapat pujian lg. gulungan ptama & kdua x brp kemas (yg ni gulungan kdua) k3 - 9 cantik. x sia2 urut tgn pki mnyk sapi pastu rendam soflan lg. TQ dayang & sue krn mmberi tunjuk ajar.
Laporan oleh: baya74

Alhamdulillah...dyg pun tumpang seronok bl dgr baya dh buat sampai 9 gulung, mmg patut dpt pujian sb nampak gebu n cantik...hehe...lps ni bole berniaga bahulu gulung lak...hehe..ape2pun dyg ucapkan tahniah dan trima ksih pd baya krn x serik n x berputus asa utk mencube resepi ini...thanks again.

Bahulu_lapis
10-02-2009
tak reti nak mnggulung so buatlah melapis, nih terlebih pandai letak 1 cwbn tepung keras sikit tapi arsa memang marveles.jugak
Laporan oleh: noorana

xpe ler noorana, yg ptng sedap dimakan..hehe..nxt time try buat gulung plak yer...x susah tu, yg penting telur kene pukul sampai btl2 ringan barulah kek tu akan jd lembut dn mudah utk menggulung. kalo terlebih tepung misalnya 1 cawan, bole ler tambah 1/2 biji telur lg, atau guna 3 biji telur AA. ape2 pun trima kasih yer krn sudi mencube resepi ini...cantik kaler pink tu..hehe.

Img0052a
20-02-2009
salam kak dyg.... menjadi juga bahulu gulung nie ... anak eiza suka sangat .. kejap aje dah habis...siap suruh buat lagi....
Laporan oleh: eiza

wlkslm, eiza...Alhamdulillah...mmg mjdi pun bahulu tu..nmpak comel jer...ingat nk mtk eiza pas kan yg msh bergulung tu kat akak, tp anak2 dh habiskan ler plak...hehe. x mengape, lain kali bole buat byk lagi...sb bahan2nya pun x byk dan sempoi...ape2pun trima kasih dan tahniah la yer krn sudi mencube resepi k.dayang

P6120065
12-06-2009
jagi 'u' la...kulit mengurutu la..nak wat mcm na bagi lawa..
Laporan oleh: earthling923

pukul telur dn gula sampai betul2 naik dan gebu...barulah kulitnya x menggerutu. sila bc tip2 yg ade tu yer,..nxt time bole cube lg. tu dh kira ok n cantik. tq for trying never give up... :)

13062009287
13-06-2009
helo, ni kek gulung sya buat tadi...gebu la...senang je buat...tx for sharing this recipe...=)
Laporan oleh: gelato257

u're welcome,..nmpk gebu n cantik. thanks for trying.

Dsc00594
22-07-2009
Salam Puan Dayang, walaupun tak berapa cantik rollnya, tapi nak bagi lapuran gak. Tq.
Laporan oleh: Sharm1969

wlkslm...dah cantik tu..nampak gebu je...terima kasih yer krn sudi mencuba... :)

Dsc01959
26-07-2009
salam dayang...wpun gulung xcntik mcm dyang..tp rasa tetap sdp..ala2 kek pun ada..cma sya buh strbery sirap skit..nk bg wrna ala2 pink..mksih ye dayang..lain kli bleh buat lg..
Laporan oleh: maz-ivory

wlkslm...nampak gebu dan menyelerakan...roll tu dh ok cuma kena dilembutkan lg cara menggulungnya...sedapnya dgn strbry sirap..nanti kte pun nk try gak. terima kasih byk2 yer... :)

104_0238
19-03-2011
meh adik pulak nak nganto laporan. rcp ni yang last sebelum bungkus oven. buat sebelum maghrib tadi. sat2 aje dah siap. memang ekspress betui. sy buat inti kaya, itu ajelah yang ade dlm esbok umah mek ni. apapun utk 1st trial ni buleh bagi 4 bintang pd diri sndri. cuma bagian ujung aje yang merekah sesikit... tq dayang 4 da rcp...mahap la ye penjual2 bualu lapis & seangkatan dengannya, xde dah nak beli2 lepas ni... :)
Laporan oleh: CheqSueCommot
Dscn9251__640x480_
21-06-2011
mudah, cepat & sedap,,tak perlu lagi import dr msia utk kuih raye!!thanks tuan empunya resipi :)
Laporan oleh: Ayam Goreng
P1130998
15-04-2012
Buat bahulu gulung inti nenas..terubat rindu yang makcik selalu buatkan..mudah je cuma kena pantas skit, bakar kejap je pastu terus transfer atas kertas minyak, sapu jem dan guluungg. Yang first buat ter overbaked sikit so agak retak2 skit masa gulung. Yg second a bit underbaked pulak, senang gulung lah cuma agak lekat2 skit kulitnya kat kertas minyak..haha..thanks for a wonderful and easy recipe..
Laporan oleh: ara2


Komen (67)

20-01-2009, nor_67 komen :

salam dayang, boleh tau saiz loyang yg dayang guna.. 10Q


20-01-2009, shafea komen :

salam ,, hai dyg harap sihat hari ni... amboi cun nya bahulu tu leh lah try ringkas je resepinya ...TQ nyammm


20-01-2009, baya74 komen :

salam dayang. smlm geram tengok bahulu gulung as punya. arini buka MR dh keluar bahulu gulung dayang punya. sayang dayang. tp 1 soalan dr sy, 90 g t gandum tu brp cawan ye? sy ada masalah dgn timbangan kecik2 ni. psst... comei bahulu tu, antar sini sikit, dh lama x mkn huahuahua.....


20-01-2009, cahayer komen :

mata saya salah ke ape nih.. mmg tak de letak butter ke.. minyak ke... btol ek???


20-01-2009, as75 komen :

salam dayang, wa.. dah kluar resipi bahulu gulung.. dpt berapa gulung tu dayang?


20-01-2009, nor_67 komen :

cahayer, kebiasaannya bahulu mmg tak lrtak butter or minyak, lain laa kalau swiss roll or roll apa2 yg lain..


20-01-2009, dayang_jack komen :

hehe, Salam dan selamat pagi semua..dah breakfast ke?.... kembang sebesen dah ni,..hehe...trima kasihlah atas pujian2 kalian semua yer...Alhamdulillah, bahulu ni dh lame dyg x buat, ntah, lately kan tringin sgt nk buat. pas tu kebtln plak dyg tbc laporan psl bahulu,..lagi le bersemangat nk bersilat kat dapur (pinjam kata2 k.fida..hehe)....


20-01-2009, dayang_jack komen :

k.nor, dyg gune dulang yg panjangnya bersaiz 9 inci. tapi kalau ade saiz 10 inci pun ok gak.


20-01-2009, dayang_jack komen :

salam shafea,..tq2...Alhamdulillah dyg sehat. Hrp shafea pun sehat gak yer...mmg simple jer resepi ni n sedap...silalah cube yer...tak rugiii...hehe


20-01-2009, dayang_jack komen :

baya,..sukatan utk tepung ialah lbh krg 9 ½ sb atau 3/4 cawan...ehem,..tq2..i love u too..hehe...nanti cube buat lyer...x sampai 40 min dh siap dah....hehe


20-01-2009, dayang_jack komen :

salam cahayer,...mata tu x silap,..mmg mcm ni caranya nk buat bahulu....simple jer...nak buat bahulu biase tu pun lbh krg mcm ni gak resepinya..(tringat dyg ms kecik dulu suke tlg nenek buat bahulu, mana x nye, sambil menyelam sambil minum, bl dah masak, terus je ngap panas2...)


20-01-2009, dayang_jack komen :

salam as, dyg buat adunan paling sikit cukup2 utk dyg n anak2 makan...utk satu gulung jer...tp kalo as nk buat 2 gulung, gandakan bhn2 nye k...selamat mencube!


20-01-2009, dayang_jack komen :

sblm tu,..ni dyg nk bg petua sket kalo nk buat bahulu...mula2 pastikan perkakas/peralatan utk mengadun telur n gula btl2 kering n x berminyak. kalau x, alamat x jadilah kek tu...pas tu part nk kaupbalik tepung tu, jgn masukkan semua sekali tepung tu dlm adunan, hanya masukkan sikit2 sambil dikaupbalikkan slow2. pas tu pastikan jg oven tgh panas masa tu n sebaik sj lepas mengadun, terus bakar. jangan dilambat2kan, takut nanti hasilnya x seberapa. Selamat mencube yer!


20-01-2009, normal komen :

Asalamualaikum, ni nak tanya sikit. adunan ni boleh kah digunakan untuk membuat kuih bahulu yg kecil-kecil tu....? Tq


20-01-2009, dayang_jack komen :

walaikumsalam...kalo nk gune adunan ni tuk buat bahulu kecik2 tu boleh gak. cume kene adjust sukatannya misalnya 90 gm tepung gandum, 3 biji telur, 5 sb gula halus, tambah 1/2 sdt baking powder, 1sdt esen vanilla n bole gak add 1 sdt tepung beras(jika suka). bole dpt dlm 25-30 biji. tu resepi dyg. Dlm myr ni pun ade resepi bahulu yg normal maksudkan tu. bole le ikut mana2 resepi yer..


20-01-2009, dayang_jack komen :

o ye terlupe, normal...add secubit garam(utk bahulu yg kecik2 tu)...


20-01-2009, kak ann komen :

bahulu gulung ni selalu kalau kenduri rumah org jawa kat johor merasa ler..ni boleh buat sendiri ni. dah lama cari resepi ni


20-01-2009, dayang_jack komen :

selamat mencube yer kak ann!...


20-01-2009, baya74 komen :

salam dayang. saya buat dlm loyang 9"x9". dgn ktebaln 1"(bl masak). tp x blh d gulung. apa sudah jadi??? nampaknya nk kena practise lg ni. (sy gulung masa panas2 lg).


20-01-2009, dayang_jack komen :

slm baya,...nape x dpt gulung? ade ttinggl step ke? atau maybe kek tu keras sb masak terlebih masa?...dyg pun gune dulang saiz 9 tu gak n stbl 1 inci, tp dpt gulung lbh2 lg time ia panas. sepatutnyer kek tu lembut n mudah nk bentuk....xpe baya, pas ni praktis lg yer...jgn putus asa....biase le tu,..ade trial n error. ape2 pun tq sb baya sudi mencube....


20-01-2009, dayang_jack komen :

baya, dyg dh edit balik saiz dulang tu. dyg x prasan td baya gune 9" x 9". actually dyg gune 9" x 7". harap jelas yer.


20-01-2009, HaSue komen :

wah...santeknyaa bahulu gulung dayang yer..tolong gulungkan sebatang..heee


20-01-2009, dayang_jack komen :

tq2 sue...waduuhh! Sue, camne nk gulung sebatang (keras tuh...!)...gulung tikar leh ler...kikiki!...cube jgn x cube, sue...sesape dpt buat bahulu ni n gulung cantik2, dier lah dpt Anugerah Murid Cemerlang nanti....hehe.


21-01-2009, baya74 komen :

salam dayang. sy buat betul2 ikut yg dayang tulis. bakar 180 slm 20 minit. hasilnya mmg cantik, x de kerak2 & hangus. rasa pun sedap & moist mcm kek span. tgn sy ni yg keras x pndai menggulung. gulung tikar pandai la. hehehe....


21-01-2009, as75 komen :

salam baya..ermmm geram plk ngan bahulu lapis baya tu.. lama plk x makan bahulu lapis..ni kena wat 2 adunan 1 bahulu gulung dayang..1 bahulu lapis baya.....;)


21-01-2009, baya74 komen :

as. buat jgn x buat. sedap tau rugi x cuba. pssst... gulung cantik2 nnti blh dpt anugerah murid cemerlang.


21-01-2009, dayang_jack komen :

slm baya,...nk gelak dulu.. hahahaha!....tangan keras eh? pi urut ngan minyak sapi dulu pas tu baru dier lembut...hehe....xpe2,..pas ni buat lg bahulu sampai dpt gulung. Cepat2 nanti nk bg award ni....tgh buat sijil ni...


21-01-2009, shafea komen :

salam, dyg. sy dah buat tp x menjadi keras dan patah bila mengulung x melekat langsung pada jem... napa yek.. sy pny terlebih masak kot kek x gebu langsung..


21-01-2009, dayang_jack komen :

salam shafea,...tenang dulu eh...mula2 dyg nk tanya, oven jenis mcmmana yg shafea pakai? nanti bg tau eh supaya senang nk adjust. dyg rasa shafea memasaknya terlalu lame atau masa nk adun telur dgn gula tu x lame. shafea kene pukul telur tu dgn gula sampai 3 kali ganda kembangnya. barulah kek tu akan jd lembut dan gebu (tgklah hasil laporan k.fida tu...mmg cantik dan gebu)...spt yg tlh dyg bg tau kat bahgian step tu,..masa membakar bergantung pd jenis oven yg digunakan. utk info shafea, dyg guna oven microwave tp time nk bakar, dyg guna convection which is manual. kira same je la tu dgn oven biase. cuma kepanasannya mmg x sama. sb tu kene berhati2. bl kek tu dh nampak keperangannya dan naik kembang, maknanya dh masak n terus keluarkan dr oven n terus sapu jem yg dh dicairkan tu n gulung serta merta. Sukatannya kene btl terutama tepung. kalo terlebih, kek akan jd keras. ape2 pun cuba lg eh...jgn putus asa. kek ni x memerlukan bahan byk n very simple. boleh dibuat berulang kali dlm satu masa....kalo shafea ikut btl2 step tu, Insyaallah, akan dpt hasil yg memuaskan...gud luck yer...


21-01-2009, shafea komen :

trmkasih byak bg penerangan ..tulah sy pun dah agak tentu sy tak pukul telur & gula tu spai kembang.. oven pulak jenis cepat panas..masalah jugak kena jg2...insyaAllah sy x kan putus asa akan try buat skali lg ...syg dyg :-)


21-01-2009, sunkist komen :

hmmm shafea.. rasanye shafea pukul adunan tu dh ok.. ye lah dh biasa buat kek so mesti tau kan camne rupa bila dh kembang.. biasanye masalah kek keras ni sebab terlebih masak :) so mmg kena betul2 alert bab2 masak ni.. heheh.. just sharing.. sbb kita pun ada gak terkena kes mcm shafea ni :)


21-01-2009, shafea komen :

yelah betul tu sunkist...mgkin ada something yg x betul masa buat tu anyway thank's ..:-)


21-01-2009, dayang_jack komen :

shafea...kalo oven jenis cepat panas, guna 180C je k. n letak dulang tu kat tetingkat tgh/middle rack. dyg ade satu tip,..masa nk pukul telur ngan gula tu, cube alaskan mangkuk adunan tu dgn besen atau loyang yg berisi air panas (itupun kalo guna stand mixer yg biase/hand mixer). dgn cara tu, adunan akan lbh cepat kembang dan gebu. to sunkist, thank you so much 4 sharing opinion/experince. really2 appreciate it...


21-01-2009, kak fida komen :

salam dayang...macih...bagi akak anugerah..hehee...dyg,sebenrnye akak buat 2 adunn berasingan...1 adunn bubuh dlm loyang roll 10x10x1 tapi mmng gebu sngt,bile dh siap nk menggulung tu kene pelan2,akak biase mmbuat kek gulung tapi slalu buat mini roll aje tk perna buat gulungan yg beso...sbenarnye resipi bahulu gulung akak lebih kurang mcm dyg jugak cume lebih merah telur drpd putih telur,setiap kali raye tk pernh miss mmbuatnye...ppon rasenye lebih kurang same aje....tuu yg kt gmbr nmpk mmbujur sbb kek dipotong serong...trima kasih dayang atas resipinye dan anugerah jugak...ye..ye...dpt anugrah... :o


21-01-2009, dayang_jack komen :

same2 k.fidaku sayang...hehe. dyg plak guna dulang roll seramik utk microwave..tu pun saiznya x lbh dp 10 inci..kang nanti masa berpusing tu tlanggar dinding plak...kalo gune perkakas logam, nanti kek x menjadi sgt...oven yg satu lg dh kene anta servis...mmg nampak gebu bahulu k.fida tu...ala, k.fida dh biase buat bahulu...dah expert dah tuh...mmg patut dpt anugerah cemerlang sekaligus title 'dato'...hahaha!..


21-01-2009, kak fida komen :

dayang...dato' - nenek yg tk der gigi ker ?hahaaa...dyg biasenye klau adunn kek gebu slalu akak bubuh 4 senduk penuh adunn utk loyang 10x10 dan 3 senduk penuh utk loyang 10x7(mini roll)...utk resipi dyg ni akak bubuh semua adunn,5 senduk penuh, setelah disukat(abiskan skali) dlm lyg 10x10 sbb syg nk buang dan tk boleh pulak nk bubuh dlm lyg 10x7 sbb akan jadi tipis nnti tk boleh gulung pulak...itu lah crita akak dgn bahulu gulung dayaaang..... :D


21-01-2009, kak fida komen :

dayang...correction sikit...tk boleh nk bubuh dlm 2 lyg 10x7...heee....:)


21-01-2009, dayang_jack komen :

hehe...nenek yg pakai gigi palsu(emas lg tuh..)....kikiki...oic...mcmtu crita nyer, kak?...hmmm, baru dyg faham...hehe


21-01-2009, sunkist komen :

hi hasue.. lama menghilang? mana pi? dh comel lote dh bahulu tu.. layak dpt A.. errr.. hasue.. ulat mulong dh besar ka? heheheh :D


21-01-2009, HaSue komen :

hi sunkist..hee..lyk dpt A ke..mekaseh2..hihiii..(thn kombg idung jap..hehee...ni haa...komputer byk songeh lak 2,3 menjak nih..kdg2 susah nak masuk sini...dah dpt masuk kdg2 xleh view komen lak..huhu..winduu jer nak menyemak kat sini..hehee.ulat mulong yg sunkist order semakin membiak..kalo sunkist sanggup mkn idup2 sekor,kite bg 1 roll bahulu gulung..hahaha


22-01-2009, shikin_kay komen :

salam dayang..td dah try buat bahulu dyang ni tp xleh glung la..rasa pun xgebu..msa pkul telur tu dah lame agknye msak lme sgt..nak tnya oven tu kena pkai api ats shj ke?atau ats n bwh?shkin sngja biar lame skit dlm oven nk bg bhgn ats tu perang..skali dah kuar keras la plak..ni first time wat bhulu gulung..geram tgk bahulu dyang yg gebu n resipi pon smple tu yg try buat..


22-01-2009, shikin_kay komen :

lg stu nak tnye..knp prlu tabur gula ats krtas mnyak tu?


22-01-2009, miazahira komen :

Hai dayang saya dah buat bahulu gulung ni,memang sedap lepas siap jam tu juga habis dimakan anak-anak cuma nak tanya dayang kenapa bahulu tu macam melekat sikit di punya bahagian bawah kena sapu mentega/minyak ke ? dan jem tu nak kena betul2 cair ke ? thank 4 info sorry ye tak ada gambar


22-01-2009, dayang_jack komen :

salam shikin....la, xleh nak gulung eh?...ape2 pun dyg ucapkan trima kasih pd syikin krn sudi mencube walaupun hasilnya kurang memuaskan...x mengapa syikin...jgn putus asa. cube dan cube lagi...jgn give up...dyg dulu pun mcmtu gak. 1st time buat bahulu mmg keras mcm batu pendek katalah baling kat dinding x berderai...hehe (tu ms form 4)....syikin, kalo dh putar telur tu sampai kembang, kira dah ok le tu...cume bahulu ni x perlu dimasak begitu lame, kene guna api atas dan bawah...cume kene berhati2 gak dgn suhu oven masing2 sb oven kte berbeza dan kepanasannya pun x sama. sebab tu lah dyg bg resepi ni simple dan sukatannya pun minima. in case kalo x jd, xlah rugi sgt....btl x? lagi satu, dyg harap syikin bacalah tips yg dyg dh bg kat bahgian komen2 ni. mudah2an dpt dijadikan panduan eh...gula yg ditabur tu selain memberikan kek tu lembab dan manis (tabur sikit je kira2 sesudu) sbnrnya utk memudahkan ia melekat dgn kemas ketika menggulungnya...lepas ni, syikin try buat lg eh...dyg ucapkan selamat berjaya!


22-01-2009, dayang_jack komen :

salam miazahira....thanks sebab sudi mencube resepi bahulu dyg ni...hehe, mmg mcmtu lah bdk2, bl jumpe bahulu ni, dah pasti xleh toleh dua kali...abih dh kene ngap..hehe...melekat bhgian bawah? mia x bubuh gliskan alas tu eh? maksud dyg, alas/baking paper tu kene digliskan/disapukan dgn mentega @ ape2 je lelemak n taburkan sedikit tepung (seperti dlm arahan step no 1) di atsnya supaya lepas masak bahulu tu melekat pd kertas tu. maybe dyg kene edit balik le arahan tu kalo x brp jelas. ape2pun lps ni, miazahira x serik mencube lagi eh...thanks anyway..


22-01-2009, dayang_jack komen :

shikin,..dyg hampir terlupe...jem tu kene dipanaskan sampai cair supaya mudah utk disapukan di permukaan bahulu tu dgn rata. kalo jem tu berketul2 n x dicairkan, nanti rosak bahulu tu n jd x smooth le plak...hrp jelas eh...


22-01-2009, dayang_jack komen :

mia...ade correction sket..(missing word)...baking sheet tu kene digriskan dgn lelemak n tabur sedikt tepung supaya bl dah masak nanti ia x melekat ketika nk ceraikan ia dr kertas tu...hrp jelas yer...hehe


23-01-2009, HaSue komen :

dgr ckp cekgu tuh...jgn byk main,nanti kena rotan!hehee... rasanya bg mereka yg x dpt dgulung bahulunya tu(jeling2 shafea) mmg sbb terlebih msk..shafea,jgn ko kukus plak bahulu nih!ekeke..jgn mrh2 naa shafea..gurau2 pagi jumaat..heee..tp mmg betul laa,oven kan berbeza dr segi saiz,jenama..so x sama dr segi kepanasannya wpun dah set suhu yg sama..kite bkr bahulu tu pun ada kisah dyg..plug oven tu rupanya x fit..so ntah brp saat/minit tpadam..dah masuk 10 min dlm oven.terus on balik n jenguk dlm loyang..cucuk2 ngan lidi saspen gak takut terlampau kering..tp alhmdulillah...menjadi gak..hee.ni tgh tggu award yg dyg pos x sampai2 lg nehh..k baya74 sabotaj tgh jln kot..kihkih


23-01-2009, HaSue komen :

Jgn mare naa k baya...hehe..Ha,nak bg tips gak laa masa nak wat apa2 jenis kuih/kek yg bergulung2 ni...jgn laa gulung mcm gulung tikar mengkuang jer...kena kemaskan dr nak mula menggulung tu..maksudnya,lipat kecik dulu bahagian hujung tu..then,pegang kemas.dgn menggunakn 2 belah tgn,gulung perlahan sambil tekan2 sdikit(nak bg kemas roll tuh).baru gulung perlahan smbil mnekan2 hingga ke hujung.kena tekan2 gak x bleh mls2..jgn bg alasan..!jgn tkn smpai penyek lak yer..hah..rase2 tgn keras ke,lembutkan la sdikit,rendam ngan soflan kalau perlu..hehehe.sori dyg,menyemak kat sini.dah dpt award ni kena laa share ilmu ye x?(mane laa award x smpai2 ni yer?hehe)


23-01-2009, baya74 komen :

sue. akak rasa cekgu besar dh pos award tu, tp super hagimaru dh rampas kt belon ms lalu udara laut china selatan ( bkn akak ye ,akak x buat benda2 camtu) hehehe.... tima kasih dgn tips yg d beri. insyaallah akan ku turut dgn taat. skrg ni tgh mngurut tngan guna minyak sapi, pastu nk rendam dgn soflan plk, x tau le blh lembut ke idak.


23-01-2009, dayang_jack komen :

nak gelak dulu...hahahahaha!...klakarlah Sue ngan baya ni...adoii2...x larat dibuatnya...ni kalo bole nk ajak korang semua gather2 kat mane2 buat demo sikit cara nak buat bahulu gulung sesimple nih..@ suruh anak murid cemerlang ni ker buat demo...heheh. haa,..agaknya award tu dh kena sambar garuda kot..ke salah flight..x tau la...hihi...baya, dah lembut ke tangan tu?...kalo dah,...cepat2 le buat...byk lg award ni nk bagi...kali ni award 'Best Student' lak....to Sue, thanks 4 sharing info...


29-01-2009, shafea komen :

salam. Hasue, dyg. k.fida - ialah masa buat tu bukan main teruja lagi, siap ambik gbr stap by stap.. bila dah siap keras x leh gulung patah semua ..geram jeee.. ni bhan semua dah hbis...nak gi beli semula heeee terkena aku.....sabor jeleeeee dugaan memasak...


29-01-2009, dayang_jack komen :

salam shafea...kalo bahulu tu keras, maknanya mmg x cukup kembanglah tu....nnti kalo nk wat lg, dyg cadangkan shafea sediakan besen yg berisi air panas n masukkan bowl mixer ke dlm besen tu sblm pukul telur dgn gula. itupun kalo shafea guna hand mixer @ stand mixer yg boleh ditanggalkan. ini memudahkan adunan tu cepat naik n kembang. kalo guna hand mixer, putar dlm 15 minit atau sehingga btl2 kembang. kalo guna stand mixer, putar dlm 10 minit. tp sblm tu, pastikan semua perkakas tu kering n x berminyak. telur pun guna yg segar n pd suhu bilik. jgn guna telur sejuk. semoga berjaya yer!...


19-06-2009, zaini_ag komen :

Salam, esok koi cuba buat bahulu ni sebab hubby koi suka sangat makan kuih ni.


20-06-2009, dayang_jack komen :

<zaini_ag> wlkslm....selamat mencuba yer. Semoga berjaya!


22-07-2009, atul05 komen :

salam dyg, ari ya mek molah, x smpt ambik gmbr anak2 dah berebut, ngkah inti coklat lagik. thanks dyg, nang best... belalak makan se adunan mesti mauk molah 2 adunan juak


02-08-2009, dayang_jack komen :

atul05 : waalaikumsalam...terima kasih byk2 sb ktk sudi mencoba resepi tok. nang belalak bah mun makan ngak sigek..polah jak byk2 kelak...hehe. thanks ya.


09-12-2009, zanazaim komen :

salam, nak tanya, kalau saya guna oven kek lapis sarawak untuk bakar bahulu gulung ni ok tak?


30-08-2010, intankusepi komen :

salam.. kak.. malam tadi dah cuba resepi ni.. gambar tak amik la plak.. jadi tapi x brape lembut.. ingat hujung mggu ni nk cuba lagi... suami mmg suka sgt ngan bahulu gulung ni... tq


19-03-2011, syasya79 komen :

salam.nak tanya baking sheet tu apa..mn nak dapat tu...


21-03-2011, mama_thaqif komen :

salam.. nak tanya.. bakar guna pai atas bawah ker.. bawah jer ker.. or atas jerr.. heheheh.. budak baru blajar... tlg tunjukkan ek...


21-03-2011, mama_thaqif komen :

sorry.. typing error.. api.. bukan pai...ish..ish..


21-03-2011, CheqSueCommot komen :

mama_thaqif : sy respon la ye...yang sy buat tu, sy guna api atas bawah, rak tengah2. tp spt kata dayang, guna rak paling atas paling sesuai. syasya79 : baking sheet tu adalah kertas serap minyak, nipis je...sy beli kat kedai buku je


16-07-2011, ans_ek87eleh@yahoo.com komen :

nk tnye...time nk gulung tu cmne nk elak dr kek jd rapuh/patah? n mse nk gulung...gulung dlm keadaan kek msih panas suam2 atau da sejuk sepenuhnye?


01-09-2011, bonda1601 komen :

salam k.dayang..selamat hari raya.sy nk cuba resepi k.dayng ni.dh lama sgt teringin makan.dolu2 arwah nenek selalu buat.klu jadi..cadang nk bw ke open house rumah kawan sabtu nih..hehe


15-04-2012, Miss Fazura komen :

Siapa yg boleh bantu saya? Bahulu gulung saya melekat pada loyang.... Maksud gris itu sapu butter/majerin ke pd kertas minyak? N 1 lg bahulu saya masa nak gulung pun melekat pada kertas? Teknik yg sama saya guna lapitkan kain basah n atasnya letak kertas minyak serta taburkan gula.... :( sedih bila lihat bahulu gulung saya xmenjadi....


28-08-2012, Razzizz komen :

Baru buat semalam,Mak yang memang pandai buat bahulu gulung pun puji,dia ingat saya beli di kedai! Teringat dulu waktu kecik tolong Mak pukul telur pakai tangan,macam nak tercabut tangan. (Bahulu gulung melekat di loyang?Saya tak sapu apa-apa atas loyang,cuma alas kertas minyak(wax paper),biar kertas lebih dari dulang pembakar,jangan alas dibawah saja,tepi dulang mesti ada.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd