Google+

oleh: azwalissa Kerepek China Arrowhead

Img_0946

Ubi Arrowhead/ngarku nih hanya terdapat menjelang perayaan tahun baru Cina saja. Sekarang tengah banyak dipasaraya. Boleh cuba sementara stok masih ada.. hehe! Rasanya lemak2 dan ranggup.


Created on : 19-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi azwalissa




Bahan-bahan ( 1kg = 1 bekas besar )

  • 1 kg Ubi Arrowhead
  • Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka)

Cara-cara

  1. Arrowhead
    Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
  2. Img_0944
    Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
  3. Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya ranggup dan lemak.









Laporan Masakan Bergambar (11)

P1210460
20-01-2009
punyalah susah nak sagat..akak sub kan ke hubby suruh sagat. Susah sket nak goreng coz cepat terhangus. Apapun rasanya lemak-lemak merdu.
Laporan oleh: kak ann

cantik dah tu kalernya kuning keemasan. Aisehmen..!! lupa la nak bagitau, kalau nak senang sagat, masa cuci tu, jangan buang tangkainya dulu. baru senang nak sagat sbb ada pemegang. sori!! apapun, thanks kak ann cuba resepi nih.. nanti buat lagi ok? :D

Dsc01675
23-01-2010
ngaku dah tiba kat TESCO.. beli 5 bijik jer takut x sedap..tapi ..bila dah goreng... sangat sedap... rugi tak rembat banyak.. sok leh buat lagi nih..
Laporan oleh: lan_ieza

haha.. mmg sedapkan?

Kerepek_arrowhead_2
08-02-2010
mmg lemak2 jer, tak letak apa2 perisa tambahan pun.. makan gitu aje pun sedap
Laporan oleh: nor_67

thanks kak nor cuba resepi ni :)

Dsc_0517
09-02-2010
cuba buat weekend hari tu, memang sedap.Saya letak AJISHIO blackpepper.
Laporan oleh: SallySalina

mesti sedap ada flavour blackpepper tu kan? nanti leh try..

Arrow_head_003
12-02-2010
Yum..yum...mula-mula ingatkan bawang yang bertunas...hehehe..terima kasih...
Laporan oleh: halida

sama2 halida :)

Dscn4116ee
14-12-2010
Best!rasa lemak2 ubi dan kentang...tq ^_^
Laporan oleh: sue_ginola

best kan? nih dah nak dekat CNY mmg banyak ngarku kat pasaraya nih.. :)

Img_2420a
31-12-2011
nak sambut xong xi fa chai jugak.... he he he sedap!
Laporan oleh: Kak Rosenah
Dscn1541
05-02-2012
Ni wat dah lama waktu tahun baru cina...kite pun dapat tahu bbrapa tahun lalu melalui seorang uncle cina yg banyak memborong..barulah kite tau...n lepas tu bila trnampak arrowhead ni mesti beli..tapi sebelum raya cina mahal...
Laporan oleh: Resepi2011
Dscn1600
05-02-2012
Ni buat tadi baki beli arrowhead lepas tahun baru cina aritu..murah satu kotak baru ~ rm8.80/10kg..tak yah nak bubuh ap2 perasa /garam lemak2 manis...
Laporan oleh: Resepi2011
Dscn2540_arrw
09-02-2012
TQ share resepi..sedap
Laporan oleh: wanH
Dsc06465
20-01-2014
beli dh lama..teragak2 nk buat.. bukan apa,tang nk mengupas tu ..hee..tapii..bila dh goreng rasa cikit..tul ke sedap! haah betul lah... sedapp..rugi tk buat awal2,rasa dia lemak2 rangup gitu..tk letak perasa..mekasih ya share :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (23)

19-01-2009, jann komen :

ini memang mkn kegemaran masa CNY .siap berebut memilih dgn org cina,lps tu penat ngadap kuali,sekali goreng dekat 8-10kg.tunggu lps CNY mesti lelong kat tesco.


19-01-2009, cahayer komen :

Ooooo.. patut org cine byk beli ubi ni... melambak kat giant ... errr..jann ... awak tak boikot tesco ke....


19-01-2009, Yuzz77 komen :

haa....saya pun tiap2 tahun buat..dah mengalahkan org cina lak...sbb nyer kerepek nih memang best.lebey sedap dari kerepek ubi atau pisang. rasa2 dia ala2 cam pringles. tapi lebih manis ngaku nih lagi...tak caya cuba lah.. ada satu masalah dlm bab mengoreng ngaku nih..sbb dia mudah hangus..api kena pandai jaga...salute kat azwalissa sbb gambar ngaku dia cantik...perfect gitu!!!


19-01-2009, azwalissa komen :

tq Yuzz :).. sebenarnya saya pun baru tau yg ngarku nih sedap. asalnya tengok ramai aunty2 chinese dok berebut ngarku. saya tanya la masak apa yg sedap. diorang la yg ajar buat kerepek. Ada satu lagi resepi diorang ajar buat stir fry dengan sambal ayam. Insyallah esok saya tepekkan resepinya. Jann & Cahayer: kita pakat beli kat Giant & Jusco je lah.. takpun kat pasau tani. heheh!


19-01-2009, quinnie komen :

hmmm tak penah makan ni..patut la aso2 tu duk pakat memilih buah ni..boleh buat goreng rupanya..ingatkan duk makan ratah gitu je... boleh cuba ni.....


20-01-2009, azwalissa komen :

hi quinnie.. buah nih tak sedap mkn gitu aje.. sbb rasanya macam kelat2 / payau ... kalau digoreng / masak stir fry baru sedap...


20-01-2009, jann komen :

kita beli kat giant last weekend rm1.88 per kg harganya if not mistaken la


20-01-2009, kak ann komen :

azwalissa... akak dah berjaya buat kerepek. satg akak tepekkan laporan.


20-01-2009, eida_79 komen :

nampak cam best je kerepek ni. ubi ni mmg slalu ada kat sprmarket or bermusim jgk? nak try buat laa..


21-01-2009, azwalissa komen :

jann: smlm kita tgk kat Giant melaka, harganya RM1.49 sekilo. rasanya around minggu depan musti turun harga lagi tu.. kak ann: sedap kan? kalo tabur serbuk cheese atau blackpepper powder dah sebijik rasa cam pringle's gituu.. hehe... eida_79: arrowhead nih boleh dapat time raya cina je.. kira bermusim la kekdahnya.. hehe..


22-01-2009, rein komen :

Saya dah cube buat dgn student2 saye...memang sedap tapi yg tak syoknya harga ubi ni mahal sgt,beli kat pasar borong smlm RM4.50 sekilo...mak aiiii....


24-01-2009, zurin komen :

azwalissa...tempek byk2 resipi arrowhead ni...gelisah tgk asoh2 tu berebut2 beli mcm sedap sgt. takkan nak ketinggalan kan hehehe...nanti i nak try le buat kepek tuh. TQ


27-01-2009, srt08 komen :

azwalissa, jumaat lpas br dpt mkn kerepek ni, first time, balik kmpg pastu g rmh akak sepupu, dia cikgu ngajar skolah cina, jadi anak2 murid dia bg buah tu, mmg sedap, satu mangkuk sy sorg je hdp dah hbis, rasa dia lmk2 gitu, nanti nak carilah buah ni, nak cuba buat sendiri, lg puas mkn.


29-01-2009, zurin komen :

azwalisa, i dah try buat krepek ngarku. memang sedap. after taste dia manis...tu yg sedap tu. tp cepat muak jugak lah kan. makan ramai2 memang lajulah. thanks!


08-02-2009, maziahwadzer komen :

x tau pun arrowhead ni sejenis ubi... ni carik jugak la....snacks ni mmg sodap pun.......


09-02-2010, Ekieyna komen :

Arrowhead ni??ubi sengkuang tu ke??tgk pic cam sengkuang je...Da sapa2 leh tlg jwb x??


09-01-2011, azwalissa komen :

bukan sengkuang... kalau nak tengok sekarang tengah banyak kat pasaraya.. arrowhead nih muncul time CNY je..


15-01-2011, weed1 komen :

skrg ubi ni tgh byk kt psaraya.. biasa mmg susah nk cari ni....mmg sedap wat kerepek....lemak2..letak dlm sup ganti ubi kentang pon sedap!!


27-01-2011, ezralovescook komen :

wah...mmg xnyesal beli ngarku ni byk2 kt aneka jitra...mmg mabeles n sedap..xde tmpat sagat..potong nipis2 pon jd jgk..lembut je nk potong,cm sengkuang pon ade..but time goreng kena crful cz cpt hangus..api kna manje2 je..xyah letak ape..lemak2 masin ckit..thumb up utk tuanpny resepi!


08-02-2011, d'jay komen :

penah jumpa ubi ni tp xbeli.....klu jumpa lagi nak cuba la....


02-05-2011, ansafia komen :

hehehe...selalu tengok buah ni kat tesco..ubi rupenya..nanti boleh try buat nie..


12-05-2011, munyatie komen :

slalu try buat bile tibe musim raye cine...tp xsempat snap gmbr dh habis...hehehhehe..mmg sedap...


27-06-2012, shemies komen :

nanti kalau jumpa ubi ni nak try buat lah.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd