Google+

oleh: ciku_hafi Kaswi pandan

18012009_003_

siap dlm 30 minit...


Created on : 18-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ciku_hafi




Bahan-bahan ( untuk 4/5 org mkn )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sb tepung ubi
  • daun pandan
  • sedikit perwarna hijau
  • 1 sk air kapur mkn
  • sedikit garam(gaul bersama kelapa parut)
  • 1/2 biji kelapa parut(putih shj)

Cara-cara

  1. blend sema bahan diatas kecuali kelapa parut & garam...
  2. tapis bahan yg telah di blend kedalam loyang...& kukus selama 30-40 minit...
  3. setelah masak sejuk kan terlebih dahulu...
  4. bolehla dipotong...&gaul bersama kelapa yg telah digaul bersama garam...blehla dihidang untk minum ptg @breakfast

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (10)

Kaswi_pandan_ciku_hafi
13-03-2009
akak buat dlm mangkuk2 lompang...slau buat kaswi gula melaka aje...yg ni pon sedap...tq ciku-hafi atas resipinye... :)
Laporan oleh: kak fida
1_024
04-04-2009
Dah dua kali buat, memang sedap. Thanks Ciku Hafi!
Laporan oleh: Mummy7857
Kaswi_laporan
01-05-2009
wat tuk bfast pg td...mmm...yum3. thanks yer :)
Laporan oleh: alma
Kaswi__pandan
25-12-2010
boleh tahan sedap bila mencuba kaswi perasa pandan ni..mekasih yee
Laporan oleh: izahdaut
Dsc05396
26-12-2010
baru jer buat.....sedapp sangat...
Laporan oleh: mass80
2011_02_11_19_04_58_608
11-02-2011
buat minum petang td,memang sedap la kaswi pandan ni,wangi sgt bila dkukus tq cikgu ye
Laporan oleh: miaayuni
P1030518
25-03-2011
tak penah wat kswi pndan,emm sdp gak..tq tuan nye rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Photo0191
26-12-2011
mmm...dah buat kaswi pandan.rasanye sedap.kurangkan gula coz manis sgt tupun still manis. pepun sedap. tq share resepi
Laporan oleh: zaminna
Img_1718
20-02-2012

Laporan oleh: noormala75
Kaswi_pandan_myr
13-12-2013
Buat malam tadi sebab tiba-tiba teringin nak makan.. sedap dan harum.. cuma terlalu manis untuk tekak kami.. apa-apa pun, terima kasih untuk resipi ni ya ciku_hafi..
Laporan oleh: LynnSham


Komen (9)

18-01-2009, zkasma komen :

mengancam betul, besok nak buat bahan2 mudah, thanks


19-01-2009, shafea komen :

salam. simpel je yek resepi ni...boleh lah nak try buat.. :-)


20-01-2009, kencana komen :

tu laa..dah la duk tmpt sejuk nih..tgk lawa lak susun dlm pinggan..kene buat ni, telan air liur dah..


21-01-2009, jassdeep komen :

sorry ya jasdeep nak tanya apa maksud 1 sk tu?


22-01-2009, shafea komen :

hai ..tolong jwb kan sk tu (sudu kecil) sb (sudu besar) hee TQ:-)


04-04-2009, abzainur komen :

dah kuih nih. kakak yg buat.... tp sendiri belum buat lg!! cuba nak buat. sedap!!!!!!!


30-11-2010, ctyusrina komen :

memang sedap sgt kuih ni..... tp kna btl2 teror la, klu lembik sgt tak best lak.....


02-01-2011, CheqSueCommot komen :

kalau kita guna acuan kecik2 tu, kene lenser minyak tak?


21-04-2011, lazana@zamila komen :

selalu buat kaswi gula merah. nampak macam sedap je kaswi pandan .nak cubalah.........................


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd