Google+

oleh: junjs11 Kek oren

Kek_oren

kek oren yang sedap...


Created on : 14-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( satu family leh mkn.. )

  • 250gm tepung gandum
  • 175gm gula halus
  • 175gm butter
  • 2 sudu besar fresh milk
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1-2 sudu teh parutan kulit oren
  • 3 biji telur
  • jus dari 1 biji oren
  • 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  1. Ayak tepung gandum, baking powder dan garam.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu-satu.
  4. Masukkan tepung, parutan kulit oren, fresh milk dan jus oren. pukul sebati.
  5. Bakar hingga masak..(45min-1 jam..bergantung pada oven)

Tag









Laporan Masakan Bergambar (19)

Kek_oren
15-12-2006
Seperti yang dicadangkan saya buat kek oren petang tadi untuk anak jiran nya BDay. Tak pasti kalau adunan kek ini memang agak pekat... kek merekah sedikit (lihat gambar)
Laporan oleh: umi_e

mmg agak pekat umi e..maybe leh tambah susu tu sket lagi..

Kek_habibah
15-12-2006
Inilah rupa kek oren yang telah dihiaskan dengan icing... so merekah sikit pun tak apa sebab saya terbalikkan je hehehehe nanti tempek satu ekkkk
Laporan oleh: umi_e

pandai umi_e cover, hehe

Kek_oren-icing
15-12-2006
Saya kalau buat memang suka tamat... 1st try je dah buat 2 adunan sebab suka yakin dengan resepi yang kawan2 berikan. So satu hias untuk anak jiran dan satu lagi habiskan lebihan icing... gotong royong dengan anak-anak hehehehe (budak2 sukalah kalau but main dengan icing ni... malas pun jadi rajin hehehehe
Laporan oleh: umi_e

hmm...mmg best main ngan icing ni..siap wat 2 umi e?..rajinnya...

P0000006
18-06-2007
buruk lak rupa dia.. tp sedap.. hehe
Laporan oleh: ainezar
Kek_oren
20-08-2007
Buat petang tadi...tapi bahagian bawah basah sikit sebab power failure...tapi tetap sedap!!
Laporan oleh: rossitamz
Img0221a
01-01-2008
wat dua biji utk mkn2 petang famili time cuti2 sekolah ni..ahak..licin!~
Laporan oleh: najah_82
Dsc01729
27-07-2008
akhirnya... dpt jugak up load gamba nie...
Laporan oleh: iezamel78
E5
04-11-2008
wat sempena besday my dad...yummy sgt...my mom suke sgt..tengkiu juns!!
Laporan oleh: firasyira
E6
04-11-2008
ni gambar b4 potong..tapi sebab ade lemon je kat umah saya ganti oren ngan lemon..still sedapp sgt...
Laporan oleh: firasyira
Kekoren
23-11-2008
best...saya tambah kaler oren n esen oren sket..kasi naik aromanya
Laporan oleh: haniaz
Image1060
01-12-2008
Ini lah dia kek orenku yg br kuar dr oven, merekah2 lg..huhu..tp xkisah janji sodap. tQ k.jun 4 d recp.
Laporan oleh: aa_iezah
Dsc00300
24-02-2009
hm....gebu, moist dan wangi. Kek ni hasil gabungan resepi cik mat gebu dan juns11. parutan oren sy guna 2-3 sudu besar,,,jusnya pula 30g dan saya guna ovallete satu sudu besar. Alhamdulillah..hasilnya cukup memuaskan...tx cik juns11 atas resepi kek oren ni
Laporan oleh: raflesia_78
31082009339-001
02-09-2009
best....buat utk birthday anak yg kecik. tq junjs11.
Laporan oleh: baya74
Picture
07-11-2009
try resipi ni ptg semalam...saya ubah resipi sikit...saya letak sedikit ovallate,gliserin(resipi mat gebu) ditambah lak ngan 2 sudu besar sunquick n sedikit pewarna kuning limau...time tgh bakar habis 1 rmh berbau harum buah oren...he..he..memag lembut,sedap n gebuuussss...yg mane lom try 2..cuba la ye..x rugi...memang sedappp..yummy..yummy...
Laporan oleh: isliea22
Oren_kek
22-12-2010
baru kuar oven trus kene potong, sbb bau semerbak oren tu. Sedap tau....
Laporan oleh: dapurnanie
2010_12_26_15_10_21_448
26-12-2010
saya buay versi cup cake,memang jadi cantik naiknye tp ada bau telor,masa bakar tak bau oren pun,saya letk esen oren,jus limau,siap parut kulit limau lg tp still bau telo sape2 ble tlg mcmana nk hilangkan bau telo
Laporan oleh: miaayuni
Img01243-20110212-1621
12-02-2011
thanks junjs....mmg sedap....best ....sorry i cupcake kn....hihihi....
Laporan oleh: kunonit
Photo0475
10-05-2011
2nd attempt....senang rupanya wat kek.thanks empunya resepi
Laporan oleh: firasanaqi
Photo1
01-08-2011
dh buat petang td..kat atas agak keras..maybe sbb saye gune gula biase..tapi overall memang sedap
Laporan oleh: nurhanadia

Komen (17)

15-12-2006, umi_e komen :

nak try lah petang nanti sebab semalam BDay anak jiran, baru tau je so bolehlah buatkan oren kek ni... Insyaallah kalau jadi buat akan diberikan laporan...


15-12-2006, junjs11 komen :

menarik pulak nampak ngan icing tu..tq for trying. next time, kalu umi_e rasa pekat sgt adunan tu, tambahkan susu segar tu sikit lagi..


15-12-2006, admin komen :

Utk sementara, saya letakkan gambar dr laporan masakan utk resipi ini.. bila junjs11 dah ada gambar sendiri bolehlah delete dan ganti dgn gambar baru. Tujuan saya buat begini supaya semua resipi yg ada di sini seboleh-bolehnya bergambar.


16-12-2006, junjs11 komen :

wokeh, tq admin..


24-05-2008, noma.tpw komen :

saya bru buat tp x naik sgt le masa panas2 lembut gek bile sejuk keras le pulak, rasa memang sedaap. x tau mana silapnye. masa letak tepung tu kena kacau dgn tangan je ke atau mixer? lg satu bhg bwh kek x coklat pn tp bhg atas warna coklat. bole bg tips mcmane nk bakar x? tq


26-07-2008, iezamel78 komen :

saya dah try 3 x wat kek nie memang sedap ...thanks buat junjs11... tapi cam ner nak load gambo kek saya? nak gak tumpang menempek gambo kat sini...


05-11-2008, kqistina komen :

mcm sedap aje kek neh..nk bt tuk besday hband arini..1st time nk bt kek ni..wish me luck..nnt jd tempek pic 1 kt cni yer..


07-01-2009, mommy-aza komen :

kawan2 .. saya nih 'virgin' baker .. berapa suhu oven nk set dan apa langkah2 nya .. tggu oven panas dulu ker cemana .. huhuhu .. sian kann ..


26-05-2009, emilemir komen :

hmm.. nk try ler.. misti sodap hingga menjilat kaki nehh... ekekekekeee


20-03-2010, rafkahabbas@yahoo.com komen :

nampak menarik. Saya akn cuba mmbbuatnya.


27-11-2010, ros bucuk komen :

best jgk....nk try ler bt..


06-01-2011, asmieyra komen :

kawan2, cmner nak pastikan kek tak merekah yer?? sukatan ape yg perlu dikurangkan??@ perlu lebihkan bahan2 yg laen?? =)


26-03-2011, memey cyg komen :

camana erk nak wat icing 2k kek..tolong ajar ley x..hehe


16-04-2011, airynabella komen :

best la....anak2 suka.tq junjs.


01-08-2011, nurhanadia komen :

nak try buat la ptg ni..tq


26-08-2011, eida_82 komen :

nak try buat utk raya,mak nak sgt mkn kek oren nie.harap2 jadi lah..semua ckp ok & sedap..


10-10-2013, alleya_84 komen :

saya ingin mencuba resepi ini..namun sy tukar kpd tepung naik sndri blh x..tanpa mnggunakan tepung gandum & baking powder..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu