Google+

oleh: choppy Acar timun nenas

Acar

acar mentah


Created on : 30-05-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi choppy




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 1 batang timun
  • 1/6 nenas- dihiris kecil-kecil
  • 1 batang lada merah- dihiris
  • 1/2 biji bawang besar- mayang
  • cuka secukupnya
  • garam dan gula secukupnya

Cara-cara

  1. Kupas kulit timun dan hiris nipis-nipis
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
  3. Lada merah tu kalau time terdesak boleh juga diganti dengan cili kering









Laporan Masakan Bergambar (7)

Pencuk_nenas_timun_myr
10-12-2008
akak biase panggil ni pencuk... sedap dmkn dgn nasi minyak,nasi beriyani,nasi tomato dll....tk..
Laporan oleh: kak fida
Cimg2414
21-01-2009
terime kasih yer! saye pakai timun cameron dan carrot yg dah direbus..husband ckp sedap! sbb ni 1st time buat acar nih :D! thanks!!
Laporan oleh: Arien Dani
Image041
17-03-2009
acar timun ni ada yg diubah sket, xde nenas dan cuka. Cuma buh garam gula aje...;)
Laporan oleh: marie
Acar_nenas
22-05-2009
salam, fisrt time buat, menjadi alhamdulillah sedap. terima kasih makan dgn nasi 3 warna.
Laporan oleh: azanie
13112011822
13-11-2011
effa tambah carrot.. so colorful & yet tasty.. ;)
Laporan oleh: lady_effa
Dsc03189
01-03-2013
senang & sedap..rspi ni lbih kurang sama dgn rspi yg selalu buat..mkn dgn nsi hjn panas..thanks choppy :)
Laporan oleh: k.zila66
20130907_132012
07-09-2013
guna gula & garam je..sedappp..
Laporan oleh: cutie_winkle

Komen (8)

08-05-2008, izamanja komen :

memang sedap resepi acar ni...tpi klau nak sedap lg masukkan kacang tanah yg telah d kisar dan cili potong tu..di ganti dgn cili tumbuk.nak tahu sedap tak sedap cuba buat pas tu email kat iza


08-05-2008, izamanja komen :

memang sedap resepi acar ni...tpi klau nak sedap lg masukkan kacang tanah yg telah d kisar dan cili potong tu..di ganti dgn cili tumbuk.nak tahu sedap tak sedap cuba buat pas tu email kat iza


12-06-2008, KaSiH` komen :

kalau resepi mak saya.. dia blender halus udang kering, dan blender kasar bawang merah dan cili merah tu.. letakkan jugak sedikit sos cili.. x letak cuka.. sluurpppp....


30-11-2008, gee dollah komen :

Tak yah kupas kulit timun lg sedap.. rangup. Bg yg selalu sakit perut disarankan jgn letak cuka


30-11-2008, gee dollah komen :

Tak yah kupas kulit timun lg sedap.. rangup. Bg yg selalu sakit perut disarankan jgn letak cuka


02-08-2011, famsammoy komen :

ini macam acar timun nenas Sugar Bun Restaurant ni.. nak try lah...


02-08-2011, famsammoy komen :

ni kalau banyak kuah lagi sedap ni... masam-masam manis


02-08-2011, famsammoy komen :

cuka boleh digantikan dengan perahan air limau nipis lah...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd