Google+

oleh: dayang_jack Maggi Kari Ekstra Letup

Image011cx

Sesekali makan maggi mmg sedap...inilah resepi stail dyg yg nk dikongsikan kpd semua....sblm makan, kipas/aircon kene on dulu...hehe


Created on : 18-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( 1 hidangan (seorang) )

  • 1 bungkus maggi kari
  • 3-4 ekor udang basah (buangkan kulitnya jika suka)
  • sedikit sawi/bayam
  • 1 biji telur
  • 2 biji limau kasturi (dibelah dua)
  • 2-3 biji cili api (dihiris/diketuk)
  • 1-2 sb sos cili
  • air (ikut sukatan sendiri)
  • lain2 bahan tabur : bawang goreng dan daun sup - jika suka

Cara-cara

  1. Didihkan air. Masukkan perencah kari maggi dan biarkan mendidih dgn api sederhana. Masukkan udang dan kacau sebentar.
  2. Masukkan maggi, telur (x perlu dipukul), sos cili dan cili api. Kacau sedikit. Setelah hampir masak, masukkan sawi/bayam dan perahkan dgn limau kasturi.
  3. Hidangkan panas2.
  4. ***boleh jg guna mee instant jenis lain @ produk tempatan yg berperisa kari sekiranya xnk guna maggi (sb dh kene boikot), dyg pun msh ade lg stok maggi ni sb dh lama beli. sayang kalau x dihabiskan.

Tag

mee

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (4)

19022009889
20-02-2009
salam dayang. sekali2 lepaskan gian, mkn mee segera plk. jom kita makan sama2.
Laporan oleh: baya74

wlkslm, baya. waduh, sedapnyer!...mmg tringin gak ni...sila2....hehe, tq baya.

Image010e
20-02-2009
dyg nk join baya gak lah...sekali dua kala senjakala makan maggie ni mmg sedap!
Laporan oleh: dayang_jack
Maggi_kari_xtra_letup
26-07-2009
salam dyg, cedapnya sesekali mkn maggi nih.TQ dyg miss u *muah*
Laporan oleh: Lina_pg

wlkslm...mmg nampak sedap..terus laparlah Lina..nanti tulun buatkan sekali utk dyg k... :)

Dsc06730
22-07-2011
sesekali mkn maggi mmg sedap..tk tahu nk mkn apa.. tuu npk maggi kari ekstra letup haha..ko terjelir lidah(padas2)..
Laporan oleh: k.zila66


Komen (16)

18-01-2009, shafea komen :

letup jgn x letup.... terus terangkat heeeee berapi gitu.... time lapar2 lepas hujan sdp mkn nii :-)


18-01-2009, baya74 komen :

salam dayang & shafea. klu guna maggi kari letup ni , makin ganda2 la letupnya yek dayang. kalah gunung berapi gitu. phom phom phom...kehkehkeh...


18-01-2009, dayang_jack komen :

hehe...sudah semestinyer...cube jgn x cube!...


18-01-2009, dayang_jack komen :

dr dulu sampai skrg maggi ni dh jd feberet no 1 dyg. dah byk kali try instant mee lain tp balik2 mee ni gak dlm stok dyg...tp maggi kari yg biase je la...hehe. baya,..bkn gunung berapi lg, tp gempa bumi....hahaha


18-01-2009, baya74 komen :

nmpaknya selera kita sama la dayang. tp skrng ni kena stop. boikot.


18-01-2009, nazihah nazir komen :

btol2.kne boikot.walaupun sedap tapi umpama kte bg sumbangan org yg bunuh sedara kte.ade satu jenama mee segera 2 sedap juga tp x ingt namenyer.tp saye suka mee ruski perisa tomyam.dulu mmg suka maggi tp dah stop dah


18-01-2009, dayang_jack komen :

tp kalau dh terbeli awal(berkotak2) sblm org bunuh sedare kte lg, jgn le buang n jgnlah membazir, makan je lah...membazir tu amalan syaitan...btl x?..hehe.


18-01-2009, sunkist komen :

betul tu.. takkan la nk buang kalau dh terbeli :) it takes time nk boikot2 ni apatah lagi kalau dh terbiasa guna jenama tu.. setiap kali gi membeli barang terpaksa tengok label kt belakang.. mmg letih betul... apa2 pun kepada sesiapa yg betul2 nk boikot tu.. jgn hanya separuh jalan je atau pandai ckp je.. yg penting buat betul2... action better than words babe! so far, kita tak terfikir nk boikot lg tapi for dutch products mmg dh SETAHUN kita boikot and i'm proud to announce it here :) dyg lak camne? nk boikot ke?


18-01-2009, dayang_jack komen :

wah, panjang lebar sunkist menyatakan pendiriannyer. bagus2..bersemangat, berkobar2....kikiki....peace no war!...harap2 peperangan ni cepat2 le reda....disebabkn boikot memboikot ni, hilanglah kehebatan empayar Julius Maggi...honestly speaking, dyg no comment...mcm artist plak...hehe.


18-01-2009, sunkist komen :

hehe.. ye lah.. sbb kita dah ada pengalaman boikot memboikot ni.. so just nk share kpd sesapa yg nk boikot tu... boikot betul2 la.. :)


18-01-2009, dayang_jack komen :

thanks sunkist yer...haa, yg lain tu buat btl2 yer kalau nk boikot...plz act better than words...kalo nk ckp psl isu ni..gi lah kat forum, atau blogging...kat sini kte nak enjoy dgn resepi2...nanti jd x best le plak...mintak maaflah semua yer....


19-01-2009, syuhaiza komen :

syu ni memang peminat maggie. memang masak style camni pun. cuma tak letak udang jer.....best...memang best....satu bungkus makan sorang. letak cili sos banyak boleh pekatkan kuah. mesti meletop punyer.....


19-01-2009, dayang_jack komen :

psstt.., syuhaiza, dyg pun camtu, suke bubuh sos cili byk2 dlm maggi. merah sakan kuahnyer...tp kesedapannyer mmg x terkata....hehe


22-01-2009, HaSue komen :

hai dyg...baru jalan2 tgk resepi2 baru ...baru perasan resepi ni.aisehhh,skali resepi maggi pun sama gak ngan kite selalu buat laa dyg..iskh2..selera same jer ek...masa nak hidang jer kite ltk ayam goreng yg dpotong kecik2..dah perah limau tuh fuhhhh..(telan air liur mase menaip nih)sos cili mmg xleh jauh tuh..iskhh2,mcm nak mkn megi lak...boikot?no comment..itu pendirian masing2..byk yg expired ari tu,tpaksa buang.bkn sbb boikot,asben takut boroi kot..kena jrg2 skit mkn mi segera.huhuhuu


02-08-2009, dayang_jack komen :

HaSue : yarabbi, Sue. kamek terlepas pandang komen ktk tok bah...sori byk2. baruk prasan tok. hehe. nang sama jak selera kita tok bah...yg kes boikot memboikot ya nang kmk malas nak komen lah. terpulang pd pendirian masing2. kmk sik suka boikot memboikot tok takut kelak kamek diboikot..ekeke....


03-12-2009, k.zila66 komen :

nk join gak..sesekali mkn maggi sedappp...berasap....heee...tq dyg.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd