Google+

oleh: as75 Kupang Goreng Pedas

Kupang_goreng_pedas

Masakan yg mudah...sedap dimakan dengan nasi Putih..


Created on : 17-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( 4-6 orang makan )

  • 1 kg kupang dibersihkan, direbus dibuang kulitnya
  • 1 labu bawang besar *
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 1 btg cili merah*
  • 4 btg cili padi* (kepedasan ikut suka)
  • kisar atau tumbuk bahan *
  • 1 biji tomato hijau dibelah 5
  • Sedikit air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Tumis bahan2 yang dikisar @ ditumbuk hingga naik minyak
  2. Masukkan garam dan kupang yang direbus tadi,gaul rata
  3. Masukkan sedikit air asam jawa, gaul rata hingga agak garing..sekirannya suka agak berkuah boleh tambah sedikit air
  4. Masukkan tomato yang telah dipotong dan gaul rata
  5. Sedia dihidang.. :: Selamat Mencuba:: (^_^)








Laporan Masakan Bergambar (3)

Kupang_goreng_as
10-02-2009
salam as...lauk ni akak msk ujung minggu lps,baru ni dpt upload...sedap mskn ni wlaupon ringkas...slalu klau kupang akak goreng biase jer....tq as atas resipinye.... :)
Laporan oleh: kak fida

salam kak fida.. kesedapannya terserlah.. cian kak fida tenggelam timbul dok selam cari kupang..tq kak kerana sudi mencuba..

Dsc_2978
17-03-2009
salam as....dah cuba semalam....sedappp.thanks as.
Laporan oleh: zaina

salam maria, memang nampak sedap pon, kalau lau semalam mesti arini dah abis ya x?.. hu..hu x boleh la nak mintak sikit cenggini..anyway tq kerana sudi mencuba..:)

Kupang_goreng_pedas-as75
19-09-2012
Salam as75..
Laporan oleh: chomelk

Komen (6)

18-01-2009, suka_masak komen :

sedapnya kupang..ngidam ni..mana la nk cari ye..stail kuarga kami kalo masak rebus gitu je, just tambah halia..serai..bwg2..


18-01-2009, as75 komen :

suka_masak.. alahai ngidam ke?? kesiannya,kalau dekat as dah bagi sepiring.. yg as masak ni versi pedas.. u duk mana? susah ke nak cari kupang ni?? as duk NZ ni beli kupang hidup2, pas tu mak oii.. besau2..he..he..


05-05-2009, spongegirl komen :

Salam Auntie As...My mom kalau buat Kupang Goreng Pedas mesti guna resepi ni ;)...Sedap!!! :)


11-05-2009, as75 komen :

Salam spogegirl, alahai terima kasih ya kerana sudi mencuba. Tetiba teringin lak nak buat. Salam wat yr mum ya! :)


10-09-2012, syahlia komen :

saya penggemar kupang. klu tambah daun kunyit lagi sedap.


19-09-2012, chomelk komen :

Salam as75.. hehehe sy cuba hantar komen bergambar yg telah saya cuba tapi blum sempat bagi komen dah pulak tertekan "hantar" itu yg cuma diatas tu gambar je... resepi nie sedap dan ringkas disedia kan. Terima kasih krn berkongsi :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu