Google+

oleh: syuhaiza Sambal telur sedap

Dscn4227

resepi dari mak mertua


Created on : 16-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syuhaiza




Bahan-bahan ( 3 orang )

  • cili kering yang telah di kisar secukupnyer
  • 4 biji bawang putih di tumbuk
  • 3 biji telur ayam
  • air asam jawa, garam, gula secukupnyer
  • minyak untuk menumis
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. tumis bawang putih hingga naik bau
  2. masukkan cili kering yang telah dikisar. tumis hingga garing atau masak
  3. masukkan gula, garam dan asam jawa secukupnyer
  4. biarkan garing sampai mesra.
  5. bila dah cukup rasa masukkan air.
  6. masukkan telur sebiji demi sebiji. jangan di kacau. biar sehingga masak. sekiranya cili hampir kering tapi telur belum masak, cedukkan sedikit cili dalam kuali tu dan letakkan di atas telur tadi. air memainkan peranan penting.

Tag

telur








Laporan Masakan Bergambar (9)

Smbl_telur_syuhaiza
21-01-2009
sedap,mkn ngan roti aje...kurangkan cili dan lebihkan telur....trima kasih syuhaiza.... :)
Laporan oleh: kak fida

sama2. time kasih bebanyak kak coz cuba resepi ni.....resepi akan kebanyakkannyer syu dah print. tunggu masa je nak buat....

Dsc_1939
28-01-2009
jemput makan.......
Laporan oleh: zaina

jom makan.....

Sambal
07-02-2009
makan ngan nasi lemak.... bestt!
Laporan oleh: hana6877

makan nasi panas2 memang best.....nasi lemak pun ok....tak yah buat telur rebus

___022
23-05-2009
xder idea nk masak..tiba2 tingat dgn menu sempoi ni...tq tuan resepi!!
Laporan oleh: are3646

jimat masakan......senang

Sambal_telur
25-10-2009
lauk yg simple tapi tetap brselera kalau mkn bramai2...tq syuhaiza... :,)
Laporan oleh: ctmas

sama2.

P1010375
21-11-2009
mknn kgmaran anak2....
Laporan oleh: Mariani(KT)

ye betol....

Photo_0288
14-12-2010
Hehe..sempoi jer...sedap :)
Laporan oleh: aeniey

cicah ngan roti...lagi best..

Dsc07124
01-04-2012
lauk yg simple sangattttttt...nih kira2 biasa nk cpt eh! maceh2..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00093
24-05-2012
sedap! menu ni penyelamat...klu tk ad idea apa nk mask he2..tenkiuu
Laporan oleh: k.zila66

Komen (17)

16-01-2009, faizura komen :

salam syuhaiza.kite pun selalu masak cmni mlm2 la.kalau dh xde lauk.tp guna smbal lebihan lauk tgahari je..heheh..kurang kerajinan nk masak..


16-01-2009, syuhaiza komen :

betul....kalu saya malas sambal telur ni arr saya buat. cepat pun cepat. yang paling best hubby pun suka. hahaha senang keje kita yek...


16-01-2009, kelisa komen :

sya pun selalu gak buat sambal nie..mkn dg roti pun sedap tau.


16-01-2009, syuhaiza komen :

iyeker...nanti saya pun nak cuba plak arr makan ngan roti....


12-03-2009, aiminajmi komen :

hmm...nampak sedap.boleh la cuba buat hari nie.dah tak tau nak masak ape.cuba resepi n je la


28-04-2009, AS_YAS komen :

uihhh...cam bez jew resepi ni..leh gak try..hehe


16-06-2009, syuhaiza komen :

kalu nak cepat or kesuntukan masa coz dah lapar sangat, sambal ni jer lar yang syu sempat buat.


29-08-2009, komen :

Sy bt utk bersahur smlm.. hubby suka.. siap ckp sedap n suruh bt lg.. thanks syuhaiza


21-11-2009, zalieda_a2 komen :

Nie nak kena cuba nie.. cam sodap jer telur tu..


31-01-2011, hasnizaj komen :

kalau nak best sikit..tambahkan udang kering yg ditumbuk terlebih dahulu atau sedikit sos tiram..faveret family ni...kawannya sohun pucuk masak lemak


31-01-2011, apple_pie komen :

nak test lah sesuai sgt ngn org bujang ni ada telurr jak dlm fridge..hihih


01-02-2011, ntasja1 komen :

sudah cuba, guna 3 cawan air, 4 biji telur, mcm cair pula sambalnya, lain kali kena kurangkan air..


14-09-2011, dayana dahari komen :

saye buat rupe cantk da,sedap pun ok la tapi ade bau asam jawe la....mang camtu tiap kali saye msk gune asam jawe,mesti bau dia kuat.any tips?tq frenz.


09-10-2011, azzua komen :

MEMANG SEMP0I !!! User click URL anda,anda dapat duit..Jom sama2 buat duit lebih..sertai sekarang.. http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=azzua SY CUMA INGIN BERK0NGSI REZEKI YG TUHAN BERI..CUBA DULU BARU TAHU..


25-10-2011, Liya71 komen :

dah buat pagi tadi, untuk tinggal lauk tengahari buat anak yg dok kat rumah... sambil tu ambil sebiji bawak bekal, makan ngan nasi putih panas2 sedap... thanks for sharing... n kurangkan air lagi sedap..


12-02-2012, put3_semi komen :

sedapnya... sgt suka resepi ni...sbb klu tak abis boleh cincang2 telur dalam tu pastu sapu atas roti... sedapppp.....


12-02-2012, put3_semi komen :

sedapnya... sgt suka resepi ni...sbb klu tak abis boleh cincang2 telur dalam tu pastu sapu atas roti... buat sarapan pagi... sedapppp.....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu