Google+

oleh: dayang_jack Kek Hati Parek (Kek Hati Pari)

Img1841a

salah satu kek paling popular di Sarawak dari dulu sampai skrg...masa mengukusnya agak lama tetapi ia boleh bertahan lama (2-3 bulan lamanya pd suhu sejuk) di samping rasanya yg sedap (masam manis) dan berkualiti....cubalah resepi ini (dlm versi dayang)...


Created on : 15-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( loyang 9 inci )

  • 10 biji telur A (4 biji putihnya dibuang)
  • 16 oz mentega (utk dptkan hasil yg baik, pilihlah mentega Golden Churn)
  • 9 gelas tepung gandum + 3 sdt soda bikarbonat (diayak bersama)
  • 8 sb gula hitam/browning sugar (rujuk www.myresipi.com/top/detail/6594)
  • 1 kati / 600 g kismis hitam
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 4 gelas gula halus (boleh kurangkan 1/2 gelas lg jika x suke manis - tp dyg dh kurangkan sukatan ni. resepi asal: 6 gelas)

Cara-cara

  1. Img1801a
    Kismis dihiris halus atau ditumbuk.
  2. Img1804a
    Kemudian ambil segelas tepung gandum lalu digaul bersama kismis yg tlh dihiris/ditumbuk tadi. Ketepikan.
  3. Img1808a
    Di dalam mangkuk adunan, putar mentega dan susu sehingga putih.
  4. Img1807a
    Di dalam mangkuk adunan lain, pukul telur bersama gula hingga kembang dan berkrim.
  5. Img1809a
    Satukan kedua2 adunan itu tadi dan putar lg sehingga sebati.
  6. Kemudian masukkan tepung (8 gelas) ke dalam adunan tadi dan gaulkan.
  7. Img1812a
    Masukkan gula hitam dan gaul lagi hingga sebati.
  8. Img1813a
    Akhir sekali, masukkan kismis dan kacau lagi hingga rata.
  9. Img1815a
    Sediakan pengukus. Gliskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalamnya dan tutup kemas dgn kertas foil.
  10. Kukuslah kek ini selama 8 jam. setiap 1 jam, periksalah pengukus, lapkan air pd penutupnya (sebaik2nya tutup dgn kain atau tuala), tambahkan air (air panas/air suam) jika berkurangan. guna api sederhana sahaja.
  11. ***utk info, dyg hanya masak setengah adunan shj dgn menggunakan loyang 7 inci (masa mengukus 4jam 30min). jd, sesape yg nk buat setengah adunan, bahan2nya hendaklah dibahagi 2.
  12. ***supaya kek tahan lbh lama, slps dikukus, bolehlah dibakar skjp dlm 10-15 minit dgn suhu 170C. Sejukkan kek sblm dipotong.









Laporan Masakan Bergambar (2)

Kekparekhati
04-12-2009
dah semalaman rasa kek nih lg sedap!! thnx er kak!
Laporan oleh: hana6877
13112011497
15-11-2011
salam kak, bok nak upload pic...plh ri raya riya....mmg jd wpun 1st tyme try...cuma ada tmbah2 gk sbb ikut rcp ori + rcp akak :) mmg thn lg kek ya lm aisbox...adunan pat 2 loyang, nang hitam bkilat jk kek kmk...semua org suka, mtk rcp lgk ya :) TQ :)
Laporan oleh: syalina

Komen (37)

15-01-2009, Lady80 komen :

salam dyg, test2..


15-01-2009, Lady80 komen :

napa resipi ni d pgl kek hati pari dyg? citer ler :D


15-01-2009, dayang_jack komen :

eh, x prasan lah plak...salam Lady80, dyg x abis taip lg. nanti dyg reply k.


15-01-2009, dayang_jack komen :

Lady80,..kalo x silap dyg konon2nyalah sejarah/mitos nape kek ni dipgl hati pari atau 'hati parek' dlm bhs srwk, sb si penciptanya dulu suke mkn ikan pari. so, bl die cipta kek ni seolah2 mcm hati ikan pari, so die ltklah nama tu...wallahualam bisawwab...


16-01-2009, nora79 komen :

salam dayang,nape yek kena kukus smpai 8 jam lame tu?kukus 2-3 jam x leh ke?


16-01-2009, dayang_jack komen :

slm nora79,...kek ni mmg kene kukus lame sampai 8 jam utk dptkan texture yg baik selain ia bole bertahan lame sehingga berbln2. adunan ni banyak n kene guna loyang bsr. kalo kukus 2-3 jam je, keknya xkan menjadi. sebaliknya, ia akan jd lembik sesangat n kurang masak.


16-01-2009, sunshine91 komen :

kenape tak letak je nama kek hati parek? bunyi tu lebih original kn? hehe


16-01-2009, dayang_jack komen :

orally yes...tp oleh krn kte nk mempromosikan kek ni kepada masyarakat berbilang kaum di luar sana khususnya di Semenanjung, x salah kalau kte menggunakan istilah bahasa/penggunaan nahu bahasa/kosa kata yg betul supaya dapat difahami oleh semua pihak....hehe. ori ttp ori, beb....tp terpulanglah nk sebut mcm mana pun. 'hati parek' @ 'hati pari'. tanpa menyinggung perasaan mana2 pihak, dyg akan letak 2 nama di sini 'kek hati parek (kek hati pari)', ok...anyway, thanks ya..


20-01-2009, HaSue komen :

salam dyg...mmg betul tu..kek ni mmg kena kukus sehingga 8 jam.tp mmg sedap n thn lama tanpa dsimpan dlm peti ais.nak ingatkn jer,masa nak tmbh air pengukus tu kena guna air panas ler spy suhunya ttp sama kan dyg kan..


20-01-2009, HaSue komen :

Kembang liur tengok gamba kek hati parek dyg aihh..sdp je nmpk.kpd yg ngeri dgr kek ni lama dkukus...ada lagi kek yg dkukus lg lama dr ni..kalo x silap,namanya 'kek sembilu' kot..dkukus selama 12 jam...juga thn lama tanpa dsimpan dlm esbox..apa2 pun cubalah kek ni,mmg berbaloi..dr membeli yg dah siap.heee


20-01-2009, dayang_jack komen :

btl tu Sue, mmg gune air panas atau air suam masa nk menambah air dlm pengukus, (thanks sue, dyg lupe nk ltk...nnti edit)....Kek Sembilu? ye kot, dyg msh ade resepi tu nanti check. Sue ade resepi kek Batu Karang x? dyg punye resepi tu dulu ade org pjm tp x dipulangkan sampai skrg.....hehe,..meleret2 le plak,..


23-01-2009, Sofea Nisha komen :

Salam dyg...nak tanya gelas mcm mana yg dyg guna? boleh letak contoh kt glossary x?


23-01-2009, dayang_jack komen :

salam Sofea Nisha....dyg guna gelas utk sukat tepung dan gula yg bersamaan dgn 1 ¼ cawan metrik. kalo xde gelas yg mcm dyg tu, Sofea bole guna cawan metrik yer. Selamat mencube!


23-01-2009, dayang_jack komen :

Sofea Nisha...kat glosari dh ade gambar gelas sukatan rahman bestari. sila check yer.


06-02-2009, breeze komen :

blh tak beri tau 1 cawan tepung dlm gram? tq


06-02-2009, breeze komen :

salam, ada tak 1 cawan sama dgn 1 cup? sukatan sama? tq.


06-02-2009, dayang_jack komen :

salam breeze,..1 cawan tepung bersamaan dgn 125g...1 gelas (mengikut sukatan gelas dyg) bersamaan dgn 1¼ cawan atau 155 g tepung. harap dpt bantu yer.


23-02-2009, along_mayam komen :

Kalau gantikan kismis dengan buah-buahan kering boleh tak??


23-02-2009, dayang_jack komen :

salam along_mayam. kalau gantikan kismis dgn buah2an kering boleh gak. cuma dari segi rasa dah jd lain dan hilanglah keoriginalitinya. tp terpulanglah, ikutlah selera dan citarasa sendiri yer. Selamat mencuba...


08-06-2009, cikpuankesum komen :

1gelas tu berapa gm ek?


11-07-2009, zheinysha komen :

slm kak dyg, resepi kek hati parek nang kek berabad lama nya. resepi lamak. sik lapok di telan zaman. memang sedap.. jgn sik cuba.. 100% sedap..


11-07-2009, dayang_jack komen :

to cikpuankesum...sori byk2 sb terlepas pandang msg cikpuan. 1 gelas tu lebih kurang 150 gm. selamat mencuba!!


11-07-2009, dayang_jack komen :

to zheinysha : wlkslm...kek tok nang sik penah miss bah mun ari raya. mak kamek pun nang suka molah kek tok. walapun lamak dikukus tp boleh tahan berbulan2.


06-08-2009, afiyahchan komen :

hi dayang....sy dah mencuba kek ni....rasanya mmg marvelous...tp kenapa tekstur kek ni kering sgt....sy hanya mbuat 1/2 adunan sj...di mana silap sy? n mgenai browning sugar sy cuba buat tp pahit pula rasanya....


22-08-2009, SHIDAHMM komen :

wah begitu lama mencari recepi kek hati parik tok, teringat zaman kanak-kanak. Resepi lama hilang.....


20-10-2009, d_housewife komen :

hi dayang....i tried cake hati pari 2x bukan resipi u..kek itu keluar macam batu. betulah 9 gelas tepung.1gelas=125g x9=1125g.


20-10-2009, dayang_jack komen :

afiyahchan,..sori tlpas pndng msg anda. trm ksh krn sudi mencuba resepi kek ini. first of all, mintak maaflah byk2 yer jika sukatan gelas yg dyg bg tu mungkin mengelirukan . Yalah, dh biase guna gelas sendiri jd mmg x penahlah guna cawan metrik. Mungkin tekstur kek tu kering disebabkan terlebih tepung atau dimasak menggunakan api besar. utk info, 1 gelas tepung = 125 gm cwn metrik. Harap2 lepas ni jgn putus asa yer. Boleh cuba lagi dan kurangkan tepungnya dp 1 1/4 cwn kpd 1 cawan. Actually kek ni taklah lembut sgt. Cuma padat je. tapi rasanya mmg best!


20-10-2009, dayang_jack komen :

afiyahchan, browning sugar tu kalau diikutkan taklah pahit sangat. mungkin terlebih masak sb tu ler jadi pahit.


20-10-2009, dayang_jack komen :

SHIDAHMM, selamat mencuba....boleh tgk lbh dkt lagi kek tok ke blog: http://sue-hasue.blogspot.com/2009/10/kek-hati-parekhati-pari.html


20-10-2009, dayang_jack komen :

d_housewife , thanks 4 sharing info. Kek ni mmg lain dr yg lain. Tekstur keknya mmg padat dan berat. Tapi taklah terlalu keras. Actually ade gelas khas utk menyukat bhn2 kek ni. boleh tgk kat glosari. mungkin juga terlebih tepung atau sukatan x tepat sb tu lah jadi keras. ini pula resepi dr keluarga dyg sendiri. dan sentiasa wajib buat utk setiap raya. Selamat mencuba yer...tq.


18-04-2011, Eilena komen :

Hye dayang.nak tanya.susu lemak manis tuh pakai 1/2 yang tin kecil atau besar?


18-04-2011, umi areez komen :

mun loyang 9x9 muat ndak kah owh..?...


19-06-2011, qanaahredha komen :

salam ...kak dayang kmk ahli baru kat ctok...boleh kah kmk mintak resepi ktk tok...


16-08-2011, sweety_aina1125 komen :

mok tanyak, gelas pake ngkah tepung ya besar ney bh???


25-08-2011, NORBAIZURIE komen :

thanks for resepi


06-09-2011, aaumairah komen :

memang sedap kek... semua suka terutama my hubby, tq sudi kongsi resepi ni...


25-11-2011, maryam81 komen :

ya malas nak molah kek ati parek tok.. alu abis gas.. ahaha


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd