Google+

oleh: kak fida ♥Udang Goreng Tepung™

Udang_goreng_tpg_siap

Sedap dimakan panas2 dgn nasi,cicah sos atau dimakan begitu saja..


Created on : 15-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 500 g udang - buang kulit dan tinggalkan ekornya dan bersihkan,tos
  • 1/2 sk serbuk lada sulah*
  • 1/2 sk minyak bijan*
  • 1/2 sk garam*
  • 1/2 sk gula*
  • 1 sb tepung jagung*
  • Bahan2 tepung utk menyalut udang :-
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 sk garam
  • 1 sk serbuk perasa ayam
  • 1 sk serbuk lada sulah
  • air secukupnya utk membancuh tepung
  • 2 sb minyak masak
  • (bahan2 tepung disatukan dan kacau hingga sebati)
  • Minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara

  1. Udang_goreng_tpd_d_perap
    Satukan bahan2 bertanda * dan gaulkan pada udang dan perap 1/2 jam.
  2. Udang_goreng_d_celup
    Celupkan udang dlm adunan tepung.Ekornya tk pyh dicelup tepung.
  3. Goreng udang dalam minyak yg telah dipanaskan dulu.Goreng hingga salutan tepung keemasan.Angkat dan toskan minyaknya.
  4. Udang_goreng_tpg_d_saji
    Siap untuk disajikan.

Laporan Masakan Bergambar (12)

Img1816a
15-01-2009
dinner ngan udang je k.fida...hehe. Sedap n rangup. thanks, k.fida.
Laporan oleh: dayang_jack

xpress btol dyg ni lah...orng slalu bersilat kt dapur,cukup bhn2 jer dh boleh siap....tq dyg krane mencube... :)

Dsc_1930
27-01-2009
salam kfida.......buat untuk lunch hari ni,anak2 suka sangat......sedap kata dorg.
Laporan oleh: zaina

klau anak2 suke len kali leh lah wat lagi yer....tq zaina.... :)

P1010350
16-02-2009
kakfida...tq..anak2 suka sangatttt...
Laporan oleh: bee_rbs

haaa...bee..tuu yg sepiring msti skelip mate dh ilang...heheee... :D..tq bee krane mencube... :)

16022009884
16-02-2009
salam kak fida. sedap udang ni... anak2 sy kata macam nugget. terima kasih.
Laporan oleh: baya74

heheee...tq baya krane mencube....:) mcm nk mintak cikit kek chiffon bericing tuuu.... :o..nk jugak..nk jugak... :D

P3290146
09-04-2009
Terima kasih kak fida. Dapat lah makan udang goreng tepung buatan sendiri..Oishiii..
Laporan oleh: saba3003

mesti puas hati dpt buat sndirik yer...tq saba krane dh mencube... :)

Image129
19-04-2009
Hm..udang ni posing x lawa la pulak. Kena ambik kursus kulinari cmni...
Laporan oleh: mama_nayli

mama nayli....udang posing lawa2 pon kena ngap jugak...heheeee...tq mama krane mencube... :)

Udang_goreng_tepung
11-11-2009
udang saya da siap mmm...sedap tq kak fida
Laporan oleh: manjasayang

siap brposing sblom kene ngap yer..heee...tq manja krane mncube... :)

Imag0016
16-11-2009
Salam kak fida, kemana la kak fida ni lama tak muncul, saya hrp kak fida sihat2. best sangat udang goreng tepung ni, makan masa panas2. tq kak fida
Laporan oleh: rosaliza

w'salam rosaliza..klau com. tk msaalah akak tk kemane..heee...mekaseh atas do'anye dn mekaseh jugak krane dh mncube rcp ni... :)

P1020546
20-10-2010
jadik la kak,mmg jadik....jadik resdung la bla ucu mkn ni,uwaaaaa
Laporan oleh: Mariani(KT)

mmng jadik..msti mkn pon mnjadik2..cenggini klau gi KT sng kenal ucu..yg 'idong rompong'...waaakakakaa.... :D...tq krane mencube... :)

Mus018
07-03-2011
Udang goreng tepung ni memang sedap. Berbaloi dicuba. terima kasih atas resepi yang diberi.
Laporan oleh: mus_lina

mmng berbaloi dn puas mkn klau buat sndiri...mekaseh mus lina krane mncube... :)

Img_3726
04-05-2011
Guna udang galah...pasti sedapp..nyummm2...
Laporan oleh: awin afrina

puasnye dpt wat dgn udang galah...dh tentu lh lebey sdp...nyummy2.....heee....mekaseh awin afrina krane mncube... :)

Udang_goreng_tepung_myr
25-11-2013
Memang sedap! Cicah dengan sos cili.. terima kasih Kak Fida!
Laporan oleh: LynnSham

Alhamdulillah...terima kasih LynnSham kerana rajin mencuba rcp2 akak... :)



Komen (40)

15-01-2009, jann komen :

lambat lagi ke bhn2nye nak kuar,gambar ada tak?


15-01-2009, sitinor komen :

Sorry kuar tajuk skit, admin @ sesapa yg pernah buat donut yg ada filling syringe, tolong tunjukan,,,tolong sy tgh dok semangat ni nak buat donat strewberry


15-01-2009, dayang_jack komen :

wah, montoknya udang tuu!!!...tergoda dyg....hehe


15-01-2009, kak fida komen :

salam jann,resipi dan gambar dh kuar dh...haaa...cubelah,bahan2nye mudh jer...


15-01-2009, kak fida komen :

salam sitinor...cube klik 'Cari Resipi' di atas tu dan taip Donut...mungkin yg siti cari ade....


15-01-2009, kak fida komen :

salam dayang...udang baru lepas make-over...pasang botok...heheee.... :D


15-01-2009, dayang_jack komen :

moga2 lps makan udang botok ni, bertambah teganglah kulitku...hahaha


15-01-2009, dayang_jack komen :

k.fida, hehe jgn mare ye...gurau2 manje...tp btl le k.fida, udg ni nampak sedap je...dlm esbok ade lg udg tu...cume xde minyak bijan je...


15-01-2009, sitinor komen :

salam fida, xdela..sy dah belek2 dah kat Donut tu, xdak...emm apa2 pun nampak sangt menyelerakan, td lunch dah p beli tpg nak balik goreng mlm ni...


15-01-2009, kak fida komen :

dayang...ish...akak lagi lah tk kesah...boleh thn gurau nyer...tu lah dr smlm dh tbayang udng petai...skali akak beli udang,ayah akak pon beli udang..smpai dh terlebih udang...tu yg timbul 1 resipi udang lagik...dyg...klau tk de minyak bijan tk pe...jgn tk de minyak nk menggoreng dh ler...heheee....slmt mencube dayang....tq... :D


15-01-2009, dayang_jack komen :

k.fida, dlm laporan tu kan, bkn main payah lg si udang botok tu nk posing...maklumlah baru kene botok, ade malu sikit nk tayang muke..sb tu le posing tunduk je...hehe


15-01-2009, baya74 komen :

kreatif betul la kak fida ni. ada udang lbh je , blh tercipta 1 lg resepi.


15-01-2009, baya74 komen :

wah dayang, bukan main bersinar2 udang tu posing, silaunya smpai kt sini. dh terasa tegang lom kulit dayang mkn udang botok?hehehee..


15-01-2009, dayang_jack komen :

hahaha...baya nii...nk tergelak besar xleh sb kulit muke mula nk tegang ni...kang nanti jd kendur balik...hehe


15-01-2009, kak fida komen :

same jer mcm udg yg akak goreng tu dyg...itu pon sbb nk posing jadi disandar2kan 1 same lain..tuu yg nmpk mcm duduk atas bangku...heheee...


15-01-2009, kak fida komen :

baya...resipi akak tk cipta,kebetulan resipi mmng akak simpan dh lame,sbb yg ini tk menggunekan tpg segera...klau akak nk goreng udg tepung,ni lah resipi yg akak gune...psstt...baya..udg dyg tu dh pakai botok pas tu pakai susuk mas pulak..tuuu yg besilau tuh...hehee... :)


15-01-2009, baya74 komen :

control dayang control. ops ops ops senyum aje jgn ketawa. sy aje yg ketawa kah kah kah...


15-01-2009, baya74 komen :

ha,ah k fida sbb tu dyg x leh ketawa. dh menjangkit kt dia tuh. takut muka dia x jd nk tegang heheh...


15-01-2009, Lady80 komen :

salam kak n smua, montok nya udang tu :p nyum2, scrumptious!!


23-01-2009, zila66 komen :

salam fida...smlm dinner ngan udang..sedap rangup cicah n sos pulak tuu.mkn panas2 lajuu jerr..hihiii maaciih..


23-01-2009, kak fida komen :

salam zila,trima kasih krane dh mencube....mmng sdp klau mkn udang goreng ni pns2 tapi hati2...kang meleco lidah....heee... :)


16-02-2009, baya74 komen :

ala....kak fida sayang...meh la dtg umah , blh kita mkn mee rebus, udang goreng tepung dannnnn kek chiffon tu.....punya la beso kek tu kami berlima jek yg mkn. sambil2 tu blh kita berkenalan dgn lbh dekat lg...kan kan kan...


16-02-2009, kak fida komen :

trima kasih bbnyk lah dek baya oooiiii....dh mncube resipi akak pon dh cukup hepi...klau btol2 dpt mkn same2 bramai2, mmng sronok..mau menyando dibuatnye...hihihiii.... :D


23-02-2009, sua_sue komen :

sedap nye resepi ni k fida...sue buat smalam 1 kilo udeng..licin...kebetolan mil dtg...kalau tmbh tpg beras rapuh cket agaknya kan..kan..


23-02-2009, sua_sue komen :

salam k fida...kalau kita tukor pakai sotong agaknya jd x?


23-02-2009, kak fida komen :

Salam sua_sue..trima kasih krane tlh mencube...klau dh mkn ramai2..tntu 1 kilo tk cukup...heee..sue klau dlm adunn nk tmbh tpg beras agak blom pernh cube sbb resipi yg ade ni pon garing setelah digoreng dan mkn pns2 tapi ape slhnye klau sue nk cube...nnti bolehlah komen hasilnye yer...klau sue nk gune sotong sudah tentu boleh tapi sotong tu dipotong2 lah yer...tq sue..slmt mencube lagik... :)


06-03-2009, zila66 komen :

smlm buat minum ptg sambil adap tv yumyummm......x sedar dh abiss..tq sgt...


06-03-2009, kak fida komen :

salam zila...udg goreng tpg buat minum ptg..mmmm...dh mcm mkn kuih pulak...heee....ppon,zila tq krane mencube ... :)


29-03-2009, saba3003 komen :

Kak Fida, hari ni saya baru try resepi k.fida.terima kasih kerana berkongsi resepi. Sedap dan mudah.


29-03-2009, kak fida komen :

hai saba3003...trima kasih krane dh mencube... :)


22-04-2009, azatiesayang komen :

askm k.fida.Dulu selalu mkn menu ni kt Resturant,anak2 suka.Bkn main mahal lg...udangnya ada la 4-5ekor,tp dah anak2 suka mkn...belilh jgk.Ni dh ada resepi,blh la sy buat for my kids.Thanks k.fida


22-04-2009, kak fida komen :

w'salam azatiesayang...haiii..klau kt rest. jgn ckp lah mmng mahal udang goreng tuuu...jgn kate udang..tauge yg 30 sen kt psr pon boleh jadi $5-$6 satu piring kecil...haaa...dh ade resipi ni boleh lah azatie cube yer...muai klau buat sendirik...puas anak2 mkn....slmt mencube yer...tq... :)


08-01-2010, keli komen :

dah buat semalam.. mmg sedap pastu bau minyak bijan tu lagi tambah selera..


20-02-2010, shahz komen :

kakfida udang ape yg ssuai wat goreng tepung?


18-12-2010, sofia_shah komen :

emmm xpenah masak tapi nak try tok husband


06-06-2011, murnie7 komen :

akum ... nak tanya... tepung naik sendiri tu tepung apa yer?? bleh bg tau brand apa ?? tqvm..


06-06-2011, kak fida komen :

keli..mekaseh yer krane dh mencube... :)>>>to shahz... udng yg sesuai dh tentu udang basah yg segar..klau bleh gune yg besar lebih sdp dn puas dimkn... :)>>>to sofia_shah...mungkin telah pon mencube yer...mekaseh dan ma'af kpd semua sbb akak lmbt bls komen... :)


06-06-2011, kak fida komen :

w'slm..murnie7..tepung naik sendiri atau self-raising flour..ape jer jename boleh digunekn..contoh Blue Key...:)


24-08-2011, muhammad farhan komen :

wahh menyelerekan ni mesti cuba nih...


24-08-2011, kak fida komen :

muhammad farhan...slmt mncube yer...enak mkn pns2... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd