Google+

oleh: dalinnasue Nasi Carrot

Nasi_carrot

Resepi dari nenek mertua


Created on : 14-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dalinnasue




Bahan-bahan ( 6~8 orang )

  • Bahan A - dikisar
  • 10 biji cili hijau
  • 1 sd besar lada putih
  • 1 sd besar jintan manis
  • 5 ulas bawang putih
  • Bahan utk menumis:
  • Buah pelaga, Bunga lawang
  • Bunga cengkih, Kulit kayu manis
  • 4 cawan beras (cuci & toskan)
  • 600 gm carrot (di parut)
  • ½ ekor ayam (potong kecil)
  • 300 gm tomato (potong dadu & campurkan gula batu sedikit)
  • 3 biji bawang besar (di hiris)
  • 4 sd besar minyak sapi
  • 3 cawan air rebusan ayam
  • 1 cawan santan
  • garam
  • daun pandan

Cara-cara

  1. Gaulkan carrot bersama beras.
  2. Rebus ayam bersama 3 cawan air.
  3. Panaskan minyak sapi, tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukkan bahan penumis, bahan A, garam, dan biarkan hingga naik bau.
  4. Masukkan stok ayam ngan ayam skali la, santan, tomato dan beras yg digaul bersama carrot. Kacau sebentar. Tutup periuk dan biarkan nasi masak.

Tag

nasi

Laporan Masakan Bergambar (8)

Nasi_carot
17-12-2006
Seperti yang dirancangkan... hari ni umi_e masak nasi carot... berlaukkan kuah kurma... Umi e blend semua bahan termasuk bawang dan lada hijau... tak masukkan air rebusan ayam sebab fikir dah ada lauk kurma so masukkan seketul stok ayam je. Satu lagi umi_e tak ada santan so gantikan dengan fresh milk. Hasilnya memang menyelerakan... Suami yang tolong tengokkan sampai nasi masak sebab lepas siap tumis kena keluar ada hal... suami call kata nasi jadi elok hehehehe TQ for the recipe!
Laporan oleh: umi_e
Img_2599
26-04-2009
Halamak, terangkat!! Memang best nasi carrot ni. Tak rugi try.. : )
Laporan oleh: ayu898
Snv31957
27-04-2009
Memang sedap nasi carrot ni! First time buat.. hubby suka, next time buat lagi. Tq! tq! tq!
Laporan oleh: aludra
Image003h
01-05-2009
mmg sedap..tengkiu yerrr
Laporan oleh: junjs11
Carrot_rice
22-05-2009
Friday special for hubby..cam umie gak..buh susu instead of santan..and stock ayam coz makan dgn ayam percik..sedap..thanx
Laporan oleh: shakira
P8121315
07-09-2009
sedap dan mudah!!! nyums~~! selama ni buat nasi karot, karot tu saya potong dadu. tapi lepas resepi ni, saya sagat karot, baru tau camne warna nasi warna oren :)
Laporan oleh: ixaixora
Nasi_karot_carrot
22-04-2011
best, saya biasa buat separuh resepi. tq!
Laporan oleh: zachoes
2013_9-57_ptg
16-12-2013
Sedap. Saya tambah rempah kurma, susu ganti santan dan stok daging ganti stok ayam.
Laporan oleh: ear


Komen (12)

14-12-2006, hzasabrina komen :

'300g tomato (potong dadu & dicampurkan gula batu sedikit)'..maksudnye ape ek?gula batu kan berketul2..nk wat camne w gula batu 2?x dpt nak imaginekan


14-12-2006, dalinnasue komen :

hzasabrina, gula batu yang besar tu nnt akan cair bila letak dlm tomato tu coz tomato tu kan berair.. so nnt dia cair sendiri


14-12-2006, umi_e komen :

ermmmm hujung minggu kalau rajin le try... Insyaallah...


22-01-2007, rinee komen :

ok, saya try t/hari ni...thanks


14-12-2007, princess dala komen :

sedap&snang tp y mslhny kt msir ni xckup bhn nk buat


24-12-2007, seriseroja komen :

sedang menunggu nasi yg harum atas dapur tu masak... jap lg boleh enjoy!!


14-12-2008, dadih komen :

erm..sedap nasi ni..sy buat nasi ni..makan dengan ayam masak merah goreng popedom and buat jetalah timun campur nenas..wow..best gile..rosak dietku.


28-09-2009, garlicbread komen :

cili hijau tu cili biasa tu ke? nasi ni pedas tak sebab ada masuk cili dan lada?


28-03-2011, pingu626 komen :

saya pun was-was ni.. 10 biji cili hijau tu nanti pedas x nasi ni?


10-06-2011, mammaolyn2010 komen :

mmm.. br lepas masak, mmg mengancam, nnti i upload pic.. btw cili tu i letak 2 biji je coz sini cili besar & panjang, tp xpedas pun, nasi carrot ni sedap betul:)


08-09-2011, Anis79 komen :

As salam,nk tnya utk masak nasi ni cukup masukkan air rebusan ayam 3 cwn tu je atau kena tmbh air lagi? Guna beras biasa je kan..TQ:)


02-10-2011, lizanisha komen :

salam..thanks for the resepi...dah cuba mmg sedap..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd