Google+

oleh: ida rahayu Egg Tart

Dsc00106

combination dr resepi Chef in Black and Naked Chef Program kat AFC


Created on : 08-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ida rahayu




Bahan-bahan ( 12 biji )

  • Untuk Crust
  • 300 gram tepung gandum
  • 150 gram marjerin / mentega
  • 1 biji telur (size L / size A)
  • 3 camca besar gula
  • 1 camca teh garam
  • Untuk Filling
  • 2 biji telur (size M/B)
  • 4 camca besar gula
  • 1 camca teh esen vanila
  • 2 cawan air suam
  • 5 camca besar susu pekat manis
  • 4 camca besar tepung kastard

Cara-cara

  1. Adun semua bahan - bahan untuk crust hingga menjadi doh
  2. Balut doh dengan platik pembalut dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
  3. Setelah cukup 30 minit,canai doh dan potong atau cetak mengikut kehendak anda
  4. Terapkan pada muffin pan (sekiranya takde acuan tart yang metal tu)
  5. Bakar dlm ketuhar selam 10 minit atau 15 minit atau sehingga kekuningan sedikit pada suhu 160 degree celcius
  6. Bancuh kesemua bahan - bahan untuk filling dan tuang ke dalam crust tadi.
  7. Bakar semula tart tadi sehingga fillingnyer betul - betul masak. (dalam anggaran 10 minit)

Tag

tart

Laporan Masakan Bergambar (3)

New
21-01-2009
Sedap~!!!
Laporan oleh: catherinessc

cantiknya..well done!!

Eggtart
10-08-2009
nice.. sy x guna custard.. juz egg, milk, sugar n vanilla essence.. anyway, sedap :)
Laporan oleh: vjeanne

yup..saya jugak guna yg itu..still menjadi jugak.apepun..well done!!

Image
24-11-2012
Salam.kenapa tart saya jadik macam ni ue. Saya telah pun cocok sikit dgn grafu tapi tidak pre-bake dulu. Dan egg tart ni kalau tak habis boleh tak saya simpan dlm peti ais atau tidak perlu. Trima kasih
Laporan oleh: Ferozalina


Komen (32)

08-01-2009, quinnie komen :

bestnya egg tart..suka makan tart ni..tapi tak pernah cuba buat...bila nak cuba ni....ggrrrr....


08-01-2009, azah8485 komen :

sedapnya.. nyum2..


10-01-2009, jassdeep komen :

ya senang ni mahu cubah la mesti sedapkan


11-01-2009, jassdeep komen :

dua cawan air...fillingnya tak lembut ka sebab tak ada tepung jagung atau custurd


12-01-2009, ida rahayu komen :

sori thanks jassdeep luper nk ltk


23-01-2009, ida rahayu komen :

mekasih catherinessc..cantik2 ida tgk awak buat


05-03-2009, Rodziyah295 komen :

salam,sebenarnya saya ni penggemar tart jadi saya harus mencuba semua resepi tart yg ada.


28-04-2009, yasmin syauqina komen :

salam, sebenarya saya suka giler kat tart ni ari ni ari pertama i nak cuba buat tart ni untuk cikgu kat sekolah menengah. hopefully tart yang saya buat ni menjadi


03-07-2009, Noor Haiyaty Ali komen :

salam, nampak resipi ni cam sedap nanti saya nak cuba


14-10-2009, shimah5323 komen :

nampak senang dan sedap ....nnti sya try


13-11-2009, suriee komen :

salam..saya suka gak makan tat ni tp beli la.nk try la buat tart ni.nampk cam senang dan sedap aje


09-04-2010, fuzza_anas komen :

i memang br wat smlm...memang jadik..betul tak tipu...sm cam kat kedai tu...pastri tu beli brand "Kawan"


16-11-2010, aida_resepi komen :

saya nak cuba buat..thanks kak ida rahayu


16-11-2010, aida_resepi komen :

saya nak cuba buat..thanks kak ida rahayu


05-01-2011, enot85 komen :

mcm senang nant nak try


16-01-2011, aqil yusriani komen :

sy br nak try..tgk cam best je...


30-01-2011, idrina komen :

Hari ni nak cuba la...ini egg tart kegemaran ni...nti update klu saya berjaya..k..


30-01-2011, Syarini komen :

Saya suka sgt egg tart ni..igt susah sgt nak wat..anyway thanx 4 d resepi..


13-02-2011, masnydza69 komen :

sy dh buat tp knp filing dia bila dh sejuk pun masih x keras... pls commen..


15-03-2011, janepe antopina komen :

anak2 saya suka makan tart telur. Kali ni saya nak cuba resipe awak. TQ atas resipnya. Saya pasti anak2 saya gembira dengan menu baru ini.


30-03-2011, khirulanuar komen :

dah try..mudah & memang menjadi..tq


01-04-2011, alay komen :

emm...best, thnks 4 d resepi.....msti try ni, ank2 n ddy dorg mmg suka egg tart ni...yummmyyyy....uhuhu


10-04-2011, jucy komen :

nak tnya ...maksud 2 cawan air tu refer to 250ml sukatan ka ?


10-04-2011, nuni komen :

1 cawan = 250ml


10-05-2011, ibrisim komen :

Salam......sy dh try wat.......mjd.....sedap....nyumnyum.....nxt time blh wat lg....


03-06-2011, bamboolala komen :

can i ask? what can we use to replace whipping cream?


17-06-2011, 553800 komen :

ida rahayu tima kasih ye, sy dah cuba resepi awak, kali pertama buat terus jd. sedap sampai leh mkn 2 hr.


06-08-2011, miedahbalqis komen :

baru nak cuba buat harap2 jadi.ni first time nak cuba buat.tq ayu


08-10-2011, rodila komen :

first time nk cuba buat ni...harap2 jadi


21-12-2011, Niezaali komen :

nanti nak cuba buatlah....


10-03-2012, Nurfathin Azhar komen :

wahh cm snang je.. x saba nk cube..


10-03-2012, Nurfathin Azhar komen :

wahh cm snang je.. x saba nk cube..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd