Google+

oleh: kak fida ♥Otak-Otak Sardin™

Otak2_sardin_siap_kukus

Sedap dimakan dgn nasi putih panas2.Otak2 sardin ni dikukus,boleh jugak dibakar...


Created on : 07-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 6-8 0rang )

  • 1 tin besar sardin(425g) - dilecek bersama sosnya sekali.
  • 10-15 tangkai cili kering*
  • 10-12 ulas bawang merah*
  • 6 ulas bawang putih*
  • 1 hiris halia*
  • 3 batang serai*
  • 4 biji buah keras*
  • 2 sb rempah kari ikan/daging
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 5-6 helai daun limau purut - dihiris halus
  • 1 sb air limau kasturi
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak masak untuk menumis
  • secukup daun pisang dipotong 10x13 cm dan bersihkan
  • secukup lidi atau stapler utk menyemat daun pisang

Cara-cara

  1. Otak2_sardin_d_mangkuk
    Daun pisang dijadikan seperti mangkuk2 kecil dan ketepikan.
  2. Otak2_sardin_d_care2
    Kisar bahan2 yg bertanda * hingga halus.Panaskan minyak di dlm kuali dan tumis bahan kisar dan rempah kari hingga wangi dan masukkan santan,garam dan gula secukup rasa.Masukkan pula telur,daun limau dan kacau rata lalu masukkan sardin lecek dan gaul hingga sebati.Masak hingga pekat dan masukkan jus limau.Matikan api.
  3. Otak2_sardin_d_kukus
    Bubuh adunan otak2 ke dlm mangkuk2 daun pisang.Buat hingga habis dan susun di dlm loyang.Kukus hingga 15 min. di dlm kukusan yg telah dipanaskan dulu.
  4. Otak2_sardin_d_saji
    Siap untuk dihidangkan.
  5. ***Otak2 sardin ini dh terasa pedasnya...tapi pd yg suka lebih pedas boleh tambah hirisan cili merah atau cili padi dlm step no. 2,ikut selera masing2...
  6. ***Bakar pada suhu 160C selama 15 min.. :)...contoh gambar ada di laporan masakan... :)

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (6)

Otak2_sardin_d_bkr
07-01-2009
ini otak-otak sardin yg dibakar di dlm oven selama 15 min pd suhu 160C...
Laporan oleh: kak fida

nk tambah lagi sikit....atau bakar hingga permukaan otak2 kelihatan garing ikut kepanasan oven masing2...

Dsc04863_resize
12-01-2009
salam. hai k.fida apa kbr harap sihat selalu di spg family.. ni otak2 sadin yg di bakar atas dapur
Laporan oleh: shafea

salam shafea,alhamdulillah akak siht2 slalu...hrp shafea pon gitu jugak....nmpk otak2 sadin nga beratur atas dapur...mmng sesuai skali klau otak2 dibkr atas dapur....tq shafea krane mencube... :)

Dsc04861_resize
12-01-2009
ni lah rupa hasil yg dah siap di bkr, mmg sdp... ank2 meratah mkn begitu jeee...bau haruman dari daun limau membangkitkan selera gitu... TQ :-)
Laporan oleh: shafea

klau bkr atas dapur...bukan sedapur tapi serumah baunye... mmng sedap otak2 ni d mkn bgitu aje lebih2 lagi ketika masih pns...klau tk disebut,orang yg memakannye tk akan tau bahwa itu ikn sadin yg dijadikan otak2...btol tk shafea?...heheee...tq skali lagi... :)

Otak
10-03-2009
Tak baca arahan betul2 kena masak hinga pekat. Terlembik sikit lah. Lain kali bole try lagi. Thnks kak fida.
Laporan oleh: shen

shen,klau kt skola tk bace arahan kene rotan tau...hihihiii.... :o...tk per...dh nmpk sdp lah tuuu...len kali boleh lah cube lagi yer shen...tq krane sudi mencube... :)

Otak-otak_sardin
19-04-2009
nor buat dgn sardin homemade k.fida.. sedap, wangi jer bila dibakar.. 10Q k.fida ..
Laporan oleh: nor_67

klau sardin tin dh wangi ape lagi sardin homemade...istimewanyeee...isshh...trbau2 akak ngan baunye...huhuuu....tq nor sudi cube...:)

Sam_1738
12-04-2011
kukus dalam acuan jerr abb kita malas nak cari daun pisang...tapi cantik jer membentuk, rasa pun sedap...oh ya, saya guna dory fillet tak guna sardin...
Laporan oleh: sixsixtwo

dh jadi otak2 dory nih..heheee...mekaseh sixsixtwo krane mncube... :)


Komen (30)

07-01-2009, sis komen :

Wah otak2..best2..dah lama nak try buat..susah nak dpt otak2 kalu x p ke jhr


07-01-2009, baya74 komen :

sedapnyaaaaa. mesti baunya harum semerbak. tengok gambo & bayangkn baunya, buat perut sy lapo je tgh2 mlm buta camni.


07-01-2009, kak fida komen :

ye sis..otak2 sardin ni...boleh lah buat sndiri, tk yh gi jhr...tq...


07-01-2009, kak fida komen :

salam baya....lom tido lagiii...heheee...mmng sedaaap otak2 sardin ni baya....cubelah,bhn2 pon mudh dan murh...tq... :)


08-01-2009, sis komen :

Salam k.fida..yg mana lbh sedap..bakar ke kukus?


08-01-2009, kak fida komen :

salam sis,rasenye same jer,yg kukus atau pon bakar cume yg bakar tu kering sikit lah tapi ttp lembut....


08-01-2009, ct_suhaila komen :

nampak menarik aja...selalu buat guna isi ikan tenggiri atau ikan kembong...boleh try ni....


09-01-2009, ummihamdah komen :

salam..kak fida..baru tengok gambar ..dah terasa sedapnya..yum yum..bleh la saya cuba ujung minggu ni..tima ksih.....


09-01-2009, jann komen :

selalunya otak2 bungkus pki daun kelapakan?


09-01-2009, kak fida komen :

salam ct_suhaila...boleh lah cube otak2 sardin pulak dan rase kelainannye...slmt mencube...tq...


09-01-2009, kak fida komen :

salam ummihamdah...slmt mencube ummi dan slmt berujung minggu...tq...:)


09-01-2009, kak fida komen :

salm jann...mmng slalu otak2 bungkus pkai daun kelapa...tapi yg ini carenye dan resipinye lain...gune daun pisang...tapi klau nk mmbungkus otak2 ni ikut care masing2 pon boleh....asal jgn bungkus ngan kain udh lah yer...heheee....:)


09-01-2009, jann komen :

resipi botok2 ikan ada?


09-01-2009, kak fida komen :

resipi botok2 ikan mmng ade...tapi akak tk perna buat sbb menggunekan mcm2 daun...nnti akak bongkar resipi2 dulu,klau dpt akak antr kt MyR ni ye....


13-01-2009, shafea komen :

ye betul tu k.fida... kalau x ckp itu ikan sardin org x akan tahu......diam2 je lah heehee yg penting mesti mrk kata 'eemmm sdpnya otak2 ni.... beli kat mane? :-)


26-02-2009, avaadore_ny komen :

hmm otak2 gelang patah n otak2 kempas, sape tau resepi otak2 yg dulu2 nye, yg de letak udang kat tgh2, coz my frenz from spore request buat, tp sy tak tau resepinye


29-03-2009, honeys komen :

kk fida,honeys bru nk try..mtk2 sdp la..simple jek.bole bg rse kt bkal suami ni..


29-03-2009, kak fida komen :

ewaaa..honeys..nk buat utk bkl suami ek...insya'Allah sedaaaap...klau tk sebut sardin mesti bakal suami pon tk tau...msti bkl suami ingat otak2 ikan biase mlh lagi sdp tau..cewaaahh....tk caye,cubelah..heheee...tq honeys...nnti bagilah komen selanjutnye yer.... :)


19-05-2009, sharinie komen :

salam.. kak fida, kalu nk bt otak2 udang pon blh gune resipi ni ek?


19-05-2009, kak fida komen :

salam sharinie...klau nk ganti dgn udang mmng boleh,pon sdp jugak...tapi jumlah isi udang mesti lebih kurang dgn sardin,baru sdp...klau gune udang besar,dicincang atau potong kecil2 tapi klau gune udang kecik2 tu biar kan sekor2 dan pastikan kulitnye dikupas....slmt mencube sharinie...tq... :)


19-05-2009, kak fida komen :

sharine...lupe pulak...klau gune udang sebaik2nye otak2 udang dibakar/panggang sbb klau kukus udang akan mengeluarkan air...tapi klau sharine nk kukus jugak...adunan otak2 dimasak dulu hingga kering baru bubuh dlm kelongsong dan bolehlah dikukus yer...slmt mencube...tq... :)


06-06-2009, mama_hawish14 komen :

bleh tahan


10-06-2009, achikcomel komen :

kak fida nk tny skit ni, kuah sardin yg dlm tin tu masuk sekali or amik ikan ja?


11-06-2009, kak fida komen :

achikcomel...lecek sardin dgn sosnye skali...bagi memudahkan, akak dh edit semula dlm bahan2 ... tq achikcomel krane bertanye... :)...utk mama_hawish14, bleh lah cube,try & test yer...heee... :)


16-06-2009, achikcomel komen :

tq kak fida..dah try buat hari tu, bw balik umah mertua.seronok tgk pak mertua suka mkn hehe..


16-06-2009, kak fida komen :

achikcomel...trima kasih lah krane dh mencube ....kalo pak mertua suka makan,bolehlah buat slalu...heheee... :)


27-06-2011, ey-chah komen :

emmm...sedappnyeee bile tgh lapo ni kan?hehe


27-06-2011, kak fida komen :

ey-chah...mmng sedap otak2 sadin ni...hrp sudi ler cube yer... :)


16-01-2012, aisha.saparon komen :

kak..mmg kne wat kt dlm daun pisang ke?..knapa?..ape kelebihannya?


20-01-2014, kak fida komen :

aisha.saparon..ikut resepi mmng guna daun pisang, tentu lebih mudah dan beraroma..cara membungkus boleh ikut kreativiti...klau tak ada daun pisang, bungkus dgn aluminium foil pon boleh atau buboh dalam loyang atau acuan seperti contoh laporan masakan oleh sixsixtwo di atas tu yer...ma'af yer akak lmbt bls komen.. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu