Google+

oleh: Sharm1969 Kek Black Forest

Dsc00679

Resepi ini saya ambil dari Mamawandiha's Blog.


Created on : 07-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Sharm1969




Bahan-bahan ( Saiz 9" )

  • 120 gm gula kastor
  • 100 gm tepung gandum (saya guna tepung naik sendiri)
  • 20 gm serbuk koko
  • 4 biji telur
  • 10 gm ovalette
  • 20 gm air (saya guna air sejuk yang telah dimasak)
  • 1 sk esen vanila
  • 20 ml minyak jagung (saya cairkan mentega)
  • Untuk hiasan : Nondiary whipping cream (dipukul sehingga kembang-saya tidak guna banyak, takut muak), Jem blueberry (buah) Ceri merah, Chocolate rice (sorilah campur-2 bahasa)

Cara-cara

  1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.
  2. Perlahankan putaran, masukkan minyak.
  3. Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
  4. Sejukan kek, potong 2 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.
  5. Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. Saya memang sapu sedikit.
  6. Hiaslah mengikut citarasa kita.
  7. Saya harap Mamawandiha tidak marah sebab saya berkongsi resepinya. Terima kasih banyak sebab selama ini saya rasa susah sangat hendak buat kek ini. Anak-2 siap suruh sambut harilahir ayahnya pada 3 Muharam 1430H. Kawan sepejabat pun hampir tidak sangka, anyway memang SEDAPPPP...., mudah dan ringkas.

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (7)

Blackforest_203
24-02-2009
Hi Sharm, that for the wonderful recipe. Hazel cuba buat smlm. Alhamdulillah menjadi. TApi resepi nya tu ada yg hazel ubah sedikit. Many Thks...:)
Laporan oleh: Hazel

Tahniah dan sama-2, cantik Hazel hias, TQ kerana mencuba, biasalah klu kita nak ubah-2 untuk lebih RINGKAS, SEDAP n LAZAT. TQ juga untuk Mamawandiha sbb resepi ini.

P4200466
19-02-2011
try buat menjadi...tp kek tu sy kukus je...thanx share resipi..
Laporan oleh: zana0508

Cantiks..thanks to Mamawandiha juga.

P2261083
27-02-2011
mudah dan simple..tp saya tak letak ceri..ganti dengan coklat..tq
Laporan oleh: cheq da

Cheq da...janji sodap sehingga menjilat jari, jiran datang beri salam pun tak dengar.

Img_2801
11-05-2011
Sy buat utk sambutan hari ibu mggu lepas, bake 2 biji tp sy buat 3 lapis je sbb tggi sgt x muat kotak hehehe...
Laporan oleh: norhaiza

Cantiknya....

Img_7174
26-06-2011
Sedap , cuma sapuan cream akak kureng kemas.Len kali akak kena buat lg... tq for the recipe...
Laporan oleh: kaknita

Kaknita..buat lagi tau, nnt jemput saya ye...

Bforest_cake2
02-10-2011
2nd try...haha...masih tak cun ..tapi sedap!
Laporan oleh: kaknita

Tq kerana sudi cuba lagi..cuba n terus mencuba, insyaallah pasti BERJAYA.

Img_9893
24-01-2012
Alhamdulillah, thx for the recipe. Nipis sikit, mungkin sbb acuan besar sangat kut. Kalau letak pisang tengah2 tu agak2 boleh jadi banana choc cake? hehe
Laporan oleh: chefahd

Tq Chefadh...


Komen (19)

08-01-2009, missayu komen :

salam..senang je ek resipi ni.. bahanĀ² pun mudah..tq kongsi resipi..


09-01-2009, Sharm1969 komen :

Jawab salam,...memang senang, saya pun terkezut..jadik hi...hi maklumlah baru nak belajo. Cuba jangan tak cuba.


10-01-2009, mummyz komen :

salam, dah lama cari resepi ni. nampak macam mudah je. kalau tengok kat kedai kek macam tak caya resepi ni mudah.. anyhow thanks. at last dapat buat black forest sendiri.


10-01-2009, Sharm1969 komen :

Jawab salam, mummyz terima kasih kerana singgah ke resepi ini. Saya buat tu lebih kurang aje, mummyz cubalah pulak, gerenti depa semua SUKA BANGATTTTTT..........


10-01-2009, Sharm1969 komen :

Jawab salam, mummyz terima kasih kerana singgah ke resepi ini. Saya buat tu lebih kurang aje, mummyz cubalah pulak, gerenti depa semua SUKA BANGATTTTTT..........kena ucap TQ kat MamaFami gak..


10-01-2009, Sharm1969 komen :

Jawab salam, mummyz terima kasih kerana singgah ke resepi ini. Saya buat tu lebih kurang aje, mummyz cubalah pulak, gerenti depa semua SUKA BANGATTTTTT..........kena ucap TQ kat MamaFami gak..


10-01-2009, Sharm1969 komen :

Sorile sampai 3x, PC tiba-2 prob, tkt nnt dikata syok sendiri


02-02-2009, honeysnur komen :

sharm..kalau ikut sukatan cawan camne ek...:)


06-02-2009, Sharm1969 komen :

Salam, honeysnur, nnt saya cari masa untuk buat sukatan dalam cawan. Saya pun x pasti sangat, bukannya PAKAR, baru aje mencuba-cuba. K tunggu yer.


07-02-2009, Sharm1969 komen :

Salam, honeysnur. 1. Gula kastor - 3/4 cawan 2. Tepung gandum - 1 cawan 3. Serbuk koko tu - 1/5 cawan 4. Air/minyak- 1/6 cawan Kalau silap saya minta maaf ye, sebab yang per-per tu agak sendiri. Selamat mencuba.


07-02-2009, honeysnur komen :

time kasih bbanyak sharm..insyaAllah free2 nnti leh la cube :)


03-03-2009, spe3rk komen :

ovalette kt tmpt sy xreti nk cri.kalo gne soda bikarbonat or baking powder blh x? 1sk?


04-03-2009, Sharm1969 komen :

Hi spe3rk, kalau tak de ovalette carilah quick 75 : ianya penstabil kek, nak bagi kek lagi gebu dan cantik. Setahu saya baking powder n soda bikarbonat tu penaik kek. Apa-apa pun try n error saya ni bukannya pakar. TQ


19-02-2011, apa2jak komen :

mcmna nk tau sukatan cthnya 10gm ovalette?


24-06-2011, noorhanida komen :

sy cuba dulu baru komen bnyk2.tima kasih sham


24-06-2011, noorhanida komen :

sy cuba dulu baru komen bnyk2.tima kasih sham


31-07-2011, mrsiz komen :

Terima kasih kerana berkongsi resipi. Dah try byk kali. Rasa memang sedap, tapi kenapa bila dah masak, kek akan mendap ditengah. Apa mslhnya eik?


06-10-2011, azlin azuan komen :

nak try bt la..


23-12-2011, wanira komen :

tp putar sekaligus ker semua 2?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd