Google+

oleh: 14sept Keropok Lekor

Keropok_lekor

Resipi dari nenek. Bahan² lebih kurang sama dengan resipi keropok lekor lain cuma ada beberapa bahan tambahan... Cara membuat pon agak lain skit..


Created on : 04-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi 14sept




Bahan-bahan ( - )

  • 1kg ikan selayang/ kembung
  • 5-10 ulas bawang putih
  • 1kg tepung ubi/kanji
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Garam secukup rasa
  • Perasa
  • Air

Cara-cara

  1. Asingkan isi ikan dari tulang.
  2. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas.
  3. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
  4. Keropok_lekor__1_
    Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil²... Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
  5. Keropok_lekor__2_
    Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak.
  6. Keropok_lekor__3_
    Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (9)

Kopok
06-01-2009
dik jiya cayang.... dah siap dah niH! akak kurangkan sukatan tpg tuh skit..tapi menten sedap! pas nih leh gune pakai lagi resepi niH! hehehe... mekacih yer dik! ;)
Laporan oleh: hana6877

sesama kak hana... tadik ada duk hempas2 release tension ker?? akekekkekeke..

___024
21-04-2009
tq jiya...lain kali bleh wt lg!!
Laporan oleh: are3646

mekaseh mencuba... pasni kalo wat lg wat ler bebanyak yerkk.. pastu poss kat jiya sini... hihihi

K_2
09-07-2009
sedap jiya tapi akak guna ikan lain.. tapi lain kali kena lebih teliti la bila buat..
Laporan oleh: juwitajamaludin

okla tu. terasa ikan tu. hiks

Keropok_lekor_1
10-07-2009
salam Jiya, cedapnya.. akak tuko guna Makeral In Oil..alhamdulillah menjadiikkk!! meh dtg umah jemput makan sesama.. Take care ya ;) masyehhh Mak Yung!
Laporan oleh: as75

wslm kak as... lg mudah guna ikan lam tin kan. hiks

Keropok_lekor
23-10-2009
Jiya, kita pun nak hantar laporan. Memang sedap. Tapi kite guna ikan tuna dalam tin. Maklomlah ikan kembung takde. :)
Laporan oleh: blogresipi

yeahh tu dia kropok lekor dari Finland dah kuar. hikhikhik... tq ijan

Kopok_lekor1
30-10-2009
salam 14sept, akak nk gak anta laporan..nilah hasilnya setelah berpeluh kat dapur petang semalam....btw tq 4 the simple resepi ni...ank2 kata sedap, hb kata rasa cam beli kat gerai....yg ni baru goreng...smlm buat 1/2 adunan je...tu pun byak hasilnya...siap simpan dlam peti sejuk lagi...tp sebelum goreng kita rebus balik...betul ke gitu ye...
Laporan oleh: mas9540

wslm kak mas... mak ai.. nampak gebus tu. ni yang wat lapar pepetang ujan ni. skettt!! a,ah kak. kalo nak goreng balik kena rebus dulu supaya rasa lembut tak keras :) tq kak mas

Img_0466
22-02-2010
inilah hasilnya...thanx 14 sept 4 d resepi..:-) x smpt nk tgkp gamba yg dah digoreng dah abih kena mkn, nanti goreng lg kena tgkp gamba cpt2 baru boleh tempek kat cni, rasanye mmg sedap, rangup kat luar lembut kat dlm.....;-)
Laporan oleh: ayang99

sesama ayang99. kita dah lama tak buat. malas tol nak siang ikan. hohoho

104_0300
04-04-2011
buat guna ikan kembung. dah lama nk try baru sampai seru. alhamdulillah sedap jugak rasanya...seronok dh berjaya.. tq jiya
Laporan oleh: CheqSueCommot
Foto0132e001e001e001
17-04-2012
salam jiya.. trma ksh kgsi rspi.. jeles tgok kwan2 bt mjdi elok je.. ni la hsilnya sy gna ikn tggiri xsmpt nk ambl gmbr dh hbis., sdapp tp liat skit sy bt skit je pcubaan.. xde pnimbang main agak2 je.. bla grg mletup n merekah.. nk bt lg pas ni sbb rsa dh ada.
Laporan oleh: Norriyah

Komen (38)

04-01-2009, hana6877 komen :

jiyaaa.... klu dh sejuk keras ke tak??


04-01-2009, 14sept komen :

Tadak keras sgt. mcm biasa boleh dipotong... kalo keropok lekor tu duduk lam peti sejuk, bila nak masak nanti. rebus dulu baru potong n goreng.


04-01-2009, akma_4th komen :

slm, nak kena siat ikan tu mentah2 lah yer? hehe, sori tanya soalan yg ntahapahapantah. tp nk kena jwb tau. karang xpasal lak sy guna isi ikan yg dh rebus.


04-01-2009, 14sept komen :

hehehe.. xda nyer soklan ntahapahapantah. kena guna isi ikan mentah. kena siat² ikan tu. kalo guna mesin yg tajam bleh hancurkan tulang ikan, tulang ikan leh masukkan skali.


05-01-2009, siha komen :

kalo bubuh tulang ngan xbuh tulang,mana lagi sedap??


05-01-2009, akma_4th komen :

teringat keropok kat kantin sekolah dulu, gini la rupanya.


05-01-2009, 14sept komen :

>> siha: dorang kata kalo bubuh ngan tulang lg sedap, tu dorang kata la. kalo jiya sure buang tulang sbb mesin dah uzur. kikikikiki. lg satu, kalo bubuh tulang pastu blend tak hancur. lenceh nak makan sbb ada tulang kat kopok lekor. ada penjual wat kopok lekor bubuh tulang tp blend tak hancur, rasa leceh plak nak makan. tak leh nak menikmati kopok lekor sambil mata terpejam. hehehe


05-01-2009, 14sept komen :

>> akma_4th: ni mesti masa skola, duit abis melantak kopok lekor kantin jek kan kan kan... huehuehue


05-01-2009, akma_4th komen :

konpem jiya... hehe. bkn laku mcm pisang goreng panas lg daa, tp laku mcm kopok lekor panas! makcik kantin senyum ear to ear lagik!!


05-01-2009, 14sept komen :

makcik kantin tu kompem kaya jual kopok lekor ajek. kikikiki...


05-01-2009, Indai Aim komen :

Ye..ye...satu lagi resipi keropok lekor yg mesti saya cuba....! Semua resipi keropok lekor dlm MyR ni dah saya cuba.....Peminat setia! Keropok ni kembang ke bila digoreng? Sebab, kebanyakan yg dijual kat Kuching Sarawak ni kembang dan lembut bila digoreng...sedap gak! Apa petua nya ya.....??


05-01-2009, 14sept komen :

bab petua petua dalam masakan jiya tak mahir sgt. Indai Aim kena tanya otai2 kat MyR ni. hehehehe... nak bg kembang tu mungkin baking powder, tu yg nenek jiya ckp masa 1st wat resipi ni. Indai Aim bleh letak lebih skit baking powder dr sukatan.


05-01-2009, Indai Aim komen :

Thanks jiya.....hujung minggu ni mesti buat..Kalau dpt, balik kerja ni terus nak buat & ngap keropok yg masih panas2 tu...uuuu Sodap nya!!!


07-01-2009, Indai Aim komen :

Terima kasih byk2 jiya..., semalam balik kerja terus buat keropok lekor ni,kejap aje dah siap sebab saya memang byk stok isi ikan segar yg dah diblend. Memang sedaplah jiya...Tapi macam mana yg penjual2 kat sini buat eh..?Bila digoreng ada lubang2 macam kuih cakoi pulak..?Mana2 kekawan yg tau petua2 keropok lekor ni, share2lah ..ya....Banyak pehala tau...!


07-01-2009, 14sept komen :

>> Indai Aim: sesama Indai Aim. Indai Aim ni mmg hantu kopok lekor ek.. hehehe!


08-01-2009, Indai Aim komen :

Bukan hantulah jiya....tapi mak hantu! kah..kah..kah..dah satu keluarga dek gila keropok lekor ni !!!


15-01-2009, jnorc_h komen :

nak tanya la, kopok lekor ni klu goreng terus je tak rebus leh tak?mana tau takut hancur..


15-01-2009, 14sept komen :

>> jnorc : kalo x rebus isi nanti tak masak :)


02-02-2009, surayu komen :

sue kat UAE..mana nak dapat tepung ubi ni yekk? Huaaa....dah 6 bulan kat sini..x jumpa2 tepung ubi..nak buat laksa x blh..nak buat kepok lekor pun x blh..huaaaa!!!!


03-02-2009, 14sept komen :

UAE tu kat mana?? bulan ker?? akekeke.. kiter tatau shortform UAE tu amenda? kiter duk kat ulu2 jek ni. kalo tepung ubi kena carik bahagian tepung atau bahagian barang wat kek/kuihmuih.


21-02-2009, ulamraja komen :

ari nie saya try resipi nie..hubby suka sgt...mcm boleh berniaga lak...terima kasih byk2...


11-04-2009, kakyush komen :

14sept: UAE tu short form utk UNITED ARAB EMIRATES, nama ibu negara dia DUBAI. Biasa dengar tak? UAE ni kat middle east (negara2 arab). Surayu : nanti kalo ada kawan2 yg balik malaysia, kirimlah tepung ubi @ tepung sagu. Beli lebih2 sket buat stok. Mcm tu jelah caranya kalau dah jadi perantau..


24-04-2009, atuff komen :

ade terbaca dlm majalah guna tepung sagu.... mana satu ni...


26-04-2009, tasya18 komen :

aduyai!!!first time buat jadi cam ape2 ntah..npe lepas rebus n pegang die jadi lekit2???pelik la...sye TEREBUS dlu ikan nyer...x pasan yang 14sept komen kena mentah2...


23-05-2009, atul05 komen :

slm jiya, akak prnh try buat keropok lekor blend dgn air ais tp bila bab mgaul tepung akak rasa byk sgt tepung yg diguna sbb akak rasa air trlebih kot. bila goreng alamak .. keraslah pulak. akak bukan kata resipi ni, resipi lain yg samanya blend isi ikan dgn air. nak cuba skali lagi guna resipi ni pulak, harap2 mjadi


30-05-2009, 14sept komen :

atul05 >> wslm kak atul. blend ngan air biasa jek tp jgn bnyk sgt. blend ikan tu kalo boleh skit2. dan bila blend tu tak gerak, cuba tgk kat pisau blend tu buangkan kulit ikan yang tergulung. kalo guna blend yg kuat tak kesah la...


20-08-2009, mizzwani komen :

wargh....mcm best! mesti cuba nih coz sy die-hard-fan keropkok lekor :p


02-09-2009, 14sept komen :

>> mizzwani: uishhh... die-hard-fan kopok lekor tu.. dasyattt.. hehehe


23-02-2010, anaz1977 komen :

salam 14sept@jiha, resepi sos tak de ke? kalau ada, siar2 kan lah kat sini. bole kita kongsi sama-sama....sori kalau terganggu..


23-02-2010, naa_q komen :

salam anaz1977..saya xberapa retila nak tulis resepi tp nak kongsi gak kalau u nak tau pasal sos kopok lekor..nak taip kat cni takut kena marah kat tuan punye resipi lak..hehe..blh email saya nanti saya bgtau ckt sebnyk yg saya tau..na_mia06@yahoo.com..pastu awak blh try n tempek resipi kat cni..


23-09-2010, akma ismail komen :

maaf sy nk tanya....perasa tu...jiya guna apa ek..???


27-12-2010, naza_akmar komen :

saya mmg pakai resepi ni..tp saya modify sket..sy pakai tepung sago sepenuhnya..jadik keropok nyer tak liat even dah sejuk..... sy pakai meat grinder utk grind ikan..then sy tak pakai air, pakai ais ketul yg digrind skali dgn ikan..insyaAllah keropok lagi rangup


15-02-2011, niksyahril komen :

ada tak petua supaya keropok lekor ni nampak gelap sikit warnanya macam keropok losong tu,,,,,rasa ikannya lebih dan rasanya lain dari tempat lain


09-03-2011, mem azizul komen :

yee... da cube buat tadi.. buat 2 adunan, 1 adunan try letak yeast, 1 adunan lagi buh baking powder je.. yg letak yeast keras semcm.. tp alhamdulillah yg ikut sebijik resepi jiya ni menjadi..even atas kuali kembang sgt then trnkan die kempis..tp makan still sedap n lembut.. time uli tepung sblm rebus, tepung sy liat lagi,..2 yg xlawa hihihi.kalau mcm tu kene tambah tepung lagi ke? tadi x buat sbb takut keras.. segan nak post gambar.. nant nak cube lagi.


21-03-2011, June Jay komen :

BEST SANGATTTTTTT!!! Alhamdulillah try recipe nie ahad lepas.. demi kasih sayang kepada anak tekak yg tetiba mengidamkan keropok lekor jadi usahakan jg lah.. mcm mimpi jd kenyataan dpt makan keropok lekor di Melbourne! Aha... thank you for the recipe.. sbb ikn mahal kat sini saya blend semua sekali x ketinggalan sisik ikan.. x mo membazir.. kikiki.. n tepung sy kurangkan skit cukup2 utk uli jer.. rasa mcm standard keropok losong dr segi warna (gelap) rasa (rasa ikan bkn rasa tepung) n texture (lembut).. ingat nak antr laporan bergambar sbb punya la excited tp x tahu camna nk upload.. Akhir kata hidup keropok lekor jiya! Ahahaha**senyum smpi telinga lg sbb dpt mkn keropok lekor!


21-03-2011, June Jay komen :

lupa nak share sy blend dgn tulang2 ikn sekali sbb nak dpt bnyk.. tulang ikan tue jd crispy bila goreng tp x recommended utk kanak2 kecil and org tua..heee lg satu tepung saya x guna tepung gandum tp campuran tepung sagu n tepung ubi..dan masa nak uli campur sikit2 tepung dlm ikan.. ala2 dah boleh gelek2 nak buat panjang2 tue tanpa melekit2 x yah tmbh tepung lg sbb x nak rasa tepung lebih dr ikan..


08-09-2011, jebatgt80 komen :

aa siapa nak minta tolong kirimkan tepung sagu? (untuk kawan2 di over sea terutamanya)jiran kat umah saya ni pengeluar tepung sagu. dia minta tolong hebohkan ni..500gm=rm2.50.kos pos tanggung sendiri.email saya klu mau.. jebat_gt80@yahoo.com.sg


07-12-2011, azizah_84 komen :

TQ untuk resepi ni. ape fungsi bwg putih dan tepung gandum ye.. saje nak tau coz nak cube jap lg.kalu di Trg, bahan2 untk kepok lekor hanya isi ikan+tepung sagu+ garam je...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd