oleh: dayang_jack Salad Aneka

Img1530a

Sajian enak dan sesuai utk hidangan tengahari atau dimakan bila2 masa shj...


Created on : 03-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Share


Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 ketul isi ayam (dihiris dadu kecil)
  • 3 ulas bawang merah (dicincang)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar tomato puri @ sos tomato
  • sedikit garam dan gula
  • 3 biji telur rebus (dibelah 4)
  • 50 g makaroni (direbus dgn sedikit garam)
  • 2 biji kentang rebus (dipotong dadu)
  • 4-6 helai daun salad (dihiris)
  • 1 biji tomato (dibuang biji dan dipotong dadu)
  • sedikit timun (dikupas kulit, dibuang biji dan dipotong dadu)
  • mayonis, dressing salad dan sedikit oregano leaf
  • 1 sudu besar marjerin/mentega

Cara-cara

  1. Panaskan marjerin/mentega dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga terbit bau. Kemudian masukkan ayam dan kacau rata2.
  2. Masukkan puri tomato dan sos cili. Kacau lagi. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat. Masukkan pula oregano leaf dan perisakan dgn garam dan gula.
  3. Sediakan mangkuk/pinggan hidangan. Susunkan daun salad, tomato, telur, makaroni dan bahan2 sampingan yg lain ke dlm mangkuk/pinggan tersebut mengikut kreativiti masing2.
  4. Tuangkan kuah salad di atasnya bersama mayonis dan dressing salad. Hidangkan.

Tag

salad


Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (6)

03-01-2009, cheff 02 komen :

masakan anda boleh tahan. teruskan usaha anda dayang


03-01-2009, dayang_jack komen :

thanks for the compliment, cheff.


03-01-2009, CheMah komen :

Salam smua d myresipi..sorry dayang tumpang lalu ya.2,3 hari lepas saya ada baca paper perdana dan dlm tu ada resepi2 dari myresipi ni dgn gambar skali..skrng resepi kat cni dah masuk paper la ya..tapi takda la plk ckp resepi tu dari web ni.


03-01-2009, dayang_jack komen :

...umpama 'lembu punya susu, sapi dapat nama'...thanks 4 the information CheMah.


03-01-2009, admin komen :

CheMah, rasanya dia orang tak minta kebenaran dengan tuan punya gambar pun untuk letak dalam paper perdana tu. Untuk orang di paper perdana, gambar-gambar itu semua adalah hakmilik tuan punya asal, harap dapat meminta kebenaran daripada mereka sebelum menggunakannya di paper perdana.


03-01-2009, sunkist komen :

maybe pihak admin atau tuan punya resepi tersebut perlu tulis surat kepada akhbar berkenaan.. sepatutnya pihak akhbar tu tahu etika penulisan.. mana boleh main plagiat2 ni.. kecuali dinyatakan sumber dr mana kita dpt..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu