Google+

oleh: akma_4th Daging Masak Halia

Dsc00796

Rekaan sendiri


Created on : 03-01-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi akma_4th




Bahan-bahan ( 5 org )

  • 200g daging yang dah direbus, dihiris nipis
  • 1 inci halia dihiris memanjang
  • 4 hirisan bulat bawang besar
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 kiub daging
  • 2 senduk kecil air rebusan daging
  • 4 biji cili padi
  • sedikit hirisan carrot
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Tumis hirisan halia, bawang besar, bawang merah dan cili padi.
  2. Masukkan daging rebus, 1 kiub daging dan air rebusan daging sehingga kiub larut dalam air rebusan daging. Biarkan sedikit kering.
  3. Akhir sekali masukkan carrot. Gaul sebati. Sedia dihidang.

Tag

daging








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (18)

04-01-2009, Lady80 komen :

salam akma. 1 kiub daging tu apa? yg mcm kiub ayam tu ker


04-01-2009, Lady80 komen :

salam akma. 1 kiub daging tu apa? yg mcm kiub ayam tu ker? HNY 2009


04-01-2009, Lady80 komen :

salam akma. 1 kiub daging tu apa? yg mcm kiub ayam tu ker? HNY 2009 akma


04-01-2009, Lady80 komen :

eh, tlebih sudah...


04-01-2009, akma_4th komen :

Salam Lady80. Sori, sy pn fening lah nk tulis mcmana nk bg org fhm. kan kiub ada pelbagai perasa. nak rasa daging nya, kena la letak kiub daging sikit... hehe, wat iklan plak.


04-01-2009, akma_4th komen :

HNY 2009 to u too Lady80!


04-01-2009, dayang_jack komen :

salam akma...happy new year!..hehe, jgn fening2, sabar yer....resepi yg akma bg ni xlah susah nk fhm...nanti dyg pun nk try gak...eh, cucur topi awak dh buat ke belum? ari tu, dyg terlupe nk buat sb adunan tu dyg simpan dlm oven(oven rosak) berhari2 sampai le tumbuh pokok dlm tu...hehe


04-01-2009, akma_4th komen :

happy new year to u too dayang. xsempat lagi nak buat dayang. apa kata lain kali dayang buat, letak la laporan. kesian kat kengkawan yg nk tgk rupa cucur topi. time beli lupa nak snap gambar, selamat dlm mulut... pokok kaler putih ker hijau dayang? hehe...


04-01-2009, dayang_jack komen :

Insyaallah, nxt time nk cube lg...pokok xde kaler...hehe


04-01-2009, sunkist komen :

hi lady... bila nk post recipes & laporan masakan u lak? kalau tak tahu kiub daging tu apa kena selalu gi ronda2 kt pasaraya la pasni... heheh jgn maree tau!! happy new year to all friends here :)


04-01-2009, dayang_jack komen :

happy new year, sunkist!...


04-01-2009, akma_4th komen :

betul tu sunkist. klau selalu ronda pasaraya tentu jumpa kan. kiub bunjut, kiub tomyam... yes, happy new year to all! sm2 kita perbanyakkan koleksi resipi dlm MYR ni!


04-01-2009, sunkist komen :

dengar tu lady... heheheh :P


04-01-2009, Lady80 komen :

slalu juga pi supamaket,yg pnah saya nampak kiub lembu jer :D insya allah,if got time..nak cuba lah juga..i hav 2 take care of my mami 1st,tunggu dia tul2 sihat :( ..ulang alik juga pi spital..kalau takde apmnt d spital.saya jenguk2 n ulang alik ke rmh mami (coz saya tgl wit hb)


04-01-2009, Lady80 komen :

sedey la :(


04-01-2009, sunkist komen :

jgn la sedih lady... kitaorg kan ada... we'll pray for ur mom's good health.. regards to her :)


23-01-2009, IR_Rina komen :

alamak akma, salah pic la :)


22-11-2010, erryminz komen :

aidiladha nie,byk sangat daging,so,tak tahu nak masak apa,ingat nak cuba resepi akma nie,bleh kah....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu