Google+

oleh: yani Mashed potato

Mashedpotato

simple mashed potato


Created on : 13-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 2~3 orang )

  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu besar butter
  • 3~4 sudu besar susu segar
  • sedikit garam
  • sedikit parsley-dicincang(optional)

Cara-cara

  1. Bersihkan ubi kentang dan buang kulitnya. Potong kepada 4 bahagia. Rebus sehingga empuk.
  2. Lenyek-lenyekkan ubi kentang dengan garfu.
  3. Panaskan butter, susu dan garam. Apabila butter dah cair, padamkan api. Masukkan ubi kentang yang dah dilenyek tadi. Gaul sehingga serata.
  4. Akhir sekali masukkan daun parsley yang dah dicincang halus. Gaul rata. Siap untuk dihidangkan.









Laporan Masakan Bergambar (9)

Mashed_potato
19-12-2006
with worcestershire sauce.
Laporan oleh: F&N

tak pernah try.. sedap ke?

Mashed_potato
25-03-2007
ermmmm makan dengan sos black pepper julia
Laporan oleh: umi_e

mesti umie guna scoop aiskrim tu.. nampak cantiklah..

Mashedpotato
24-05-2007
lazeezah jiddan3!! xyah p bli kt care4 lg! yeay3! ^_*
Laporan oleh: ishikawa_ayumi

yeay3! wani dah pandai buat sendiri.. bolehlah makan banyak2.. ;)

Dsc00002
06-06-2007
Sedap...tadi makan dengan burger buat sendiri...tenkiu.
Laporan oleh: yanc78
13-12-07_0933
21-12-2007
yani.. x sempat nak decorate larr.. pasal buat utk pie.. heheh.. x penah sangka sooo.. ezzzzz... TQ yani
Laporan oleh: masz_73
Sos
09-07-2008
yani tq again..sosnye saya ambil resepi dr daunpandan..ni hasilnye ok=)
Laporan oleh: zana08
My_potato
23-11-2008
Mkn gitu pun sdp gak..xyah gravy2..(sbnarnye dah M sgt nak buat gravynya..huahuaa.tQ big boss 4 d simple recipe.hehee ;)
Laporan oleh: HaSue
Img_2161myresipi
21-09-2012
sedap sgt k.yani! dh buat byk kali br hari ni dpt hantar report..hihi tq for the recipe..sosnye sy gune resipi cik daunpandan~ ^^
Laporan oleh: yuchimaro

akak dah lama x buat ni... nak buat jgklah mlm ni

C360_2013-03-30-23-28-54
31-03-2013
sedappp,sy x ltk daun parsley,sy ltk black pepper..mkn gitu je pon sedap..thanks for recipe
Laporan oleh: dorry_sweetie

Komen (12)

13-12-2006, lindw komen :

boleh buat bekal g keje nih..


13-12-2006, ratnamurniwati komen :

hari tu kakak ipar ada gak ajar buat mashed potato ni. dia guna susu segar dutch lady. pastu letak sikit lada hitam.


13-12-2006, mamaidraj komen :

dah lenyek2 kentang tu i letak fresh milk&white pepper&garam...black pepper letak sket jer...butter i tak letak pon...bole jugak kalau nak letak chives atau daun bawang(hiris halus)


13-12-2006, junjs11 komen :

senangnye...leh try nanti..


13-12-2006, Lys komen :

ooo... camitu ke buatnye... Lys nak bg amaran kat semua.. klu nak buat, kentang kena la rajin lenyek sendiri. jgn belender.. sbb aritu Lys belender. mls punye psl, sudahnye xjadi.. membazir je.. heheheh.. nk try lg la buat yg mcm yani buat nie.. :D


13-12-2006, skyblue komen :

Kalau masak banyak, lenyekan kentang dgn potato masher, benda yg diguna utk masak daging burger... Sini gambar dia... http://oxo.kitchen-hills.com/OXO-Good-Grips-1057942-i-Series-Potato-Masher-B0000DAQ6G.htm


20-12-2006, umi_e komen :

Lys... kalau pakai blender memang tak jadi TAPI kalau guna Food Processor tak ada masalah sebab I guna ok je... so kalau buat banyak boleh le guna Food Processor je... tak lenguh tangan hehehehhe :P


20-12-2006, Lys komen :

umi.. tue la.. Lys xtau klu blend xjadi.. dah la 1st time buat masa tue.. dh plak tue byk plak Lys buat (konon kompiden la jadi..) dia jadi mcm mana tah.. susah nak terangkan.. heheh.. keciwa sungguh.. tapi masa tu xter pk plak nak guna potato masher yg mcm sykblue ckp tue.. tapi xpa.. nak try buat lagi mcm yani ajar nie.. -mcm dah 2 kali ckp je, tapi xbuat2 lg pon.. :D


20-12-2006, F&N komen :

Sauce tue sedap makan dgn chicken chop.Yg hitam,belakang mashed potato tue chicken chop larr tue.


03-09-2007, ikanpatin komen :

BEST!!!! nak buat lagi


16-05-2008, juerin komen :

kalau letak kiub ayam/perasa ayam buleh tak??


22-05-2009, mrsmaneh komen :

emm...sedap!..sy pun dh try resepi nih..anak br belajar nk mkn..tp dia xmo mkn nasi..dia bkenan nk mkn yg nih jer..tq pd sumer sbb sudi kongsi resepi nih.!!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd