Google+

oleh: ummizaihadi Oreo Cheese Cake

Oreo_ciskek3_1_

Resepi dari geng blogger jugak ni..Joyce..memang sedap and ez to prepare..dah lama buat, suka nk share kat sini..


Created on : 31-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ummizaihadi




Bahan-bahan ( (loyang bulat 8 inci) )

  • 30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus
  • 1/4 cawan butter - cairkan
  • Bahan Filling:-
  • 16 oz (2 cawan) cream cheese - lembutkan
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1/2 cawan sour cream
  • 2 biji telor
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara-cara

  1. Untuk Base:- Gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.
  2. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.
  3. Masukkan sour cream dan pukul sebati. Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.
  4. Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
  5. Bakar secara "steam bake" (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak.
  6. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam.









Laporan Masakan Bergambar (12)

P2080126
10-02-2009
projek ari cuti thaipusam...tapi nape ek cake zai nipis je??tak naik mcm ummi punyer??anyway...cake ni mmg sedap..worth trying..xyah susah2 beli kat secret recepi..dah bleh buat sendiri...TVM ummi share recepi ni..akan buat lagi...lagi...lagi...dan lagi...dan lagi...heheheh
Laporan oleh: zai_fadilah
Dscf0981
30-04-2009
sedap..tp asal nipis je eh.. ? thx for the recipe ummi..
Laporan oleh: gigimanis
Oreo_cheese_cake
07-05-2009
tarra..tq k.ummi, best tul resepi ni. jemput mkn..
Laporan oleh: sakura>emi
P6241733
30-06-2009
erm.....seeeeedaaaaaap sesangat........ini kali yang ke 6 saya wat kek nih..........baru dapat upload gambar.......
Laporan oleh: haz_amon
Cimg1265
24-01-2010
pertama kali buat menjadi...mmmm ya allah sedapnyeeeeee.....kejap je licin. buat setengah adun saje...berbaloi
Laporan oleh: cikliz
Oreo_cheese
19-03-2010
rupa x cantek, maybe guna api atas, cheese jd kuning sket. Rasa sedap. Nak try buat lg, tqtq....
Laporan oleh: dapurnanie
Dscn0805
16-03-2011
mummy try half adonan sungguh sedap time aceh
Laporan oleh: mummyjane
2011-09-11_09
11-09-2011
Rasanya sedap tapi rupa tak berapa menarik sebab nipis dan atasnya kuning. itu pun bakar dalam 20 minit je
Laporan oleh: dina.ardina
Img_9237
10-10-2011
mmg terbaek!thx!
Laporan oleh: farihafaizal
385836_10150437845749181_722689180_8409386_1165401385_n
27-12-2011
Rupa tak ada, rasa ada!
Laporan oleh: liyanaziz
Oocc
07-05-2012
kakumi...ni lah y bjaya scha buat..wahh dap tp sy derhaka cket. xletak sour crem.tukar ltk sanquick pastu terlebih pulak.tu jd kuning cket tu..hihi tp rs tetap marbelos!! thanx for da resipi! bleh wt lg nih..
Laporan oleh: ibuScha
Dsc00265
22-12-2012
buat separuh adunan je....
Laporan oleh: jun75

Komen (36)

31-12-2008, suebs74 komen :

ummi... terliur saya tgk gambar kek ni.. mcm kat secret recipe plak.. nanti ada masa nak try gak.. thanks sebab share resepi ni..


31-12-2008, suebs74 komen :

jap..jap ummi.. sour cream tu jenama apa yg selalu org pakai yek?


03-01-2009, ummizaihadi komen :

suebs74 - aah..kek ni mmg sedap..kalah secret recipe tu anak2 ummi cakap..hehe..tentang sour cream tu alahaii..ada bnyk jenama, x igt la pulak..kebetulan xda dlm stok nk tgk..tp kalu g pasaraya besar mmg ada tertulis Sour Cream/Light Sour Cream. Cuba cari yaa..x kesah jenama apa pn..Kalu dah try, letak laporan ya..


03-01-2009, shikin_kay komen :

ummi, kalau gnti sour cream ngan yogurt bleh x?


03-01-2009, suraya2610 komen :

salam umi, nak tanya lah..saya tak pernah buat cheese cake. nak guna api ape yek? bawah ke atau atas bawah masa bake tu??


06-01-2009, ummizaihadi komen :

shikin_kay - kalu tukar sour cream dgn yogurt boleh juga..tp tambah la 1 sudu kecil lemon juice, ok rasanya.. suraya2610 - bakar guna api bawah je..tp kaedah "steam bake" yaa..selamat mencuba.


27-02-2009, lisa sharip komen :

ummi, bleh tak guna microvave? oven lisa tak rosak.


27-02-2009, lisa sharip komen :

sori ummi, silap taip plak. oven lisa dah rosak. bukan 'tak, rosak. dah tu tmperature dia x de yg 180C tu. yg ada 170C dan 185C. so nk guna yg mana satu ya?


18-03-2009, haz_amon komen :

Hai.... ummizaihadi...saya dah try buat semalam....menjadi...sedap sangat......tapi tak sempat amik gambar, dah abis.....


15-04-2009, haz_amon komen :

Hai....ummizaihadi....saya pun dah dua kali buat....tapi, still tak sempat amik gambar.....asal buat jer....'lesap' masuk dalam mulut anak buah daa.....


08-07-2009, lemonade_cupcakes komen :

umi..sukatan ikat cawan tu mcm mn?? boleh gn ap2 cwm je ke? sy dh bli bhn2 tp xbuat lg.xtahu nk sukat mcm mana..


31-12-2009, sue_581 komen :

salam..anyone can help me...mana nk cari sour cream yer..kalau pasaraya slalu kt bhgn mane yer...bhn2 smua dh beli cuma ni 1 jer tk de.. plan nk buat b'day hubby sok nie..


31-12-2009, ida rahayu komen :

sue_581 sour cream selalu kat area dairy tpi boleh ganti dgn plain yogurt selalunya klu saya buat cheesecake mmg replace sour cream tu dgn sour cream sbb sour cream mahal sgt


25-01-2010, ieda71 komen :

ummi.>>boleh tak tlg sukatkan cream cheese tu dlm gm..rasanya lebih tepat...kalau guna cawan kadang2 ada cawan yg tak sama saiznya...ada yg 200ml dan 250ml...cikliz @ sesiapa yg pernah mencuba kek ni..tlg bg tau saya...


25-01-2010, kereta_sport komen :

ummi, maaf nak tanya, saya ni lansung x penah buat kaedah steambake ni. Mcamana ye Ummi? Maksud ummi tu, kite kena guna 2 loyang laa? satu loyang yg 8" dan satu lagi loyang yang lebih besar ke? pastu bubuh air sebanyak mana? Satu lagi nak tanya, letakkan gris tu maksudnya sapukan mentega di permukaan loyang ke? Harap sangat ummi boleh explain. TQ!


25-01-2010, kereta_sport komen :

ummi..., satu lagi nak tanya, nak alas loyang degan apa? Adui la.... conpius!


25-01-2010, zai_fadilah komen :

zai tlg jawab ek..time zai buat dulu guna 2 loyang..loyang yg ade adunan tu guna yg 18" tu..yg kt luar guna 20"..letak loyang 18 dlm loyang 20..masukkan air lebih kurang separuh dari loyang 20..tapi jgn sampai penuh coz nanti air termasuk kt dlm adunan..yg gris tu pulak bleh sapukan mentega kt dasar loyang..tujuan dia nk bagi base kek tu senang keluar (agaknye lah)..bab alas pulak guna kertas minyak..A4 paper pun bleh, janji bersih..tapi zai x alas pun..hehhheh..


26-01-2010, kereta_sport komen :

Alhamdulillah,,, terime kasih banyak-banyak zai_fadilah... Budimu ku kenang.... Hehehe


28-01-2010, ieda71 komen :

ieda pun nak minta jasa baik zai jugak la..ieda dgr zai dah pernah buat cake ni...cream cheese ni agak2 brp gm eek? kalau guna cawan takut tak sama saiz..harap zai dpt membantu...


28-01-2010, ieda71 komen :

lg satu nak tanya..butter tu 1/2 cawan butter cair atau sukat 1/2 cawan baru di cairkan....


19-02-2010, zai_fadilah komen :

zai jawab ikut pengalaman zai ye..jgn le ummi igt zai nk memandai lak..:0) ieda71 : cream cheese yg zai guna ikut gram is 400g (1 cwn =200g) sukat butter 1/4 cwn then cairkan.. harap2 menjadi la ye??


20-02-2010, ieda71 komen :

zai...terima kasih daun keladi..kalau x tau boleh tak nak tanya lg...? :0) anyway , thanks a lot...lepas ni boleh la ieda cuba....


21-02-2010, zai_fadilah komen :

salam ieda..zai pun bukannye expert pun..zai pun mcm ieda jugak..slalu bertanya kt org yg lebih pakar...malu bertanya sesat jalan kan?hehhehehhe... moga2 menjadi lah kek tu ye?bleh post kt report nanti...mesti cantik kek ieda nanti


03-04-2011, illa.ash komen :

i dh buat kek ni.. sedap sgt2.. mmg puas ati.. first time buat cheese cake terus jd.. thanks for the recipes..


25-04-2011, garfieldcomel komen :

mohon nak mencuba untuk buat kek ne...


25-04-2011, irma75 komen :

as salam..sy teringin nk buat cheesecake ni..tp x der oven..kalo kukus blh x..tks ye..


27-04-2011, nikeirina komen :

rase x sbr nk mencube resepi oreocheesecake wiken ni...:-)


03-05-2011, ogy_alif komen :

tumpang tanya pd ummizaihadi atau sesiapa yg dah buat kek ni, kena simpan dlm fridge ke bg sejuk? kalau dlm suhu bilik agak2 la thn brapa lama ye.. plz bantu saya.. nak try buat n bawa blk kg..


03-05-2011, ogy_alif komen :

owh.. ada tulis kat bwh tu kena sejukkan.. rabun sudah..


26-07-2011, thumbelina komen :

dah 2x buat ni, (tp mls hntr laporan sbb rupa x cantik sgt hehe). mmg sgt2 sedap, hubby suka sgt. resepi pon simple tp sedap!! sy x guna sour cream pon, just guna yogart tanpa perisa tu, xletak lemon pon, still ade rs msm2...tq sgt2 share resepi ye umi...^____^


30-10-2011, mia_nas komen :

thumbelina: guna yogurt jbrand ape ye? kuantiti sme ngan sour cream ke kalo nk msukan yogurt dlm adunan kek ni?


16-12-2011, haz_amon komen :

buat lagi pagi tadi untuk minum petang.....SSSSSEEEEDDDDAAAAPPPP sangat....thanks again for the marvelous recipe.....


27-02-2012, jannahkhai.nobility komen :

nk buat tp rasa tkut la..tkut xjd..:(


28-03-2012, ibuScha komen :

hai..nmpak menarik.da copy segala jenis cara nk wt oreo cheese cake ni tp xtry2 lg..hehe nk tny la...cream cheese guna brand ape sedap?maksud lembutkan tu nk wt camne? n sour cream tu brand ape? leh tukar guna yogurt x?


28-07-2012, iyla komen :

Salam...tumpang lalu...nk ty,nape sy pya kek lembik?jd cm aiskrim gtu...nape jd cmtu ek ummi??tp rs nye dh ok....hrp sgt ada yg komen sb nk tau nape kek sy jadik cmtu....


11-11-2013, Snur komen :

Saya dah jmpa blog ummizaihadi...so saya akan cuba buat kek ni ikut rsp di blog krn sukatan x pkai cwn...TQ.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd