Google+

oleh: dayang_jack Strawberi Coklat

Img1571a

Sedap dan menyelerakan. Resepi sendiri, ringkas dan mudah.


Created on : 31-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi dayang_jack




Bahan-bahan ( 15-20 biji )

  • 15-20 biji buah strawberi segar (dicuci dan dilap kering)
  • 70-80 gm coklat masakan (dihiris kecil)
  • 1 sudu besar gula icing
  • 2 sudu makan susu segar
  • 1 sudu besar marjerin

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan di atas kecuali strawberi di dalam mangkuk tahan panas. Panas dan cairkan bahan ini secara 'double boiler'. Kacau perlahan. Biarkan separuh sejuk.
  2. Celupkan buah strawberi satu persatu ke dalam kuah coklat td dan letakkan di atas kertas foil/kertas silikon. Kemudian simpan di dlm peti sejuk seketika (kalau x sejukkan pun xpe, coklat tu akan keras sendiri pd suhu bilik).
  3. Img1569a
    Siap dah. Kepada penggemar, silalah cuba...

Laporan Masakan Bergambar (7)

Img_3003
31-12-2008
amacam cikgu??? hehehe ala2 dato' ct la pulak, ahaksss
Laporan oleh: sofieza

Woww! Surprisingly.. btl2 superwoman ni, ekspress and jitu,..hehe. tq sofieza krn sudi mencuba, mcm tu le ank murid cikguu...

Choc_s_berry_dayang
03-01-2009
salam dayang,baru celup sikit nk amik gmbr,askar dh tk sabar2 beratur pt belakang...selesai jer petik gmbr,askar2 berebut, tk smpt pndng 2 kali...heheeee....bbudk mmng suke bende2 mcm ni....sedap2 kate bbudk...tq dayang.... :)
Laporan oleh: kak fida

wah, hebat2 askar2 k.fida ni eh...hehe, mana xnye, nampak je buah strawberi yg merah menyala tu, sape x berkonan,..dyg pun klu ade sekali kat situ, mau berebut2 gak ngn dier org..hehe..thanks k. fida krn sudi mencuba..

Stoberi_coklate
18-01-2009
salam dayang.. strawbery fresh from my garden. He..he.. ni je yg sempat posing..yg lain dah kena ngap!
Laporan oleh: as75

as, kasi semua tu kat dyg, bleh?...hehe..nampak berkilat je, suke tengok...sedap mkn fresh2 ni...bila lah nk ade garden strawberi sendiri ni...anyway, as, thanks so much.

My_favourite
28-04-2009
camner? ok tak ni? mula2 wat, coklat tak beku. pastu tambah coklat dan masak lagi....barulah beku
Laporan oleh: alinaatan

cedap tuh...tergoda dah ni...thanks for trying ya

Image006
02-08-2009
Saya guna susu sejat..susu segar xde.wbgmanapun,tetap sedap hingga menjilat pinggan..
Laporan oleh: mama_nayli

wow, banyaknya...nak cikit boleh?...dh lama gak dyg buat. kali ni nak carik gaklah cik stoberi tu...thanks for trying..enjoy eating!

Dsc03202
07-12-2012
salam Dj, buat strawberry coklat, baru blk dr cameron,tu yg dpt segar2 hehee... sedap sgt2... mekasih ya :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc07306
25-09-2014
bila ada strawberi pasti rspi ni yg dicari hehee... mekasih share DJ :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (22)

31-12-2008, as75 komen :

salam dayang..wa.. teringat hantaran Datuk K utk Datuk CT dulu..he..he.. memang sedap as pun dah cuba.. slmt tahun baru dayang dan semua member MYR..


31-12-2008, HaSue komen :

Salam..a'ah la kan as.hntaran psgn popular nih..kat sini stoberi pun jrg beno laa nak dpt.dyg tnm belakang umah ke?ehehe..


31-12-2008, dayang_jack komen :

as75,..buah strawberi ni resembles orangnya, kan? hehe,..romantis gitu...sbnrnya, dyg x brp gemar mkn buah strawberi sb kebanyakannya masam, so dpt le idea ni...mmg sedap sb ade rasa masam manis. (tau x, bbp hr lps, dyg pi tesco, tgk buah ni murah sgt satu pek harganya rm2.60 je..biar btl.. then dyg beli le sampai 4 pek)...Happy New Year!


31-12-2008, dayang_jack komen :

nk tanam mcmne kak HaSue oiii...rumah dayang, tanahnya tanah batu(konkrit), tau x?...hahaha...maih lah dtg ke KL ni, nanti kte konvoi pi Cameron Highland d samping menghirup udara segar,..cewaah...hihi


31-12-2008, as75 komen :

as ada tanam kat garden tu..skrg ni memang tengah keluar buah.. kalau buat deco atas kek tu selalu anak2 ambil lebihan topping dan makan ngan strawberi ni.. kat sini x berapa masam sgt..manis sket..


31-12-2008, dayang_jack komen :

kalau nggak silap, smlm tu ade org menyebut2 namaku dudok kat dapur....no wonderlah ms minum air tetiba je tersedak..hehe noti2...HaSue, tahniah! krn tlh berjaya mencipta resepi Browning Sugar!...kamek gik byk stok. mun dh abis, kmk akan cuba molah kedirik kelak...tq.


31-12-2008, dayang_jack komen :

as75, bestnye ade garden sendiri...dyg suke sgt kalau dpt strawberi manis ni...


31-12-2008, HaSue komen :

dyg..teringat ms pegi cam highland last year,ingatkn tak jauh sgt.rupanya mkn masa lbh krg 3 jam jugak ye..adoii..mabuk darattt..jalannya mcm ular kena palu....adehhh..rasa jerakk jak mok pegi sia gik.huahuaa..tp dah kat ats mmg best..hihii..stoberinya pun ttp masemm..yg best,stoberi kering yg manis tu..yg pek dlm bekas tu..kan ape,leh thn lama..lg 1,avokado murah giler,rm5 je sekilo..mak ai,rasa nak borong jer..tp kat kk sabah pun murah ak eh..adehh,terpanjang lak cite.ehe..dyg,ju masuk forum eh..


31-12-2008, HaSue komen :

woo..semalam tersedak ms minum air ye?sape sebut smlm ek?(wat muke x tau)ekeke..tq dyg.kmk molah ya ngikut kepekatan browning sugar keluaran universal marketing..kat pasaran ada juak yg cair dr ya..dah pandey molah dirik mpun tok leh laa adjust kedirik..ehehe..sian bah,kat sia sekda owh..


31-12-2008, dayang_jack komen :

hahaha...HaSue, geli ati mek bc komen ktk tok eh...haa, senang jak mun terasa mabuk darat ya,..sblm bertolak, minumlah air halia dolok atau spnjang perjalanan ya ktk bawak jak halia ya, InsyaAllah, ktk sik akan rasa mabuk. nang best tmpat ya, mcm2 kamek borong embak balit rmh....hehe..boleh juak masuk forum ya, pkl brp? kelak madah ngan kmk...bagus effort ktk ya, mudah2an lps tok ramai org boleh buat kek guna browning sugar. sik rugi masuk MYR tok..byk benefit..


31-12-2008, HaSue komen :

heee..dyg,mun ngenang balit masa pegi sia riya nang gelik ati juak..masa maok btolak dr kl kemain semangat..huh,dah sampey puncak,lemah longlaii..hahaa..ney ndak,nok ngembak mek org ya mdh sik jauh,x jauhh..sik jauh apaa...nang bisin jak mulut kmk masa ya..dah balit nang tdo jak lam keta.hihii..mun kita yg ngembak keta ya siklah mabuk kali..huhu.mun pjalanan biasa jauh pun sikpa,xda la mabuk..tok dah la jlnnya bengkang bengkok,nait bukit tggi gik..iskh2,nang maok mbak air halia laa mun pg gik..mun ngunyah halia nok nyuruh sik mabuk pun sanggup ajak kali..hahaha.aa..kitak masuk jak forum kinek tok..kmk nang parking sia jak..berambeh sia..kdg2 nama jak ada,tp orgnya ddapo..nya sik kedak sitok kn..lamak sik dikaco,nang tpaksa sign in balit.hehee..


31-12-2008, dayang_jack komen :

orait boss,...kamek nk parking lok...


31-12-2008, Lady80 komen :

salam dyg jack n smua kat MYR, hepi new yr 2009..


01-01-2009, dayang_jack komen :

salam dear Lady80...Happy New Year to you too...wishing u all the best!


01-01-2009, fairuz_zan komen :

selamat tahun baru 2009 dan maal hijrah 1430 buat semua member myresepi. Saya sekeluarga selalu makan strawberry celup coklat ni tapi kami guna nutella aje. Nutella tu memang cair2 sket, tak keras. Lepas basuh dan lap kering buah strawberi tu,terus celup dalam nutella..nyam nyam..memang terangkat! Cubalah


01-01-2009, dayang_jack komen :

slm n selamat tahun baru fairuz_zan,..thanks 4 sharing recipe...hehe, ank2 dyg slalu gak celup gune nutella n ape2 je coklat biasa(sekadar cairkan sj),..mmg sedap..tp comot sana sini sb coklat tu cepat sgt cair...yg ni x cair, harap fairuz cubelah testing yer...tq


09-01-2009, jann komen :

nape HaSue pegi c.highland pkli jln lama ke?sbb tu jln bengkang bengkok.klu pki jln simpang pulai x sampai 1jam dah smpi,jln pun ok


09-01-2009, dayang_jack komen :

yg 1jam dh sampai tu dr KL eh?...sb dyg dr KL. dh lame gak x pi sana. slalu ikut jln ular tu je...


10-01-2009, baya74 komen :

salam jan. simpang pulai kat sblh mana ye? sy gi camrn hland ikut tol tapah, samala cam dayang jlnnya benkang bengkok cam ular, klu x thn mmg blh mabuk. klu 1 jam je dh sampai kn ke best.


22-01-2011, adeques9 komen :

salam.. hehe.. saya baru je baca resepi ni.. hari khamis lepas g petik sendiri strawberi kt cameron, tetiba rasa nk celup coklat, cari la resepinya kat sini.. jap gi nk cuba.. harap2 jadilah..


22-01-2011, CheqSueCommot komen :

nak nyampuk jugak lah... baya74 : simpang pulai tu atas lagi pada tapah. kalau exit tapah masuk jalan bengkang bengkok tu...saya pun mabuk. kalau nak exit simpang pulai tu dalam 20-30 minit je...boleh masuk ipoh sekali... :)


07-12-2012, moonbug komen :

k. zila, sdpnye nampak. nk cikit! :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd