Google+

oleh: kak fida ♥Roti Naan Goreng™

Roti_naan_goreng

Roti naan biasa dibakar di dlm oven khas atau oven biasa,tapi roti naan ini digoreng di dlm minyak terendam tetapi rotinye tidak berminyak...sedap dimakan dgn apa saja lauk pilihan....selamat mencube dan Salam Ma'al Hijrah....


Created on : 29-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 500 g tepung gandum/tepung roti (5 1/2 cwn rata) - diayak(akak gune tepung gandum)
  • 2 sk baking powder-diayak
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk garam
  • 150 ml air- (10 sb)
  • 3 sb susu manis
  • minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara

  1. Air dan susu manis dibancuh dan ketepikan dulu.
  2. Roti_naan_goreng_001
    Masukkan 4 bahan pertama di atas ke dalam sebuah mangkuk.Gaul dengan senduk hingga rata.
  3. Roti_naan_goreng_003
    Tuangkan air susu sedikit2 dan gaul hingga rata lagi dan dgn menggunakan tangan uli hingga doh tidak melekat di keliling mangkuk.Tutup doh dgn kain atau plastik dan dibiarkan 1/2 jam.
  4. Roti_naan_goreng_d_canai
    Bahagi doh kepada 8 atau 10 bahagian dan canai membujur.Tabur tepung atas papan canai supaya doh tidak melekat.
  5. Roti_naan_goreng_d_goreng_1
    Panaskan secukup minyak masak di dalam kuali dan goreng doh yg telah dicanai sekeping2.
  6. Roti_naan_goreng_d_goreng_2
    Apabila doh mula timbul cepat2 balekkan supaya roti akan gelembung pada kedua2 belah.Goreng roti hingga keperangan.
  7. Roti_naan_goreng_d_tos
    Angkat roti dan toskan diatas kertas serap minyak.
  8. Roti_naan_goreng_d_saji
    Roti naan siap untuk disajikan dengan lauk pilihan dan sedap dimakan ketika panas.

Tag

roti naan

Laporan Masakan Bergambar (3)

07012009464
08-01-2009
tadaaa. nan goreng saya. sedap sedap sedappppp. tq kak fida
Laporan oleh: baya74

hambik kao...haaa...naan lebih beso drpd mngkok..hehee..tq...tq...tenkiuuuu...baya krane rajin mencube.... :D

P1020274
21-04-2010
slm,xsngka lak sya leh wat roti ni..suami ckp mcm rsa kat kedai je..cch ngan smbl stay..tq kak..lap lap lap u...
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm Mariani...dh boley bukak kedai lh tuuu...heheee....tq sudi cube...lap3 u tooo....nk cikittt!!!!... :D

Roti
11-07-2012
Buat stengah doh,dpt 24 biji.10 kte mkn,10 kwn mkn,yg nie utk kak fida.makaseh ye kak ats resipi yg ckp sdap dan mengenyangkan nie :)
Laporan oleh: Truya

Truya..mmm..mmng mengenyngkn klau mkn smpai 10 kpg...heee..cecah pulak dgn lauk dhall...yumm2..alhamdulillah...mekaseh Truya krane mncube... :)



Komen (31)

29-12-2008, baya74 komen :

pakai baking powder aje ye? kak fida pakai baking powder brand apa? saya punya bp pahit la.


29-12-2008, kak fida komen :

Salam baya74,akak pakai baking powder sebarang brand asalkan tertulis baking powder....rasenye baking powder ni tak pahit lebih2 lagi kalau ikut sukatan yg betul tapi yang biase rase pahit tu baking soda atau bicarbonate of soda...harap baya tak keliru antara kedua2 bahan ini ye...tq...


29-12-2008, baya74 komen :

saya biasa guna bicarbonate of soda, ok je. saya ada try buat bbrp jns kuih & kek , ltk bp. rasa pahit je kt lidah (lidas) tu yg nk tahu tu. cam kita buat kek pki self raising flour @ kek beli, kn x pahit.


29-12-2008, kak fida komen :

selama lebih kurang hampir 20 tahun akak buat kek dan kuih muih tk pernh pula terjadi kek atau kuih pahit klau menggune baking powder...sbb slalunye jumlah baking powder hanya dibubuh sedikit dlm adunan....ma'af baya,akak tk pasti knape....mungkin ade sesape kt MyR ni yg boleh menjwb masaalah baya....tq...


29-12-2008, amyera komen :

susu manis sama dgn susu pekat ke ?


29-12-2008, MJD komen :

Tkasih bebanyak ye kak fida, ada lebih kari ayam kat umah nie...igt nk buat lah jap lg....sedap makan petang2 nie...doh tu lepas dicanai takyah biarkan sekejap ke atau langsung je goreng?


29-12-2008, kak fida komen :

salam amyera,betol tu...susu manis sama ngan susu pkt....ade yg sebot susu pkt manis.... :)


29-12-2008, kak fida komen :

Salam MJD,doh yg tlh dicanai tk yah dibiarkan skjap, boleh terus goreng...slmt mencube...tq... :)


30-12-2008, ummihamdah komen :

salam maal hijrah...memang sedap makan dgn kari...anak2 dan suami cukup suka...sekali-sekali tukar selera..tima ksih bebanyak...


30-12-2008, zarmiela komen :

Harus dicuba ni...nampak mudah dan sedap..huhu


30-12-2008, kak fida komen :

trima kasih ummihamdah dan zarmiela...mungkin dh mencube resipi ni...resipi yg mudah,sedap juga mengeyangkan.... :)


31-12-2008, kelisa komen :

nampak cam sedap je...balik nie nak buat la, sonang buat plak tu...tq kak fida.


31-12-2008, dayang_jack komen :

salam baya74,..dayang cadangkan baya guna tepung penaik/baking powder cap Kings(100gm) yg mengandungi tepung 40%, asid sodium pirofosfat 27% n sodium bikarbonat 33%(soda bikarbonat pun dibuat sodium bikarbonat). Dr dulu sampai skrg dyg guna jenama ni(samada soda bikarbonat ataupun baking powder) n x pnh pun ade rasa pahit dlm masakan kek/kuih dsb kecuali expired(so, sblm membeli sila tgk expiry date). pastikan sukatan yg digunakan adalah betul mengikut resepi. harap dpt membantu yer...


31-12-2008, dayang_jack komen :

sorry, ade missing word..(soda bikarbonat pun dibuat daripada sodium bikarbonat)...


31-12-2008, dayang_jack komen :

lagi satu tip/cara menggunakan tepung penaik: pastikan sudu yg digunakan adalah bersih dan kering kemudian campurkan/satukan tepung dan tepung penaik/soda penaik(diayak sekali) sblm mencampurkan dgn bhn2 berair(barulah kek akan menjadi ringan dan gebu)


31-12-2008, kak fida komen :

slmt mencube ye kelisa....trima kasih....dan slmt tahun baru....:)


31-12-2008, kak fida komen :

trima kasih bnyk2 dayang atas penerangan dayang...panjang lebo...haaa...smpai tersekat2 bersambung2...heheeee....harap2 baya dh paham lah yer....slmat menyambut Tahun Baru semua.... :)


31-12-2008, dayang_jack komen :

same2 k.fida. hehe...smlm parents dr Srwk dtg mengejut..tu psl le bz sikit. mcm2 benda nk buat...tp sempat lg singgah kat MYR ni jap..tbca resepi n komen, so dyg tlg le jwb komen dr baya sampai terlajak n meleret2..hihi....Happy New Year k.fida n semua member MYR!!


31-12-2008, jann komen :

salam maal hijrah semua.boleh buat sbb nak cecah dgn sop tulang merah


31-12-2008, kak fida komen :

salam jugak buat jann,slmt mencube resipi ni pulak yer....haiii smpt pulak stori pasal sop tulang merah...heheee.... :)


06-01-2009, baya74 komen :

salam dayang, terima kasih dgn info yg diberi. hari minggu baru ni gi beli bp brand royal sbb ada baca komen mat gebu kt resepi lain kat mr ni. baru mlm ni tgerak nk tengok sini. soda bicarbonat, sy dh lama guna brand king, bp x try lg. sy try bp royal ni dulu. apa2 pun tima kasih byk2 buat dayang & k fida yg sudi membantu.


07-01-2009, baya74 komen :

salam kak fida. 2 sk bp tu rata @ berbukit. tringin nk try la.


07-01-2009, kak fida komen :

salam baya....baking powder tu 2 sk rata je...ayakkan skali dgn tepong...slmt mencube baya...tq...


08-01-2009, baya74 komen :

kak fida , sy dh try roti nan ni guna bp yg baru beli. sedap, x de rasa pahit2 tu. pasni nk try balik buat kuih yg pernh sy buat dgn bp lama tu. x puas ati tol klu masak mknn pastu x sedap, hb & anak2 x nk mkn plk tu. sedih tau. huhuhu...


08-01-2009, kak fida komen :

salam baya...klau nk gune bp lama smula,pastikan tarikhnye blom luput ye...pas ni jgn sedih2 lagi...dh msk mcm2 semua mnjadik msti hb dan ank2 suke...moga baya puas ati hndknye....trima kasih skali lagi baya ...trus mencube slalu hndknye.... :D


15-04-2009, az_bling09 komen :

saya dah buat ikut sebiji resipi ni dan tak ngelat pun jadi sedap.


15-04-2009, kak fida komen :

heheeee...klau mengelat nnti tk jadi yer az_bling...tq krane dh mencube... :)


21-04-2010, farrah_diba79 komen :

salam k.fida.. Nampak cam mudah jer nak wat nie.. Rupa dia cam roti arab pun ader.. Leh wat utk bfast besok pagi.. Cicah ngan kari ikan..


21-04-2010, kak fida komen :

w'salam farrah...mmng mudh mmbuatnye..ikut jer care2 yg ade...insyaallah mnjadi...ps tu cecah jer dgn lauk2 yg sesuai...slmt mncube yer...tq... :)


05-12-2010, charisazney komen :

kak fida..lau cecah jer dgn susu pekat k tak? hihihi


19-07-2012, kak fida komen :

charisazney...ma'af akak tk prasan komen anda..ikut selere klau nk cecah dgn susu manis tapi klau naan ni mkn camtu je pon dh sdp sbb dlmnye dh bercampur susu manis jugak... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd