Google+

oleh: rossitamz Koktail Kastad Buah

Koktail_kastad_buah

Sedap dimakan sejuk2...nyaman je masuk tekak. Belajar dari biras...


Created on : 28-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi rossitamz




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • ** Bahan untuk kastad :
  • 1 cawan tepung kastad
  • 4 cawan air
  • 2 camca besar gula
  • ** Bahan2 lain :
  • 1 tin susu cair (400ml)
  • 1 tin koktail buah2an campuran
  • 1 tin longan
  • Air masak secukupnya

Cara-cara

  1. ** Untuk Kastad : campurkan semua bahan untuk kastad ke dalam periuk dan kacau rata. Masak atas api yang sederhana sambil terus dikacau hingga pekat. Tuang ke dalam loyang dan sejukkan.
  2. ** Untuk Kuah : Panaskan susu cair hingga suam-suam kuku sahaja. Masukkan ke dalam bekas / mangkuk besar.
  3. Tuangkan air dari fruit coctail dan longan ke dalam susu dan kacau rata.
  4. Rasakan manisnya. Jika terlalu manis, tambah air masak secukupnya. Sejukkan.
  5. ** Cara Menghidang : Potong kastad berbentuk dadu. Masukkan ke dalam mangkuk kecil untuk menghidang.
  6. Masukkan pula buah2 koktail dan longan tadi. Kemudian tuangkan campuran susu sebagai kuahnya. Tambah ketul2 ais jika suka. Siap untuk dinikmati...!
  7. ** Untuk jamuan @ open house, campurkan kuah, kastad dan buah2an dlm punch bowl & biarlah tetamu ceduk sendiri.....!

Laporan Masakan Bergambar (2)

Pict0509
26-08-2009
Terima kasih banyak2. Cocktail Custard Puding with sauce ni memang sedap. Saya campur buah segar jugak.
Laporan oleh: Rim

Terima kasih kerana mencuba.

Koktail_buah
23-12-2010
mmg best sgt...nyaman jer masuk mulut,thnks..
Laporan oleh: rosemaria

Mana tak nyamannya? Sejuk2 lalu kat anak tekak...!



Komen (11)

29-12-2008, MJD komen :

mmm....sedapnya. Nak gi kedai runcit depan umah cari susu cair....


29-12-2008, azanie komen :

wah... sedapnya mesti try nie.


31-12-2008, rossitamz komen :

MJD=>dah dapat susu cair tak? nanti post le laporan yer. azanie=>mmg sedap dan nyaman! jgn tak try...


03-03-2009, zarithliyana komen :

wah..sedapnye.. mesti nak cube nie..


18-04-2009, Seri Mutiara komen :

Wuyoo...sejuk lah tekak kita tgk...nak cuba lah.... :)


27-08-2009, ruza adip komen :

sedap.... nak cepat lagi ,tak payah masak susu ngan buah-buahan 2. cuma simpan terus dalam peti bagi sejuk. bila nak makan. buka & tuang dalam bekas.


07-10-2009, kak hmt komen :

anak2 suke sgt... sedap...


23-12-2010, taemin komen :

nk try la..nyum2


02-06-2011, siti dahlia komen :

sdap sgt..saya x pnskn susu..trus tuang jek n x cmpur air msk..air buah2an tu da ckup mencairkn susu..saya tmbh 1tin buah laici..tq rossitamz..resepi yg sdap n mudah


05-04-2012, inne komen :

smalam ada jiran bagi resepi ni dlm container kt sy..sedap sgt..sy tcari2 apa nama resepi ni..hehe..baru jmpa..nk cuba nnti. tp x fhm sgt buat yg kastard 2...kastard 2 bila dh keras,kita potong2 dadu n cmpur dlm kuah 2 ke?


06-04-2012, rossitamz komen :

Inne : Betul tu...kastad tu bila dah keras barulah kita potong2 dadu.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd