Google+

oleh: beldandy Temosa

Temosa

Kuih pantai timur.


Created on : 26-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi beldandy




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • Ikan kembung 4 ekor
  • 1/2 kotak santan (boleh tambah air kalau pekat)
  • 5 Biji bawang merah di tumbuk atau di cincang
  • Sedikit halia; tumbuk sampai hancur
  • Sesudu besar halba
  • Telur rebus (optional)
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Rebus ikan dan ambil isi sahaja.
  2. Blend isi ikan dengan santan hingga halus. Masak dalam kuali dgn api sederhana.
  3. Setelah santan sedikit kering, masukkan bawang, halia, halba dan garam. Kalau suka boleh masukkan sedikit hirisan cili. Masak hingga kering
  4. Untuk kulit puff, gaul tepung dgn butter hingga jadi breadcrumb. Tambah air sejuk dan uli hingga jadi doh. biarkan sebentar.
  5. Buat macam karipap, jika suka masukkan sekali peingan telur rebus dalam inti dan goreng hingga keemasan.

Tag

kuih muih








Laporan Masakan Bergambar (1)

Photo0093
15-06-2011
dah buat hujung minggu lepas.. terima kasih ya
Laporan oleh: Idayuhanis

welcome dear. TQ for trying ye


Komen (11)

26-12-2008, jann komen :

tak pernah dengar pulak nama temosa,mcm best je.ada jual kat mana2 ke


26-12-2008, HaSue komen :

sebijik cam karipap ye..inti je lain.e'eh jann,cari org jual tu nak gi beli ke?tu resepi dah ade,rajin2 la buat sendirik..boh inti byk2..hihii


26-12-2008, jann komen :

HaSue memang nak cuba sbb x pernah rasa.sbb selalunya makn pantai timur dah pernah mkn cam laksam dll


26-12-2008, Lady80 komen :

salam beldandy.. halba tu apa ek? hi HaSue n jann.. :P


26-12-2008, HaSue komen :

haiiii Lady80..dah lame smpai..?masuk ler,wat cam dapur org ye..hihik :D sunkist n as mane?x dtg skali?sunkist nmpk sibuk anta report tuh..hihii


26-12-2008, shafea komen :

salam hai beldandy.. sdp ni...tgor dry resepi inti dah tahu sedap... kawe nok cuba..:-)


26-12-2008, Lady80 komen :

HaSue ada YM? kalau ada tu, bleh ler saya add nanti.. yglen pun kalau ada tu, kongsi2 ler.. Apa ke benda halba tu ek???


29-12-2008, beldandy komen :

salam jann, temosa ni payah sikit nak cari org jual. belah pantai timur mungkin byk org jual


29-12-2008, beldandy komen :

Salam lady, halba tu one of rempah ratus or herbs. fenugreek, pernah dengar tak? nnt ada masa kita letak gambar halba tu. kat kedai runcit ada jual dlm peket kecil


30-12-2008, jann komen :

hi Lady80 kat mana2pun ada jual halba


25-01-2011, Kak Leen komen :

Mcm best jek.Nk try la buat weekend nih.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu