Google+

oleh: HaSue 5 Spices Donut [Ham Chim Piang]

Kuih_racun_nyamuk-5_spice_roll_011

Kuihnya lembut dan terasa rempahnya..Byk nama kuih ni agaknya..tp nama timangan kat tmpt kite dpanggil kuih racun nyamuk jer..hehe..kalo kat bakery panggil 5 spices roll/spice roll...


Created on : 24-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( Leh dpt banyak.. )

  • Doh donut secukupnya-sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6486
  • 1 sudu mkn Rempah Lima Jenis(yg sedia dlm 1 peket)
  • 1 Sudu Kecil Gula
  • 1 Sudu Kecil Garam
  • 2 Sudu mkn Air Suam

Cara-cara

  1. 5_spices_001
    Bancuh rempah lima jenis dgn air,garam dan gula. Ketepikan..
  2. Kuih_racun_nyamuk-5_spice_roll_001
    Canaikan doh seperti di dalam gambar.Nak roll yg cantik hendak la canai nipis sket..lepas tu potong bahagian tepi2 doh yg x rata(utk mhasilkan roll yg cantik dan kemas)
  3. Kuih_racun_nyamuk-5_spice_roll_002
    Kemudian,titikkan sedikit bancuhan rempah dan sapukan rata di atas doh yg dicanai.Jika takde berus mskn,bleh guna blkg sudu mkn je utk ratakn..
  4. Kuih_racun_nyamuk-5_spice_roll_003
    Setelah itu,lipat sedikit bahagian hujung doh dan mulalah menggulung sehingga ke hujungnya..kemas2kn sdikit.Kemudian potong doh menggunakn pisau anggaran 2cm setiap satu..
  5. Kuih_racun_nyamuk-5_spice_roll_006
    Ambil satu potongan td,tekan2 sedikit mggunakan tgn dan canai nipis seperti di dlm gambar(yg dlm gambar baru nak mencanai,lum nipis lg)..ulang sehingga roll habis..Jika agak melekat,taburkn sedikit tepung..Panaskan minyak dan doh akan mulai naik(mcm donut gak)
  6. Kuih_racun_nyamuk-5_spice_roll_008
    Masukkan roll td ke dlm minyak yg sdh dpanaskan dan apabila selepas 2 saat(atau tepi kuih mula mendidih)terus balikkan.Ini utk mengelakkan kuih anda 'lentik' di tghnya dan kuih x brp msk bhgn tgh..balik2kn kuih utk mdpt warna keperangan yg sempurna..
  7. Kuih_racun_nyamuk-5_spice_roll_009
    Angkat dan toskan setelah kuih bertukar keperangan sepenuhnya..SELAMAT MENCUBA.. (^_^)

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (6)

Dsc04794_resize
30-12-2008
salam. heee ni le rupanya heee ragup ,,,rasa rempah yeee.. menjadi le juga kuih yg x pernah mkn ni... Tq ..
Laporan oleh: shafea

salam shafea..err,rangup ke?sepatutnye kuih ni selembut donut.shafea guna resepi donut sue x?anyway tq sbb sudiiii mencuba resepi ni.hehe..

Ryo_564_
20-01-2009
Huehue..menjadik gak la HaSue..tp x la cantik sgt sbb x potong bahagian tepi2 dia sebelum gulung...hikzz..
Laporan oleh: Mr.Zharz

wahh..meriahnya kuih Mr.Zharz tuu..hehe..yg putih2 kat tgh tu sbb x balikkan dlu masa mula2 tuh..sukanya tgk org len buat n jadik.tQ Mr.Zharz(camne nak sebut nama ni ek?)hehe

Kuih_racun_nyamuk
24-01-2009
Huhuhu.. ni la dia kuih racun nyamukku... dah lama x mkn kuih ni hasue tp jiya sbrnya tatau nama kuih ni. Tenkiu hasue! Akhirnya terlepas jugak rindu aku pada kuih ni tp kenapa ek kuih jiya ni tak kembang mcm Hasue nyer?? Huhuhu! sblm masak tu nak kena tunggu kembang dulu ker hasue?? jiya nyer kuih ni leper mcm lolipop plak.. kihkihkih!
Laporan oleh: 14sept

haa..da cantik gorengan jiya tuh..rata keperangannya.kalo nak kembg lg,tggu doh naik/kembang jap lps dbentuk..selalu kite goreng guna minyak byk,sbb tu adunan yg dah dbentuk kembang jer ms tggu minyak tu pns.hehe..tQ share laporan jiya yer..bestnya tlepas kerinduan dihatimu..ekeke

Hamchimpiang
16-03-2009
Tak reti nak menggulung tapi kuih ni memang sedap. Buat kecik-kecik je. Rasa rempah lima tu memang ummph. TQ hasue.
Laporan oleh: shen

x reti nak mggulung pun dah nampak ok tuh.kalo dah reti menggulung kang mesti mabeless..tq juge sudi cube n tahniah sbb berani try sesuatu yg baru ye shen.. :)

10052009177
12-06-2009
helo Hasue, ni roti nyamuk sya buat mini2 je...hehe...sedap tau...tx ya for sharing..=)
Laporan oleh: gelato257

wat mini2 lg senang nak ngap kan!thanks ye sudi anta report..suka kite! ;)

Img_5312
11-07-2009
Racun nyamukku tak menjadi... Kesilapan teknikal d situ.. malas nak adjust balikkk. huhuhu...
Laporan oleh: mama-lya

takpe2..kalo pnh tgk kat bakery mesti bleh imagine sendiri..hihii...tq sebab berani gak mencube yer :)



Komen (44)

24-12-2008, mokcik73 komen :

ngigau pa..


24-12-2008, aludra komen :

nak.. nak.. nak... tak sabar nih...


25-12-2008, HaSue komen :

hehe aludra..kat holland ada rempah 5 jenis gak ke?tak pun buat sendiri je..


25-12-2008, aludra komen :

ada.. ada, ada jumpa kat kedai china ari tu.. tapi tak beli lagi.. nanti dah beli boleh le buat.. selalu tertanya.. apa gunaya repak 5 jenis nih.


25-12-2008, HaSue komen :

Biasanya org cina msk daging itik guna rempah 5 jenis ni laa..org2 melayu kalo nak msk itik, biase msk kicap je kot..mgkin ade gak yg guna rempah 5 ni..hehe.kat sini kuih ni org2 cina suka mkn..


25-12-2008, HaSue komen :

salam mokcik73..x pasan lak td.masuk ler,jgn segan2..hee


25-12-2008, aludra komen :

perg HaSue.. ada gambar step by step lagi.. ni kalau tak buat jugak tak tau ler...nanti hujubf minggu saya cuba musim cuti2 ni..senang skit..


25-12-2008, HaSue komen :

tu la aludra..kdg2 ada yg x tau nak gulung,ada yg x sure nak canai camne lps dpotong tuu..ada gamba ni hrp2 ler bleh membantu..aludra cubalah kalo berkenan ye..leh dpt 2 kuih utk 1 doh..hee..eh krismas ni kwn2 kat sana x ajak dtg rumah ke?wat open house ke..(mcm hari raya la pulak ye)hehee..


25-12-2008, shafea komen :

hai.-HaSue.. nak try buat.. tp x ada rempah lima jenis tu lah... heaheee :-)...kalau pakai rempah kari biasa rasanya boleh jgk kan? TQ


25-12-2008, anna_ldu komen :

hai Ha-Sue...unik gak nama kuih tu yer...tapi kalo kat sabah org panggil kuih ni..kuih cempiang...mmg sedap kuih ni...apalagi kalo celup ngan kopi panas2 di musim hujan....fuiiiiiiyo


25-12-2008, HaSue komen :

hai shafea..sori lmbt skit reply,br balik beraya..hehe.tak pnh pulak guna rempah kari..shafea leh try ler..mne tau lg sedap kn..lenkali try guna rempah 5 jenis lak..mudah ddapati dpasaraya bhagian rempah ratus.hehe..shafea,tq krn ada nawaitu nak mencuba ye.. hee :)


25-12-2008, shafea komen :

sesama HaSue... ohhh rempah tu leh cari kat psr raye yeee baru tahuuu :-) mmg nak try pun npk lain dr yg lain kuih ni.. mcm biskut yg pedas2 tu kan rupanya.. masa kecik2 selalu mkn tu kat kedai runcit selalu ada ... TQ bg jwp.. MUahhhhh


25-12-2008, HaSue komen :

hai anna_Idu,nama tu nama yg dgelar oleh org2 tmpatan jer...kalo kat bakery mmg tulis 5 spice roll.maklum la,nama gini makcik2 tua pun sng nak ingat.nak sebut kuih 5 spice roll kang garu paler diorg.hehee..aritu ade gak yg anta resepi nama 'kuih cempiang..tp try cari td dah takde plak..dah delete kot.rupe mmg ade iras,tp bhn n teknik mmbuat lain skit kot..ape2 pun tq anna_Idu,try la buat kalo suke ye.. :)


25-12-2008, HaSue komen :

eh shafea..x perasan plak td..laju beno laa..hehe..biskut yg pedas2 shafea ckp tu biskut bawang kott..ni lebih kepada kuih..rase cam kuih donat berempah la kan..hehe..kalo shafea guna serbuk kari jd donut perisa kari ler kot.hihii..apepun shafea try laa yer..then komen la rasanye camne.shafea duk klate kan?kat sana x jumpe lg kuih ni eh?


25-12-2008, aludra komen :

HaSue.. org kat sini tak macam kita.. selalu buat open house.. apa2 perayaan..semau open house.. hehehe.. ada nanti pegi rumah member tengahari nanti.. ni tgh pikir nak buat apa nak bawak sbg buah tangan...ramai bebudak.. so ingat nak buat muffin or cupcake..


25-12-2008, HaSue komen :

o yeke aludra..kite dah gi open house umah member hb tghhari td. kite bwk brownies kukus (resepi kak fida-thnx kak fida)hee..pasni nak try brownies bkr lak..err,bila rajin menjelma ler..hehe.eh aludra,bilanya org sambut halloween?trick or treatttt..ade gak ke?hehee (dah kuar topik lak ye)ahaks


25-12-2008, aludra komen :

bagus jugak idea brownies kukus tuh.. nanti saya tengok.. halloween dah lepas dah.. diorang sambut ga kat sini dgn pumpkin memacam la.. Hasue kat kuching ker? sy dulu study situ 3 thn...hehe.. lg kelua tajuk..


25-12-2008, HaSue komen :

ha'aa aludra,mmg best wat brownies..tp muffin pns2 lg instant laa..hehe.kite bkn kat kuching,kat area balingian,tp asal miri.hee...aludra bila nak balik msia?hb org sane ek?hehe...dah kuar beno la tajuk asal..hii


25-12-2008, aludra komen :

hujung bulan Jan ni singgah KL kejap on d way balik dr sydney nanti, haah.. hb org sini..oklah.. nanti marah plak org kita lari tajuk nih.. hehehe..


25-12-2008, shafea komen :

hai. dok KL ,, hubby org Ktan...apa pun nak try jugak buat... kena cari rempah tu dulu... tp kalau x sabar nak membuat juga.. gan rempah kari pun jadilah heeeeee :-)


25-12-2008, shafea komen :

amboi seronok negok mber kt ni beborak yeee.... brownies kukus sdp tu frm k.fida yee nnt nak jegok2 :-)


25-12-2008, HaSue komen :

hehe shafea..cari jgn x cari rempah tuu..nak tgk gak rupa roll shafea tu nnti.ha,jenguk jgn x jenguk resepi kak fida tu..try laa skali.hihik..resepi shafea bila nk kuarkan plak?jgn la peram lame2..share la ngan kengkwn kat sini kalo ade yg besh2 tuu..hee


25-12-2008, shafea komen :

heeee dok tgah naik pikir lah ni resepi lain dr yg lain heeee :-)....jegok2 leh kedlm nshafea.blogspot.com...:-b


26-12-2008, catherinessc komen :

eh, nak cuba le. Saya memang suka kuih ini. Terima kasih poster~! P/S: HaSue tau ke mcm mana nak buat kuih goreng yg panjang tu. Tak tau apa namanya...


26-12-2008, HaSue komen :

hi catherinessc..kalau dah suka kuih ni leh try buat ye..leh dpt byk.then leh adjust nak besar mane kite suke.hehee..kuih goreng yg pjg tu rupa camne eh?bkn cakoi ke?kalo cakoi dah ada resepi kat sini.


30-12-2008, shafea komen :

hee ragup bahagian luar dalam lembut jeeee mcm donat... memang sedap


06-01-2009, catherinessc komen :

Saya dah cuba resepi ini, memang sedap rasanya! Tapi masalahnya saya tak tau mcm mana nak buat tepungnya naik. Dah tambah yis dah 1 paket 11g, tapi dalamnya masih tak lembut. Doh saya tak naik kot. Macam mana nak pastikan doh dah sedia dan naik? Tolong ye HaSue... :D


20-01-2009, Mr.Zharz komen :

agak2, kalo makan kuih ni..nyamuk sume larik x?huhu..


20-01-2009, HaSue komen :

catherinessc..thanks krn sudi mencuba..kalo u dah ikut step buat dough kat http://www.myresipi.com/top/detail/6486 tu..akan dptlah doh yg lmbut dan naik sendiri spt dlm step tuh.kalo tak naik gak,boleh jadik yis yg u gunakan tak aktif lg(mgkin sudah lama kat kedai)yis yg masih aktif,bila u rendam dlm air suam gitu mmg akan berbuih dlm masa lbh krg 10min..leh try lagi pasni ye cat..tq


20-01-2009, HaSue komen :

Mr.Zharz,u try laa bakar kat ujung kuih tuh..tp tak berasap laa kot..kehkehh..nyamuk tu berlari2 anak jer agaknyaa,nak terbang pun buang masa je,bkn leh mati pun katanye..hehe


23-01-2009, 14sept komen :

Samekommm. nak tanya cikitt... rempah lima jenis tu garam masala ker?? rempah lima jenis lam omputih 5 spices kan kan kan... huehuehue!


23-01-2009, HaSue komen :

salam Jiya..tanya sikit jer?tanya laa byk2..haha..tp jwb x jawab blkg kira laa kn..heee.rempah 5 jenis tu kandungannya spt serbuk kayu manis,jintan putih..ape lg ek...yg seangkatan dgnnya ler..bkn garam masala laa rasanya Jiya..biasanya kalo bahgian rempah ratus mmg ada yg di pek khas dlm 1 peket-rempah 5 jenis(FIVE SPICES POWDER ataupun MIXED SPICES POWDER nametag nya)hehe.. x sure laa kalo ada nama lain.kat sabah mesti ada..kat semenanjung laaagi byk rasanye.hee


23-01-2009, 14sept komen :

hehe.. jiya rasa betul rempah lima tu garam masala.. sbb uncle india tu sebut jek 5 spices dan jiya pon rempah tu la jiya carik.. dia kata tu garam masala.. akekeke... x salah lg la kot. jiya pon sebenarnya tatau rempah 5 tu hasue. last2 tanya uncle india... india kan pakar rempah ratus ni


24-01-2009, HaSue komen :

OOooo..(mcm tarzan plak)dah betullah tu jiya,kalo uncle rempah ratus tu bg garam masala bila jiya tanya 5 spices..betul tuh,diorg ni kan pakar rempah2 ni..memula td imagine garam masala iras2 muka garam biasa...kalo sebut rempah masala br ter imagine muka rempah2 ni kot..hihii..tq jiya share info kat sini.. leh laa try wat kuih ni kalo dah ade rempah tu yer..haa,wat donut tu skali.pastu angkat kayu api,tanak nasik,cuci baju kat sungai..ekeke :D


24-01-2009, mardi komen :

Hasue, klu bgi nyamuk mkn kuih ni gerenti nyamuk2 leh mati kan???


24-01-2009, mardi komen :

anyway sya pun nak cba. sya manusia, so leh lah mkn kuih ni...:}


25-01-2009, HaSue komen :

mardi..x dpt bygkan laa rupa nyamuk tu kunyah kuih nih..hehe..cuba la yer mardi..mudah jer tu..siap tunjuk step by step.sesuai juga bg mereka yg nak kelainan dr kuih2 yg dbuat sebelum ni..tq mardi


12-02-2009, siti nur ain komen :

SAMEKOM.rempah 5 jenis 2 yg dlm packet2 kecik tu ker??kuih ada jg yg sy nmpk tabur sesame seed atsnya...


22-04-2009, HaSue komen :

salam siti nur ain.. btul laa tu,dlm peket kecik2 tu.. erm,x pnh jumpa lg yg tabur sesame seed. boleh gak kalo siti nak try..tq krn btanya.. :)


07-05-2009, bievoo komen :

wahh ni mau try ni.. kuih ni di panggil Ham Chim Piang..


16-05-2009, lisa sharip komen :

hmm..nak cuba gak lah..he.he..pape pun nak pastikan berjumpa dulu dgn rempah 5 jnis ni. tak penah tgok g ni


18-12-2009, iris78 komen :

saya guna mesin buat mee utk canai nipis, senang.. thanks sue for the great recipe!


24-03-2011, waheefa lim komen :

rempah lima jenis tu kat mana nak dapat


13-03-2012, ica.pico komen :

kuih ni boleh tak disimpan lame


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd