Google+

oleh: jassdeep Vanilla cupcake cheese topping

Dsc00426

untuk yang mengemari cupcake,,recepi sendiri


Created on : 24-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi jassdeep




Bahan-bahan ( 20biji )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 220gm butter
  • 4 biji telor
  • 2 cawan gula ising
  • 2 sudu makan baking powder
  • 1 sudu teh vanilla esen
  • 250ml susu segar ...dalam kotak
  • bahan-bahan untuk cream cheese
  • 125gm cream cheese
  • 3 sudu makan butter
  • 2 cawan gula ising
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. masukan semua bahan kering seperti tepung gamdum,baking powder serta gula icing kedalam mixer dengan kelajuan sederhana pukul semua bahan tersebut hingga sebati
  2. di dalam bekas yang lain (mangkuk)campur kan telor,susu dan vanilla di kacau dengan sudu..hingga sebati kemudian masukkan kedalam adunan tepung tadi. Sambil di pukul perlahan
  3. setela semua bahan sebati baru la di masukkan butter akhir sekali..dan pukul lagi sehingga sebati...
  4. setela itu boleh di tuangkan ke dalam cawan kertas ...isi cawan jangan penu kira-kira suku cawan sya menggunakan cup cake tray sekali bakar sebanyak 6 biji
  5. bakar selama 20 minit hingga ke 30 minit sehingga keemasan..
  6. untuk membuat isingnya...masukkan cream chesee dan butter di pukul sehigga betul-betul sebati setelah sebati boleh la di masukan gula ising dan di pukul lagi sehingga gebu dan sebati....
  7. lalu boleh la di sapu keatas cupcake yang telah sejuk(pastikan yang cup cake benar benar sejuk sebelum di sapu kan cream) anda boleh menghiaskanya mengukan blue berries

Tag

cupcake









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (9)

24-12-2008, tukaduk komen :

nampak mcm sdap dan mudah membuatnya. insyaAllah esok nak buat.


24-12-2008, Kak Teh Ida komen :

Terliurlah pulak tengok cream cheese kat atas cup cake tu. Esok kak teh nak buatlah. Anak kak teh suka ni sebab ada cream cheese kat atas tu. Yang itam kat tengah tu choklat chip ke jem. Nanti senang nak cari bahan. Saiz berapa cup tu.


24-12-2008, jassdeep komen :

thanx 4 the comment... tukaduk... memang sedap...


24-12-2008, jassdeep komen :

kak teh... yang hitam di tengah 2 blueberry jem... dan cupnya boleh guna apa2 saiz saja... ikut suka... saya gunakan cup yang besar.... sorry lupa saiz... tp x rugi try... hehe...


26-12-2008, fizsha848 komen :

cream cheese tu dimasukn dalam piping beg dulu ke. bru pipe atas kek?


26-12-2008, redcard komen :

salam...ai sy bdk baru belajar...nak tnya la skit...cream cheese nie masam ker?


27-12-2008, jassdeep komen :

fizsha ya saya gunakan piping beg untuk letakkan cream pada kek


27-12-2008, jassdeep komen :

redcard hahaha ya ia masam sedikit sahaja ....tapi sedap...tapi bilah u dah buat icing campur dengan sugar masamnya hilang...actualy cream cheese ni sedap if u gunakan buah buah yg asam sikit seperti mangga atau orenge or blueberry...if u make cheese cake ....


10-11-2010, honeyros komen :

cream cheese ni sesuai x utk kek lain.. contoh kek coklat..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd