Google+

oleh: HaSue Donut ...lagi

Donut

Dah pndai buat donut? Cuba resepi mudah ni pulak..Yg x pnh wat donut lgsung pun boleh try.Bg sy,donut ni paaaaling lembut n gebu+sedap pernah dbuat sendiri.. (^_^)


Created on : 23-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi HaSue




Bahan-bahan ( Untuk Pelbagai Jenis Kuih-Muih Yg memerlukan doh yg lembut) )

  • 500g Tepung Berprotein Tinggi / Tepung gandum
  • 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)
  • 50g Marjerin / Mentega
  • 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)
  • 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir
  • 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa]
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)

Cara-cara

  1. Donut
    Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Donut
    Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
  3. Donut
    Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
  4. Donut
    Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.
  5. Donut
    Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll,boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6526
  6. Donut
    Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
  7. Donut
    Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
  8. Donut
    Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

Laporan Masakan Bergambar (97)

Donut
23-12-2008
Salam HaSue..wat minum ptg td..tq 4 da resipi..gebusSS!
Laporan oleh: as75

Salam puan as..pantasnya dia arini.hehe..tq sbb sudi cuba resepi ni ye as..kite nak yg tgh tuuu..hee

Image_090_
26-12-2008
TQ hasue....resepi u mmg best. i da cuba byk resepi buat donut. Tp yg ni mmg gebus & lembut. Hubby & anak2 suka betul...i buat semalam smpi 2 kali adunan. siap bg kengkawan lg...
Laporan oleh: dapurnanie

mmg nmpk gebu sgguh..sama la kita nanie,sblum ni try byk resepi donut..mmg ada yg lmbut,tp lum spt yg dbygkan.alhmdulillah,hasil usaha bberapa kali cubaan,bjaya juga buat spt yg dmahu.timakasih krn mcuba n tahniah sbb semua suka.. :)

Image110a
27-12-2008
taraa.. ni la hasilnya! x penah buat donut pun... akhirnya berjaya jugak. lembut dan gebu..sedap sgt! x rugi ikut resepi ni....kredit untuk HaSue yg berkongsi resepi ni!
Laporan oleh: monali

Tahniah ats kejayaan pn monali mmbuat donut buat kali ptama..clap!clap!(tepuk tgn dgn gaya lmh lmbut)hee.. :)

Image110
27-12-2008
alamak keciknya gambar tadi.. ni paste gambo baru...
Laporan oleh: monali

aaa..yg ni baru nmpk..yg td kena pakai teropong.hehee..tq sbb mencuba resepi ni.lenkali leh pelbagaikan toppingnya pulak.kalo yg biasa anak2 dah suka,topping coklat lg bdk2 suka.. ^_^

02012009457
03-01-2009
dlm byk resepi donut yg penah buat, resepi ni paling cepat siap.
Laporan oleh: baya74

kalo boleh nak yg cepat aje siapnye..kn.nampak montok je donut tu..thanks kak baya.. :)

Donut_hasue
03-01-2009
1st time wat donut. Sedap cuma Bat tak pandai nak agak dah masak ke belum... last-last tgk dah gelap jer donut tu... hehehehe nanti cuba lagi sampai jadi lawa cam org lain punya.. thanks HaSue
Laporan oleh: Batdeaz

1st time ke?1st time pun dah menjadik,apalagi 2nd time n seterusnye ye x?tahniah ye Bat,nanti dah 2nd time mesti dah tau agak dah msk ke belum tu..tgk dah kekuningan msk la tu bat..cuma jgn guna api kuat jer..takut sblh dlm lak x msk.hee..tq gak krn mencuba

Img_4741
03-01-2009
buat mlm ni....husband nak mkn...alhamdulillah...lembut n gebus...thanks 4 da resipi...lain kali nak wat lg
Laporan oleh: ihidila

sian husband tu,ngidam kot..hehe.btmbh cayang laa kat bini dier..resepi mudah je,mmg leh wat selalu..thanks 2u2 ihidila

Img_4742
03-01-2009
yg nih sy goreng sekejap jer...nak simpan dlm freeze...pg esk nak mkn lg...hihihi...disebabkan lembut n gebu..esok nak bwk pg umh mak....hihihi
Laporan oleh: ihidila

so camne?mak suka x?hehee...siap wat frozen lagik tu..rajin dier wat donut ye.. :)

Donat
08-01-2009
Pertama kali sy buat donut selembutt,segebuuu dan semudah ini..cepat je dah siap uli.trimakasih HaSue krn bkongsi di sini..ada resepi lain ke? :)
Laporan oleh: amysha

aa..yg ni kak as75 amik 1,sue amik 1..amysha tgk je kitorg mkn ye..ekeke..jgn mrh ye..hehe.resepi lain ade..klik je kat id HaSue yg bergaris tu ye amysha..nk try resepi kengkwn len pun byk..klik kat id diorg.nak cari resepi meluas klik kat 'cari resepi'..hehe.tq ye

Dsc_1443
13-01-2009
sue....tima kasih share resepi donut ni.......lembut ....anak2 suka ,siap bawa bekal lagi pergi sekolah.ini si adik yg minta buat mcm ni."mama...buat bulat2 ahh letak kat lidi........adik suka".jadi ini la hasilnya.
Laporan oleh: zaina

ala,comeynya si adik..siap request lagik.bebudk mmg suka ni kak mar...sate donut katenya..abis lidi sate,pencungkil gg pun bleh gak kn.hihii..tq sbb mencuba resepi ni dan alhmdulillah bdk2 tu suka ye kak.. :)

Picture_2519
15-01-2009
anak2 nak bentuk ni plak..tq HaSue
Laporan oleh: junjs11

mcm2 selera anak2 ni kan kak jun..mmg menyelerakan n sng nak ngap nmpknya tuh!thanks to k jun..

16012009028
18-01-2009
buat lagi, sedap, anak2 suka 10q
Laporan oleh: azanie

aa..ada pun laporannya.hee..best2.nak wat selalu pun takpe kan azanie..step mudah je.zup zap zup zap dah siap..hehe.mekasih ye sbb menghargai resepi ni..nmpk sdp je tuh.. ^_^

Ryo_571_
22-01-2009
Haha..ni lewr resipi kedua yg sy try dr MyR ni...Terbuat banyak lak donut ni..memang lembut r..TQ HaSue...slama ni duk tgok2 n belek2 je resipi kt sini..baru skang bangkit..haha
Laporan oleh: Mr.Zharz

wahhh2,rajin tul Mr.Zharz nih buat kuih yer..bertuah laa isteri kalo dah kawen neh.tu wat byk2 mkn sorg je ke?huhuu..jgn jd hantu bangkit udah..(ade ke hantu bangkit ek?)tenkiu yerr...cube laa resepi len plak..sila2

Donut
25-01-2009
kali kedua bikin, dah pandai agak bila donut nih masak. tak le segelap yg memula bikin dulu
Laporan oleh: Batdeaz

bestnya..Bat dah terer bikin donut sendiri eh..tahniah..tq sharing gamba kat sini ye Bat..suke kite!ahak :D

Donut
27-01-2009
yattaaa! punyer la lama resepi nih duk simpan dalam tempayan! sib baik tak basi erk! hehehehe... alhamdulillah lembut! tQ cik puan HaSue.. jemput makan! ;)
Laporan oleh: hana6877

owohh..patut la smlm mimpi mkn donut...rupanyer cik puan hana kite ni ada try resepi ni & sudi plak share gamba donutnya yg gebu ngan kite..hihii..alhmdulillah..lembut juga yer..ni ngah mkn ler ni..mekasih ats jemputanna.hehee..(lama duk perati td,rupanyer ltk ats papercup ek?comel laa...hehee

Donutstick
27-01-2009
yg nih lebihan gune doughnut cutter yg tgh2 tuh...mls nk uli blk so goreng jerk la terus..then cucuk2an ngan lidi satay... anak2 mmg suka! hehehe...
Laporan oleh: hana6877

haha..same laa kite.yg ni lg cpt habis sbb sng nak ngap kn..siap berebut2.kikkiki..tq cik puan sbb sudi mcuba resepi ini.suka laa tgk gamba2 donut2 nih..mcm2 rupa yer..hehe

Dsc04031
30-01-2009
buat mlm tadi,anak suke sangat,lembut,walaupun takde acuan donat
Laporan oleh: coffee princess

alhamdulillah..anak2 suke yg ibunya buat sendiri..x guna acuan pun takpe..tu nmpk molek jer tu.guna je apa yg ada kat dapur..guna mulut gelas utk menerap doh dah dcanai tu pun boleh,nak buat bulat2 pun boleh..hehe..tq sbb sudi cuba resepi ni coffee princess..

Mr
30-01-2009
HaSue, jangan marah yerk! mr.donut telah menjadi mr.pizza! hehehehee... adunan nih lembut! enak bangett! tQ again!
Laporan oleh: hana6877

hana...mane nak mrh plak.kalo ngan org kreatif mcm hana ni mmg x sia2 share resepi.nmpk yummy2 pizza tuh..lepas ni try laa ngan burger sambal plak..hehe..tq gak yer

Donut_lg
30-01-2009
gebus...senang..sedap..anak2 sukee..TQ
Laporan oleh: Aziemas

mak aiii..gebu n montok donut kak azie..santek sungguh..bangga gak org2 pakar masakan mcuba resepi mudah ni..tq k Aziemas

Donut_lagi
30-01-2009
ade yg tergaring ade yg coklat cantik je...hehehe xpela kan yg penting sodap kat tekak.tq hasue
Laporan oleh: sofieza

betul tu sofieza..nmpk gebu je tuu..tq sudi cuba resepi ni yer.(lama gak perati terubok masin smlm,ingatkn utk cicah donut ke..kan..ekeke)

Image015
04-02-2009
buat utk minum ptg...sedap..tq Sue...nanti try donut dyg plak eh,..tp nanti2 ler post...
Laporan oleh: dayang_jack

InsyaAllah nanti kite try resepi dyg lak..timekasih mencuba resepi ni ye dyg..

Donut
10-02-2009
cuba masa weekend, memang lembut dan ringan, tak sempat nak ambik gambar kat umah, ambik gambar dlm tupperware bwk bekat ke opis ari nih.Thanks for sharing
Laporan oleh: noorana

Tak kisahlah amik gamba kat mane2 pun kak noorana..best dpt nengok hasil tgn akak tu..hee..tq gak sbb sudi cube resepi ini.

11022009_002_
12-02-2009
thanks hasue..mmg besh ler gebus tul..saya buat separuh adunan ni...
Laporan oleh: enas_eryna

ur welcome enas eryna..thanks juge sudi mencube n sudi pula anto laporannya.pasni leh wat selalu yek.. ^_^

100_0530
19-02-2009
Donut yg gebu & lembut..suke hubby mkn..nk wt pn sng & cepat..tq share resipi nie..
Laporan oleh: mumy_comei

Best kan kalo hubby n anak2 suke mkn ape yg kite buat sendirik kan kann..hehe.tq juge buat mumy comei krn sudi mencuba resepi yg kite share ni.. :)

12_002
26-02-2009
projek mlm tadi..pestime wat donut menjadik!!! mmg lembut n gebusss...kbtulan pas mkn hubby kuar..balik2 tg ada donut atas meje..dia cm x caya wife dia dah pndai wat..
Laporan oleh: ayang77

wahh..tahniah2.best la hb dier bangga wife dah pandai wat donut sendirik eh..siap bg kezutan tuh.hee.. :D

12_003
26-02-2009
yg nie versi tocang...sira gula..anak2 suka..siap request nk bwk gi sek...tima kasih haSue di atas resepi yg melertttttoopss nih!!!
Laporan oleh: ayang77

sama2..bleh buat byk versi..yg x suka manis xyah letak topping pun dah ader rase kan..tima kasih juga wat ayang77 kerana dah mencuba ye..

Dsc_0024
02-03-2009
tq Hasue...lembut gilerrr donut nih...semua suka!!
Laporan oleh: are3646

ur welcome are3646..bestnya semua suka kan.kalo buat donut tu tebal sket,bertmbh2 laa gebunya bila dah naik.hehee..tq ye are sudi cuba n share gambonye..best2.

Donut
14-03-2009
Menu bekfas pg ni.Senang jer rupenyer nk buat donut ni.Sedap,lembut & gebuss...TQ HaSue
Laporan oleh: Lina_pg

a'aa,mmg senang sgt nak buat..kena rajin skit jer.hasilnya insyaAllah x mengecewakn..tqvm juga ye Lina_pg sudi cuba. :)

Donut
16-03-2009
Guna breadmaker buat doh ni senang kerja. Choc masak dah habis so guna hershey syrup tu yg nampak cair sikit coklat topping tu. Yg satu lagi salut cinnamon sugar. Lembut je donut nie.. sedap! TQ
Laporan oleh: shen

Bestnya dah beli BM..mesti teruja je nak try pelbagai resepi..tq cuba resepi ni ye shen.. :)

Donuthasu
25-03-2009
saje nak cuba donut resepi lain lak...best jugak...:)
Laporan oleh: quinnie

tq sudi ngetest resepi ni eh Q.. :)

Img_5119
04-04-2009
Buat untuk minum petang .. gebu dan sedpa.. thanks yea Hasue.. saya copy paste resepi masuk dlm blog senang nak rujuk nanti.. bleh yea..
Laporan oleh: syahnina

tgk rupa tu mmg gebu dah.. boleh jer nak c n p gi blog tu..x kesah,mmg nak share pun kan..mekasih cube yea syahnina :)

11042009030
11-04-2009
salam, ini lah donut paling pernah saya buat isk isk.. Selalu asyik x jadi .. masam lah, x naik lah.. Terima kasih...isk isk(nangis terharu)
Laporan oleh: nuryaveiel

iskh2..jgn laa nangis..kang kite pon nangis same.kite ni sensitip tgk org nangis2 nih.huhuu..mekasih juge berani mencuba resepi ni.. :)

Donut_ha_sue
20-04-2009
mmg lembut dan gebus jer donut ni sue.. thanks
Laporan oleh: nor_67

Hmm..terharunya bila tgk kak nor sudi cuba wat donut ni..tq k nor,nmpk gebu jer tuu.. :D

Donut
28-04-2009
seronok dapat buat donat lembut dan gebu
Laporan oleh: aidazee

mmg kelihatan jelas kegebuan donutmu itu aidazee..thanks krn mencuba resepi ini..

090520092160
10-05-2009
Salam HaSue, aii.. x tau nak komen ape la Sue.. best sgt dan akak selalu wat Pizza guna RCP donut ni.. sori a.. jgn rotan tau!!
Laporan oleh: as75

salam kak as..tak rotan punyerr..bak piza tuh sekerat!nmpk sedap je tuh..hehehe..thanks share gamba kat cni kak as

10052009176
13-05-2009
hi Sue, ni dah cuba buat donut, memang sedap..pakai cookie cutters...anak2 enjoy tolong...he2...nanti nak cuba roti nyamuk pulak...tx Sue 4 d recipe..
Laporan oleh: gelato257

hi gelato257..comelnya donut tuu..hehe.best gak kan projek ramai2 ngan anak2..sile2 la cube resepi kuih rempah tu..pasti ade kelainan..hehe..tq krn mncuba resepi ni.. :)

Donut_008
16-05-2009
wa lah sue..tq 4 the great rspi. 1st time wat, trus menjadik. trkejut i makan..mmg lembut n gebu lah..lps wat..dlm kul 3.30 am, trus sms mak kt kg, bg laporan. he..he..mak penggemar donut. dgn excitednya, pepgi subuh tu mak i call balik. dgn bangga, i cite lah keenakan dan kelembutan n gebusnya donut u ni..sampai dia mntak i watkan utk kenduri ujung bulan ni nati. he..he..tq Sue..i pun x de wat pakai acuan biskut gak. acuan donut xde. almaklumlah..x pnah wat donut. tu pun main tenyeh2 sndiri je bagi bentuk bulat. yg penting rasanya membanggakan. ada tak resepi nak wt donut lagi lembut cam kat donut yg jual kt pavilion tu? jeles la dgn donut tu kan.
Laporan oleh: iris samara

uiyoh..3.30am sms mak eh..semangat nak bgtau ler tu eh..hihii..wahh,bestlah dah diberi kepercayaan buat untk kenduri..mana tau lepas nih bleh bisnes donut plak kan.x kisah x guna acuan donut tuh.wat bentuk bulat2,cucuk tengah...bukak skit2,tadaaa..jadik cam beracuan dah.hehe..pasnih leh laa carik acuan kalo nak kan.errr..pavilion?kat kl ke?kite kat srwk nih,x pnh try donut pavilion lg,cam dunkin donut ke?tp dunkin donut pun takde kat cni..heee :D

Donut_017
16-05-2009
eh..eh..silap taip lak..bukan x de wat pakai acuan biskut....i cam gelato gak..ada guna acuan biskut. bentuk bunga2..he..he
Laporan oleh: iris samara

eh..eh..jugak..memang nampak gebu donut tuh..thanks iris samara berkongsi laporan kat sini.nanti buat utk kenduri tuh amik laa pic ek..bleh tumpang tgk.hehe

Donut_lagi-merekah_001
16-05-2009
ni masa dah canai. nampak ok n comel je. bntuk bulat n bintang
Laporan oleh: lisa sharip

OK..ok..memang nampak comel..kite 'cop' yg bintang tuh seketul :P

Donut_lagi-merekah_004
16-05-2009
ni mada tgah goreng. kecomelan dah mula brtukar rupa plak. cuba Sue perati betul2 pe dah jadi kat donut tu..hmmm...
Laporan oleh: lisa sharip

OK..nih tgh perati ler nih..hehe..memang agak btkar dr comel ke sedikit comot.hehe..mmg ade jwpn utk semua psoalan..bkn ape,pnh tjadi kat diri sendiri..ekeke..kite tgk laporan bwh dulu..(mcm bersiri plak ye..)hehe

Donut_lagi-merekah_005
16-05-2009
ni la hasilnya lepas digoreng. sue tolog jawabkan..ni 2nd time lisa wat, klmarin wat bentuk ok. rasa sedap n gebu. tapi brminyak skit. kelmarin pakai tepung top flour yg arga 7.90 sekilo tu. nak bg power la konon. mmg lembut sesangat pun. ari ni, pakai tpung superfine-bluekey plak. then lisa saje letak madu. nak test rasa. mmg lagi sedap. hasilnya guna tpung sperfine ni, donut ni lembuttttt n gebuuu sngat. top flour pun lembutttttt n gebuuuu. tp de beza gak la tkstur nye. yg musykilnye, nape yg lisa wat ari ni, bila dah tengah goreng, bentuk donut tu jadi pecah2, cuba tgok gambo tu. yg bahagian atas ok, tp bahagian bawah jadi huru hara lak bentuk dia. nape ek cam tu. pasal lisa letak madu ke? lisa ada gak lebihkan sikit je shortening tu. or sebab pakai superfine?? tolong ye sue. tpi yg ni goreng tak brminyak sangat lak donut ni. lembut cam roti lak hasilnya. pape pun...respi donut ni mmg tip top!!!!!
Laporan oleh: lisa sharip

Ok lisa..(duk sila nak xplain nih),bentuk donut tuh jadik pecah2 sebab lisa x cukup uli dan doh tu belum betul2 sebati..maksudnya ade tempat 'jalan tak rata'..kdg2 nmpk ms kite nak menerap tuh,kalo ia tak halus jer kan,mesti masa goreng nanti ia pch2..lagi kmungkinan ke 2,minyak yg tlampau panas..tp dr segi rasa ia x tergugat kan..takde kena ngena pun guna tepung superfine atau lebihkn shortening tu..(kdg2 sue lebihkn skit juge).salah 1 cara ngelak kejadian pecah2 tu,balikkan donut tuh sebelum ia pecah,maksudnya masukkan dlm minyak yg dah dpanaskan..tggu bbrpa saat dan terus balikkn..kemudian bila dah agak keperangan baru balikkan lg dan tggu msk spt biasa..x pnh lg try ltk madu,sedap eh?tq sebab berani mcuba lisa ye..hrp jawapan sue nih dapat mbantu..mana tau ade kawan2 lain nak tmbh tips lg..dpersilakan yer.. :)

Donut_lagi-merekah_009
16-05-2009
sori sue, nmpaknye report lisa pling panjag ni. mklumlah budak2 bru bljar. g satu yg kali ni, pe sal masak dia x serata plak ek. de yg kunig gold, de yg trgelap plak..hu..hu..bertompok2 lak donut ni. de sesapa leh jawabkan...? ini plak hasil kesemua donut yg tlh digoreng...sedappppp
Laporan oleh: lisa sharip

takpe lisa...benda x tau kena la tnya kan..Ok,lagi satu td,donut yg agak bminyak tuh sbb ms mggoreng guna api terlalu perlahan..atau boleh jadi minyak belum betul2 panas pun.nanti dah biasa buat mesti bleh beza..dan yg bertompok2 kaler nya tuh sebab lisa mgoreng donut tuh menggunakan minyak yg sedikit..donut tuh x cukup terapung kat permukaan.Bila menggoreng donut,kena guna minyak byk supaya donut tuh x mcecah dasar bontot/dinding kuali..hehee..harap lisa faham apa sue terangkn ni eh..kalo ada muskil lg,sila2 laa kemukakan.yg penting kite puas hati dpt buat donut sendiri..pengalaman n kesilapan tu yg byk mbantu sbnrnya..terima kasih sudi berkongsi laporan ye.. ;)

Donut_cheese
17-05-2009
yang ni filling cheese....yg berkerak keliling tu coz ade satu yg terbukak time goreng so cheese yg terkeluar tu tergoreng skalik...sedap lak mkn kerak cheese tuh....
Laporan oleh: nOOrsha

wah2..nih yg feeling jer nengok nih..time ngah diet nih kena tutup sebelah mate laa tgk cis tu haa..huhuh..nmpk gebu jer tuh..ish2..mintak kerak pun oklah!hee..

Donut_11
17-05-2009
ni rupe asal lak....tak sira gula, tapi cicah ngan sambal tumis... hihiih...tq hasue...
Laporan oleh: nOOrsha

amboih nOOrsha..gemuknya donut hang..montok sungguh!nih stail cik abe kite mkn nih..cicah ngan sambal tumis..wat burger smbl gune resepi nih gak..hehee..thanks juga sudi cube yer.. :D

Img_0201
18-05-2009
Salam Ha Sue..wat donut utk minum petang, mmg gebus..tq Ha Sue for the best donut recepi in the world
Laporan oleh: ibu nuruls

wkumsalam ibu nuruls..tengkiu juga sudi mencuba..tp belum thp best donut recepi ler..peringkat kampung jer.ehee..tq2 :)

Img_0205
18-05-2009
Yang ni celup kat choc. cair plak. Dah cuba byk resepi donut yang ni baru jadi tq bebyk Ha Sue:-)
Laporan oleh: ibu nuruls

biasa yg bercoklat nih laku dulu..tul tak ibu nuruls?hehe..alhamdulillah,menjadik jugak kan..tq juge sudi anta report..nak seketui!hee :)

Img_4171
24-05-2009
Cikgi Sue..anak murid dtg nak anto repot. ada mcm2 btk, tp topping gulanya x bape cun ar.. Gebus, montok...guna tepung roti.. sbb gandum dah abis.... hahaha..tp lagiiiiiiii best.. Mekasihhh...
Laporan oleh: mama-lya

hah...ader pon bini cekgu nih anta report.baru nak komplen kat cekgu S td.hehee..ehh,kalo diet x letak topping pun dah ok tuh ct.kite mkn ngan smbal tumis gak selalunya cam noorsha kate tuhehee..guna tpg roti tu mesti lg lembut sbb kndungan protein lbh tggi..mekasihhh juge anta gamba donut mu yg gebuss itew.. =)

P6290730
29-06-2009
taraaaaaaaaaaaa... gebussssss...... sedappppp!!!.. 10Q sue...
Laporan oleh: waheedeana

tak sampai 15 minit dah siap uli,kann..hehe..thanks kak Ana..gebunya nmpk donutmu ituu..mintak seketui!!

Donut
11-07-2009
nak anto repot lagik...nnt cekgu marah.. Jom makan sama Sue..
Laporan oleh: mama-lya

hehe..cam nilah student cemerlang..hehe..suke tgk donut dier.gebu+montoklah..tq anto report nih..bak seketui ct..hee

Donut
15-07-2009
hasue.. sedap donut ni.. senang nak buat plak tu.. tak yah tunggu lama-lama..
Laporan oleh: juwitajamaludin

alhamdulillah..jd gak donut ita..nmpk sedap tuuu..mmg senang kan,yg penting ita sekeluarga suka..thanks ye sudi cuba resepi nie n kongsi gambarnya dgn kawan2 kat sni.. :)

Cimg0948
16-07-2009
percubaan pertama berjaya. nie lah hasilnya. malam tadi buat. anak tak sabar2 nak makan. 3 ketul habis. hubby pun nunggu yg baru angkat dari kuali.
Laporan oleh: cikliz

yeyyy..berjayaa!!hehe..lenkali bg hb lak angkat dr kuali..cikliz lak tggu.hehe.romantik gitu ;)

Cimg0949
16-07-2009
yg nie pulak pagi tadi goreng. memang gebu dan sedap. dan lagi tak berminyak sangat. thanks Hasue sudi kongsi resepi. senang dan mudah.
Laporan oleh: cikliz

wahh,wat frozen skali ekk?best2..tq juge pd cikliz sudi kongsi gambarnya..sukee tgk!mmg cepat je keje jadinya kan..hehe

Imag0007
01-08-2009
salam sue, bt bf pg ni, sedap lembut n gebuss, anak2 suma suka, selalu gak akak bt n sentiasa mnjadi. tq sue
Laporan oleh: rosaliza

wkumsalam kak..akhirnya nampak jugak kelibat donut akak tu(ehem2..acuan baru tuu..hehe)..tq juge share gamba kat sini ye kak! :)

Myr
09-08-2009
Ni pulak donut yang saya buat.. lembut tapi tak berapa gebu.. kurang uli rasanya.. kena cuba lagi.. walau apa pun, terima kasih ya HaSue..
Laporan oleh: Lynn Sham

yeke?takpela..leh cuba lagi yer..kalo nak betul2 gebu kena tunggu ia ringan sket br digoreng..kalo masih 'berat' tu mmg hasilnya krg gebu..apa2 pun timekasih share gamba kat sini :)

Donut
13-08-2009
sueee.... k.yung suke sgt ngan resepi donut nihh! ntah kali ke brapa buat nih tak cukup jari nk kira!! kihkihkih... mekacih yer sueee!! lebiuuu!!!
Laporan oleh: hana6877

kakyunggg(wat lari2 anak ala2 citer hindi)mekasih sudi anta report kat sini n kongsi ngan ahli2 myR yg lain..sukee sgt!rasa resepi yg simple nih dihargai..resepi yg akak edit tuh mmg lg best sbb guna tpg roti n susu sgr.tp kat sini susah nak carik kak...hehehe...lebiuuu tuu..muahh

105_5702
27-08-2009
Salam HaSue, tq for the resepi ,,sedap sangat ni kali yg keempat buat dlm seminggu. Anak2 & hubby suka sgt, sekali buat mesti habis. Rasanya dah x cari resepi lain lg..
Laporan oleh: Alliana

wkumsalam Alliana..kalo sedap tu dr air tgn Alliana juge..mesti seronok anak2 n hb kan..mekasih juge sudi kongsi hasilnya kat sini. :)

Imag0003
12-09-2009
salam sue... bestnya donut .... apa tah lg topping yg special ni, anak2 lbih suka yg susu ni dr cokelat. bt tuk buka td..tq sue..muah
Laporan oleh: rosaliza

wkumsalam kak..topping istimewa tuh mmg sedap dr gula biasa kan..hehe.ada masa nanti sue tepek kat myr nih.sukanya bila akak pun suke..tq gak kak..muahh

Dcam0926
19-11-2009
Tks, mmg senang sgt dan tersangatlah gebu dan lembut. Hubby n anak2 pun suke...:)
Laporan oleh: AlifAinAmani

ur welkam..mesti seronok buat donut sndiri utk org tersayang,kan..lagi2 bila mereka suka.. tq :)

Imag0011
15-12-2009
salam sue...buat lagi donut resepi sue lagi..tapi tak sempat boh topping pun dh abissss
Laporan oleh: rosaliza

wkumsalam kak..sukanya sue tgk akak anta report nih..kalo leh mkn donut akak buat mesti best..sue pun kdg2 x ltk topping dah kak..tq ye kongsi gambar dgn kwn2 kat sini.. ;)

_c150157
18-12-2009
Tankiu sodap lembut.my daugther & hubby love it so muchhhh
Laporan oleh: cikgurasidah

alahai sedapnya donut celup ceklat..nih kalo anta kat sini seketui x cukup ni..hehe...tq berkongsi hasilnya di sini :)

L_70b4195e53214ddda9c8c03dacacde5f
18-12-2009
hai....makaceh kt k.hasue.donut nie..cpt,mudah n lazat..skjp je sy bt untuk mama..em..cedap! nyum2..!
Laporan oleh: adk mimie..

sama2 buat adk mimie..mesti mama bangga anaknya dah pandai buatkan donut nih..nmpk memang cedap tu..bagi akak seketui!hehe..tq juge ye kongsi gambar donut adik di sini :)

Donut_lagi
22-03-2010
buat donut lg utk sarapan pagi. Yg bulat tu letak inti kacang hitam. Mmg tetap gebus & lembut.....
Laporan oleh: dapurnanie

Hb kite pun suka yg ltk2 inti ni.hehe..mekasih nanie..

21032010730_1_
24-03-2010
tq....best...1/2 goreng....1/2 lg wat frozen....goreng sok pg pon still lembut lagi...tp xcantik sgt bentuknyer.....mmg best...
Laporan oleh: kunonit

Yg penting dah jadik..bentuk tu x penting sgt ka kunonit...trm kasih sbb mencube yer..siap buat frozen lg..

P3290040
30-03-2010
letak stoberi.. mmg best la resipi ni.. thanks ya...
Laporan oleh: mama_myvi

tu stoberi fresh ke?comelnya...thanks juga krn mencuba yer mama_myvi

Donut
21-05-2010
Inilah hasilnya yg sungguh menggembirakan.. first time buat ikut resipi penuh cuma xde shortening... Yang ni utk frozen, kawan tempah sementara saya nak balik M'sia...
Laporan oleh: okeed

Bagus idea utk ganti shortening dgn kntg lenyek tu..nanti balik msia leh cuba guna shrtening lak yer..trm kasih dah cuba n kongsi hasilnya,okeed.. :)

Dsc05303
24-12-2010
dah 4 kali buat baru nak anto report,memang best donat ni..lenbut dan gebu jerrr...
Laporan oleh: mass80

mmg nmpk gebus..nak seketuii..

Pc252188
24-12-2010
misi donut pukul 12malam..hehehe..the best ever recipe for me la!mmg sgttt puas hati, pas masak trus ngap!!! sedap & 5 star rating!
Laporan oleh: farin

wahh semangatnya wat donut..mkn sorg2 ke tgh2 mlm tu?anta la cni setalam 2.hihi..

Pizza_besar
19-01-2011
Derhaka kat HASUE la smlm. Doh donut ni sgt lembut, so Nanie gunakan utk doh Pizza. Ternyata tersangat la lembutnyer dan sesuai walaupon dibakar. Tq yer...
Laporan oleh: dapurnanie

Bkn derhaka tu nanie..kreatif namanya..hihi.ramai gak yg dah guna utk base piza tmasuk sue sndiri.pelbagaikan jer kuih dr doh yg sama nih..senang keja,dan yg penting mjadi n lembut..hehee..tq juga sbb rajin hantar report..sedapnyaaa nampak piza tu..huu

104_0075
02-03-2011
donat yang belum dibedakkan, sebab nak frozenkan...dah dua hari pun stay lembut dan gebu gaban...tq kak hasue
Laporan oleh: CheqSueCommot

sama2 cheq sue..trm kasih juga sudi cuba yer.. ;)

Donut_sue1
14-03-2011
buat bentuk ball, memang gebu la mek!! aku sukakkk.. mekasih yoo. nah 2 cucuk donut buat upah kat tuan resepi!!
Laporan oleh: izahdaut

2cucuk jer?kecik lak tuh..nk 2 cucuk lg..buleh?huhu..mekasi ijah sudi cube yer

Imag1402
23-03-2011
Assalam Sue....suka sangat dengan doh ini..akk buat roti sosej guna resipi ni memang sedap, roti lembut sampai ke malam..mekasih sue
Laporan oleh: rosaliza

waalaikumussalam kak..sukanya tgk report kak liza n kwn2 yg dh mencuba..mcm2 pesen dah ha..hehe..mekasih juga kak :)

P3251214
31-03-2011
satu adunan yang buat dapat sebanyak ni..pe2 pun saya buat dalam pelbagai saiz...lembut walaupun dibuat malam n dimakan pagi..tq for resepi
Laporan oleh: cheq da

satu adunan tu boleh dipelbagaikan..ada masa nanti sy akan kongsikn caranya di blog sy.selain tu boleh juga di frozenkn..tq krn mencuba ye cheq da

12042011_001_
12-04-2011
salam Ha Sue,ni dia donut yg di buat ptg td,mmg sedap..walaupun dah sejuk ttp lembut,ank2 puji sedap..lain kali leh wat lg..Tqvm..Ha Sue..
Laporan oleh: surighani

waalaikumussalam..seronok kn bila anak2 enjoy mkn..puas hati je dpt buat sndiri..tq juga suri :)

Sam_0246
02-05-2011
salam hasue..sedap..sy br 1st time buat.tp alhamdulillah..menjadi..hehehe..sonok plak rasenye..thanx yer 4 da recipe..=)
Laporan oleh: Isteri bekerja

w'kumsalam isteri_bekerja..sy tumpang seronok tgk laporan mskn rakan2 yg buat mjadi..mrujuk soalan pn kat komen d bwh tu,cara mudah nk buat topping coklat adalah dgn mencairkn coklat mskn(lbh krg 150g) guna kaedah double boiler..tmbh sedikit marjerin/mentega(1 sudu teh).boleh tmbh sikit susu pekat mns kalo suka..x ltk pun xpe.kalau x faham leh tanya lebih lanjut ye..atau leh terus gi ke blog sy di sue-hasue.blogspot.com..tq :)

Pic
16-05-2011
Ni saya buat semalam.. sangat gebu.. best! Terima kasih HaSue!
Laporan oleh: LynnSham

sama2..mmg nmpk kegebuannya..terima kasih kmbali :)

Donut
29-05-2011
Tadaaa... Donut ala ala Big Apple or Dunkin tp homemade punya. Buat hari ni, memang sedap, gebu dan lembut, walaupun dah sejuk. Resepi donut macam nilah yg dicari2 selama ni. Hubby n anak2 sangat2 suka. Memang sangat2 berpuas hati... TQ HaSue...
Laporan oleh: Intan76

wahh rajinnya wat aneka topping..best2!selera kite sama agaknya..sama2 n trm kasih juge sudi kongsi hasilnya dgn member myr.. :)

Adamiaummar0088
29-05-2011
Haaaa... Yang ni pulak ada inti kastad kat dalam... Best sangat2... Thanks sekali lagi ye HaSue!
Laporan oleh: Intan76

mmg rajin laa..sure cpt laku yg ada inti nih kan..hehe..sama2 Intan76. Terima kasih juga krn percayakan resepi ni utk dicuba.. :)

Donutt_lagi
09-06-2011
salam hasue...memang lembut giler...fuh,sedap....xpernah buat donut,bila buat je terus jadi...saya kat area yg jauh dri big apple so ini kira pengganti lah...sama tahap kelembutan big apple dh ni...mekaseh ye tuan tanah...hehehe...
Laporan oleh: mumyaman

w'kumsalam..sama laa kite jauh dr big apple atau kedai donut..tp kalo dkt pun cam best je wat sndiri..hihi.. sama2...cantiknya deko donut tu..rajin!

21062011_003_
21-06-2011
Salam HaSue. Thnk u cz kongsi resipi donut ni. Sedap, lembut dan gebu. Ni resipi yang paling jadi pernah saya cuba. Alhamdulillah :) Thanks once again.
Laporan oleh: D'Berry

w'kumsalam...ur welkam..alhamdulillah..kalo ikut bhn2 n langkah2 yg ditunjukkn insyaallah jadi wpun baru pestaim buat donut..tq yer :)

Nyah_ko
22-06-2011
buat agik hasue,ng xjemu...hihihi..
Laporan oleh: mumyaman

Perghh..alu lapa kmk nangga..hihi...mekasih sudi anta report.suka nangga donut byk pesen

Pb171385
18-11-2011
alhamdulillah menjadi donut saya tapi ubah sikitlah menjadi donut pintal hotdog...hanks yer HaSue...
Laporan oleh: supermamaBiznes

sama2..mesti laku jer bila dipelbagai gini kn :)

Pb171386
18-11-2011
Ni dari adunan yang sama. saya buat Donut Pintal KAsih... tqvm HASUE>....
Laporan oleh: supermamaBiznes

Rajin memintal..cantik2.hehe

Dscn1155
15-12-2011
Kite dah cuba wat utk bfest..ok..cepat je abis...lembut n gebu..thanks...Tapi kite buat bentuknya tak berapa cantik bentuknya...lama tak wat..apa2 enak anak2 suka...
Laporan oleh: Resepi2011
Img_1620
16-12-2011
donut yg lembut utk minum petang.
Laporan oleh: noormala75
2011-12-20_14
20-12-2011
buat pg td,fuh!mmg gebu dan cantekk,terbaik la resipi ni,tq ya
Laporan oleh: kamal77
Donut
22-12-2011
dah biasa wat donut guna cepi nie, best....lembut jek. Tq tuan punyer cepi
Laporan oleh: ibu_aqil79
Donut
25-12-2011
donut yg ckup sempurna, gebusss & trbaikkk.. trimakasihhh Sue atas prkongsian resepi ini :))
Laporan oleh: DatinLulu
2012-01-30_14
31-01-2012
alhamdulillah...menjadi! wat minum ptg smlm..time kasih pd tuan punya resipi coz sudi berkongsi ; )
Laporan oleh: UmmiRaudhah
Donut
12-03-2012
yay,alhamdullillah..akhirnya jadi donut. thx 4 d resepi. anak2 n hubby suka. byk boleh dpt. sy tak letak pon shortening sbb takde.sib baik gebuss jgk.
Laporan oleh: xaieda
121015_donut_gebu
16-10-2012
slm HaSue. sy xminat donut tp hb suka. so tingin nk bg die mkn air tgn sndiri. pnh try skali tp xjd. saje try rcp ni. walaaaa. speechless sbb sng n donut gebu ssgt. dh sjuk pn lembuttt je. sy try 1/2 adunan, dpt 13 bj. ltk blueberry filling (hb ckp mcm dunkin donut), celup white choc n tabur almond. lain2 ltk gula icing je. puas hb mkn. time kasih byk2 rcp yg power ni :) dh pandai wat donut..! heee
Laporan oleh: moonbug
P1030548
25-10-2012
thanks HaSue...sedap donut ni...my hubby n anak2 suka..just tukar bentuk ckit utk menarik perhatian anak
Laporan oleh: mardhiyah81
131120121080
17-11-2012
cepat...mudah..senang..gebu..sedap..best...:-)
Laporan oleh: cahayanur
Dsc03436
23-12-2012
salam sue, donut nie pernah buat satu ketika dulu..suke ngn cepi nie, buat lagi,entah yg keberapa..wat nie semata2 nk tunjuk pd sue yg cepi nie pernah buat..nie lh ghupanyaa...maceh byk2 ya,lap u.. :)
Laporan oleh: k.zila66
130103_donut
03-01-2013
kali ni shortening da abis. still sdp cuma kurang gebu sikitt je. n tergaring sgt pulak. tq :)
Laporan oleh: moonbug
20130207_084104
03-03-2013
buat donut ni bulan lepas..ari ni baru ada peluang tuk hantar laporan..tq tuan punya. memang best..
Laporan oleh: eyssa
20130310_124358
11-03-2013
Buat utk minum petang semalam.. percubaan kedua.. barulah puashati sebab donut ni jadi sangat gebu.. best! Terima kasih HaSue!
Laporan oleh: LynnSham
Dsc05869
22-12-2013
buat utk bfest...lembut dn gebu...time kasih Sue.. :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (122)

23-12-2008, akma_4th komen :

HaSue, mcmana rupa Kuih Racun Nyamuk tu?


23-12-2008, cahayer komen :

adakah selembut kat dunkindonut...


23-12-2008, HaSue komen :

akma,nanti post resepi eh.. cahayer,try la dulu..kot2 ade iras ke.hehee..tp terus trg ckp ler kite x pnh mkn yg kat dunkin donut sbb kat sini takde laa...cian kan.hee..tp antara resepi yg dah dcuba,resepi ni the best la setakat ni.. :)


23-12-2008, cahayer komen :

Doh 3 in 1 lah.. pau sambal pon boleh.. layan jek... tak penah buat..selalu mintak mak buatkan jek..umur dah 30 dah.. tak malu nya kite...;P


23-12-2008, HaSue komen :

pau sambal tu doh dgoreng gitu je n belah,diisi sambal tu ke?yg ade timun sume tu ek?kat sini panggil burger kmpung..ha'a,mmg bleh gak 3 in 1.hehee..ha,leh la cahayer(cik ke puan ni ek?hehe)try buatkan utk mak lak lepas ni..hehee :)


23-12-2008, cahayer komen :

ye ler hasue.. dah kawin pun mintak mak buat... puan dah nih... kalau buat adunan hasue ni..rase prefer pada mkn ngan sambal.. manis2 kureng sket..tapi org bagi..makan jek yg manis2 tu..heh..mesti guna marjerin ek..butter tak leh ke...


23-12-2008, as75 komen :

salam HaSue..utk tepung 500gm mcm x cukup 190ml air.. maaf ya..sbb td as dah cuba .. so as tambah lagi airnya sikit baru ok.. ape2 pun memang sedap.. terima kasih kerana berkongsi resipi ni..


23-12-2008, ummihamdah komen :

salam HaSue terima ksih...saya dah cuba...memang lembut dan gebu...apa-apa pun tima ksih bebanyak anak2 saya cukup suka


23-12-2008, hana6877 komen :

tumpang tanya ya buk HaSue..satu peket yis mauripan tuh berapa gram ya? saya ngak bisa guna yg mauripan punya atau jenama dr malasia.. kalau bisa d jawab, tolong ya buk... trima kasih ya... hihihi


23-12-2008, sunkist komen :

hi hana, meh kita tlg jwbkan untuk Hasue.. kebetulan ada yis mauripan ni dlm simpanan.. 11gram sepeket tu.. esok ada la tu laporannye.. ye tak? heheh..


23-12-2008, sunkist komen :

aikk.. mana lak air dlm resepi ni? agaknye Hasue nk check balik kot berapa ml air yg perlu lepas as komen.. mungkin dh betul sukatan 190ml air tu Hasue... coz sukatan air bergantung kepada kualiti tepung sebenarnya..


23-12-2008, hana6877 komen :

hahahaaaa... mekacih la sunkist ye tlg interprem sat kat sini! tgk jerk la tak esok lusa..tak lusa tulat.. tak pong tahun depan jerk la yer! hehehe......


23-12-2008, HaSue komen :

cahayer,leh jer kalo guna butter..hehe :)


23-12-2008, HaSue komen :

salam as..dah edit 190ml-200ml air.agaknya guna tepung b'lainan jenis x sama kandungan protein n keperluan air..selain tu,guna tepung susu dan guna susu pkt pun mpngaruhi adunan gak.sibbaik as pandai ejas ek.mekasih byk2 ye as.. :)


23-12-2008, HaSue komen :

salam ummihamdah..mekasih kmbali sbb sudi cuba ye.tak amik gamba pun takpe,janji yg mkn tu sume suka..hehe


23-12-2008, HaSue komen :

waduh buk hana..ampun ya buk,soalannya lmbt djawab..untung saja ada mbak sunkist dgn stok mauripannya..hehe..agaknya mbak hana guna jenama 'ang!ang!ang!tot tey modai sukiii...doraemonnn'ya?(pjg beno la jenama jepun ni ye?)hahaa.. kite plak beli yg sepeket besa tu,so agak2 je la..dlm 1 1/2 sudu kecil gitu yis nye..hehe


23-12-2008, HaSue komen :

puan sunkist ni laju beno la tindakan refleks dier..hehe.thanks tlg jwb ape2 yg patut tuh..td kite edit bhn,then x pasan lak x kuar2 balik.tinggal X(utk delete) tu je..xleh nak edit ats tu dah...dah simpan balik kuantiti airnya kat bwh tu..tq ye sunkist.. :)


23-12-2008, HaSue komen :

Kalau ade yg mencuba tp terkurang air mcm as tu,tak perlu tuang air lg.cuma basahkan tpk tgn n teruskan menguli..so x la terlebih air pulak kang(belajar dr rancangan mskn)


24-12-2008, sunkist komen :

Hasue... agak2 berapa biji donut boleh dpt ni? tengok la projek kejap lg.. kalau rajin.. hehe.. pls reply.. sbb kalau byk sgt, nk buat 1/2 adunan je.. thanks


24-12-2008, HaSue komen :

sunkist,kalo buat donut sahaje leh dpt byk(saiz kecik)-40 bijik gitu kot..tu yg kalo nak buat utk keluarga kecil,leh bagi2 doh wat kuih lain lg.so dpt buat 1 doh utk pelbagai kuih yg lembut.kalo nak bahagi 2 sukatan tu leh gak..hehe.mcm semanat beno bunyinya sunkist arini...ngah cuti kan?wat kuih byk2 yer..nanti pos ke sini.huahuaa


24-12-2008, HaSue komen :

semanat=semangat


24-12-2008, emma76 komen :

sy dah bt. memang sssedap mcm beli kat kedai....budak2 pun suka. sekali adap dah habis....x sempat untuk esok. anak sy kt esok buat lg.....


24-12-2008, HaSue komen :

a'ah la emma..my son pun suka sgt donut yg ni.br td wat lg, dah 3 hari bturut2 wat donut..huhuu..mekasih ye emma..seronok tgk anak2 enjoy mkn hasil tgn emaknya.. :)


27-12-2008, monali komen :

salam hasue... tadi dah try resepi donut ni.. memang sedap..lembut gila! anak2 saya suka sgt... tq for the resepi!


27-12-2008, monali komen :

satu adunan tu saya dapat lebih kurang 35-40 bijik. banyaknya. lain kali saya nak bagi 2... donut n pau sambal. x tepikir plak tadi... lepas ni bolehla bagi kat jiran2...atau kawan sekerja..xdela malu...ekekeke


28-12-2008, HaSue komen :

salam monali..thniah la 1st time wat donut terus mjadi.pasni leh laa buatkn utk family selalu..nak bagi org lain pun dah konfiden.nak bhg adunan terpulang jer..tu yg bestnya bila buat kuih sendiri ni,leh dpt byk,puas ati lg..kan kan..


03-01-2009, ihidila komen :

sy pernah wat...da 2x...tp resepi lain la...bile panas lembut n gebu..tp bile sejuk dah x lembut...huhuhu...adakah donut Hasue ni menggunakan bread maker...or uli manual gune tangan je. Bile sejuk still lembut x donut nih?


03-01-2009, azanie komen :

salam, HaSue... saya dah buat donut nie, alhamdulillah menjadi. selalu buat donut keras kejung. last2 tong sampah yg makan. buat kali nie menjadi suka sgt. anak2 suruh buat lagi. pas nie terus guna resepi ni aje. terima kasih HaSue. Nak letak gambar x pandai.


08-01-2009, amysha komen :

salam,saya dah cuba resepi donut ni..cara yg senang n hasilnya lembutttt sgt.sdp lak tu..da sejuk pun tak liat mcm donut lain yg saya cuba sebelum ini..terima kasih kerana berkongsi resepi ni.


08-01-2009, amysha komen :

mcm mana nak simpan gamba kat sini?ada sape bleh guide x?


08-01-2009, as75 komen :

amysha.. cuba amysha gi kat tilis laporan kat sbh bwh foto donut HaSue tu.. slmt mencuba!!


08-01-2009, amysha komen :

thanks to as75..dah anta gamba. :)


08-01-2009, as75 komen :

welcome amysha...wa.. nampak dsh donut dia.. 1 utk as 1 utk HaSue kan??


12-01-2009, HaSue komen :

Thanks to ihidila,azanie n amysha krn dah try ye. azanie,tu as75 dah bg tunjuk ajar cara anta laporan..sila2 ler ye.hehe..Tq kak as di ats bantuan :)


27-01-2009, as75 komen :

salam HaSue..x pe kan..Kak as tolong jagakan kedai HaSue??


29-01-2009, HaSue komen :

Salam gak kak as..mekasih tlg jaga dapur kite nih ye..baik hati tul k as nih..kalo ade periuk belanga,pinggan mangkuk dlm sinki tu tlg cucikan skali eh..lantai lak lps sapu jgn lupe mop tau...heee..(ampunnn kak as,gurau jek)kikikii.. :D


30-01-2009, dayang_jack komen :

salam sofieza...silap dapur ler...hehe...masak ape tu? ikan terubuk masin ek?...hehe..antar le laporan tu kat dapur dyg...


04-02-2009, sofieza komen :

wat malu je kan...silap n3 la fulok, :D


04-02-2009, bungabunga komen :

nk tny..kalu 1 paket yis segera tu brapa gram??? tak tau nak agak lah...500gram tepung....yis nak pakai byk mana tu??? sat gi tak kembang lak


07-02-2009, HaSue komen :

salam bungabunga..sori lmbt reply.kak as ni x masuk keje agaknyer..ekeke. sebungkus yis tu bersamaan 11gram..kalo beli yis yg byk skali tu pakai jer 1 sudu mkn gitu.sure kmbng nyer...slmt mencube yer bunga2. :)


11-02-2009, drzaikk komen :

boleh bgtau tak mcm mn nak simpan donut yg dah siap n goreng lain kali tanpa menghilangkan kegebuan dia? jd mcm donut instant so that kite leh buat n simpan dlm peti ais n kalo tetiba ade tetamu dtg kita boleh terus jer goreng ?


11-02-2009, inor5218 komen :

salam HaSue. tepung superfine leh guna x? sekarang ni kt dapur ada baki wat kek aritu. ingat nk perabih stok b4 xpired. tq


11-02-2009, HaSue komen :

salam drzaikk,kalo nak wat frozen donut..u goreng donut tu separuh msk jer sbelum simpan dlm pt sejuk.sekadar nak stop yis tu dr mengembangkn lg doh tu..goreng kejap jer tau..dah nak mkn br kuarkn n goreng spt biasa.insyaAllah spt yg dharapkn(boleh rujuk laporan masakan oleh ihidila kat atas tu).Selamat mencuba yer drzaikk.. :)


11-02-2009, HaSue komen :

Salam juga buat inor5218,tepung superfine mmg sesuai utk buat kuih muih spt donut nih.lagi gebu laa donutnya nanti..selamat mencuba ye.. :)


30-03-2009, noiza komen :

sya nk tnye hal toping coklat tu,sya double boilkn tambah susu pekat 1 sudu tp cairlah , tk beku camne nk bagi beku tu yek........


21-04-2009, itazul komen :

Terima kasih HaSue untuk resepi donut yang mudah dan gebu, penuh satu kuali masa menggoreng donut ni, mula2 ingat dia lambat naik, rupanya kalau api perlahan tapi dah panaslah, lagi cantik dia kembang dan tak hangus. Ita tambah 1 1/2 penutup esen vanila dlm adunan untuk menghilangkan bau telur dan yis (suami tak suka bau telur), lagi sedap. Ita buat frozen untuk anak2 bekal gi sekolah. Anyway thanks.


22-04-2009, HaSue komen :

Salam noiza..nak wat topping coklat yg mengeras tu ye?selain dtmbh mentega/marjerin ms men'double boil'kan coklat tu,kdg2 brand coklat mskn pun mpngaruhi gak.mcm brand van hauten pnh kite try,ia mmg x mengeras.guna caP tulip or yg takde brand tu biasanya xda mslh..u try laa eh.tq


22-04-2009, HaSue komen :

Salam itazul..sama2 dan t.kasih juga sudi mcuba..tahniah ye dah berjaya buat sampai mjadi.memang kena guna api perlahan tp jgn terlalu plahan juga nanti terlalu mnyerap minyak.kalo terlampau kuat,hangus luar x msk di dalam pula.bila dah buat sndiri,pandai2 laa kite ejas tu kang.hehe..pasal bau telur pula,boleh krgkan dgn buang tali pusat telur tu(yg putih2 bila telur dpecahkan tu)sebelum dpukul tu.tp mcm ita buat(ltk esen vanilla) pun ok gak tu.. :)


20-05-2009, HaSue komen :

To lisa sharip..dah jawabkan persoalan yg lisa agak muskil tuh..harap bleh phm ye..kalo x phm kena tanye lg tuh..kwn2 kat sini pun ramai yg sedia mbantu.hehe..thanks ye :)


20-05-2009, Norhasni komen :

salam lelemak adunan tu senang ker nak carik...cam teringin nak buat...kuih kegemarantu.....


20-05-2009, HaSue komen :

salam Norhasni...lelemak adunan tuh memang senang nak carik..selalu dijual area marjerin gak..kalo nak gerenti ada,cari kat kedai mnjual bhn2 mbuat kuih muih.tp kat kedai2 kecik memang senang jer nak jumpa skrg..apa lagi kat supermarket..selamat mencuba ye.. :)


22-05-2009, lisa sharip komen :

hai HaSue..alhmdulillah..trjawab gak prsoalan lisa ni. lpas lisa ntar report tu, esoknya wat lagi. he..he..warna da cantik, tak comot dah. tpi still pecah2. mungkin x ckup uli cam Sue bg tau kot. hhmm..nak cuba gak wat smpai brjaya ni. esok if tak ngantuk..(ish...mklumlah, ni dah kul 6.04am, tak tido2 gi ni) nat wat kuih racun nyamuk lak. doh sama kan. da jumpa dah 5 spices tu. mixed spice tu sama la tukan. nanti lisa ntar laporan ek.


22-05-2009, lisa sharip komen :

o ye..mungkin la lisa goreng minyak x cukup kot. ye la, suka masak, tapi nak diet. takut plak minyak2 ni. tapi baru 5 ari bli minyak masak 1 kg tu, dah tinggal suku, gara2 experimen donut cik HaSUe yg sedap ni. he..he


22-05-2009, lisa sharip komen :

pe pun, penjelasan anda, amat saya fahami..saya faham cikgu HaSue!


24-06-2009, HaSue komen :

sori lisa...baru prasan ade komen lisa kat bwh nih..thanks sebab dah mcuba yer..rajin tol dier.kuih rempah lima tuh dah try lom?hehee..shortening tuh xyah bubuh banyak tau..kalo nak tmbh skit2 tuh ok ler.boleh jadi gak tuh penyebab ia pecah2 tuu..


24-06-2009, HaSue komen :

lisa,kalo minyak sekilo baru kurang suku,patut ler dnut tuh mcm x cukup minyak..guna setgh botol atau abis pun xpe kalo guna kuali besar.nak jimat minyak,guna kuali kecik..tp kena goreng sikit sekali laa...ehehee..yg pnting donut x cecah bontot kuali ms menggoreng..mmg kena guna minyak byk,sebab tuh laa donut x tersenarai dalam menu diet kot..hehe.tq lisa yer.. :)


15-07-2009, zila66 komen :

salam sue,semalam minum ptg..dh selalu wat...mmg besttt...! akak suka mkn panas2 lajuu jerr...abis lh 5 ketul..tmbh gebu lagi hehe.....tq.


15-07-2009, cikliz komen :

ramainya yg dah mencuba...malam nie harus saya buat. lagi pun anak dah cakap nak makan donut nie.


15-07-2009, ibu nuruls komen :

Salam Sue...smlm wat lagi utk bfast tapi akak omit telur...still gebus & cdap..spi ptg anak blk ckolah still maintain gebu..tq byk2..akan guna rcpi ini tok wat donut next time...


15-07-2009, HaSue komen :

k zila66:wkumsalam kak zila..bestnya kalo dpt tgk donut akak..mesti gebu2 jer kn.hehe..ape2 pun tq yer sudi cube resepi nie :)


15-07-2009, HaSue komen :

cikliz:selamat mencuba yer.kejap jer dah siap tuu..anak pun leh tolong terap skali,mesti diorg seronok,leh wat donut sendiri.hehee..gd luck! :)


15-07-2009, HaSue komen :

ibu nuruls:w'kumslm..sue pun pnh x ltk telur,watkan utk anak buah yg alergik telo..masih gebu juga.cume kalo ltk telo tuh ia btmbh lembut gitu.. tak amik pic lg ke ibu nuruls?suke jer nengok donut pelbagai rupe nih.hehee..tqvm yer :)


16-07-2009, ibu nuruls komen :

tak sempat nak amik pic la Sue..akak wat celup coklat...next time klu buat lagi akak akan make sure to snap pic utk tatapan kita bersama..hehe..


12-08-2009, ema_afyan komen :

akum sue,first time wat donat menjadi lembut n gebu gaks la... tapi yg musykilnya donat 2 xjd bulat kat tengahnya...leh sue bg petua mcm ner nak wat donat 2 bulat sekata.


17-08-2009, HaSue komen :

ibu nuruls > ok kak..next time akak share ngan kengkawan kite kat sini yer..suka jer nengok donut2 nih..hehe


17-08-2009, HaSue komen :

ema_afyan > wkumsalam ema. dah cuba buat yer?alhamdulillah kalo menjadi spt yg dimahu..tak jadi bulat lak kat tgh2 ek?hehe...oklah,sue bukan terer sgt laa ek..tp kalo donut yg kurang bulat tu biasanya adunan agak lembik sket..tp adunan yg lembik nih biasanya lagii lembut kan..satu cara yg sue biasa dan tiap kali guna masa nak goreng donut nih,sue terbalikkan masa nak goreng tu. maksudnya,masa nak letak dlm kuali tu sue letak bahagian bwh donut tu kat atas.so yg rata(ms tggu doh kmbg td) tuh belah bwh dan yg belah atas tadi akan masak dulu.kemudian baru balikkan...Jadi rupa donut tu akan lebih seimbang dan cantik..tapi tak pasti laa ia membantu bulatan kat tgh tu ke tidak...ema guna acuan donut tak?


25-10-2009, k.zila66 komen :

sue wat smlm minum ptg..buat lbih utk bekfes..mmg best gebu...anak2 suka..dh selalu gak buat..m'kasih ya..lebiuu...


09-11-2009, qis_ti95 komen :

slm..nk tnye, kalo shortening tu x payah msokan boley x ??


12-11-2009, HaSue komen :

k.zila66 > kak..sori kak!baru reply...mekasih yer anta laporan kat sini..hehe. alhamdulillah dah selalu buat..suka hati sue bace anak2 akak suke...mak diorg gak yg buat..hikhik..lebiuuu too kak ;)


12-11-2009, HaSue komen :

qis_ti95 > w'kumsalam qis.kalau boleh jangan skip bhn2 yg ada sebab fungsinya lain2..shortening tuh utk melembutkan..marjerin untuk merapuhkan dan telo untuk xtra gebu..jadi bila semua bergabung jadilah donut yg lembut tp di masa yg sama agak rapuh(tak liat) dan gebu..insyaallah..kalo nk ganti susu tuh xde masalh..ganti air suam ngan susu segar pun ok.. shortening tu senang nak dpt kalo kat msia nih..cari je kat bakery atau supermarket pasti jumpe..selamat mencuba :)


15-12-2009, ieda71 komen :

mmm sedapnya..saya penah buat donut tp bila dah di frozenkan dan di goreng balik dia jadi liat la kenape eek..? saya nak cuba resepi ni lak..kalau menjadi saya akan hantar laporan k..


17-12-2009, ieda71 komen :

alhamdulillah..menjadi..lembut dan gebu..buat pagi tadi atas permintaan anak sempena birthday dia hari ni.. ptg td goreng lg setelah di frozenkan..tetap lembut dan gebu


17-12-2009, HaSue komen :

ieda71 > salam...dah try buat ek?sori x nmpk komen yg lepas tu.. Tahniah yer dah menjadi tu..maknanya skill dan bahan2 yg digunakan dah tepat la rasanya..kalau ader gambar leh kongsi tgk hasilnya bersama kawan2 di sini..apa2 pun,mekasih byk krn sudi cuba yer :)


18-12-2009, iris78 komen :

sue...sori nk tanya soalan x pandai ni.. sudu makan tu = sudu besar ker?


19-12-2009, ieda71 komen :

mmg nak ambik gambar dan nak tepek di sini..tp tak sempat.belum abis goreng lg.. anak2 dah mkn..tak sempat nak sapu bedak warna coklat..licin...oh ya..kalu dah d frozenkan tu dan digoreng balik..donat tak kan mengembang la ke..? w/pun tak mengembang ,dia ttp lembut..


27-12-2009, HaSue komen :

iris78 > sori lambat jawab lak..sudu makan tu sudu besi biasa guna untuk makan tu(sebenarnya nak memudahkan org2 yg takde penyukat2 ni) kalau ada sudu metrik tu,guna sudu besar/tablespoon tu jer. selamat mencuba yer :)


27-12-2009, HaSue komen :

ieda71 > hehe..mesti anak2 siap tunggu mama diorg angkat dr kuali ek..memang sdp mkn panas2,kan..kalau donut yg dfrozenkan tu dah digoreng sketika(masa ni ia dah kembang) so bila goreng lagi tu x kembang sgt dah cuma nak memasakkan bahagian dlm donut tu jer lagi..goreng skejap td tujuannya utk elakkan doh td terus kembang..so untuk yg nak difrozen,baik tunggu sehingga doh kembang br goreng kejap.


26-03-2010, babydoya komen :

Saya baru cuba resepi ni....punya la power, lembut sangat...Anak2 saya makan punya la laju...Tks for the resepi ya!


21-05-2010, HaSue komen :

babydoya> bestnya dah jadi ek..thnks juga sudi mencuba :)


21-05-2010, okeed komen :

Saya dah cuba semalam.. tapi kat Bahrain ni tak jumpa shortening. Saya cuma tambah kentang lenyek sikit sebab selalu mmg letak kentang. Tetap mengebu2.. best betul. Kena beli shortening balik M'sia nanti. Apa2 pun, tq HaSue for the recipe. Nanti saya upload gambar sbb My Resipi ni kejap ada kejap hilang.. dunno why.


01-12-2010, manjasayang komen :

Salam HaSue donat ni boleh di bakar tk?tq Atas rcp nyer


10-12-2010, HaSue komen :

manjasayang:wkumsalam..donat ni mmg boleh bakar,tp rasa lebih mcm roti la.hehe..doh ni sesuai untuk buat pizza juge sebenarnya..penaikkan sekali ganda baru bakar.. selamat mencuba ye


17-12-2010, c'mah chebo komen :

mmg sgt gebu,slalu buat...hubby suka sgt... thanks kongsi resepi best ni...


25-12-2010, fieda75 komen :

tq Ha Sue...donut ni betul2 jadikk..ank suke sgt....sy x pernah wat cozz tkut x jadi tapi resepi ni betul2 mjadi..x tau nak ckp ape.. tul2 tharu..thg wat ni..ok la..nanti hangit lak donut kat dapur tuu. tqvm...


31-12-2010, HaSue komen :

c'mah chebo:sama2..bestnya hubby puji.. xyah laa beli donut kat luar lg ;)


31-12-2010, HaSue komen :

fieda75:ur welcome..sy pun terharu gak baca komen ni..tq krn mencuba..ada baiknya x putus asa kan. :)


16-01-2011, ijala komen :

saya baru ja buat semalam... waktu adun... dia macam tak jadi.. tapi bila dah goreng.. perggghh.. superb.. makan.. sampai tak terkata... saya siap buat separa masak... simpan dlm peti.. yg sejuk beku pun saya buat.. buatlah mcm mn pun.. bila digoreng.. ia tetap kkembang mekar.. heheh... tima kasih HaSue.. berkongsi resepi yang best ni...


01-02-2011, elly4498 komen :

teruja nak mencuba resepi nie. nanti saya dah cuba saya bg tau ye.


04-02-2011, HaSue komen :

ijala:sama-sama..alhamdulillah,,menjadi jugak seperti yg dharapkn ye.semoga semua yg merasanya pun gembira dgn hasil donut ijala tu.. =)


04-02-2011, HaSue komen :

ellyy4498:ok,selamat mencuba yer .. ;)


10-02-2011, wan nor hilmun komen :

assalamualaikum...terima kasih untuk resepinya hasue.dah cuba resepi ni...lembut n sedap.masuk dlm senarai koleksi resepi donut......


20-02-2011, HaSue komen :

wan nor hilmun:waalaikummussalam wth.. sama2..semoga ia dpt mberi manfaat utk mereka yg sudah mencubanya.. :)


02-03-2011, izzann komen :

macamna klu nak guna breadmaker?


03-03-2011, HaSue komen :

izzann:kalau guna BM,selepas step 2,masukkan ke dalam BM..langkau je step 3,4,5 tu.. Tapi rasanya resepi ni cepat jer siap..tp kalau guna BM of coz dia uli lebih lama kan,pasti lebih lmbut lg..cuma kena tggu lama sket la..hee.slmt mencuba


24-03-2011, waheefa lim komen :

wahhh macam best jer resepi donut ,, lagipun ramai orang yg komen2 bagus sal donut ni memang gebushhhhhhhh heheh .. harus mencuba nanti


24-03-2011, waheefa lim komen :

alamak letak shortening ke .. was2 la saya nak guna shortening


28-04-2011, Isteri bekerja komen :

salam..hasue..mcm mane nk buat topping coklat..x retila...


03-05-2011, tee_gom@yahoo.com komen :

Byk resipi yg best2 kat sini lagi best kita buat dan pling best lagi kita makan sedap..............


03-05-2011, HaSue komen :

waheefa lim:kalau nk beli shortening yg halal..gi laa kedai bakery muslim..insyaallah diorg ada sijil halal tu semua..kalo msh was2 gak,leh je gantikn ngan kentang lecek..jd ala2 donut kentang gitu.. ^_^


03-05-2011, HaSue komen :

Isteri bekerja:w'kumsalam..sy dah jawab persoalan kat laporan masakan atas tu yer..hrp dpt membantu.. :)


03-05-2011, HaSue komen :

tee_gom:betul tu.. best2 kan resepi kat website nih..lg best sbb boleh kongsi gambar hasilnya bersama :)


08-05-2011, yusrasyahirah komen :

yehh...jadii....maseh2.....donut smpena ari ibu....:P


20-06-2011, hannajr komen :

salam kak..nk tnya kalo guna butter gnti margerine tu ok tak..


24-06-2011, HaSue komen :

yusrasyahirah:yeyy..tahniah.. :)


24-06-2011, HaSue komen :

hannajr:w'kumsalam..boleh jer kalau nak guna mentega..slmt mencuba ye. ;)


22-07-2011, ainaamir2808@yahoo.com.my komen :

salam... kalau tak da shortening, cam ne eak? ble ganti yg lain tak??


10-08-2011, raudah85 komen :

salam kak sue..thanks share resepi ni..mst nk try..da buat nanti sy bg laporan masakan ye..


24-10-2011, iedaoshin komen :

ramai yg dh wat sy pun nk join la cmni,smalam dh wat tp xletak shorteninng sbb xde tp jd gak ok la.rini wat lg letak shortening plak tp wat pizza la nk join ngn diorang yg wat pizza guna resepi ni.ok tq tuan punyer resepi ,terima kasih berbanyak


11-11-2011, supermamaBiznes komen :

Wah nampaknya saya ketinggalanlah nie. Thanks HaSue kerana sudi kongsi ngan kami semua. Saya ni dh banyak kali wat donut belum ada yang terbaek... so after this, hope i can do the soft n gebu donut. mesti cuba this week nie..hehheeh


12-11-2011, honeybee_lebahmadu komen :

dah cuba buat pg td mmg lembut dan rangup . tp tak letak shortening pn :) tak de kat kedai ... anyway terbaik ah !!


14-11-2011, supermamaBiznes komen :

hai Ha Sue.... Tq so much... Kali ini utk pertama kalinya saya wat donut MEMANG MENJADI< SUPER. anak ngan husben suka sangat. nanti saya uploadkan gambo KEJAYAAN DONUT SAYA tu. anyway tq a lot.... jasamu dikenang...


13-12-2011, ummidida komen :

tqvvmuch. ni donut terlembut yang pernah dihasilkan oleh saya. tapi saya x bubuh shortening pun, just lebihkan buttercup. disebabkan tepung gandum saya dah abih maka saya tambah tepung naik sendiri dlm 30 gm. rupa rupanya walaupun bhn sama,cara menggaul bhn berbeza menghasilkan donut yang berbeza. doh jadi lembut sbb dah disebatikan dulu.


13-12-2011, ummidida komen :

selain donut, apa lg resepi yang pn Ha sue uploadkan kat my resepi ni, nak try. terima kasih byk2 ya. Mudah2an Ha sue murah rezeki sbb x kedekut berkongsi ilmu.


14-09-2012, zuevamp komen :

.....donut utk bekal anak ke sekolah hari ni....thanks for recipe.....sgt senang dan sedappppp.......


12-10-2012, shieda1310 komen :

assalam k hasue..saya nk ucapkan terima kasih kerana dengan resipi ni juga saya dapat menambahkan pendapatan saya..alhamdulillah..resipi yang sangat telus dan tidak lokek ilmu..ye la..ada sesetengahnya smpai x nak kongsi langsung resipinya..yg kongsi pun kadangkala x betul langsung..k hasue..moga allah sahaja yang balas budi baik k hasue.. lepas ni nak cuba resipi lain plak...mekaseh k hasue..


06-12-2012, wn_irianie komen :

salam semua....dah try buat resepi nie...tp x letak shortening.....ingat nak buat esok tue, tup2 anak dah ngamuk...umi..buat donut..umi nak donut...malam tu jugak uli donut...sanggup tue si kecik tue menunggu dan menguli sekali. nampak, kepuasan dari mukanya...umur baru 2 tahun, tp pandai mintak nak makan tue, nak makan nie,,takper la...umie buat, janji anak umi kenyang...even tak letak shortening, still donut tue lembut lagi...nak2 lepas goreng makan terus...tq kak hasue 4 d recipe.


23-12-2012, ctjie komen :

salam.. dah wat donut ni mmg lmbut n menjadi. byk kali dah try donut lain tp x mnjdi tp yg ni yg jd.. tq pd tuan resepi..


13-03-2013, Snur komen :

Lm dulu....saya salin rsipi ni tp x tls nm tuannya..so stiap x buat donut mmg rsipi ni skmo saya guna N mmg menepati selera..ank2 lglh sukerr bila emaknya dh terer buat donut yg gebu....TQ yer..


13-06-2013, nor amirah komen :

kalo xmasukkn shotening blh gntkn dgn brg len x


14-07-2013, HaSue komen :

nor amirah: kalau xde shortening pun xpe..boleh je skip ye.kalau rajin,boleh juga gantikan dgn kentang rebus yg dilecek halus.. :-)


30-08-2013, zarita77 komen :

Salam. Sedap donut ni. Lembut & gebu walau baru 1st time buat. Nak tanya, macam mana nak kurangkan bau yis? Sebab macam kuat sgt pulak. Tq.


30-06-2014, epent komen :

Assalamu'alaikum ha sue,dah try tdi juadah buka posa...Alhamdulillah...lembut n gebu je...sdkh sdkit kt students epent...mrk ckp lembut jer...suamipun suka...semoga Allah permudahkn urusan dunia akhirat Ha Sue...amiiin


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd