Google+

oleh: maksu om Pulut Dakap

Imej024

Dipanggil juga romeo & juliet. Belajar dari mak, mak buat bisnes pulut dakap.


Created on : 22-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maksu om




Bahan-bahan ( 30 biji @ 15 pasangan berdakap )

  • 1 kg beras pulut
  • 35 oz santan daripada 1 1/2 biji kelapa (lebih kurang 5 cawan)
  • 15 biji pisang emas (dibelah dua)
  • 2 sudu teh garam
  • Daun pisang secukupnya (dilayur)
  • Tali untuk ikat
  • 2, 3 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Masukkan santan dalam periuk yg agak besar dan letak atas api. Masukkan garam dan daun pandan yg disimpul.
  2. Apabila santan sudah menggelegak, masukkan pulut yang telah dicuci dan ditos terlebih dahulu.
  3. Sentiasa kacau supaya tidak berkerak hingga pulut separuh masak atau santan sudah kering. ( Lebih kurang 25 minit). Tutup api dan ceduk beberapa senduk masukkan dalam bekas lain.
  4. Daun pisang dipotong selebar lebih kurang 15 cm.
  5. Imej019
    Bentangkan daun pisang.Ambil 3 sudu pulut dan ratakan. Letak pisang ditengahnya.Balut.
  6. Imej021
    Dah siap balut semuanya, cari pasangan yang sama panjang dan dakapkannya. Lalu diikat di kedua-dua bahagian hujungnya.
  7. Rebus untuk 45 minit. Keluarkan dari periuk dan biarkan sejuk.
  8. Buka ikatan tali dan boleh dimakan.
  9. Selamat mencuba.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (8)

22-12-2008, sunkist komen :

pasangan berdakap... romantik tu maksu..... heheh ;) semua nampak sedap & cantik kuih2 yg maksu buat .. maksu ni buat bisnes kuih kuih ke?


22-12-2008, maksu om komen :

Tak tau le romantik ke tak..sampai penyek pulut tu berdakap,musim sejuk kot..he he Maksu x bisnes la.. cuma ada kalanya rajin masak n ada kalanya maleh..ikut mood. Dulu zaman maksu kecik2 mak niaga kuih tampung keluarga.


22-12-2008, maksu om komen :

Maksu ada add pic cara masak tp x kuar pun.


22-12-2008, sunkist komen :

penyek2 pun sedapppp tu maksu hehe.. maksu kena save satu persatu bila dh masukkan gambar tu.. baru dia kuar.. cuba maksu try sekali lagi.. lepas masuk pic pertama, maksu save... dan begitulah seterusnye..


22-12-2008, Lieyana komen :

Salam..Maksu ni orang kedah ker. Ingat lagi kuih ni, selalu makan time pegi sekolah rendah kecik2 dulu. skarang nih bila terinagat nak makan, puas cari tak de jual. thanks Maksu..lepas ni boleh try...ingat balik masa budak2 dulu..he..he..


23-12-2008, maksu om komen :

Salam Lieyana,Ya..maksu org kdah. Memang org dah jarang buat juai sbb hg pulut mahai..agaknya. Lepas nie dah cuba bolehlah hntar laporan ye yana..TQ.Jumpa lagi di resepi yang lain nanti.


03-03-2011, yan_89 komen :

nak tanya, ada siapa tau tentang sejarah dan simbol untuk puluh dakap tak? sebab I ada assignment ttg puluh dakap ni....I tak dapat cari information ttg pulut dakap ni...


03-03-2011, yan_89 komen :

urgent!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu