Google+

oleh: eugeniadarwis Marble Shortbread

Marble_shortbread

resepi dari internet tapi dah diubah suai


Created on : 21-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi eugeniadarwis




Bahan-bahan ( 1 loyang bercutter 10" x 10" )

  • Bahan (utk base biskut)
  • 150g tepung gandum
  • 50g gula kastor
  • 50g serbuk badam
  • 125g butter
  • 50g susu tepung
  • Bahan (utk hiasan)
  • 200g coklat masakan
  • 1 camb shortening
  • 75g coklat putih

Cara-cara

  1. Gaul kesemua bahan utk base biskut hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).
  2. Loyang_cutter
    Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan adunan sehingga padat dan rata dlm acuan. Cucuk dgn garfu base tersebut.
  3. Tekan alat pemotong ke dalam adunan bakar pada suhu 180 selama 15 minit.
  4. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong , biarkan sehingga biskut sejuk
  5. Cairkan coklat masak & shortening, tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
  6. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak
  7. Tarik coklat putih dengan pencungkil gigi utk dijadikan corak batik.
  8. Masukkan semula alat pemotong ke dlm biskut. Sejukkan dlm fridge selama 10 minit atau sehingga coklat telah keras dgn cutter sekali .

Tag

cookies

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (2)

Dsc05473
29-01-2009
bab lorek melorek ni mmg keras tgn.. hancusssssss ... huhu
Laporan oleh: yatiezaini

kak yatie, nmpk mcm coklat tu dah mengeras masa lorekkan coklat putih tu, nak kena cepat kalau lambat mmg mcm tu la rupa dia, jgn putus asa nnti cuba lagi...

270973_1424226022216_1729731700_690643_5579373_n
25-08-2011
Buat x guna cutter pun...Kbtulan ada loyang pembakar biskut, so just potong dgn pisau je...
Laporan oleh: Fana Qizzie

Komen (22)

22-12-2008, sizar_baik komen :

adui... xbrape pahamla arahan dia..... hmmm tapi memang sedap bile tengok pic tu....


22-12-2008, alma komen :

hehe sizar, wat shortbread ni kne ada alat pemotong 4segi, biar kemas & cantik cuttingnye - rasany G leh tunjuk gambo alat tu G, biar sizar phm. akak xgna cutter, dah msak potong dgn pisau yg tajam jer. tang rayer wat ler bskt ni, mmg sedap!


22-12-2008, eugeniadarwis komen :

kak alma, tq tolong jawab :) sizar_baik, G dah letak gambar loyang bercutter tu, ada masa nnti G buat lagi sekali & letak gambar step by step ya.


22-12-2008, cahayer komen :

biskut ni mahal giler time raye.. nak buat sendiri..resipi dah belapok dlm fail... payah ar nak buat.. since alma kate leh guna pisau..ok lah kot... loyang cutter tu..kalo nak niage oklah beli...


22-12-2008, Ekieyna komen :

Kak G..marble Shortbread ni mmg besh..dah try dah..amik kat internet gak resipi dia..uat tuk raya aritu..siap da org order lg..hehe..Nti nak try ala lak versi kak G..:D


22-12-2008, Ekieyna komen :

Kak G..marble Shortbread ni mmg besh..dah try dah..amik kat internet gak resipi dia..uat tuk raya aritu..siap da org order lg..hehe..Nti nak try ala lak versi kak G..:D


22-12-2008, eugeniadarwis komen :

cahayer, loyang tu selain drpd utk shortbread boleh gak utk buat brownies, senang sgt :)


22-12-2008, eugeniadarwis komen :

windunya kak G ngan Ekieyna! wah dah meniaga cookies eh, selamat mencuba!


22-12-2008, sofinar komen :

ooooo loyang ni pernah tgk, tapi tak tau pula utk shortbread tq kak g bertambah satu ilmu lagi


23-12-2008, Ekieyna komen :

Hehe...wendu kak G gak;P *hugs* hehe...lame x msk sini..Wendu..busy ngn keje..Wendu kat MR ngn kwn2..gegege..nk active balik nih..Support la sy~~~ :P


29-03-2009, Rodziyah295 komen :

i can try this recipe yam yam


31-03-2009, gigimanis komen :

kat mana nak beli loyang tu eh.. puas carik kat KL ni.. sape2 leh suggest?


31-03-2009, pinky75 komen :

cba cri kat kdai pmbekal brang2 bakeri mcm BWY/Bagus Marketing..mesti ada..


01-04-2009, gigimanis komen :

kat mana tu eh? ke online?


07-04-2009, awieza komen :

nak tanya... cutter tu size 10" x 10" ke?


15-04-2009, kamalaishah komen :

aduiii sedapnya biskut niee tapi ape kan daya tak bleh nak uat coz raya kat hospital nak meletop dan bulan 9


15-05-2009, NurDamia komen :

ada sapa nak beli acuan ni , ble order kat saya ..email kat sini suriani@silterra.com ada pelbagai saiz.. ikut oven yg puan nak guna..


06-09-2009, aa_iezah komen :

yess! inilah resp yg dcari2..loyang 2 dh lama bli cuma nk bt jer x tau cmna..ekeke..since dh jmpa leh cuba.. tqvm eugeniadarwis!


08-09-2009, aa_iezah komen :

erm...best la td wat biskut nie jd..bangga plk rasa sbb slalunya beli jer ..mahal lak tuh..kali ni bt sndr..yes! tq euginia share resp ni..


01-10-2009, zura_rydz komen :

kat mana ada jual loyang ni yg size 10" x 7"? Kat Bake With Yen jual yg size 10" x 10" je....x muat ovenku yg comel tu...


03-10-2009, imm komen :

tq..dh la imm cari resepi ni xde org nk ajar pun ble c dlm my resepi ni baru dpt tq ek..sok imm try nanti kasi maklumbalas ek..


05-08-2011, miss_mira komen :

salam..kak,cmne nk gune cutter dlm acuan nie...nk gune cutter 2 b4 or after adunan 2 msk?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu