Google+

oleh: kak fida ♥Fresh Apple Celery Juice™

Fresh_apple_celery_juice

Jus yg dikatakan sesuai untuk orang yg sedang berdiet dan mempuyai masaalah darah tinggi...jus ini juga boleh mengurangkan kolestrol.Tapi tidak digalakkan minum hari2 setakat 2-3 kali seminggu...


Created on : 21-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 1 gelas besar )

  • 2 biji epal hijau - dibelah 4
  • 1 batang celery - sepanjang 2 jengkal
  • ketulan air batu - jika suka

Cara-cara

  1. Jika menggunakan pemerah buah eletrik,perah celery dulu dan diikuti dgn epal hijau yg dibelah 4.Bubuh ketulan ais jika suka dan terus diminum.
  2. Jika menggunakan blender atau pengisar makanan,kisar celery dan epal dengan sedikit air hingga halus,tapis jika suka dan boleh terus diminum.
  3. ***Jus ini hendaklah diminum segera untuk mendapatkan zatnya dan utk mengelakkan drpd cepat menjadi lebam.Begitu jugak dgn epal hijau,ketika hendak mengisar barulah dibelah untuk mengelakkan epal kelihatan lebam...
  4. **Seperti di dalam gambar tuu...baru bberape min. nk berposing nk amik gambar,dh nk lebam daa...lebam pon lebam lah...minum aje..









Laporan Masakan Bergambar (21)

Roti_005
04-01-2009
Tambah madu sikit dalam jus tu. Sedap..yang penting leh diet. Thanks Kak Fida :D
Laporan oleh: Mummy7857

tq Mummy krane mencube...mmm...sdp tu boh madu....tringat rancngn d tv Mkn Tapi Diet....heee....:)

Apple1
04-01-2009
dulu2 selalu minum jus ni kt Kyros Kebab.. skrg dh boleh buat sendiri.. tip tak nk bagi lebam, letak sedikit garam.. tq kak fida.. meh la minum sama2 hehe :D
Laporan oleh: sunkist

klau akak mmng elakkan bubuh garam dn gula dlm minuman ni....cpt press cpt minum gitu...heee...jmput minum,bismillah....tq sukist krane mencube....nga diet ker ?... :D

Juice
04-01-2009
nak join gak la! tapi xde epel ijau gune epel merah jerk... lupa daaa nk kupas kulit tuH! hehehehe... ltk madu skit cam noorma.. sedapp! mekacih k.fida!
Laporan oleh: hana6877

hana,akak pon mmng tk kupas kulit epal tuu,cume buang bijik jer...tuuu 2 gelas,minum ngan en. hb ker?...heee...mekacih jugak hana krane mencube... :D

Epel
06-01-2009
kak fidaaaaa... sudah jatuh cintan sama ini jus! camnoo nihh?? hihihihi.... yg nih tapis plak... agak2 leh kuruih tk erk kakfida? heeeeee....
Laporan oleh: hana6877

uuuiiiiihh...dek ina uuuiiihh...jatuh cintan tk per,jgn jatuh telentan pulok...hehee...tang kughuih mmng bulih kughuih tapi jgn smpai kene tiup anging melayang dh ler...heheee...tq dek ina.... :D

Img_3386
06-01-2009
seminggu 3x je ye...oklah sy ikut saranan tu.nak kurussssss!!!
Laporan oleh: sofieza

fiza,klau badan mcm 'Annie...angkat kain...',haaa...bolehlah yer...tapi klau mcm bini Popeye ...jgn yer....huhuuu...:o..trima kasih fiza krane mencube.... :D

Img_3398
09-01-2009
minum kali ke 2....
Laporan oleh: sofieza

mudh2an fiza akan trus dan sntiase sihat wal'afiat hndknye...amiiiin... :)

Dsc00843
10-01-2009
kak fida, berjaya wat n minum. alhamdulillah mujarab untuk kontrol tekanan darah tinggi. thanks kak fida.
Laporan oleh: akma_4th

alhamdulillah...mudh2an akma juge akan sntiase sihat wal'afiat hendknye...amiiin...trimakasih krane dh mencube ye... :)

Jus_apple_hijau___celery
16-01-2009
Mudah mudahan boleh kurus ye Kak Fida. TQ for the recipe.
Laporan oleh: hazila

mudah2aaann...amiiiin...tapi nk kene amalkan mminum dan diet yg betul.....tq zila krane mencube... :)

Dsc05226
21-01-2009
seblm nih mmg x berani nak telan minuman yg letak celery.. tp yg nih sedapp la pulak .. tks k.fida
Laporan oleh: yatiezaini

tk cube tk tau ye yatie...kemasaman epal ijau yg buat jus ni sdp...heee...tq yatie krane mencube.... :)

Img_0010
01-02-2009
buat utk lunch tadi. 2 gelas je utk saya n hubby. nak tengok sapa kurus dulu...hahahha.. sedap la!!!
Laporan oleh: rossitamz

jgn brlumbe2 ross...haaa..nnti ade yg tkurus ade yg tkering pulak...hihiiii.... :D...tq krane mencube.... :)

Img_6287i
26-05-2009
kak fida inilah hasilnya... dah lama buat tp baru nk tepek gambo.. terima kasih.. besttttttttt sgt...
Laporan oleh: choa

tk pe lah, lame ke tak,tapi akak hepi dpt lihat hasilnye...tq choa krane sudi jugak mencube...:)

Dsc00290
29-05-2009
hi k.fida, mlm td baru berpeluang buat minuman nie. Minum skali ngan hubby ... rase nyer sedap la ... Maria akan amalkan minuman nie ... Moga dpt kurangkan tekanan darah tggi. Aminnn .... thanks k.fida .. :)
Laporan oleh: hmaria78

Akak do'akan Maria akan trus dan sentiase sihat dismping kluarge yer...amiiin.. dan tq krane dh mencube... :)

Picture_050
27-07-2009
ok...beres cikgu.ummphh...best sgt.sy xtapis pn.kaler air tue pn xcantik sgt sbb da bergelas minum bg teringat nk snap pic.ina xisi saleri.so nie jd just isi epal je laa yek!!!epal ijau belambak kat umah.takut buruk je.next itme nk try tmbh saleri pulak.pnh bc artikel yg juice epal hijau n saleri elok utk sistem penhadaman.
Laporan oleh: eiyna

bnyk lagi resipi jus epal yg boleh dicube kt MyR nih,tk trbuang lh epal tuh...heee...tq eiyna krane mncube... :)

New_image1
03-08-2009
Pd. satu t/hari, maria berkata kpd k.fida "jemput minum skali k.fida ... Bismillahirrahmanirrahim ... ahhhh sedap nye ... oppps dh abis la plak ... nnt maria buat lg utk k.fida yek".. hihihihi :P
Laporan oleh: hmaria78

heheee...ngko kenen akak yer,maria....tk per akak wat sendirik lah...heheee....macehh manyak2.. :D

Jusepalcelery
22-02-2010
asyik makan3...nk kughus jugak lah....heheheee.....jempot minom kakKK!!!
Laporan oleh: ctmas

bismillah...mudh2an cpt kughuuusss....mekaseh ct krane mncube... :)

Apple_celery
13-11-2010
sedap gak.. dah 2 3 x buat.. hope darah tggi n kolestrol sy leh reduce naturally.... thanks akak..
Laporan oleh: pisces^amie

insyaAllah.....mudh2n akan sntiase siht hndknye...amiiin...thnks jugak amie krane mncube... :)

Dsc02253
11-03-2011
salam kak fida, lepas2 mkn sup tulang ni..kenalh minum jus salary + apel. hm, sibbaik sedap, kalau x..(kes tkut mkn ubat..peel sjk kcik..hehe) tq kak fida...
Laporan oleh: kakbesah

w'salam kakbesah..sebbaik akak bukan doktor..klau tk akak bagi ubat bnyk2 kakbesah kasi akak sop tulang 1 mangkOk besO..heheee....mekaseh kakbesah krane mncube... :)

Dsc07337
06-07-2011
Asalam fida seperti dijanjikn ni lh fresh apple celerly juice...hah pnjang nk menyebutnyer heheee...seeeedap!!! tq
Laporan oleh: k.zila66

w'salam zila...heheeee...mekaseh yer krane dh mncube... :)

P1040325
24-07-2011
slm kak,rsa dah 3,4 kli wat air ni,dah jatuh cintan npak nyee,mekasih ye kak tok rspi ni..
Laporan oleh: Mariani(KT)

w'slm ucu...jatoh cintn tkpe jgn jatoh tlentng...heee...mekaseh ucu krane rajen mncube... :)

Dsc00464
22-05-2012
salam fida, sesekali kena wat air ni jgk..konon2 nk berdiet kihkih.. kite selalu wat sebulan sekali jer..mekasih ya kongsi rspi yg best..
Laporan oleh: k.zila66

salam zila,klau nk brdiet tkleh konon2,kena slalu2 boleh tmbh power..ekheheee...ppon mekaseh yer krane mncube... :)

Dsc00050
07-06-2012
k.fida, juice ni dh jd mnuman rasmi setiap kali posa sunat, doktor smpe puji hb, drh tinggi & kolestrol xde lg..Alhamdulillah.. ni yg akk anto lpuran ni, nk bg motivasi pd kwn2 lain spaya amlkn mnuman yg sgt bagusni, insyaallah.. syukran skali lg k.fida..
Laporan oleh: kakbesah

kakbesah...alhamdulillah..semuge kakbesah sekluarge bertmbh2 dn sentiase siht hndknye..amiiin...mekaseh kakbesah krane mncube.. :)


Komen (43)

26-12-2008, catherinessc komen :

minuman sihat... memang nak cuba bila free :)


04-01-2009, yolexx komen :

sedapnye nampak air ni..nk cube la nnti..


04-01-2009, kak fida komen :

catherinessc,sori lmbt jwb...mungkin ketika ini dh pon cube dan minum jus ni....tq...:)


04-01-2009, kak fida komen :

salam yolexx...klau dh cube nnti boleh join kt laporan atas tu yer...heheee...slmt mencube...tq... :)


04-01-2009, akma_4th komen :

wah ada khasiat rupanya yer jus ni kak fida. nak kena gi beli epal n celery nih. kita asyik sakit belakang tengkuk jer sejak raya haji lepas. klau cek kt klinik asik borderline jer... dulu slalu darah rendah je. xtau naper jdi gini. nak cuba minum jus kak fida la plak. kot2 tahan skit sakit ni...


04-01-2009, kak fida komen :

salam akma,kate org,klau drh rendah amalkan makn hati lembu tapi klau akma nk minum jus apple celery ni boleh tapi jgn hari2 yer nnti drh kering pulak...haaa lain pulak critenye nnti...mudh2an akma akan sentiase sihat hndknye yer....amiiiin....


04-01-2009, akma_4th komen :

terima kasih kak. mlm ni nk kuar shopping celery n epal. ms darah rendah dulu, selalu makan hati, paru lembu. tp ttp drh rendah gak. jgn nnti minumjus ni,ttp tinggi dah ler kan kak?


20-02-2009, Ekieyna komen :

celery tu aper ek??mana nak cari ya??


20-02-2009, kak fida komen :

salam Ekieyna....utk mmudhkan Ekieyna...sila gi ke http://www.myresipi.com/top/glossary/24 ...mudh didapati dipasar basah dan pasaraye bhgian sayur2an.....tq...


23-02-2009, noraida komen :

hai kak fida betul ke boleh kurus,semangat nak ge pasar besok cari epal n celery.almaklum sejak beranak pinak badan liat semacam .mudah mudahan dapat lah ramping sikit he he malulah


24-02-2009, kak fida komen :

salam Noraida...insya'Allah...klau diamalkan dgn diet yg btol lah...tapi tk boleh diminum hari2 nnti tinggal tulang pulak..heheee...ppon aida...klau tk kurus, mudah2an dgn meminum jus ni bdn cergas dan sihat hndknye....slmt mencube...klau gi gombak jgn pulak borong celery smpai abis...kesian org2 gombak...heee... :D


11-03-2009, noraida komen :

salam kak fida apakabar? kak alhamdullilah mujarab air epal kakak ni.aida da kurus 1.5kilo dalam masa 2 minggu.hari jumaat ni nak berangkat ge surabaya dah dapat pakai baju cantik2 sikit.hapylah tersangat2.tq tq tq kak fida.aida masih teruskan minuman ini setiap pagi.abis epal hijau kat yew tee aida kerjakan.tq kak fida


11-03-2009, kak fida komen :

salam jugak buat aida..akak,alhamdulillah siht2 jer...ni pon baru dpt online...ptg2 tk brape suke online lah sbb com. lembab sikit tapi dh mmndangkn bnyak komen blom terjwb...terpaksalah jugak..pelan2...heheee....nmpknye aida amalkan jugak mminum air jus ni yer dan alhamdulillah nmpk hasilnye yer..fiiiwiiittt!! makin lawa laah.....ppon akak do'akan aida ttp siht dan seimbangkan jugak dgn pemakanan yg sihat yer....slmt menruskan diet anda itu...chewaaah.....cayalah aida...slmt dlm prjalnn ke surabaya dn slmt pulang ke tanahair ye.... :D


23-04-2009, choa komen :

kak fida, saya dah cuba jus nie..mmg sedap. tp saya tak sempat tempek gamba. tp takpe, jus nie akan selalu saya buat, jadik nnti2 boleh tempek ek. saya nk tanya, adakah dengan meminum jus ini, kita akan kerap ke tandas? sbbnyer saya kerap ke tandas selepas minum jus nie.


23-04-2009, once komen :

saye ade drh rndh tp xde la trok sgt,tp penah la pengsan dlu.ok ke klo sye minummmm..nk kurus sgt!! bdn asyik naik je


23-04-2009, kak fida komen :

hai choa..trimakasih krane dh mencube...tk kesah ler klau tk de gmbr...len kali jer lah..heee... :)..klau boleh jgn lah hari2 minum klau kerap ke tandas nnti memudharatkan pulak...seperti yg akak telah catit kt sebelah gmbr kt atas tuu...tk digalakkan hari2...klau mkn epal hijau aje hari2 ok lah.... :)


23-04-2009, kak fida komen :

hai once...klau ade darah rendah memang tk digalakkan minum air campuran ini...tk sesuai...cube amalkan memakan hati lembu yg dimasak lauk utk menambahkan darah...tapi klau nk diet jugak mestilah mintak nasihat doktor...atau boleh jugak amalkan minum jus epal hijau aje tanpa campuran atau makan epal hijau setiap hari...insya'Allah.... slmt mencube... :)


24-04-2009, choa komen :

hehehe..kak fida, silap statement laa...bukan kerap tp setiap hari.. satu perubahan yang bagus utk sayalah.. sbbnye sebelum2 nie agak payah nk ke tandas setiap hari. terima kasih kerana kongsi resepi nie. suami dan saya sama2 minum, nk tgk sapa yang berjaya kurangkan berat badan..ekekekeek.. lepas nie nk cuba resepi lemonade kak fida n mango spin tu..hohohohho..


26-05-2009, hmaria78 komen :

minuman sihat nie ... sesuai plak ngan org yg ade darah tinggi. Pening dan sakit urat kat tengkuk nie x penah ilang sejak anak ke-3 maria meninggal dunia. Gi klinik dokte ckp ade darah tinggi .... Nnti nk try minum air nie. IsyaAllah moga dgn izin Allh bleh kurang tekanan darah tggi maria. Nnti maria anto gmbo yek ... tima kasih bbyk kak fida ... :)


26-05-2009, kak fida komen :

salam hmaria78...akak simpati dgn kesah maria..mudah2an sentiase tbh slalu...hrp2 dpt lah maria mncube minuman nih...insya'Allah tknn drh tinggi dpt dikurangkn....amiin...slmt mencube...tq... :)


01-06-2009, hmaria78 komen :

Salam K.fida, pagi td minum utk kali ke-2 ... minum ngan mak plak. Ade snap gambo td... tp bila hubby chek maria rakam video la plak ..... Apepun air nie mmg best ... tima kasih yek :)


01-06-2009, kak fida komen :

salam jugak buat hmaria78...mudh2an hmaria skluarge akan trus siht dgn mminom air jus ini yer...kali ni tk de gmbr tk pe...tempoh hari akak dh lihat hasilnye...tapi klau len kali buat lagi antr laporn brgmbr lagi ape slhnye....brtmbh lah laporn bergmbr tuuu...heheeee...tq hmaria krane skali lagi mencube... :D


21-07-2009, solawati komen :

epal hijau saya ni xbrp masam, jdnye jus nye rasa saderi lebih..nak tak nak, nak kurus punya pasal, hbiskn jgk 1 perahan


23-07-2009, kak fida komen :

hai solawati...yg pahit tu lh obat...heee...klau nk kurus kene amalkan...trima kasih krane dh mencube... :)


27-08-2009, noraida komen :

salam kakak memang aida masih amalkan jus epel n seledri kakak.sampai ank2 pun da pandai tumpang sekaki.selalu blend 1 jug terus bahagia.ok juga kan daripada ank2 minum air kabornate.kadang2 tetamu surabaya datang pun aida buatkan., tks ya


27-08-2009, kak fida komen :

w'salam noraida...waaa...mesti aida dh makin langsing sekarang yer....amiiiinnn....ppon akak do'akn aida dn famili akan sentiase sihat lebih2 lagi dlm bulan Ramadhan nih....slmt mnjalankn ibadah puase yer aida....dan trima kasih... :D


17-02-2010, Linda26484 komen :

Akum kak fida,lin dh try jus ni.Hubby sndri snggup kuar bdged beli epal hjau n celery...Kuat je smngatnya nak kurus.Mklum skrg 100kg...Mnum hari2 xpe ke kak?Coz hubby lin ovrweight laaa.N hubby lin tnya,mnum 2x shri bleh tak?Nnti klu dh normal,kite stoplah.Ckup 2@3 x je smnggu...Mcm mner kak?


18-02-2010, noraida komen :

hai lin boleh aida jawabkan buat kak fida.da lama sangat kak fida menghilang rindu pun da menebal.lin aida pun gemuk juga first time try aida mulakan dengan 2x sehari .lepas tu aida blend 1jug dan buat minum bila terasa haus.alhamdullilah so far tak da yang memudaratkan.lin sambil minum aida selalu pasang niat minum untuk buat ubat dan diberi kesihatan.harap2 lin tak putus asa dengan diet yang betul inshaallah,wass


18-02-2010, Linda26484 komen :

Akum kak noraida...Tqvm coz akak sudi jwbkn soalan lin utk kak fida.Lin suke sngt2 bla ada org tlng jwbkn.Mcm truja sngt2.InsyaAllah pasni nk mnum hri2 smpai dpt brt yg ideal.Gpun bnyk serat,dptlh gnti syuran.Lin n fmly mudah jemu mkn syur...Tq skali g ya kak noraida.


03-03-2010, Zieys Abady komen :

Akum kak fida.Sya bru bjinak2 nk mnum jus ne.Mula2 2 mmg gnjil skit rsanya.P skrg dh besa dh.Sya dn hsbnd mnum tiap2 hari.Beli epal 30bji utk stok 15hari,p 10hari dh abis...Tapi dmi nk kughus snggup krban budget.Tq kak fida.


03-03-2010, Zieys Abady komen :

Akum kak fida.Sya bru bjinak2 nk mnum jus ne.Mula2 2 mmg gnjil skit rsanya.P skrg dh besa dh.Sya dn hsbnd mnum tiap2 hari.Beli epal 30bji utk stok 15hari,p 10hari dh abis...Tapi dmi nk kughus snggup krban budget.Tq kak fida.


04-03-2010, Zieys Abady komen :

Akum kak fida...Sht ke?Kak bleh g in4rm skit tak sal jus ne?5 hari lepas berat sya dlm 78kg.P skrg 81kg.Asyik mnum jus ne aje.Perut pun dh naik kmbung...P bdn sht drpd besa.Pening blkang tngkuk pun kurang.P sya ktagih mnuman mnis wlaupun dpt cntrl mknan berat...Plz g in4rm pnjng lebar kak...Mwahhh


18-03-2010, kak fida komen :

w'salam Zieys Abady..sori lh lmbt jwb komen...hrp2 Zieys kene lh hentikn dulu mminom jus ni klau brt bdn makin brtmbh....kene lh rujuk ngan doktor dulu....bimbng penyakit lain pulak yg dtg...akak tk lh pakar tntng penyakit2...rcp jus ni pon setakat utk dikongsi bersame...maaf klau tk dpt beri jwpn pnjng lebr....trima kasih krane tlh sudi mncube... :)


27-08-2010, pisces^amie komen :

salam.. sy pun ada darah tinggi gak lps besalin ank ke2... amal jus epal hijau jer.. (x kurang pun) tp time ngandung ank ke3 xder plak darah tinggi.. ni dah lepas besalin terase balik pening2.. hmm nk try plak + saderi nih.. insyaallah harap2 xder terus drh tgiinyer... :) ---nak nyelongkar lagik dapur akak nih.. aritu x sempat abih.. heheheh


27-08-2010, kak fida komen :

w'salam amie...cubelh jus ni..insya'Allah...mudh2n penyakit drh tinggi leh hilng..dn slmt menyelongkar dapur kak fida...ps tu kemas tau..akak nk gi rehtkn mate dulu...heee..slmt bersahur... :)


01-07-2011, k.zila66 komen :

Asalam fida,nk joingak..baru lps belek umah fida ternpk air nih terus jatuh hati...terus g godek le..hehee..dh minum cedappp...mula2 takut gak nk minum...alhamdulilah abis gak segelas mekasih leb u mmuahah!!...tunggu ya laporan bgmbr(ikut giliran):)


02-07-2011, kak fida komen :

w'salam zila...sesekali cube ler minomn utk kesihtn pulak yer...heee..semoge zila akan brtmbh2 siht hndknye..amiiinnn... :)


06-07-2011, k.zila66 komen :

Amin..amin...mekasih ya..harap fida pon gitu jugak


06-07-2011, mymoonesa komen :

Oh ya Kfida, I minum jus ni bersama2 dengan 3 batang carrot dan sedikit halia, diblend untuk seminggu, hasil nya ia lah dia akan membuang segala toksin, dulu selalu letih aja, sekarang dah sihat segar, cuba lah, tak payah nak buang duit banyak2 untuk membeli ubat buang toksin. resepi nya, 5biji epal hijau, 3 batang carrot, 2 pokok celery dan sedikit halia tua, diblend dan ambil jus nya, simpan di peti sejuk and minum segelas hari2, inshallah darah tinggi akan turun dan toksin dibadan pun hilang. selamat mencuba.


06-07-2011, kak fida komen :

w'salam zila...amiiinn3 jugak dn mekaseh skali lagi zila krane dh mncube... :)


06-07-2011, kak fida komen :

mymoonesa...mekaseh ats infonye dn mekaseh jugak krane berkongsi rcp demi kesihatan...insyaAllah akan cube jugak care mymoonesa tu...mekaseh skali lagi... :)


15-09-2011, mybabyou_cute komen :

salam...sy dh amalkan resepi akak ni.mmg sedap.sy skang mengamalkan diet sbb dh overweight.sy sll blend epal, seleri ngan f1 herbalife.mmg sedap.bdn rase segar sgt.tq kerana berkongsi resepi


16-09-2011, kak fida komen :

w'salam mybabyou_cute....mekaseh krane mncube...semuge brtmbh siht hndknye..amiiinnn... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd