Google+

oleh: widad Kek Gula Hangus

Resepi1

Sumber resepi dari chetam.. sekali buat.. alhamdulillah menjadi jugak... Katanya adunan kek gula hangus tu kena perap dulu selama 3-4 jam sebelum bakar untuk mewujudkan sarang pada kek tu nanti. Cuma kek yang saya buat ni.. tak sempat nak perap.. hehe.. :D


Created on : 10-12-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi widad




Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"

Tag

kek








Laporan Masakan Bergambar (117)

Dsc04128
16-12-2006
tak sabar..sempat peram sejam je. tapi tengokla hasilnya, bersarang jugak... seronok sgt berjaya buat. sedap..
Laporan oleh: hanis
Dsc04131
16-12-2006
tengah2 dia kembung sikit tapi dalam dia jadi cantik... thanks for the recipe
Laporan oleh: hanis
Picture_620
18-01-2007
buat semalam as bekal hubby this morning...very nice n ez sgt nak buat..
Laporan oleh: junjs11
Wedding_185
07-03-2007
saya telah mencuba buat nie pada bulan januari yang lalu .. hmm .. tak pass lah buat caramel .. mine turned out terang je .. tak gelap .. hehe
Laporan oleh: m3rni3
Csc_0120
17-03-2007
semalam buat ni..dah banyak try buat kek dari myresipi.com dan bagi kawan2 cuba. dorang kata sedap!bangganyer..
Laporan oleh: dinie
Pizza_066
26-03-2007
saya mmg suka mkn kek nie mase kecik2 dulu bila cuba buat xpenah jadi...bila jumpa resepi terus cuba...menjadi, dlm mase setengah jam terus licin..TQ kerana share resepi ni !
Laporan oleh: inaz
N0001
25-05-2007
best!! simpan 2 jam je.. pukul 2 pagi baru siap buat..hehehe
Laporan oleh: giha_gaha
Image_360_
26-05-2007
kuih gula hangus selepas dipotong, simpan 3 jam baru bakar. nampak sarang yang byk skali. tapi kek jadi kecik sbb letak dlm loyang besar.anyway rasanya mmg sedap, tak berapa manis sgt.
Laporan oleh: dila81
Caramel_037
01-06-2007
saya terperap semalaman sbb tertidur. hehe. tp alhamdulillah, sedap je rasa dia :)
Laporan oleh: ainezar
Img_1041
05-06-2007
Tima kacih Widad ... senang dan sedap sekali buat dah menjadi suka hati betul heheheh
Laporan oleh: Noreen
Kek_gula_hangus
11-06-2007
dua hari berturut2 mamabuat, mak mentua kata "sdp sgt ni bila nak jual" eheheh..bangga babe.. hubby & son mkn byk sampai kenyang takmo mkn nasik dah. kwn2 opis pun dpt rasa. maceh widad!!
Laporan oleh: mamabebeh
Myresepi_009a
29-06-2007
Inilah hasil kedua saya, tapi this time keknya sedikit kering... tapi bolehlah
Laporan oleh: SZ644
Img_0207
27-08-2007
dah buat banyak x tpi bru skrang dpat ambil gambar TQ widad dpat kongsi resepi n kawan2 pun dah cuba buat banyak resepi yg sedap2 dri my resepi n helo 2 mat gebu
Laporan oleh: hmhs
Kek_gula_hangus
29-08-2007
tadaaaa... ini lah hasilnya.. mmg cantik dan sodap... hubby cakap mcm sarang anai-anai.. tapi agak manis sikit bagi kami.. maybe kena kurangkan sukatan gula lps ni.. tq widad.. 1st time saya wat kek gula hangus ni
Laporan oleh: cikpuanmieza
Kek_gula_hangus
04-09-2007
Tima macih widad, kek ni mmg favorite mak... dah try dua kali sbb cepat jek dah abis..
Laporan oleh: yanc78
Sta_0023
10-09-2007
widad thanx for the resepi sedap..
Laporan oleh: nasah
P9100914
11-09-2007
cantik, menjadi, sedap, lembut, lembab, bersarang... hb n anak pun suka.. lepas ni bleh buat lagik ye.. thanks widad..
Laporan oleh: mama_myvi
Imgp6320
25-09-2007
dah banyak kali buat memang menjadi. thanks.
Laporan oleh: ina
Dscf5789_copy1
11-10-2007
selalu sgt buat kek ni :)
Laporan oleh: joayee
Img_4516
24-10-2007
dah lame wat, br smpt nk wat report.. erm, rase dia mmg sedap! tapi tekstur kurang menjadi.. =(
Laporan oleh: yummiez
Dsc01256
02-11-2007
Inilah kek yg I cuba hari tu. Kalau nak buat banyak kita doublekan resipi dia ada masalah tak untuk sarang dia menjadi, Widad? Sebab buat hari tu cepat sgt habisnya.
Laporan oleh: herdawaty_abuothman
Pb110120
12-11-2007
thnks widad 1st wat menjadik yg best kurang manis wlupun memula seram tgk resipi....:)
Laporan oleh: waheedeana
13112007_017_
14-11-2007
da try..igtkn xjadi..tp jadi jgk..neway thanks 4 d resepi..just perap 1 hr je..ehehe..
Laporan oleh: damnmachine
Dscn2275
28-11-2007
Sedap & menjadi beb....just nice tak manis, best!
Laporan oleh: dj_vjuice
01-12-07_2309
04-12-2007
hehehe menjadik jugak..siap bwk pi meeting for gath ari tu.. tp oven ku x dak api bwh shj..hantam saja larr labu api atas bawah.. so..sarang dia setengah jalan jer.. tq widad!
Laporan oleh: masz_73
Dsc01190
23-12-2007
tq, buat dua adunan, just double dari adunana asal, perap tetap 3jam saja, nice....
Laporan oleh: sofinar
Kek_gula_hangus
12-02-2008
Dah buat banyak kali tapi cuma hari ni sempat upload gambar. Yang ni buat siang tadi.
Laporan oleh: rossitamz
P4040178
04-04-2008
thanks widad,1st time buat jadi juga.
Laporan oleh: irisho
Dsc00678
10-06-2008
thanx 4 the resipi...suami dan anak kata sedap...next time nak bt lagi...
Laporan oleh: mxscxm
Image005
20-06-2008
thanks widad i dah cuba berkali2..n memang sedap..siap ada org mintak resepi lagi...memang menjadi resepi ni..
Laporan oleh: quinnie
Kek_20gula_20hangus_20_1_
25-06-2008
sye nak upload jugak ... hehe .. tp taktaw plak kne peram2 nie .. so takde la lobang2 ... hhihikk
Laporan oleh: ainsalsabila
Photo-0251
22-07-2008
wat setengah adunan jek...cume kurang bersarang coz nk cpt..next time kene wat btul2! tq widad!
Laporan oleh: hana6877
Kek_gula_hangus
24-07-2008
perap sejam je, jadi sarang nye x brp byk ler.. ade belang x brp gelap lak kat tgh2 tu.. apsal ekk? ampes jerk.. ekekeke.. wat sogan den!!
Laporan oleh: KaSiH`
Kek_gula_hangus_1
05-08-2008
TQ 4 d best resepi...mmg best, buat tuk knduri rmh mak...
Laporan oleh: Aziemas
Dsc00682
07-08-2008
pestime buat mmg dh puas hati...best arr resepi..mudah dan senang, hubby suka sgt...
Laporan oleh: nurul_aiman
Image001
14-08-2008
Saya buat malam semalam, oven sayer rosak, jadi saya kukus jer... jadik gak... tapi sarang tak nampak sangat aa... lembut, tak manis sangat oklah... sayer risau gak kalu manis.... tapi saya nak tanyer... biler dah perab masa nak masak kan tu, perlu di kacau tak? sebab saya tengok sayer punyer kek macam ader 2 lapisan pulak sebab sayer tak kacau sebelum dikukus...apa-apa pun terima kasih atas resepi ni... mudah dan sedaappppp... tq widad
Laporan oleh: izah_ns
Image020
27-08-2008
1st time wat ni... nanti buat hadiah raya kat bfrenz
Laporan oleh: fara_bie
Resized_-_auto_correct_image_kek_gula_hangus
03-09-2008
Dulu pernah gak wat kek ni tapi man kukus dan sarang pun ok, tapi kali ni bila bakar dan perap ikut masa yg ditetapkan, lain lak jadiknyer. sarang tak nampak tapi sedap bukan main lagi. thanx widad.
Laporan oleh: rahman bestari
Kek_gula_hangus2
05-09-2008
Widad, thanks for the resepi. X sempat ambil gambar dah kena ngap.. memang sedap.
Laporan oleh: as75
Dsc02634-1
16-10-2008
Sedap!~ Lepas Masak je dah habis separuh.. mmg senang nak buat, Tq!!~
Laporan oleh: quueen
Dsc00978
26-10-2008
sedap resepi ni, tapi naper saya punyer sarang tak cantik seperti yang lain?
Laporan oleh: aisyahsid82
Kek_gula_hangus
29-10-2008
tq so much...banyak sarangnye...tips utk sape² yg lum wat: bakar pakai api bawah saje utk dapat sarang yg cantik.
Laporan oleh: nOOrsha
Img_2110
16-11-2008
nie kali ke2 buat.tapi tak perap sbb tak sabar nak tgk hasil.sarang tak berapa jadi tapi lebih cantik drpd yg buat semalam..:)..anyway thanks 4 d recipe.
Laporan oleh: cocojelly
Kek_gula_hangus_2
16-12-2008
kek baru keluar dari oven terus potong..alhamdulillah menjadi. Tks widad.
Laporan oleh: fairuz_zan
20122008538
23-12-2008
jadi jugak. cuma time nak tunggu 3-4 jam tu yg tak sabar2. Thnks si empunya resepi!
Laporan oleh: intanharyati
Img_3600
26-12-2008
dah buat... sedapppp..TQ
Laporan oleh: zana08
Kek_gula_hangus_widad
03-01-2009
mncube resipi widad pulak,1st time buat kek gula hangus yg d prp smpai 4 jm....mmng bersrng rasenye ttp same ....tq widad...
Laporan oleh: kak fida
Kek_gula_hangus
30-01-2009
Resepi ni memang best. Tq pd tuanpunya resepi asal & widad yg sudi berkongsi resepi kat sini.
Laporan oleh: fieza_fwwt
Kek_gula_hangus
10-02-2009
dh try tp nasib baik x lecur tgn..anyway sedap dan senang..thanx
Laporan oleh: minnie
P2133284
16-02-2009
tima kasih bebanyak...sebab bagi kata kunci tu ' perap 3-4 jam tu'..tapi saya buat tu sempat perap 2 jam jerr..
Laporan oleh: hamisya
100_5011
19-02-2009
saya dah try, tunggu 3 jam baru bakar tapi tak juga keluar banyak sarang macam yang diharapkan, naper yer? anyway rasa sedap, kena buat selalu practise makes perfect
Laporan oleh: syari
Photo0439
20-03-2009
Yeye ade sarang. Bangga kejap. Ha3. 1st time buat.. Thanks..
Laporan oleh: lyana85
Kekcokelat_
01-05-2009
knape x naek sgt eak ??tapi mmg sedap .....
Laporan oleh: cik amie
05-01-09-201603
01-05-2009
knape x naek sgt eak ??tapi mmg sedap .....
Laporan oleh: cik amie
Img_2631
03-05-2009
buat separuh adunan je, n masuk ke loyang muffin, tuang separuh penuh. lepas bakar, dia fluffy. tapi lepas semalaman dalam peti sejuk, baru dia jadi berat & moist. bestlah!! perap adunan 1 jam dalam loyang, bakar 20 minit. tq3!!! ; )
Laporan oleh: ayu898
Kekgulahangus
10-06-2009
alhamdllah kali nih buat menjadi sarangnya.. tQ widad!
Laporan oleh: hana6877
___016
16-06-2009
m'jd dgn jayanyer..hehehe...tq widad!!
Laporan oleh: are3646
Kek_gula_hangus_slices
11-07-2009
Pertama kali saya mencuba resipi nie......sucess!!!!! maceh bebanyak eh!!
Laporan oleh: yatisabar
Dscn0598
17-02-2010
mmm...jadik...sedappp....tengkiu
Laporan oleh: skinifet
19022010913-001
19-02-2010
sy dh try buat kek ni dgn brmcm2 resepi yg hampir sama, tp rsnya yg penting teknik yg betul br blh jd sarang yg cantik, setakat ni blum btl2 brjaya, akn cuba & cuba lg hgga puas hati
Laporan oleh: hishwa
19-02-10_2237
20-02-2010
kali ke-2 buat kek nie..kurangkan susu skit dan buat order utk jiran sbnyk 3 biji...maceh kak widad
Laporan oleh: mummy-sgtv
Sarang_lebah
24-02-2010
Salam, skrg pejam mata jer buat kek ni.. resepi memg senang tapi teknik kena betul, kalau nak jadi cam srg lebah, just pukul telur dengan hand whisk, yg lain2 gunakan senduk kayu jer.
Laporan oleh: Sariyusa
Dscn3134
01-03-2010
buat lagi kek ni berturut hari....kali pertam kertas lapik nya terapung. kali ni berjaya....siap hantar umah mak metua sekali...(moralnya: x payah lapik kertas, sapu butter je)
Laporan oleh: sharifah azizah
Dscn3134
01-03-2010
buat lagi kek ni berturut hari....kali pertam kertas lapik nya terapung. kali ni berjaya....siap hantar umah mak metua sekali...(moralnya: x payah lapik kertas, sapu butter je)
Laporan oleh: sharifah azizah
Gula_hangus
18-03-2010
da try buat smlm. Senang jer, alhamdulillah menjadi sarangnyer (perap dlm 3 jam). Best la...
Laporan oleh: dapurnanie
Dsc06404-edit
08-08-2010
tadaaa..kek gula hangus yg da siap..tp manis sket la..1st wt da mnjadi..trima kasih byk2 hihi
Laporan oleh: nene26
Kek_gula_hangus
02-11-2010
Suka sgt mjdi kek saya...perap 3 jam x mengecewakn. Dlm dia jd brsarang2..mekasihla Widad...
Laporan oleh: Purple.T
10-12-10-115400
13-12-2010
mula2 buat, xjadi sarangnya. wat kali ke2, perap 1 jam n bakar ngn api bawah, mmg berjaya... tq widad.
Laporan oleh: akma_4th
Dsc00528
13-12-2010
dah buat lama tapi lupa nak upload, tima kasih, kek i menjadi... semua cakap best kek ni...
Laporan oleh: razisuzana
168615_1734737539437_1568527211_31731942_5520471_n
08-01-2011
sedap sangat kek ni...pertama kali buat..
Laporan oleh: anne nora
Kekgulahangus
08-01-2011
:) x sempat peram 3-4 jam pun... x saba2.. peram dlm 2jam je... skit je la sarangnyer..:) sedap.. tq 4 recipe
Laporan oleh: pisces^amie
Kek_gula_hangus
24-01-2011
Thanks for the recipe... pertama kali mencuba... len kali sy nk cuba tambah esen vanila... highly recommended! :)
Laporan oleh: eddlanie
Image1521
01-02-2011
Thanks for the recepie... jadi jugak la aku buat...
Laporan oleh: Delvin
Sam_0151
01-02-2011
tq for ur recipe..1st time try buat dah menjadi..
Laporan oleh: ijumija
2011_02_02_14_34_20_406
02-02-2011
kek gula hangusku menjadi walau pertama kali mencuba,perap hanye sejam n bakar gune api bawah maka terhasillah sarang semut,tq widad n komen2 yg membantu jga.
Laporan oleh: miaayuni
2011_02_02_15_10_17_988
02-02-2011
laporan untuk jarak dekat
Laporan oleh: miaayuni
013
24-02-2011
Dah cuba n berjaya.Beronga-rongga u!
Laporan oleh: azra fesyen
100_1477
08-03-2011
1st time buat...perap 2jam jek.xsabar2 nk tgu 4jam
Laporan oleh: hanim2009
003
16-03-2011
ini hasilnyerr....puas hati jadi...sarang nyerr banyak.dan sedap pulak tuu.
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com
003
16-03-2011
menjadi....sedap pulak tuu
Laporan oleh: ctfatimahabkarim@yahoo.com
Dsc06213
16-03-2011
sedap sngt.mnjadi sarangnya.thanks
Laporan oleh: hadeehaw
100_1295
17-03-2011

Laporan oleh: noormala75
P1011571
17-03-2011
pertama kali cuba alhamdulillah jadi, gambar yg ni yg kali ke4 buat. Saya rehatkan adunan 1/2 jam jer sbb anak2 tak sabar nak makan
Laporan oleh: zie_z
18032011484
19-03-2011
dah lama usha resipi ni,ptg td baru la ade ruang nk buat...hehe,sy kukus kek ni,ni rupa baru klr dr periuk
Laporan oleh: kamal77
26032011779-001
27-03-2011
thanks widad..1st time mcuba resepi ini and alhamdulillah mjadi..sekejap jer licin
Laporan oleh: salindamuhamad
190392_161371487253406_100001416675880_352485_5860192_n
28-03-2011
1st time tgok resepi kt sini terus teringin nk buat kek, pg tadi tgok ptg tadi siap! excited sgt sbb ade bg jiran rase & en. somi kate sedap, anak2 suke sgt...ye la xpenah2 buat ... teros jadi...FYI saya msk dlm multi cooker (rice cooker) je, hehe...xsgke jadi pulak...tenkiu :)
Laporan oleh: eisma81
Img_0393
17-04-2011
excitedsb ada sarang wpun separuh je... tp baru tau satu perkara baru...kena peram dulu sblm bakar... tq
Laporan oleh: aisyah_uk
Img_0366
21-04-2011
sy perap 30 mnt je sbb x sbr nak mkn..anyway ade jgk sarang tp x byk la..mmg sedap tp cm manis sket. tq bg resepi
Laporan oleh: emon300885
Kodak_camera_1302
02-05-2011
sedap but manis lah
Laporan oleh: msarena
17
07-06-2011
tq..ni 1st time try buat kuih ni nmpk sarangnya..sbb mmg suka makan..xsgka mnjadi..hihi..rasa pun sedap xmanis sgt..thanks ye..
Laporan oleh: ella amani hussain
Dsc01833
08-06-2011
tq widad, seng n sedap.....:D
Laporan oleh: yongnani
Photo0347
08-06-2011
wat lg hr ni, hehehe....... ;D
Laporan oleh: yongnani
27062011247
28-06-2011
sedapnye kek ni baru first time nak mencube lepas tu menjadi jgk..anak2 kembar saya suka mknnye cuma wrna je saya letak wrna lain sikit hihi...terima kasih memberi resepi ini simple je n mudah dicari bhn2nyer...nyummy...
Laporan oleh: shida_muah
Sam_1301
17-07-2011
Salam..ni first time ever buat kek gula hangus nih..menjadi! Alhamdulillah..sedap n lembot lagi u..macam kek kat kedai tu..heheh..tp xbyk rongga2nyer so xbrapa cantik..nway thanks Widad..sblm ni wat kek xpenah jd heheh..
Laporan oleh: azzniey
Img_4147
11-08-2011
kali pertama seumur hidup buat dan menjadik!
Laporan oleh: nuni
Dsc01028a
12-08-2011
tq. gaya yang lain sikit dr kebiasaan saya buat, rehatkan dalam sejam lebih aje sbb dah nak berbuka puasa. anyway, lain kali kena guna loyang 6" agaknya supaya kek lebih tinggi.
Laporan oleh: jamaruziana
Dsc01159
20-08-2011
yum,yum,yum...masih panas baru je masak...tq widad.... wlpn hanya guna pengisar bawang n pengukus...hasilnya memuaskan..hingga ank yg usia 3 thn ckp "sedaplah mama"
Laporan oleh: sue_meo7672
P1040385
22-08-2011
slm,suka sbb jdi sarang dia,tp cm temanis skit,..tq widad.
Laporan oleh: Mariani(KT)
312390_10150286762839580_605794579_8040426_1917749803_n
07-09-2011
peram 2 jam jer... susu buh 3/4 cawan saja.. sedap...
Laporan oleh: jieloe
Msberi
10-09-2011
dah bnyak kali buat, sedap sgt, mak n kwn2 suka mkn sbb xmnis sgt
Laporan oleh: MsBeriBiru
Img_4588
07-10-2011
mudah, murah tapi sedap. keknya moist aje walaupun sebenarnya dibakar. rasa tak muak dan manisnya sedang2..
Laporan oleh: nuni
Kek_gula_hangus
25-10-2011
dh byk kali bt..Mother In Law sgt suke...thanx sharing :D
Laporan oleh: jeffziela
2011-10-26_17
26-10-2011
Maceh Widad! Mmg sdap.. Moist jeee..
Laporan oleh: Miss_ShaSha
2011-10-30_13
31-10-2011
Salam..thanks pd tuan rumah cbb sudi kongsi resipi...perap 3 jam...kurang bersarang tp lembut.
Laporan oleh: UmmiRaudhah
Photo0300
27-11-2011
Widad,thanz for our recipe..pertama kali cuba terus jadi.mmg terbaiklah..
Laporan oleh: mia247
19092011_kek_gula_hangus
09-12-2011
Salam.. Sedap sgt, cuma xde sarang plk..len kali try lg. 10Q...
Laporan oleh: eza_zura
289757_197617000327015_100002361488095_408969_751225074_o
20-12-2011
menjadi!! sedap..lembut..mak n family x pcaya sy yg buat!!
Laporan oleh: qasehzansuria
29122011102
01-01-2012
memang mudah.... saye siapkan ajarkan adik lelaki saye buat pasai die suke sangat makan kek ni... memang mudah sesangat.... terbaeekkkk...
Laporan oleh: farrahayati
P3120036
14-03-2012
alhamdulillah...menjadi n sedap..ramai org puji dan suruh buat lagi.cuma sempat perap 2jam sbb x sabar nak tengok hasilnya.SEDAP
Laporan oleh: glasslipper223
Img01293-20120324-1640
24-03-2012
kek dikukus..xmjadi sgt sarang, kek mendap tengah, myb sbb perap tmpt lain baru isi kt loyang ke?? tp rs still sdp tp rupa xjadik..uwaaaa..tlg
Laporan oleh: nourine_2206
Dsc00955
04-06-2012
thanks widad..pernah dulu buat kek ni..kali ni antor report..tk peram lama coz nk cpt he2..apa2pon cedap sgt,dlm umah ni smua suke :)
Laporan oleh: k.zila66
08062012297_1_
08-06-2012
sgt menjadi.. sy kukus adunan nih. gebu dan moist. TQ
Laporan oleh: nani_31703
Dsc05911
29-06-2012
jadi je saya buat walaupun perap 1 jam je..guna api bawah suhu sederhana je..apepun mmg sedap..tq
Laporan oleh: shahani kaf
Dsc00090
12-07-2012
kali pertama buat kek ni perap 2 jam je alhamdulillah menjadi...
Laporan oleh: jun75
Hgus
18-08-2012
berjaya juga..cuma saya tambah esen vanilla jer..sapa kata mat motor tak leh masak? :)
Laporan oleh: zackbikers
Dsc_1029
24-08-2012
Thanks Widad bagi resepi ni...first time buat pakai resepi ni terus jadi...sedap & puashati...:)
Laporan oleh: Flo
Dsc_0352
19-01-2014
saye perap 2 jam je... mentega sy tmbh jdkn 4 cambb
Laporan oleh: farrahayati

Komen (192)

10-12-2006, hanis komen :

dah lama sangat teringin nak makan kek ni. terima kasih bg resipi. nanti saya nak cubalah. ari tu balik mesia pu susah nak cari kat kedai dah.


10-12-2006, widad komen :

hanis:: cubalah.. lepas buat nanti.. upload dekat laporan yer.. selamat mencuba..;)


11-12-2006, Aiman komen :

nampak sedap....nti nak cuba lah


11-12-2006, hanis komen :

perap tu lepas masuk dalam loyang ke before masuk loyang ye?


13-12-2006, kek komen :

menjadi tu menjadi tapi tak berlubang


13-12-2006, minah komen :

Klu majerin tu gantikan dg. minyak mazola leh tak, sebab majerin, bila makan cepat rasa muak. Tolong jawapkan, sebab minah nak buat untuk hari raya Haji pada 30/12/2006 ni!! Insyaallah!! tq.


18-12-2006, muza komen :

saya suka sangat kek ni. Tapi susah nak dapatkan yang betul-betul menjadi. Saya rasa elok saudari cuba dulu guna minyak mazola tu. Kalu sedap dan menjadi bolehlah kongsi di sini. okey. TQ.


20-12-2006, widad komen :

maaf banyak2 coz lambat reply msg kalian.. baru balik dr bercuti..:D to minah:: cubalah guna minyak mazola.. rasanya boleh kot.. saya pun belum pernah guna minyak mazola.. selamat mencuba yer.. to hanis:: tahniah... berjaya jugak yer buat kek ni..:D


26-12-2006, ina komen :

dah buat minggu lepas tapi gambar lupa nak amik sebab ingat nak makan aje. memang menjadi dan amat mudah dibuat. baru tahu cara2 nak buat gula hangus. terima kasih!!


09-01-2007, hzasabrina komen :

widad..i dh buat lst weeknd..but x leh nk snap coz my hbby use my hset..(terus hkmilik kekal..xnak pulangkn..:((..)..hasilnye..memang cantik n sedap..especially tang yg sarangnye..i like..!i perap smpi 4jam tau..sarangnye memang banyak..seronoknye..tp tgh syok2 buat ttb marjrin dh hbis..x perasan lak..so i gnti ngn 2sb minyak mkn..sedap gak tau..anyway..thnks 4 d resepi..;P


19-01-2007, umida komen :

mudah & sedap!! till i bekalkan anak & hubby hehehe...nanti i upload pic nya..i'm using camera phone & phone hubby da bawak pi kerje...hehehe :)


17-02-2007, winter2 komen :

pertama kali saya buat kek gula hangus ni sedih sangat...tak menjadi perap dah 4 jam.kenapa ye....langsung tak bersarang dan keras.air satu cawan tu kita nak pekatkan sampai byk mana.... tolong jawab yeee.....pls


17-02-2007, hzasabrina komen :

mula2kan msk gula hingga hangus..then terus msukkn 1 cwn air..tnggu hingga gula tdi cair bru padamkan api..terus msukkn mentega..then ikut cara yg seterusnya..agk2 faham x winter2 ape yg kita cuba terangkan??


22-02-2007, IMAH1001 komen :

baru nak cuba. komen sume kata best. mesti best ni.


22-02-2007, IMAH1001 komen :

nk guna tepung kek ke tepung gandum nih...


07-03-2007, widad komen :

winter2: air panas 1 cawan tu dimasukkan ke dalam gula hangus.. masak hingga gula tu betul2 cair macam air..dan tak berketul. IMAH1001 : widad cuma guna tepung gandum ja...


13-03-2007, mimiyus komen :

Perap tu mcmana? sebelum bakar, letak dalam loyang dan dibiarkan di luar selama 3-4 jam & kemudian di masukkan ke dlm oven ke?


23-03-2007, zyrex komen :

dah cube... mmm.... best! jadilah siap bersarang lagi! my hubby sukeee sangat sampai bawa ke tempat keje lagi tau! mmg dah lame saya dok cari resipi mcm ni! thanks widad!


29-03-2007, Ekieyna komen :

Wahh..besh2..br first time wat..trus jadi! Hepi giler!!huhu..memang bersarang laa.. ikut yg dalam resipi punyer..perap 3-4jam..punyer la lama tunggu..tp hasilnyer mmg membanggakan..Sume org suke makan..siap puji2 lagi..hehe..Neway,thanks ya widad!


03-04-2007, along ain komen :

Tq widad..inilah resepi yang dicari-cari selama ni...penah cuba resepi dlm majalah tapi hasil kurang memuaskan...tapi ain pakai resepi widad ni..fulamak memang terangkat...anak-anak pun suka..ain dah buat 2 X...mer asih widad...


07-05-2007, kak ngah komen :

widad..saya lom buat lagi..nak tanya air utk masak bersama gula tu dari 1 cawan air panas kan...berapa lak sukatan air utk mencairkannya pula...terima kasih...


23-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

widad, thanks 4 d recipe! wani buat half portion je.. alhamdulillah, menjadi. cuma mungkin kena kurangkan masa utk m'bakar.. insyaAllah, kalau sempat, wani send report, k? syukran3!! ^__*


23-06-2007, ishikawa_ayumi komen :

<kak ngah> widad, wani tolong jwb ye.. gula yg dimasak atas api, xperlu dicairkan terlebih dahulu. sbb kita nak dapatkan "gula hangus".. kalau kita cairkan gula dengan air, kita xkan dapat "hangus" tu.. otherwise, it turns to "air gula" biasa. hehe. jadi, lepas dah masak gula hingga hangus, baru kita masukkan air panas 1 cawan tu utk cairkan dia. kak ngah, wani harap kak ngah faham ye ngan penerangan wani tu ;)


27-06-2007, SZ644 komen :

Akhirnya i dpt jgk resepi yg senang & sedap... thxs 2 WIDAD...clap, clap. clap>>> I dah buat last week...punye le gumbira sebab kek i tu 1st time buat jadik...nak le ambik gambor...la camera kong lakKK... tak pe nanti kita kena buat lagi bcos kwn office dah order 2 biji...seronoknye...tapi takut bila buat x jadi cantik mcm hari tu... tapiiiiii nak charge brpa ya?? again ... tq widad


18-07-2007, wan_norie komen :

nanti nk trylah....resipi ni mak saye yg beriye2 nk cari,so skrg dh jmp mesti dia hepinyer coz die suke sgt kek gula hangus ni....slalu g umh kwn2 je mkn n bile mtk resipi diorg x kasi pun....skang dah jmp bleh bagi diorg rase lak........hrp2 menjadi lah ek


18-07-2007, wan_norie komen :

nanti nk trylah....resipi ni mak saye yg beriye2 nk cari,so skrg dh jmp mesti dia hepinyer coz die suke sgt kek gula hangus ni....slalu g umh kwn2 je mkn n bile mtk resipi diorg x kasi pun....skang dah jmp bleh bagi diorg rase lak........hrp2 menjadi lah ek


30-07-2007, mishah63 komen :

Bila tengok resepi ni teringat pada mak sebab dia memang terror buat kek ni. Saya tengok dia buat tak peram pun tapi jadi sarang jua!! macam sarang lebah!!!Anak dia ni ambil je resepi mak tapi tak berkesempatan nak buat. Nanti le I compare apa bezanya.


29-08-2007, cikpuanmieza komen :

widad, saya dah cuba resipi ni.. tu tgh perap.. tak sabar nak tgk hasilnya.. takut takde rupa sarang je..hheheee.. nanti saya tempek hasilnya..


03-09-2007, illa komen :

tq widad, saya dah buat 2 x, terus jadi beshnyerrr,,, tq tq tq


05-09-2007, mamafizz komen :

Seronoknyer bila msk web ni..mcm2 ada! nampak lak resipi favourite I..aduh sedapnya...sok nak cari bhn..:-)


11-09-2007, mama_myvi komen :

yeh yeh... dah masak, tapi blom sejok lg, blom ptg.. nnti dah ptg br tempek gambo kat sini...


29-10-2007, herdawaty_abuothman komen :

Saya pun dah cuba resipi ni. Memang sedap. Anak-anak pun suka sangat. Thank widad.


29-10-2007, kakyat komen :

baru buat ptg tadi. hasil dr aspek rasa mmg marvelous, ttp sedih sket rupanya tak bersarang. jadi mcm kek biasa. Telur tu kena kembang betul2 ke???


13-11-2007, damnmachine komen :

kpada yg da try n menjadi tu tlg share pengalaman sket buleh?? nk perap tu..perap atas loyang yg hendak dibakar trus or perap dlm bekas laen dulu then br tuang dlm layong n bakar??


14-11-2007, damnmachine komen :

saye da buat..n saye perap trus dlm loyang yg nk dibakar tuh..


15-11-2007, nortipah komen :

mmcaman ek, nak buat gula hangus tu ?


26-11-2007, RZR08 komen :

kuih tu baru je masak.., sedap tapi tak berlubang sgt...sori gambar nye tak de...tak reti nak tempek tempek gambar.


26-11-2007, dj_vjuice komen :

thanks widad, recipe u memang best!sukatan sempoi, guna 'cawan' je!I ganti 1/2 cawan gula dengan brown sugar supaya tak manis sgt, susu pun i letak 3/4 cawan je. Perap 1 jam je, dah mabik gambar cuma blm upload dalam laporan. Sarang menjadi sbb ada kawan yang bagi tips kalau nak bagi sarang cantik, guna oven api bawah sahaja dan terbukti benar!!


28-11-2007, khalid88 komen :

rasa cam nak cuba buat ari minggu ni tapi 2 camt soda bikarbonat dan 2 camb mentega tu tak paham la...apa tu "camt" dan "camb"


28-11-2007, khalid88 komen :

rasa cam nak cuba buat ari minggu ni tapi 2 camt soda bikarbonat dan 2 camb mentega tu tak paham la...apa tu "camt" dan "camb"


01-12-2007, begonia komen :

Dah siap bakar. Tak rasa lagi. Tunggu sejuk.


01-12-2007, mama_myvi komen :

khalid.. camt=camca teh@sudu kecik camb=sudu besor@sudu makan


01-12-2007, watiee komen :

kek ni ...kalau majerin ,,gantikan dengan mentega farmcow ..boleh tak


02-12-2007, mama_myvi komen :

watiee.. boleh ajer.. saya pun pernah buat camtu...


03-12-2007, watiee komen :

Ahaa..watie dah cuba buat semalam ....memang sedap dan menjadi...perap tak lame lebih kurang 20 minit jee.. nasib baik menjadi jugak kek nie ..sebab bila dah siap semua adunan tu...time nak bakar tiba-2 jee..time tu lah oven rosak ...last -last i kukus aje dengan periuk kukusan .lebih kurang 45 minit ..ok gak ..


03-12-2007, begonia komen :

Dah dua kali buat. Memang sedap. Thanks widad.


03-12-2007, watiee komen :

terima kasih banyak-banyak kat widad ..tuhan saje yang dapat membalas ....... oh ya ade tak resepi nak buat kek lapis berempah guna sukatan cawan....


17-12-2007, cha komen :

hye widad!! thanx 4 da resipi..cha da wat ptg td..sedap!! tp sarangnye x jd sgt..da perap 3jam pon..btw mmg sedap..x ksh r psl sarang 2..t klu bnyk sarang,banyak lak semut yg menumpang..ha9..


22-01-2008, ofisgrl komen :

hai widad, saya dah cuba resepi awak ni....memang bersarang dan rasanya pun sedap....cuma, kek tu susah nak dikeluarkan daripada loyang. kenapa ye?...sudahnya saya potong kek tu dalam loyang jugak sbb susah sangat nak tanggalkannya dari loyang........


15-02-2008, Luqman komen :

Saya dah buat,memang jadi. Mak saya kata sedap tp manislah...mungkin kena kurangkan susu pekat kut.sarang dia memang mjdi...saya buat pkul 7mlm, pukul sbelas mlm baru bakar.smbil tunggu nak peram, buat keje rumah.Siap buat keje rumah pukul 11, pastu bakar,terus tido,bangun pagi terus buat sbgai sarapan. Husband pun suka.


15-02-2008, induk komen :

thks widad. sy pun dh try u punya resepi ni... marvellous... sampai jiran2 pun sbk tanya resepi..


04-04-2008, irisho komen :

thks widad.the cake soft and nice to eat.


10-04-2008, Sweetanis komen :

hasilnya sangat memusakan walaupun butter i replace dgn minyak carotino! Hubby pun x takut mkn byk, kawan2 sume minta resipi !TQ


20-04-2008, adiell komen :

hai widad sy dah try buat so far ok tapi just nak tanya sikit api oven tu guna atas bawah ke....?yg sy buat tu guna api atas dan api bawah...tapi mcm belah atas tu rangup sikit....blh tlg jawab tak sesiapa yg tahu...?


01-05-2008, umiza komen :

Kalau guna oven butterfly, berapa suhu kepanasan dan lama nak membakar. Guna api atas bawah tak?


05-05-2008, nieza5628 komen :

klu kukus blh tk....


05-05-2008, umiza komen :

First time buat menjadi tapi masuk kali ketiga tak jadi macam gambar widad tunjukkan sebab guna minyak mazola. lembut macam span tapi tak berongga. Jadi kek gula hangus berspan. Rasa memang sedap coz tak ada rasa macam "taste after taste".


08-05-2008, ass komen :

hi widad, nmpk sedap kek tu! Teringin nk cuba buat. Bleh x kalau gula pasir ditukar ngan gula perang? coz org kata gula perang kurang manis ckit...betl ke? eh... gula perang bleh masak gula hangus ke? ass x prnh buat kek....baru first time nak cuba...sapa2 yg ada jawapan tolong ler jawab...tq


20-05-2008, ass komen :

Baru mlm tadi buat kek ni tapi ass buat versi kukus coz x kat umah x de oven...keknya lembut dan bersarang...sedap


25-05-2008, quinnie komen :

balum cuba lagi..tapi nak tanya..u ni budak bainun ker??


19-06-2008, Puan Am komen :

Esok saya nak coba.........tak sabar ni.....tidor tak lena.......TY


02-07-2008, quinnie komen :

memang best kek ni...siap ada org mintak resepi...memang menjadi sarang nye kalau kita guna api bawah je....


05-07-2008, zila66 komen :

salam...widad sy dh buat...JADII....tapi manislh widad... klu lain kli buat bleh x kurang kn gula..(x ada apa2 ke pd kek)..mak sy suka kek ne.... dia suruh buat lg tpi kurangkn gula..........TQ..


25-07-2008, mas77 komen :

hi widad, saya dah cuba buat kek tu, jadi dan sedap... thanks....macamana saya nak download gambar ye..


25-07-2008, hana6877 komen :

mas77, klik tulis laporan kat atas bwh gambar kek widad n ikut langkah seterusnya....arap dpt membantu...


21-09-2008, ebu4abh komen :

kak widad,2 camd mentega tu xfhm la...sy budk baru belaja...he!he!baru nk blaja mask dapur.


16-10-2008, mini_aziz komen :

recipe ni nmpk sedap nnk try bwt 1 of these days 4 my mum n dad.. br je join mr n found tht this site is vry helpful fr sapa2 yg nk belajar masak..insya-Allah,if dh try any of the recipes,i'll upload pics ye..n hi to all!


08-11-2008, irsyaina komen :

saya dah buat kek smlm...tapi kenapa pahit...agaknya gula tu hangus sgt ker?tolong ajar saya cara buat gula hangus tu...terima kasih.


23-11-2008, pea komen :

IRSYAINA, cara nak buat gula hangus:- panaskan gula tanpa air dlm piyuk dgn api yg kecil. tgu smpi nampak hangus sket. jgn risau cz gula ni x akan hangus sekaligus.. kacau sket2 smpi la sme gula tu cair (otometik kaler nyer btukar jadik golden brown) lepas dah cair sme gula tu baru la masukkan air tp BERHATI-HATI cz tkt terpercik.


24-11-2008, cam2211 komen :

thank u so much for the recipe widad saya dah buat ari sabtu lepas dan dah habis licin.Kitaorg panggil kek ni 'kek span'.kalau selama ni kek span yg saya buat jd mcm kek apam tapi kali ni mmg menjadi sungguh...terima kasih sekali lagi.Tapi sesiapa yg 1st time buat tu saya nak ingatkan berhati2 masa nak masukkan air kedlm gula hangus tu,cuba masukkan sikit sbb saya dah terkena,nyaris tak melecur tangan


25-11-2008, irsyaina komen :

tq pea..dah try buat kali ke2...jadi dah..sedap...


02-12-2008, missayu komen :

askum..k.widad..sy dah buat kek ni..ms bakar 2 kek 2 naik mcm smpai lebih loyang..pah 2 turun..n jdk la..ngapa ek kek sy jd mendap g2..tlg la sape2 jwp..sy bdk br belajar..


28-12-2008, ziela1971 komen :

buat missayu rasanya kek tu turun sbb you tak panaskan oven dulu kot dalm 10 minit.suhu tak stabil le tu cuba wat sekali lagi.saya dah wat dah sedap first time wat menjadik.sblm ni tak pernah wat kek pun. tq widad.skrag ni baru rajin skt nak masak


19-01-2009, jann komen :

smlm dah buat,tp sy perap 8 jam sblm bakar sbbnya habis bancuh dah pkl 11pm baik tido dulu,bila bangun subuh br panaskan oven n bakar.jadi gak sedap kejap je habis.


29-01-2009, chikanozboy komen :

nak tanya if u all tahu, mana lebih bagus bile nak bakar kek tu letak api dia:- atas bawah? atas sahaja? bawah sahaja? plan to do this kek hujung minggu nie. thanks in advance.


30-01-2009, mini_aziz komen :

i dh berkali bwt kek ni..coz my mum suka sgt.br2 ni bwt tuk kenduri arwah my uncle,sume puji sedap.ni dh bwt td kat umah.dok perap lg.kul 7pm kang br leh nk bakar.bwt lg coz sok my family nk dtg dinner kat umah.suka sgt bila my mum happy..thx 4 d recipe!


10-02-2009, nana_gurlz komen :

nak tanya...boleh x klu adunan kek gula hangus ni di kukus...?


10-03-2009, yatipat komen :

Saya baru aje siap membakar pukul 1am tadi. Rasanye memang sedap..tapi rupenye kureng...ckt, psl terlupa bakar pakai api atas n bawah, tergaring lebih la....


10-03-2009, yatipat komen :

Saya baru aje siap membakar pukul 1am tadi. Rasanye memang sedap..tapi rupenye kureng...ckt, psl terlupa bakar pakai api atas n bawah, tergaring lebih la....


11-03-2009, pakmatempe komen :

firstime buat kek gula hangus ni ingat susah nak buat tak susah pun nak buat sekejap aje cuma saya ganti guna minyak jagung yang lain saya ikut resepi asal cuma saya kurangkan gula & susu ja tak sempat nak tangkap gambar family saya makan habis ayah,adik,mak saya kata sedap thanks four the resepi :-)


13-03-2009, norizab komen :

Memang sedap ........T.Q........cubalah baru tahu.......perap lama sabar je.............any how ....menjadi....terima kasih sekali lagi


13-03-2009, zila66 komen :

salam widad....wat minum ptg td sedap..tq ya...


19-03-2009, yayyah komen :

salams, sedap kek nih, cuma nya masa buat tuh tak berlubang sgt la...kena perap dalam loyang sebelum bakar ke?thanks for the recipe!


19-03-2009, yayyah komen :

salams, sedap kek nih, cuma nya masa buat tuh tak berlubang sgt la...kena perap dalam loyang sebelum bakar ke?thanks for the recipe!


11-04-2009, marryanne komen :

memang menjadi,dah lama cari respi ni .terima kasih kerana berkongsi respi dengan kami.adunan ni cukup untuk family yang tak ramai dan bagi mereka yang baru nak mencuba2 macam kami....terima kasih


29-04-2009, bonda_jibril komen :

salam... kalu kita kukus agak2 menjadi x?


07-05-2009, shara_dec komen :

sy adelah pelajar di perantauan yg rndukan masakan msia.maka try buat kek nih...memandangkan aromanya yg sgt kuat,maka minah2 salleh kt dlm umah ni buat muke pelik..hehe.act sy pn xtau bau kuat cm2 skali sbb sy xpnah wt kek.dok obersi br nk blajo.tp sebaik sedap.so muke pelik pn xpe lor aslkn kek aku sedap.haha.tp kan, yg peliknye,kek sy jadi 2 lapis lor.belah bwh jadi..yg cm plastik tu lor..tp ats jd cm kek span..so sy ckp kt dorg sy wt marble kek.since ade 2 colour yg lain.heheheh..knape jd cm2 ek?jd 2 layer?bwh je jd.ats xjadik plastik gak?


29-06-2009, kuali komen :

sama cam sy jgk la..separuh bersarang,separuh lg cam kek span gitu...nape ek tp alhamdulilah,rasa sedap xterhingga.......thanks widad!


07-07-2009, hujan komen :

widad...nape kek saye bwt bila bakar kn,kat tgh2 kek 2,die naik tinggi sgt2...huhu..terkejut sy...n x berapa cantik la..hangit je kat atas n x rata....nape erk?


02-08-2009, tansumin komen :

widad...brapa lama kalau d kukus kek nie?..


04-09-2009, Deewen komen :

saya tak faham mengenai 2 cambt mentega? pa tu maksudnya?


05-09-2009, mama kastam tioman komen :

maksudnya camb tu, 2 sudu besar ( sudu makan ) kalau camt bermaksud camca tea ( sudu kecil ) ...harap dapat membantu..sebab tu mama suka taip hurup penuh sebab tak semua orang faham tulisan ringkas ni..


26-09-2009, lisss komen :

mula-mula buat menjadi, kali ke2 buat x menjadi sangat sarang x banyak masa first tu cantikkk punye.ke sebab perap melebihi 4jam? bukannya apa kekadang kita terkejar masa. kekadang terlupa.


30-10-2009, nikadila komen :

nak tanye lah... camd tu ape???? tlg jwp je.. cuma ragu2.. thx


30-10-2009, nikadila komen :

oo. dah tau... baru baca komen kt atas.. hehe


31-10-2009, nikadila komen :

nk tanyela... soda bikarbonat 2 same x dgn baking powder????


31-10-2009, ina_lyna komen :

akak tlg jwb ek.. camb tu sudu besar. soda tak sama ngan baking.tp mcm adik beradik gak la hehe.. nik cuba cri kat bhgn bhn2 kek. kat kdai runcit pun biasanye ada dua2 beradik ni. selamat memasak


18-11-2009, intankusepi komen :

assalamualaikum... nak tanya kalau bakar kek ni kene api atas bawah ke atau salah satu je.. tak tau la.... x penah wat kek pun.. kek yang di kukus penah la... tolong bagitau ye.. time kacih..


18-11-2009, nOOrsha komen :

intankusepi...biar saye tolong jawab ek.... kalo nak dapat sarang yg cantik, tipsnya bakar pakai api bawah saje....insyaallah, jadi....wallhualam.....


28-11-2009, angah77 komen :

salam.Widad I bru joint this forum.Nak tanya my hubby suka sangat kek ni but I try tak manjadilah.Kenapa kek tu lepas bakar dia mcm x naik je dan mcm ada 2 lapis lak . & tak de sarang wpun dah simpan 4 jam. Ada yang i salah buat ke? tolong bagi tips. tq


11-12-2009, farizamnh komen :

ermm,br lpas bakar,tggu sejuk jap bru potong..xsabar nk tgk hasilnya..tkut pun ada jgak,1st time wat nih..


11-12-2009, farizamnh komen :

dah potong,tapi syg xde lubang lgsung,wpun dah perap 3jam..frustnyer.. nape ek jd cmtu?taste dah sedap.


12-01-2010, mawar85 komen :

mlm td dah try wat.....taste mmg sedap...panas2 mkn xsabo tgg sejuk...tp x bersarang sgt,may b sbb xlama sgt perap kot...pera sejamlebih ja,pastu terus bakq...tp ape2 pu hb suke....


23-01-2010, Zieys Abady komen :

Akum yang empunya rspi kek gla hngus.Sy bru abz bkr kek ni.Hrum smrbak baunya.P blum tgk hsilnya.Tkut sngt nak tgk kek tu.Tkut mendap jdi 'perigi'.Mklumlh bru ptma x bljar...Sori la x reti ngk letak gmbr kat sni.Btw tq very much ye...


18-02-2010, sharifah azizah komen :

m3rni3, hanguskan gula lama sikit..insyaallah lebih gelap keknya


27-02-2010, sharifah azizah komen :

akak dah cuba semalam. akak lapik acuan dengan kertas...bila masak kertas tu naik ke tas...kantoi..so moralnya, buat kek ni tak yah lapik, cukup kalau acuan disapu butter je... kek ni sedap, elastik, lembut. inilah resepi kek gula hangus yang terbaik so far! tq widad


27-02-2010, mubala komen :

kalau saya buat mesti terbaik dari yang terbalik,,,hhehehehe


01-03-2010, sharifah azizah komen :

buat lagi kek ni berturut hari....kali ni berjaya....siap hantar umah mak metua sekali...tapi x taula dia komen apa..sebab akak x ikut..(macam mane nak insert gambar ni, icon x de)


01-03-2010, sharifah azizah komen :

ok2 jumpa, dah lama x anta laporan. ilmu kalau x diguna akan hilang


27-03-2010, natidahomar komen :

Saya dah buat banyak kali dengan anak di uk, balik mlysia saya buat lagi.....lagi jadi cantik!cuma saya tak pandai nak upload gambar,tunggu lah saya belajar.......


03-04-2010, idadanial komen :

wow awesome saya try semalam dan jadi sungguh sempurna kek gula hangus ni..resepi ni mmg terbaik yg saya dpt terima kasih yg sudi bagi resepi hebat ni ...saya dah buat 2 biji kek dah ...


09-05-2010, mbam73 komen :

huhuhu...dh try sempena mother's day smlm... tp x brp bersarang. xtau mana silap. sempt perap 2 jam lbh jek....konon nk wt surprise pd mak mertua...tp katanya rasa ada....cuma krg sarangnye jek...


09-05-2010, mbam73 komen :

huhuhu...dh try sempena mother's day smlm... tp x brp bersarang. xtau mana silap. sempt perap 2 jam lbh jek....konon nk wt surprise pd mak mertua...tp katanya rasa ada....cuma krg sarangnye jek...


09-05-2010, mbam73 komen :

huhuhu...dh try sempena mother's day smlm... tp x brp bersarang. xtau mana silap. sempt perap 2 jam lbh jek....konon nk wt surprise pd mak mertua...tp katanya rasa ada....cuma krg sarangnye jek...


21-08-2010, nzam149 komen :

saya dah buat 2x...1st ikut totally resepi tp my family kata manis... so 2nd time, saya kurangkan susu.. hubby puji sedap..... alhamdulillah...dah lamer nak buat tp xtau resepi...bila berjaya, rasa bangga pd diri....amin... terima kasih widad....bila perap lamer...tepung yg ketul2 tu cair, sebatian pun cantik....so kawan2 jgn bosan kn tggu 3-4jam....kerana hasilnyer berbaloi


21-08-2010, nzam149 komen :

saya dah buat 2x...1st ikut totally resepi tp my family kata manis... so 2nd time, saya kurangkan susu.. hubby puji sedap..... alhamdulillah...dah lamer nak buat tp xtau resepi...bila berjaya, rasa bangga pd diri....amin... terima kasih widad....bila perap lamer...tepung yg ketul2 tu cair, sebatian pun cantik....so kawan2 jgn bosan kn tggu 3-4jam....kerana hasilnyer berbaloi


04-10-2010, izwanis komen :

kalau wanis nk kukus blh ker?


05-10-2010, izwanis komen :

kenap wanis buat kek lekat pada dulang sedih kek jdi tp lekat..


09-10-2010, sdg belajar komen :

salam..tq widad..sedap..baru siap bkr utk cubaan ke2..cam xjd sgt sarang..y 1st jd..perap kne dlm loyang ke sblm masuk loyang?n klu perap die nyer gula trun bawah, kne kcau dlu ke?please bantu la sy..


10-10-2010, rohana mn komen :

salam..bole x kita perap kurang dr 1 jam? sarang dia cantik x?


14-10-2010, noor_kelate91@yahoo.com komen :

mcm mner sy buat kek xberape hitam sgt..


04-11-2010, merpati_lurve komen :

yahoo!! da buat.. mmg sedap !! tp manis sikit.. pasni kena adjust ikut citarase.. yg seronoknyer.. bakar mlm then pagi2 da tggl separuh ;) 1 ari abes ;)) perap xsmpai pon 3jam.. sarang da nmpk berlobang2.. btol2 puas ati la...


05-11-2010, zielah komen :

salam,sye nk tye bahan2 dlm sukatan cawan,cawan saiz ape ye?


18-11-2010, salina sally komen :

tgh perap... xsabar nak bakar


20-11-2010, salina sally komen :

menjadi kek gula hangus ku.. seronok sngat2


08-12-2010, wanmama komen :

Tlg2 saya ada 2 kemusykilan. sape yang sudi tlg jawab je. 1. Kenape kek melekat di loyang selepas dibakar? 2. Kena perap dalam loyang atau slps diperap baru tuang ke dalam loyang


08-12-2010, mama kastam tioman komen :

mama tolong jawapkan ya...kek ni memang melekat di loyang sebab dia nak bentukkan sarang2 tu..jadi pada loyang tak perlu di alas atau di sapu dengan minyak...kedua2 cara bolih ..mama selalu buat dah perap baru tuang di dalam loyang..


12-12-2010, VanillaBerry komen :

boleh spe2 tlg tak? gula halus tu leh tak diganti dgn brown sugar? sbb my parents tkle mkn bnda yg manis2 sgt .. takut2 nanti kalau main ganti je rase lain lak .. haha


13-12-2010, akma_4th komen :

vanillaberry, kurangkan jumlah gula mungkin membantu kurangkan manis. tapi bg sy resipi ni just guna 1/2 cup susu pekat n kekalkan jumlah gula, sedang elok je manisnya.


06-01-2011, ilhamsuci komen :

saya dah cuba semalam,ni kali pertama buat menjadi,sedap sgt tp saya kurangkan susu sebab tak suke manis,suami kate sedap..terima kasih


18-01-2011, liyanie89 komen :

tq kak 1st time wat dh jd...sedap n gebu sgt2...


19-01-2011, ita cheras komen :

baru first time buat dah jadi ....tima kasih kak....my hubby suka sangat ...coz wife dia dah blh buat kuih...byg sangat sarang kt kek saya ni...


21-01-2011, mira aien komen :

tma kasih byk2x tuk widad....resipi yg mudah.sekali buat trus jd....tak sngka kek ni senang ja buatnya ingatkan leceh.bestnya byk btl srang kat kek sya....nwy THANKS WIDAD......


24-01-2011, yanie2006 komen :

salam..nk tanya...resepi kek gula hangus nie, bleh tak buat dgn cara kukusan? sbb kt umah, xde oven la...


24-01-2011, Puan Lin komen :

Adunan dah siap, tgh perap lg. Hopefully sarangnya cantik coz 1st time try cake ni. Arwah mak dulu selalu buat tp x minat nak belajar pun coz sibuk keje. Now dah jd full time housewife baru teringat nak cuba...Tq pada yg empunya resepi...


24-01-2011, ibnuhamzah komen :

Salam semua, telur tu masuk semua ke.. atau pakai yang kuning aje..


25-01-2011, marufie komen :

ohh ni resepi kak halimah anang dari singapura..pemilik sebenarnya


26-01-2011, Puan Lin komen :

Kek yg dibuat 2 hari lps dah wasalam walaupun manis sikit. Sedap & sarang pun cantik. Perap exactly 3 jam. Next time nak kurangkan sukatan either susu or gula. Minum ngan teh o kurang manis bertambah uumph...


26-01-2011, saf945 komen :

Dah 2 x buat kek ni..first, buat versi bakar, second, versi kukus (hehehe..pepandai jer)..yang bakar, sarang dia mmg cantik (perap 3 jam and pakai api bawah je), yang kukus, sarang dia tak menjadik sangat (hmm mungkin sbb tak tutup penutup pengukus tu ngan kain kot..), tapi lebih gebu..hmm..dua2 saya suka..thanks widad for the great recipe..


08-02-2011, faisha komen :

mmmmm... mmg sdp... sekali buat, terus menjadi.. nyum! nyum!


25-02-2011, norita.eita komen :

dulu selalu buat tp resepi sya x perlu prap.sarangnya sama.mak sya suka sgt.bila tngok mak mkan puas rasanya


28-02-2011, MAMA EKIN komen :

thanks widad....kek ini mmg sedap sgt...hubby n my fren puji kek ini sedap...siap salin resepi lagi...thanks ye..


07-03-2011, hanim2009 komen :

kek tgh peram...xsaba nak bakar ni...1st time buat la katakan........


08-03-2011, nozinanirasdi komen :

nape semua komen x di jawab widad?


16-03-2011, Hasninah Asri komen :

Alhamdulillah..1st time cuba dah berjaya....sedap sangant sampai x sempat nak ambik gambar utk share...TQ widad.....


24-03-2011, salindamuhamad komen :

da lama carik resepi ni..yg tau cuma wat apam gula hangus jek..nak try lar..nmpk best jer..tmbh dgn komen yg mberangsangkan..tq widad


24-03-2011, c-ma komen :

salam buat widad. sy da lama nk cari resepi ni sb ank sulong sy ske sgt kek ni. da bbrpe kali wat x mnjadi rupa2nye kne perap dlu dan mgkin slama ni resepi yg sy ikut tu tak betul. alhamdulliah sy tjumpe resepi ni skali wat je trus mnjadi. sy wat dua adunan skali gus sb satu adunan ckit sgt. sy pnah bli kek ini dr jiran lama sy arganya rm4O. skrg sy da tau caranya snangla. tq widad for sharing the receipe.


30-03-2011, Ayshar'505 komen :

salamz2u widad....nk tnyer...nape kek i buar kaler just light orange jer..tak brown pun and sarang nyer tak menjadi la..tapi taste good.yummie.dh 2kali cube,same result..turunkan petua sikit,nak buat pulak for 3rd time.hehhe.bye.


02-04-2011, ct_isyah komen :

saya dah buat kek nie 3 kali. pengalaman saya (kalau salah sory) utk nak dptkan sarang yg byk 1.perap 3 @ 4jam. 2.guna karamel yg dah sejuk tadi (suhu bilik). selalu guna karamel yg suam2, sarang kurang skit. saya masak gn api atas bawah sbb oven tak blh set api bwh jer..


03-04-2011, damaikuang komen :

kali pertama dapat resipi kek gula hangus ni pagi tadi di myresipi tengahari terus buat tapi saya kukus je ya Allah tak sangka jadi sebab ini kali pertama saya buat. Suami kata sedap....... tkasih myresipi.


08-04-2011, ain AS komen :

sy da cba bt....sedap..dah ada lubang2 nye...cntik..tapiiiiiii....knape kek sy x naik..then melekat kat loyang.rupe nye pn kurang cantik mcm yg org lain bt....waaaaaa...sedih nyerrrr...tlg la btl kn,kat mn la yg silap nye...:-(


09-04-2011, Nza komen :

salam..hai..suke nyer..niza berjaya buat kek gula hangus ni..cubaan pertama terus menjadi..hb ckp sedap..pulun habes...cantik bersarang..kukus jerk..45 minit..perap..2 jam jerk..tq..


12-04-2011, aliyah.ahmad komen :

Assalamualaikum :) boleh ke guna fresh milk utk gantikan susu pekat manis? sbb sini xda tu mcm d malaysia....dan kalau bole, sukatan nya maintain 1 cwn fresh milk juga ke? gula nak kene tambah ke? sgt2 teringin nak makan.TQ :D


21-04-2011, snoopy komen :

boleh kukus ke?


24-04-2011, mimi boy gun komen :

saya dah lama mcr resepi kek hangus gula hangus ni syukur ahamdullilah sya mdpt dr my resepi jom kongsi resepi dr widad..insyallah sya akn mcuba wat sdr krana kek ni memang sdap


03-05-2011, silawati kriswan komen :

Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam. kawan2,nk tnyer ckit.nak buat smpena hari ibu ni tau.i xpaham la ayat kt atas 2.lepas masuk tepung + soda n disebatikan.barula kiter kena masukkan air gula 2 yang dh sejuk.tp yg sy xpaham.lepas masuk air gula 2,kna kacau ke x.ker just tuang n biarkan air gula 2 turun sendiri 0r kena kacau jugak dgn sebatian tepung td.tlg la jwb soklan i ni.


04-05-2011, aliah.dec komen :

nk tanya sesiapa yg pernah cuba...kalo perap ni perap kat luar ke atau kena perap dlm peti ais???thks...


11-05-2011, inaaiman komen :

tq...dah 6-7x wat kek ni..fmly n org tsayang sgt suka...... aliah: xperlu perap dalam peti sjuk


12-05-2011, zainulariffin69 komen :

saya dah try 3 kali...bersarang, rasanya n sebagainya semuanya ok...tapi yang masalahnya, ada melengas kat atas kek tersebut ..adakah terlebih gula???macamana nak buat yer...klu ikutkan semua sukatan ok ajer


12-05-2011, zainulariffin69 komen :

saya dah try 3 kali...bersarang, rasanya n sebagainya semuanya ok...tapi yang masalahnya, ada melengas kat atas kek tersebut ..adakah terlebih gula???macamana nak buat yer...klu ikutkan semua sukatan ok ajer


24-05-2011, anaazly komen :

Nak tanya,baru nak buat la rasanya..soda bikarbonat 2cambt..tu camca teh..ke camca kecik..kurang jelas...


29-05-2011, abeza624 komen :

saya dah buat 2x....suka,suka memang jadiiii....ikut je tip kat atastu....oleh ct.aisyah memang jadiiiii....nak tambah masa masuk tepung & gula hangus tu guna spee no 1 je x payanh pukul kuat-kuat dan lama just untuk sebatikan aje....pastu perap 3 jam @ lebih lagi elokkk.....semoga berjaya...


13-06-2011, miramirul komen :

smlm sy cuba buat tapi kenapa kenyal tak macam kek pun...dah macam apam jadinya...apa silapnya ya....


29-06-2011, rosdiyana komen :

nak tanya 2camt soda to camca teh sudu kecik ker?........2camb to berapa lak?


29-06-2011, rosdiyana komen :

nak tanya lagi..klu sy buat 2double adunan ni..masa bakar nya tetap 1jam jgak ker...tq


01-07-2011, asniza ja komen :

salam...saya dah buat kek ni,mmg sedap n menjadi..cuma satu jer,kat bhgn atas tu cam keras n hangit..bhgn bwh n tepi ok jer.kenapa yer???..so, saya terpaksa potong nipis bhgn atas tu...


11-08-2011, princess flower komen :

Hai widad...saya minta resepi nie ye...baru nak try..thanks sbb sudi share resepi nie....


20-08-2011, sue_meo7672 komen :

salam widad...tq for resepi...semalam tengok hari ni try buat... oleh krn tak ada kelengkapan buat kuih, saya cuma guna blender untuk buat...n guna pengukus...hasilnya nampak cantik n lembut, oleh krn bulan pose saya belum dapat merasanya...tp anak yg umur 3 tahun dah try...."sedaplah mama" katanya


20-08-2011, sue_meo7672 komen :

salam widad...tq for resepi...semalam tengok hari ni try buat... oleh krn tak ada kelengkapan buat kuih, saya cuma guna blender untuk buat...n guna pengukus...hasilnya nampak cantik n lembut, oleh krn bulan pose saya belum dapat merasanya...tp anak yg umur 3 tahun dah try...."sedaplah mama" katanya


05-09-2011, RasaSarawak komen :

Dah buat..very moist . Udah masak ..tiba tiba anjing masuk daput makan the whole cake....adu menangis...lepas tu buat lagi this time anjing dilarang masuk dapur since.....sedap kakak ipar suka suami suka...kat sini cake orang barat very sweet ...so cake ni sesuai untuk orang yang tak nak cake manis sangat.....


07-09-2011, HAIDA IMAN komen :

nk tanya sy perap 4 jam tp knapa x berlubang?warnanya pon x gelap...knapa ya??


18-09-2011, marsya85 komen :

dah buat jgk..sedap sangat..menjadi i x perap pon haida ...i biar 10mnt lbih kurang la..x leh thn blom mask tp kat tekak dah terasa2 ..tp still mnjadi ..hubby siap bwk g keje lg..thank empunye resepi.. haida:i tlng jwbkn ye..mgkin gula u x ckp hangus kot..


29-09-2011, Arsenally komen :

Dah buat semalam..mmg jadi, naik, kuih tu masak cukup rata cuma sarang mmg tak jadi lansung la. Arahan semua dah patuhi.. 1. Caramel dah tunggu sejuk hingga suhu bilik. 2. Pukul telur guna whisk 3. Peram 3-4 jam Tp tetap tak bersarang juga..kenapa eh.. Pukul telur hingga kembang tu kembang sampai mcm mana? Sbb lama jgk pukul..


08-10-2011, marsya85 komen :

arsenally:pkl smpi kembang tu telu dr warnenye kuning smpi jd warne krim..tu la namenye kembang..kan2


08-11-2011, tie2103 komen :

Nak tanya lepas masukkan susu, tepung air gula tu tak perlu blend ker..kacau biar sebati je ke?


08-11-2011, Arsenally komen :

Tq marsya85 Tie2103 : Baru2 tanya mil, maklumla haritu buat tak bersarang. So mil ajar..simple, terkejut tengok. Tak perlu pukul telur hingga kembang. Semua bahan disatukan, pastu blend. Elok naik sarang dia. Malu plak nk cerita yg kita peram 3jam tp tak naik. Hahahah


09-11-2011, *ernieyzz* komen :

dah cuba..mmg sodap..ramai org puji..hehe..


18-11-2011, wawq86_irukawa komen :

Thanks alote Widad.. dah lame cari resipi ni.. menjadi lak 2....bersarang2...cedap!!


25-11-2011, rsivakamy komen :

thanks alot Widad...dah lama i cari resepi ni...sedap,dah lama i cari resepi ni...i cuma perap 2 jam aja...sarangnya jadi jugak


29-11-2011, liza88 komen :

salam...saya dh try 3 hari lps....Alhamdulillah...berjaya :) perap 4 jam, sarang mmg bnyk. tak sia2 tunggu :) pakai api bwh saja utk bakar. tp walaupn dh kurangkn susu pekat kpd 3/4 cwn, masih manis bg saya. jadi next time mungkin akan cuba kurangkn gula pula. apa2 pun, mmg sedap dan moist :) tak rugi mencuba...


29-11-2011, liza88 komen :

family saya semuanya suka, tp next time kena kurangkn manis mereka cakap. Thanx a lot widad, for sharing the recipe! :)


09-12-2011, ean_2664 komen :

ari ni sy try...tgh tunggu sjam g perap...x sabar nk tunggu...hehe..nanti sy bgtau..hehe


23-12-2011, sha0603 komen :

buat smlm...sy perap 11/2 jam je... puas hati jgk la...sedap....kek ni mmg sgt manis kalau ikut betul2. kena kurangkn gula & susu sikit...menteri kesihatan kata, kempen kurangkan gula dah dibuat tp kes kencing manis makin meningkat........meh kwn2 kita kurangkn manis dlm kek dan lebihkan manis dlm senyuman dan tutur kata.......


09-03-2012, allysya_firdina@yahoo.com komen :

1st tyme bt mjd...tq widad ;)) mak mtua puji ;)) cantik bsarang.


10-04-2012, anacuppies komen :

salam widad...firstime try resepi ni alhamdulillah menjadi dgn jayanya..sarang pn cantik.hubby suke sgt cume manis skit next time kne kurangkan manis..ape2 pn mmg sedap tp xreti nk upload pic..cmne ye nk upload picture..??


10-06-2012, mamachik komen :

terima kasih di atas resepi nie, alhamdullilah... 1st time arini buat terus menjadi...tggu my hsbnd blk dr sepang baru nk potong byk2 & upload...so yummy...


26-06-2012, shahani kaf komen :

baru siap buat..saya perap 1 jam sahaja..tapi hasilnya bersarang juga..guna api bawah dan api sederhana..memang sedap sangat..anak2 yg x pernah makan pun suka kek ni..trima kasih..


12-07-2012, shemies komen :

minta izin share ye widad


16-08-2012, ziera_eddy komen :

salam kak,sy budak baru belajar..nk tanye ape makna sukatan camt 2 ye kak..sape2 kat atas bole bg info?


06-01-2013, asimptot1979 komen :

sy dah masak..jadi..bagus2.


07-01-2013, asimptot1979 komen :

sy wat jadi hehehe..


17-04-2013, Snur komen :

As salam..sy slalu buat kek gula hangus dgn rsipi ni..suke sbb stakat ni buat x prnh x jd..TQ sher rsipinya..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu