Google+

oleh: missayu Sayur Tumis Bebola Ikan

Img_1650

menu sihat..hehehe..


Created on : 21-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi missayu




Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • Ikan Selayang (di ambil isi sahaja dan kisar halus serta di buat bebola )
  • 1 biji bawang besar – mayang
  • 4 biji bawang merah – kisar
  • 2 ulas bawang putih – kisar
  • Air
  • Kubis
  • Bunga kubis
  • Putik jagung
  • Cili merah / hijau – di hiris
  • Lada hitam – tumbuk
  • Gula, garam dan ajinamoto

Cara-cara

  1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan bebola ikan dan biarkan sehingga ikan masak dan masukkan lada hitam dan bahan perasa secukupnya.
  4. Kemudian masukkan semua sayur, bawang besar dan suhun. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api. Selamat mencuba…

Tag

sup sayur








Laporan Masakan Bergambar (1)

Imag0032
28-05-2009
slm ayu, guna bebola ikan yg dh siap je, n sayur pun lebihkan putik jagung sbb anak suka, best mkn ngan sambal belacan hana. tq ayu
Laporan oleh: rosaliza

Komen (19)

21-12-2008, sunkist komen :

lauk lunch hari ni ke? sedap nampak ni.. nyummm


21-12-2008, as75 komen :

salam missayu..biasanya kalau as masak lauk ni.. makan ngan sambal belacan & ikan kering..missayu & sunkist lalu pun as x perasan tau..he..he..


21-12-2008, missayu komen :

lauk lunch ari jumaat sunkist..npak sedap kalau sunkist buat lg sedap..hehehe..try la..


21-12-2008, missayu komen :

salam jg as..aah..mmg sedapkan..sy suka mkn ngan sambal kicap..tumbuk bwang putih ngan cili padi pah 2 taruk kicap..terangkat rs..hehehe..


21-12-2008, sunkist komen :

hai missayu.. dlm perancangan nk try resepi miss ayu bubur beras pulut hitam dulu.. i'll post the result nanti :) hari ni lunch lauk apa? ikang singgang ke? ;) hehe


21-12-2008, missayu komen :

o..ye ke..bgus²..hehehe..nti cpat² upload ek..hehehe..eh..singgang 2 feveret kte tau..hahaha..mkn ngan budu..nyam²..power giler 2..


21-12-2008, missayu komen :

sunkist..awk org ganu ke..sbb selera awk mcm sm je ngan sy ni..hehehe..perasan la plk..kalau ganu duk kat area mn..


21-12-2008, sunkist komen :

heheh.. org ganu la missayu.. area k.trg.. meh la jalan2 ke rumah :) ada ym ke? boleh chat kt yahoo.. nanti bagitau area rumah kt sini, semua dtg serbu heheheh :D


22-12-2008, Lady80 komen :

salam smua.. missayu, ikan selayang ni ada nama lain tak? coz kat brunei n msia kdg tak sama kan nama2 ikan ni. kalau ikan siakap tu, kat cni pgl ikan selungsong.. bls jgn tak bls :D


22-12-2008, Lady80 komen :

sunkist ada ym :P hehehe


22-12-2008, sunkist komen :

meh la berYM lady ;) heheh lady, kami org2 trg ni panggil ikan selayang.. kalau kt tempat lain dipanggil ikan tamban if i'm not mistaken la... ikan selungsong? tersilap sebut bleh jadikk kelongsong heheh :P


22-12-2008, missayu komen :

sy kat KT gak..sy dah lm x buka ym lupa dah ape add dia..kalau myspace 2 ade la..sory ek sunkist..sunkist ckp la kat mn..nti leh bljar masak ngan sunkist..hehehe..


22-12-2008, missayu komen :

salam lady..saya xpasti la nama lain ikan selayang 2 ape..tp leh jgk tukar ngan ikan lain..contohnya kembung ke..bedal je ape jenis ikan pun..hehehe..kalau ikan tambang 2 dia byk tulang..x sesuai nak buat bebola..


22-12-2008, sunkist komen :

takde ym bagi la email add ayu.. myspace pun boleh.. nk kenal meh dtg UMT.. nk jadi my student pun boleh.. :) hari ni masak apa? ;)


22-12-2008, missayu komen :

o..lecturer upanya..ari ni x masak coz keje..ari minggu je masak..ni email sy hunny_shahayu@yahoo.com.my..nti bg la email sunkist..sy kne panggil puan sunkist la kan..hehehe..


25-12-2008, Lady80 komen :

salam to all.. my YM marley172@yahoo.com, u all bleh add k tq :D


25-12-2008, Lady80 komen :

eh, lupa plak.. email -killer_whale80@hotmail.com :P


25-12-2008, Lady80 komen :

correction hehehe: killer_whale80@hotmail.com


28-09-2011, cicialia komen :

Huhuhu masak xsdap...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu