Google+

oleh: 14sept Homemade Chocolate

Homemade_chocolate

Resipi dari internet...


Created on : 18-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi 14sept




Bahan-bahan ( - )

  • 125g shortening
  • 125g gula icing
  • 6 sudu makan serbuk koko
  • 4 sudu makan susu tepung penuh krim
  • Secubit garam

Cara-cara

  1. Ayak gula icing, serbuk koko, tepung dan garam.
  2. Cairkan shortening di dalam periuk dengan api yang kecil.
  3. Kemudian masukkan bahan yang diayak tadi. Gaul sehingga sebati.
  4. Tutup api dan tuangkan cairan koko tadi ke dalam bekas/loyang.
  5. Biarkan sejuk dan keras, barulah potong mengikut citarasa memasing.








Laporan Masakan Bergambar (5)

Img_2782
19-12-2008
uwaaaaa... jiyaaa! tak jadi ler akak punyer.. keras! cam gula2! muahahahaaa.. kene more praktis lagi la ni jwbnyer... nnti ajar akak lg k! heeeee....
Laporan oleh: hana6877

awal pagi lagik akak dah wat cokelat.. hehe! siap bentuk love lg tu tp x susah ke keluarkan coklat tu dari acuan? jiya siap lapik loyang dgn aluminium. takut lekat! Nampak berkilat lg tu, sapu syelek ka pa? huhuhu! Keras sangat ka? Sepatutnya tak keras sgt. lebih kurang cam coklat biasa jer...

Homemade_chocolate
19-12-2008
guna acuan... sib baik leh kluo kan dari acuan setelah diketuk. Hehe... pasni kena sapu minyak skit kat acuan supaya senang nak kluo kan
Laporan oleh: 14sept
Acuan
19-12-2008
acuan bentuk ros
Laporan oleh: 14sept
Dsc00235
26-10-2009
bentuknya cantik,syg nak mkn...
Laporan oleh: uminaj
P1030011
04-02-2011
masa buat ni, tak masukkan susu tepung, rasa dia ok jugak boleh la tahan... cuma bercinta kemain nak kuarkan dari acuan. seb baik plastik, kalau kaca ke hancuq dah... tq jiya
Laporan oleh: CheqSueCommot

Komen (32)

18-12-2008, fadzieda komen :

anak2 suka makan coklat. boleh le buat sendiri nanti. Bahan2 pun dah ada kat dapur.


19-12-2008, sunshine91 komen :

rase mcm coklat btol ke? kalau letak dlm mould sng x nak keluarkn?


19-12-2008, 14sept komen :

|sunshine|: rasa macam cklat la, tapi takdala sebijik macam coklat cadbury, ferero rocher dan sewaktu dgnya. Rasa koko, not bad la. kalo nak letak dlm mould lebih baik lapis dengan aluminium (aluminium lebih senang nak ikut bentuk acuan), sbb saya dah cuba letak dlm mould tanpa pelapik, susah nak keluarkan. kalo letak dalam loyang pon better letak aluminium agar senang nak keluarkan. Kalo nak guna acuan tanpa pelapik tu, better guna acuan plastik murah/pakai buang (yang senang tolak bentuk coklat tu dari belakang), kat kedai barangan bahan kek rega lebih kurang rm3-rm5.


19-12-2008, hana6877 komen :

sunshine n jiya.. akak gune mould silicon. insyaAllah senang nak kuarkan..


19-12-2008, 14sept komen :

|Hana|: kak semalam beli acuan plastik keras tu, skalik wat lekat coklat jiya tak leh keluar. kah kah kah! Apsal la jiya tak ambik yang plastik pakai buang tu. mould silicon takda plak jumpa kat kedai tu.


19-12-2008, hana6877 komen :

ppagi yg xde kije..sbb ank2 cuti skola.. projek ngan depa la nih.. hihihi... akak gune acuan silicon mmg bleh utk buat cokelat or pudding etc n tak susah pon nak kuarkan.. berkilat? tk sapu apa2 pon.. trick camera je kot tuh! hihihi... maybe keras sbb akak kacau lama sgt atas api kot! hehehe.. ntah ler.. kesian anak2ku tk dpt mkn cekelat.. sbb tk leh nk gigit.. kene kemam! hehehehe kelako la pulak! heeeeeee...ppon, thnx jiya.. ilmu baru n pengalaman baru! :)


19-12-2008, 14sept komen :

|Hana| mengekek jiya gelak kisah sadis kak hana ni. ekeke... Agaknya kut, sbb jiya wat, lepas shortening tu dah cair suma, baru jiya masukkan bahan ayak pastu tutup api tp still kacau sampai sebati.


19-12-2008, hana6877 komen :

weiihh! cepatnyer dah buat lagik!


20-12-2008, HaSue komen :

salam jiya..kalo guna serbuk ceklat ganti serbuk koko agak2 ok tak ek?tp tepung susu plak takde stok kat umah nih.ader stok kang nak gak try wat..ehe


21-12-2008, 14sept komen :

|HaSue|: w'slm hasue... serbuk coklat dgn serbuk koko x sama ek?


31-12-2008, shnana komen :

sya da buat smlm. tp knapa coklat sya mcm berpasir & rasa mcm biskut?? pelik nih


04-01-2009, 14sept komen :

mmg mcm berpasir skit mungkin sbb gula x hancur sangat. jiya buat pon lebih kurang macam tu...


21-01-2009, syuhaiza komen :

syu memang tecari resepi buat chocolate sendiri. selalu jumpa dapat yang bahan2 yang tak penah dengar. syu print dulu resepi ni ada masa buat yek. thankx


25-01-2009, i-sha komen :

i pnh buat jugak choc sndiri..tp i jenis x suka coklat kosong..so masa i tuang choc dlm acuan, s/times i masukkn badam or kismis or walnut.. cuba la kwn2 buat..lg satu kalo rasa coklat trlalu gelap or keras, masukkn susu segar sket gantikn susu tepung..


07-02-2009, www.wana.com komen :

bleh tanya ke,shortening 2 apa ek?


07-02-2009, www.wana.com komen :

please bagitau


07-02-2009, nor_67 komen :

wana, klik kat glossary dan taip shortening kat dlm box tu ..insyaallah akan keluar perihal shortening


07-02-2009, www.wana.com komen :

thanks nor coz bagitau


25-03-2009, nuhr komen :

salam.. utk mendapat kan coklat yg bagus hanya perlu menggunakan coklat couverture atau compound yg di temper dan di cairkan...coklat pun senang demould dan enak..takkan rasa berpasir.. bahan2 bole dpt di kedai ..senang sgt...cubala


16-06-2009, gadis_riang komen :

sy bru nak berjinak2 nak bljar wat coklat n kek sebab bakal suami sy minat mkn coklat n kek.. boleh akak bantu sy?..


24-05-2010, nik_787 komen :

nk tnye..resipi homemade choc ni yg kt sblah ni yek...nk jdkan die berbentuk2...bli kt kedai kek acuannye ade x


24-12-2010, irdina senior komen :

kenapa saya punya coklat tak bersinar pun.tp sedap and anak2 suka


06-02-2011, alome komen :

kalo nk buat white chocolate camne yerk???


13-05-2011, blacksweet komen :

kalau xdak shortening, ble ke ganti ngan krimwell


19-05-2011, enchaunter komen :

assalammualaikum.. sy dh cuba buat ikut resepi ni... alhamdulillah menjadi... tp nk tanya... knp bancuhan sy tk cair? sy tk perlu tuang bancuhan tu sebaliknye guna sudu kecik tuk masukkan dlm acuan... walaupn begitu coklat saya tu menjadi... cuma plik bancuhan tu tk cair...


17-06-2011, Nubailah komen :

salam, nak tanya biasa kalau coklat buatan sendiri ni berapa lama boleh tahan?


17-09-2011, znha komen :

terima kasih atas resepinya...rupa-rupanya x susah kalau nak cuba wat..tapi kalau kita guna acuan yang ada bentuk sama je kan bahannya?@_@


15-10-2011, rubyluster komen :

ehemm nampak mcm sedap nih..nnt ble try..yumee yumee


15-10-2011, rubyluster komen :

saya tk berapa pandai n mmg belum pernah try,tetibe jer teringin nk mkn chocolate so i click my resepi ni..then tgk ada...ade sesiapa nk ajar or bg tips kat saye..hihihi


15-10-2011, rubyluster komen :

aah saya pun nk tahu mcm nubailah tu berapa lama choc nie ble tahan


28-03-2012, nadkhas komen :

saya da try buat tapi xjadi la..rase pahit n berketul2 n berpasir...macam mane tu ye?


29-08-2012, Nur91 komen :

Sy da wt td..tp kan sy tggu pnya tunggu dia takmo beku..dia liat smacam je..klu nk mkn kne cedok dgn camca..nk tnya resepi nie mmg x leh beku mcm cklat bar 2 ke?..nyway tq tn pny resepi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu