Google+

oleh: maksu om PUDING BISKUT

Imej015

Tidak menggunakan telur. Sesuai untuk minum petang atau jamuan.


Created on : 18-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi maksu om




Bahan-bahan ( 7-8 orang )

  • 10 gram agar-agar (maksu guna agar-agar panjang)
  • 1/2 tin susu sejat
  • 8 sudu gula
  • 8 keping biskut 4 segi ( dihancurkan)
  • 3 sudu butter
  • 6 cawan air
  • sedikit garam
  • 2 sudu tepung kastad

Cara-cara

  1. Guna 8 cawan air untuk rebus agar-agar dan gula hingga betul-betul larut.
  2. Bancuh tepung kastad dalam susu sejat dan masukkan dalam agar-agar tadi.
  3. Masukkan butter dan garam. Kacau hingga butter cair.
  4. Masukkan serbuk biskut.Kacau sebentar dan tutup api.
  5. Tuang dalam bekas.Apa-apa bekas pun tak apa.
  6. Biarkan sejuk baru dipotong. Boleh juga dimasukkan ke dalam peti ais jika suka.

Tag

puding

Laporan Masakan Bergambar (3)

Dsc08244
02-05-2009
sedappp cekgu..... nk wt lg cekgu...hehe
Laporan oleh: Terataiungu
Img0201a
24-02-2011
tq,..............dh wat dua kly...kly nie bru antooo lporan..mmg sdap adew mnis & lmak msin......menambh kolexsi puding
Laporan oleh: siti amira
P1040495
17-10-2011
slm maksu.sdp nye puding ni...sya mable ngan wane ijau..len kli nk wat lg.
Laporan oleh: Mariani(KT)


Komen (9)

18-12-2008, alya_osman komen :

as'kum maksu..maaf la mencelah skit..rasanye takde plak mention serbuk roti kat dlm bahan2 tu... silap taip kot? kalu nak kata serbuk biskut tu ada ler...


19-12-2008, sizar_baik komen :

tadi kate puding biskut??? tapi kenape gune serbuk roti pulak??? peningla maksu ni.....


19-12-2008, suka_masak komen :

ala..salah taip pun nk pening. paham2 je la, dh tentu nama resepi "puding biskut'. plak tu kat bahan2 ada instruction utk hancurkan 'biskut'..dah tentulah yg kat bawah tu pun biskut. payah beno ke..


19-12-2008, maksu om komen :

Maaf,memang salah maksu..jgn gaduh. Penjelasannya gini.. maksu org utara..klu biskut tu kbayakan org utara sebut roti, klu biskut 4 segi dikata roti 4 segi.so masa khusuk mnaip kluar la term utara maksu tu..sori beribu ribu lemon nanti maksu edit ye ...jgn mare aa..nanti kena jual


21-12-2008, alya_osman komen :

ooo..mcm tu..tima kasih maksu..jelas, terang dan faham dah tu... kalu nak guna cam biskut tiger buleh ke atau biskut marie ? konpius skit...


22-12-2008, maksu om komen :

Salam alya, lebih baik guna biskut cream craker sbb lambat kembang n sebati ngan adunan yg panas,klu dah sbati x best rasanya...puding ni apbla dimakan terasa biskutnya yang masin-masin lemak gitu..Cuba le


24-02-2011, Ha~Jar komen :

oh hooo...puding biskut.leh wat ni.tq mak su


24-02-2011, jeffiema komen :

aslkum maksu,,klu guna serbuk agar2 brp sukatanY?tq


29-12-2011, zie bakri komen :

aslkum...nak tanye maksu sukatan air dia 6 cakan ke 8 cawan ni..kat atas tulis 6 cawan dekat cara2 buat tulis 8 cawan mana satu nak ikut ni keliru sangat...tq...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd