Google+

oleh: as75 Soto Tulang

Soto_gear_box

Resipi dari kakak angkat yg biasa business soto..


Created on : 18-12-2008

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi as75




Bahan-bahan ( 4-5 org makan )

  • 1kg tulang lembu/kambing (boleh letak daging)- direbus
  • 1 senduk rempah soto Syarifah @ apa2 juga rempah soto pun boleh
  • Kayu manis,buah pelaga,bunga lawang
  • 1 labu bawang besar-di kisar
  • 4 ulas bawang putih- di kisar
  • Halia sebesar ibu jari- di kisar
  • 2 kiub pati ayam
  • 3 sudu sos tiram
  • 1 biji tomato
  • 1 cawan santan
  • 2 btg serai- di ketuk
  • Sedikit minyak utk menumis
  • Garam secukup rasa
  • 1 liter air- ikut suka
  • lontong @ mee hoon
  • Bahan sampingan utk hiasan: taugeh, daun sup, daun bawang, bawang goreng, kacang tanah & soon goreng..

Cara-cara

  1. Rebus tulang..
  2. Tumis kayu manis,bunga lawang & buah pelaga..masukkan bahan2 yg dikisar, serai & rempah soto Syarifah..
  3. Setelah naik minyak masukkan sos tiram, tomato,kuib pati ayam,garam dan masukkan tulang yg di rebus bersama air rebusannya sekali..
  4. Setelah mendidih.. masukkan santan dan didihkan lagi..
  5. 13122008520
    Hidangkan bersama sambal kicap & begedil.. Selamat mencuba ^ _^








Laporan Masakan Bergambar (8)

Soto
20-12-2008
setelah puas mencari jumpa juga akhirnya rempah soto jenama Mak Siti.. sedap gak rempah ni.. thanks mak siti hehe.. kita buat soto daging as.. tulang tak berani lg nk msk.. kena berguru dgn tuan guru fida dulu heheh (ampunnn kak fida).. ada kelainanye bila masukkan santan.. rasanye lebih sedap dr yg tak de santan.. thanks a lot as.. karang nk mkn lagi.. ;)
Laporan oleh: sunkist

salam..terima kasih sunkist kerana sudi mencuba..kemain nampak sedap gitu!! ada belen utk as x sunkist! memang ada kelainan dari segi rasanya kan bila letak santan..

Dsc_2123
04-03-2009
as...sedap bangat kuahnya.....lain dari yg lain.dapat juga rempah soto sharifah(kirim dengan member yg balik johor).
Laporan oleh: zaina

Alhamdulillah.. memang nampak sedap betul tu.. u hirup kuahnya, i nak begedil tu..bole?? mengancam betul la soto u Maria, rajin betul Misi ni masak....:)

Sototulangas
21-05-2009
kak as...saya pakai perencah mak siti....yg syarifah punye dah habis stok kat kedai...lain kali cuba yg syarifah pulak...sedap soto ni....makcik saya suka...tq ye as..:)
Laporan oleh: quinnie

Q, x pe Q.. bole guna ape2 rempah sup, air tangan Q yang buat soto tu sodap.. sampai Makcik memuji2 lagi tu! twerima kasih ya Q, kerana sudi mencuba!

Dsc_4506
28-05-2009
as,buat lagi...confident nak jamu tetamu dengan resepi ni...thanks as.
Laporan oleh: zaina

u r welcome.. rajin sungguh maria zaina nih.. sedapnya makan reramai! complete sungguh bahan2nya tu!

026
29-05-2009
as..tengkiu..sedap ni..lain dr soto yg biasa makan
Laporan oleh: junjs11

uissshhh!! bestnya kalau dapat joint kak jun.. lain sket sbb letak santan, sos tiram & tomato tu kan kak?? mekasih sebab sudi mencuba dan kongsikan hasilnya!

Soto1
04-12-2009
wallaaaa kakk! enak banget! kabeh sukak! makasih yoo!
Laporan oleh: hana6877
Dsc09633
01-04-2012
As,mmg sedap! walaupon tanpa aksesori segala bagai,lain kali bleh wat TQ as :)
Laporan oleh: k.zila66
P1060035
30-10-2012
sedap!! thumbs up!!
Laporan oleh: fubai

Komen (28)

18-12-2008, dz_99 komen :

cpat as......ramai dok tgu resepi ni


18-12-2008, haz_amon komen :

Yum....sedapnyer....


18-12-2008, as75 komen :

dz! eh..eh..nyampat kacau eh.. gi beli susu anak dulu!..


18-12-2008, as75 komen :

haz_amon..cuba dulu ya..


18-12-2008, dayang_jack komen :

wah, sedapnya soto tulang!..tp family x brp gemar mkn soto...yg peliknya, klu dyg masak sup tulang, bleh habis plak satu periuk...hehe.


18-12-2008, as75 komen :

Soto & sup ni sepupu.. kalau fmly x suka soto buat je sup dayang..nanti x abis sayang.. membazir je! As saja nak letak utk tambah koleksi resipi soto..lagipun ramai yg mintak melalui email..jd lbh baik as kongsikan saja di MyR ni..


18-12-2008, kak fida komen :

ai sey men, as...pagi ni akak baru abiskan tulang kmbing korban yg terakhir,msk bone steak....dh mkn pon....klau tk,bolehlah cube resipi as ni...lmbt setapak lah...hehee...tk per, lain ari masih ade....boleh cube,insya'Allah....mmm soto yg bersantan nmpk nyer.... :)


18-12-2008, as75 komen :

ya kak fida..ni versi soto yg ada santan.. tp x yah letak bnyk2 kak..sbb ramai yg komen kata rempah soto yg as guna x pahit...so itu je caranya..selepas menuntut dgn kakak angkat yg business soto tu.. x pe kak fida.. insyaAllah lain kali bole cuba..MyR sentiasa setia memberi resipi2 yang menarik untuk di cuba..


18-12-2008, nor_67 komen :

salam as, kalau kita skip santan tu boleh tak?


18-12-2008, as75 komen :

salam kak nor, apa kabar? kalau nak skip santan x pe.. As pernah tanya soalan ni pada kak long yg share resipi ni..kata dia santan ni fungsinya buat kuah soto tu mcm lemak2 gitu sbb sesetengah rempah soto kdg2 pahit..as pernah cuba x letak santan..ada sikit beza dari segi rasa..


18-12-2008, hana6877 komen :

soto letak santan? wahh bende baru nih.. list dulu yer as.. bila la list nih nak pendek erk? hihihi.....


18-12-2008, nor_67 komen :

amik gunting pastu gunting laa list tu ina.. pendek laa :P >> as, thanks..


18-12-2008, as75 komen :

Hana..pe kabar? dah lama as dengar soto letak santan ni hana..soto ayam pun dah ramai yg letak..cuma benda2 ni pd kita hana..nak letak boleh..x nak letak pun x per..ikut suka ya..


18-12-2008, as75 komen :

kak nor..x gunting delete pun bole..he..he.. gurau ya hana!!


18-12-2008, hana6877 komen :

amboii k.nor... bijak ayat dia! betul jugak la kan... kira skip jerk la mana yg dh terpotong tu erk! kihkihkih... >>baik je as..alhmdulillah...NZ mendung ke panas? hihihi...ke situ pulak erk? :D ok as, tQ.. insyaAllah nnti bakal d coba.. heeee...


18-12-2008, shafea komen :

salam. harap as75 sihat yee. wah menyelerakan lah,, pekena pulak gan begedil smbal kicap pehhhh ..... insyaAllah hjung mggu ni leh buat....Tq share resipi yg menarik ni :-)


18-12-2008, as75 komen :

hana..NZ mendung je ni..x pe hana..ala mcm x biasa je..lps dah cuba tu..komen la sedap ke x sedap ke.. letak ape..x letak ape.. u all ni lbh terror dari as..jgn risau la..olah mana yg patut.. tq ya..


18-12-2008, as75 komen :

Alhamdulillah as sihat shafea..harap shafea pun gitu juga ya..selamat berhujung minggu ya shafea.. semoga hujung minggu ni lebih seronok bersama keluarga dengan resipi2 yg lbh menarik.. as sekadar berkongsi resipi kak long ni sebab dia pun ikhlas & x lokek dengan resipi2 nya walau pun dia berniaga..


18-12-2008, sunkist komen :

alahai... nampaknye kena gi cari rempah soto plak la lepas ni..


18-12-2008, as75 komen :

aiikk dah balik shopping! relax sunkist...pelan2..take yr time..siapkan dulu laksa sarawak tu..as pun ingin nak buat laksa sarawak tu nxt week start school holiday & krismas..emm..dok umah melayan hubby & anak2 makan laksa sarawak,laksa pahang,laksa johor,laksa penang,laksa nyonya,laksam..emm mcm2 laksa kita tu..


18-12-2008, sunkist komen :

tu la as.. lepas abis discussion dgn my colleagues td terus kuar gi beli bahan2 laksa.. so, masa as post resepi soto tu kita tak tgk.. kalau tak mmg dh beli rempah soto sekali td heheh.. maybe projek lepas laksa sarawak.. tu pun kalau jumpa rempah soto :)


18-12-2008, quinnie komen :

as...rempah soto ni jual kat mana ye? kalau tak dek..pakai rempah sup...sama ke rasa dia?


18-12-2008, as75 komen :

salam q, kalau d Msia ada di jual di pasar2..kalau x pun kedai rempah india dah siap pek2 tanya je rempah soto...biasa kak as guna rempah sup & soto Syarifah..Akak siap bwk 5 pkt frm JB..Hby balik msia aritu pun dia bwk lagi.. kalau dah x ada bole je guna rempah sup tu..akak pernah juga buat guna rempah sup.. alhamdulillah sedap juga..


20-12-2008, quinnie komen :

salam jugak tuk kak as....nanti saya cuba carik rempah ni...selama hari ni tak perasan pun...hehhehehe


20-12-2008, as75 komen :

salam q..cari jgn x cari.. saja nak share ngan q dan smua..1 pkt rempah sup & soto sharifah 280gm boleh buat utk 30 org makan..aritu as buat jamuan utk 50 org makan guna 2 pkt pun ok..tapi resipi ni x semestinya guna rempah sup & soto sharifah.. guna rempah yg timbang @ jenama lain pun ok..no prob!


20-12-2008, sunkist komen :

hai as.. kt nz dh masuk kul 1 kan? dh masak lunch ke? kita baru je sudah goreng bergedil.. ni nk gi cari rempah soto lak ni.. hrp2 jumpa la... kalau tak terpaksa la beli rempah sup jer heheh.. selamat menjamu selera as :)


20-12-2008, as75 komen :

hai sunkist.. x perasan lak bila sunkist antar komen ni.. anyway msia & nz diff 5 hrs..as lunch simple je ari ni.. Spaghetti Bolognese.. & meratah brocolli..sedap btl nampak soto sunkist tu.. nak buat lagi la mcm ni..sedap makan ulang2. Soto kena ngan begedil & sambal kicap.. tu..yum..yumm!


02-04-2012, razama komen :

sedap tu. . . ada kesempatan masa boleh cuba.tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu